Znani so nagrajenci Gault&Millau Slovenija 2020
Na dogodku November Gourmet Finale bodo razglašeni nagrajenci Gault&Millau Ljubljana / Ljubljanska kakovost
Novice 18.11.2019

"Ali je pivo novo vino?"

V sredo, 13. novembra, je v Pivnici Lajbah potekala okrogla miza z nekoliko provokativnim naslovom "Ali je pivo novo vino?". Govorci so v sproščenem vzdušju razpravljali o trenutnem položaju piva v svetu kulinarike, razlikah in podobnostih med pivom in vinom ter trendih na sceni butičnega piva pri nas in v svetu.

Na okrogli mizi, ki je v prulski pivnici potekala v okviru festivala November Gourmet, so svoje poglede na to temo s poslušalci in drug z drugim delili Damir Galijaš (Pivnica Lajbah/Že v redu, Primož), Miha Tome (Barut Brewing & Blending), Boštjan Napotnik (Mladina Konzum/Kruh in vino), Luka Kranjc (Barut Brewing & Blending), Marko Jamnik (Tektonik Kraft Pivovarna), Neja Žitnik (Odprta kuhna/Pivo & Burger Fest) in Andrej Colarič (Pivopis).

Sogovorci so se v samem začetku debate strinjali, da kljub imenu dogodka pivo vina nikakor ne izrinja, temveč z nekaterimi drugimi pijačami kvečjemu dopolnjuje spekter napitkov, ki se lahko na zanimive načine vključujejo v kulinariko. Pivo se je namreč v zadnjih nekaj letih razvoja mikropivovarskega sveta v očeh marsikaterega pivca iz preprostega napitka, rezerviranega za sproščena druženja s prijatelji, preobrazilo v kompleksno pijačo, ki ponuja izjemno širok nabor različnih okusov in arom ter tako kliče po razmisleku o umeščanju v bolj gurmanska okolja. Opozorili so, da je prav ta kompleksnost kljub temu, da marsikoga vzpodbudi k raziskovanju, lahko zastrašujoča ter da je potrebno pivcem z manj izkušnjami butično pivo predstavljati na dostopen, razumljiv način.

S hitrim razmahom mikropivovarstva, specializiranih pivnic ter trgovin s pivom pri nas so vedno pogostejši tudi dogodki, ki se podrobneje ukvarjajo tako s samim pivom in izobraževanjem o njegovih specifikah, kot tudi s spajanjem piva s hrano. Kot samo butično pivo je namreč tudi njegovo kombiniranje z najrazličnejšimi jedmi za mnoge še neraziskan teritorij, zato ga restavracije redko vključujejo na svoje menije. Tudi v tujini, kjer se spajanje hrane in pijače že premika od tradicionalne vinske spremljave h kombiniranju z različnimi pijačami, kot so pivo, kava, brezalkoholne žgane pijače ter sokovi, se koncepta "beer pairinga" pogosteje lotevajo chefi, ki so posredno ali neposredno povezani s pivovarsko kulturo.

Udeleženci debate so zaključili, da je za premik v smeri uvrščanja piva na menije restavracij potreben dialog strokovnjakov s področja piva s chefi in someljeji, da pa glavni cilj vendarle niso prestižne restavracije, temveč je za nadaljnji razvoj pomembno ohranjati dostopnost in sproščenost, ki je pivu lastna od nekdaj. 

"Kljub temu, da tako pivo kot vino prodirata iz svojih osnovnih niš, bosta vedno ohranila svojo tradicionalno mesto v družbi in kulinariki. Pomembno je, da imajo ljudje, ki uživajo obe pijači, možnost, da se spoznajo z novostmi in ponovno oživljenimi primerki na obeh področjih. Vino je zaradi daljše tradicije v rahli prednosti, pivo pa je na dobri poti, da počasi preseže klasične stereotipe," je zaključke debate povzel Luka Kranjc, pivovar kamniške butične pivovarne Barut.

O kombiniranju hrane in piva je po okrogli mizi lastnik ljubljanske trgovine s pivom Že v redu Primož in solastnik Pivnice Lajbah Damir Galijaš povzel: "Kost smo začeli obirati onstran pice in hamburgerja, ker želimo dobro pivo postaviti k nekoliko višji kulinariki. Ena prvih misli, ki me je prešinila naslednje jutro je bila, da je pivo za začetek namesto z visoko kulinariko smiselno spajati z nekoliko preprostejšimi jedmi. Smo na začetku čudovite avanture, na katero nas je popeljal svet kraft ali butičnega piva, in tovrstne debate so vsekakor potrebne in zelo zaželene."

V luči povedanega v sredo, 20. novembra, v Pivnici Lajbah organizirajo večerjo, na kateri bodo zanimive hmeljne zvarke spajali z jedmi s prenovljenega jesensko-zimskega menija ter izbranimi tradicionalnimi specialitetami.


Več fotografij iz Lajbaha si lahko ogledate v galeriji.

Novice 5.12.2019

Prihaja Evropski simpozij hrane 2020

V Ljubljano se konec marca 2020 vrača Evropski simpozij hrane, katerega vizija je postati vodilna p...

Novice 24.11.2019

Imamo Nov okus Ljubljane 2019!

V petek, 22. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Novice 24.11.2019

Izšel je prvi vodnik Gault&Millau Ljubljana / Ljubljanska kakovost

Na dogodku November Gourmet Finale smo razkrili vsebino prvega gastronomskega vodiča Gault&Millau L...

Novice 21.11.2019

Na dogodku November Gourmet Finale bodo razglašeni nagrajenci Gault&Millau Ljubljana / Ljubljanska kakovost

V petek, 22. 11., se bo v Mestu oblikovanja na Dunajski 123 v Ljubljani odvil vrhunec gastronomskega...

Novice 18.11.2019

Znani so nagrajenci Gault&Millau Slovenija 2020

V sredo, 13. novembra, se je ob izidu vodnika Gault & Millau za leto 2020 v Hotelu Slon odvil gala v...

Novice 10.11.2019

Ljubljana med najboljšimi kulinaričnimi destinacijami sveta

Ljubljana je nedavno v Londonu prejela posebno priznanje za najboljšo kulinarično destinacijo svet...

Novice 14.10.2019

Kmalu: Festival November Gourmet

Pred vrati je november, najbolj gurmanski mesec v prestolnici, ko se zdaj že tradicionalno odvija f...

Intervjuji

Intervju: Igor Jagodic (Restavracija Strelec)

Z Igorjem Jagodicem, chefom ene najprestižnejših ljubljanskih kulinaričnih ustanov, restavracije ...

Članki

Okusi Ljubljane v Grand Café Ljubljana

Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici domujejo številni zanimivi bistroji, kavarne in ...

Dogodki

Septembrsko kulinarično dogajanje v Ljubljani

Poletne počitnice so mimo in čas je, da se zazremo v september, ki obeta lepo število zanimivih k...

Članki

Gourmet Ljubljana na obisku: Veganika

Veganiko je večina sladkosnedih Ljubljančanov najprej spoznala na Odprti kuhni, letos pa so na rav...

Članki

Trubarjeva - svet v malem

Pred nekaj meseci se je začela obsežna prenova ene najbolj živahnih ljubljanskih ulic - Trubarjev...

Novice 26.7.2019

Landerik - sveže in lokalno v Stari Ljubljani

Pred kratkim se je v Stari Ljubljani, na Starem trgu 11, odprl nov bistro s svetovljanskim jedilniko...

Članki

Poletna osvežitev

​V mesecih, ko se temperature redno dvignejo nad 30 stopinj, vsi iščemo načine, da se nekoliko ...

Članki

Martinčkanje v Ljubljani - najlepši vrtovi ljubljanskih lokalov

V poletnih dneh si težko predstavljamo kakšen prijetnejši način za preživljanje prostega popold...

Članki

Kam na sladoled in gelato v Ljubljani?

Da bomo pripravljeni na toplo vreme, sončne žarke in sezono sladoleda, smo za vas na kup zbrali n...

Dogodki

Prva poletna vinska osvežitev – Ljubljanska vinska pot

Na ulice in trge mesnega jedra Ljubljane prihaja prva Ljubljanska vinska pot, ki bo tudi letos potek...

Članki

Novosti v kulinarični ponudbi Ljubljane

V nekaj mesecih odkar smo se nazadnje ozrli po Ljubljani in poiskali nove kotičke za kulinarične u...

Dogodki

Festival kave Vrhnika

V soboto, 25. maja, se bo v parku pri vrhniškem Cankarjevem domu odvijal že četrti Festival kave ...

Novice 15.5.2019

5. tekmovanje v znanju in spretnostih dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije

Na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) je potekalo 5. tekmovanje v znanju...

Članki

Moji štruklji Slovenije - prva slovenska štrukljarnica

Peter Vogelnik je dobri dve leti nazaj z odprtjem lokala Moji štruklji Slovenije pod Plečnikovimi ...

Novice, Dogodki 17.4.2019

Prihaja Brina, ljubljanski festival džina

To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov...

Novice, Dogodki 9.4.2019

Naj kulinarični dogodki v Ljubljani v letu 2019

Prebuja se pomlad in z njo se v Ljubljano vračajo tudi številne prireditve, na katerih se lahko se...

Novice 25.3.2019

Evropski simpozij hrane uspešno zaključen

V torek, 19. marca, se je zaključil največji kulinarični dogodek leta pri nas - European Food Sum...

Novice, Dogodki 20.3.2019

Odprta kuhna stopa v sedmo sezono

V petek, 22. marca, se na Pogačarjev trg po zimskem premoru vrača Odprta kuhna, eden najbolj prilj...

Intervjuji

Intervju: Luka Košir (Gostišče Grič)

Poklepetali smo z Lukom Koširjem, enim najbolj talentiranih, ustvarjalnih in zanimivih slovenskih c...

Novice, Dogodki 4.3.2019

Predpremiera Odprte kuhne v Križankah

V soboto, 16. marca, se bo v preddverju ljubljanskih Križank ter na Trgu francoske revolucije med 1...

Novice, Dogodki 28.2.2019

Gourmet Ljubljana Crawl (Kulinarični sprehod Gourmet Ljubljana)

V soboto, 16. marca, se boste lahko ljubitelji vrhunskih kuharskih mojstrovin sprehodili po prestoln...

Članki

Kam po pustne krofe?

Pust je čas, ko preganjamo zimo s pustnim rajanjem v norčavih maskah, pa tudi čas, ko se lahko br...

Novice 14.2.2019

Marca prihaja Evropski simpozij hrane (European Food Summit)

European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena ...

Članki

Že vesta, kam gresta za Valentinovo?

Ker že star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, smo za vas pripravili nekaj i...

Intervjuji

Intervju: Stanislav Logar - Stanč (Klobasarna)

Na Ciril-Metodovem trgu, v prostorih bivše urarne, se nahaja Klobasarna - zanimiv lokal, ki je zdru...

Novice 25.1.2019

Food Bluz - Okusni bluz postavlja BTC City Ljubljana na zemljevid kulinaričnih destinacij

V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je ta teden potekala predstavitev knjige "Food Bluz: Ok...

Članki

Triki za lajšanje januarske melanholije

Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...

Članki

Novo leto, novi gurmanski kotički

Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...

Novice 4.1.2019

Izšla je nova knjiga chefa Janeza Bratovža

Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...

Članki

Pice iz testa z drožmi tudi v Ljubljani

​V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...

Članki

Potica, kraljica praznične mize

Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...

Novice 20.12.2018

Cecchini Show v restavraciji diVino

Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...

Članki

Sprehod po praznični Ljubljani

Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...

Članki, Dogodki

Ideje za najokusnejše slovo od starega leta

Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...

Dogodki

Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem

V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...

Članki

2. festival živih vin

V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...

Članki

Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević

Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...

Članki

November Gourmet Finale

Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...

Novice 26.11.2018

Imamo nov okus Ljubljane!

V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Članki

Konferenca Njam zgodbe

V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...

Novice 21.11.2018

Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija

V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...

Članki

Brina - ljubljanski teden džina

V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...

Članki

Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah

V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju: Bine Volčič (Monstera Bistro)

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...

Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...

Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...

Reportaže

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...

Novice 28.9.2018

Turizem Ljubljana prejel nagrado za Borzo lokalnih živil

V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...

Novice, Dogodki 10.8.2018

Čokoljana, festival za ljubitelje čokolade

20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...

Članki

Ljubljanski kulinarični turizem v razcvetu

Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...

Dogodki, Novice, Članki 10.8.2018

Festival November Gourmet bo ponovno bogatil kulinarično dogajanje v Ljubljani

Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...

Intervjuji, Novice 9.8.2018

Intervju: Peter Ševič (Ljubljana Coffee Festival)

Ljubljana Coffee Festival, ki vsako leto poteka v Mestnem muzeju Ljubljana, predstavlja celovito pon...