Okusi Ljubljane v Grand Café Ljubljana
Kmalu: Festival November Gourmet
Intervjuji

Intervju: Igor Jagodic (Restavracija Strelec)

Z Igorjem Jagodicem, chefom ene najprestižnejših ljubljanskih kulinaričnih ustanov, restavracije Strelec na Ljubljanskem gradu, smo govorili o kuharskih filozofijah, ljubljanski gurmanski sceni ter pomenu mednarodnih nagrad in priznanj.

Novembra lani vas je kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija proglasil za chefa leta 2019. Kaj za vas pomeni to priznanje?Priznanje je potrditev, da delamo dobro, s tem pa ne mislim le na to, da dobro kuhamo. Pomembno je, da so prepoznali so tudi naša prizadevanja pri delu z mladimi in razvijanju njihovih talentov ter dejstvo, da imamo pri sestavi menijev vedno v mislih podpiranje lokalnih proizvajalcev hrane.

Slovenija se vedno bolj utrjuje na gastronomskem zemljevidu sveta. Gault&Millau je lani izdal prvo publikacijo, posvečeno izključno slovenskim restavracijam, Hiša Franko je že nekaj let na seznamu Worlds 50 Best Restaurants, leta 2021 bo Slovenija evropska gastronomska regija. Je čas tudi za prve Michelinove zvezdice? Kako sami gledate na razvoj slovenske kulinarike?Mislim, da je že čas, seveda. Zagotovo imamo nekaj restavracij, ki bi si zaslužile vsaj eno zvezdico. Slovenija je na kulinaričnem področju vedno bolj prepoznavna, tudi v svetovnem merilu. Poleg Ane Roš imamo še kar nekaj zelo dobrih chefov in, kar je izjemno pomembno, kakovostne surovine. Na tem moramo graditi naprej, na tradiciji, in ne slepo slediti zunanjim trendom oziroma te trende kopirati. Zelo pomembno za prihodnji razvoj je tudi povezovanje, sodelovanje, ne samo na ravni Slovenije, ampak celotne regije.

Restavracija Strelec je že vrsto let ena najbolj priljubljenih točk za slovenske dobrojedce. Kaj je po vašem tisto, kar jih vedno znova prepriča, da se vračajo v stolp strelcev?Poleg izvrstne hrane prav gotovo veliko vlogo igra dobra postrežba, na katero smo vedno zelo pozorni. Poleg teh dveh, zagotovo najpomembnejših elementov, nekaj brez dvoma dodata tudi prijeten ambient in čudovit razgled na celo Ljubljano.

Poletje se je prevesilo v jesen in gotovo že razmišljate, kakšna bo zasnova jesenskega menija. Bi kakšno jed ali sestavino, ki jo lahko pričakujemo na Strelčevem jesenskem meniju, posebej izpostavili?Na novem sezonskem meniju bo kar nekaj novih jedi. Trenutno na primer testiramo jesensko obarvano sladico, ki bo sestavljena iz buče, citrusov in ovčje skute.

V vaši kuhinji se neprestano kalijo mladi, perspektivni kuharji, ki jih kasneje srečujemo v drugih odličnih restavracijah širom Slovenije, pa tudi po svetu. Kaj je najpomembnejša lekcija, ki se jo naučijo pri vas?Poleg vsega znanja, ki ga dobijo pri nas, se mi zdi zelo pomembno, da mlade spodbujamo k razmišljanju o lastnih kreacijah in jedeh. Sam se trudim, da mladi razmišljajo po svoje, uporabljajo lastno glavo in ne samo sledijo mojim idejam in mentorstvu. Tako pri nas na primer vsi kuharji dobijo možnost, da prispevajo zanimive nove ideje za krožnike vsakič, ko sestavljamo nov jedilni list.

Kako bi opisali svojo kuharsko filozofijo? Se je v zadnjih letih veliko spreminjala? Obstaja kakšen posameznik, ki je posebej zaznamoval vašo ideologijo?Težko mi je govoriti o neki konkretni filozofiji. Ostali me ponavadi povezujejo s klasično kuhinjo, sam pa mislim, da klasične osnove dobro kombiniramo z modernimi načini priprave hrane. Seveda je vedno poudarek na sestavinah, za katere se trudimo, da so v čim večji meri sezonske, sveže, lokalne in ekološke. Sam bi dejal, da je moje edino vodilo, da mora biti hrana oziroma jed preprosto DOBRA. Stil in jedi se seveda spreminjajo, to je normalno. Danes na primer ne posvečamo več toliko časa samemu izgledu kot v preteklosti, čeprav je ta gotovo še vedno pomemben. Mogoče kakšno stvar tudi poenostavimo, saj vedno bolj ugotavljamo, da je na prvem mestu okus in mu dajemo osrednjo vlogo. Nikoli nisem imel izrazitega vzornika, mi je pa že dlje časa blizu kuhanje švicarskega chefa, ki že vrsto let kuha v ZDA, to je Daniel Humm.

Svojega delovnega časa ne preživljate le v kuhinji, pogosto se udeležujete tudi projektov izven restavracije - decembra lani ste na primer kuhali na ladjici, ki je plula po Ljubljanici, marca pa ste bili del kulinaričnega sprehoda Gourmet Ljubljana Crawl. Kako vidite vlogo tovrstnih projektov v razvoju ljubljanske scene?Vsi dogodki, ki se dogajajo izven restavracij, so zelo pomembni, saj sebe in naše jedi lahko približamo širši množici, tudi gostom, ki se sicer ne odločajo za obisk naših restavracij. S tem se dviguje kultura prehranjevanja, saj ni dovolj, da se izobražujejo kuharji, da so chefi vedno boljši. Zelo pomembno je tudi, da se hkrati izobražujejo tudi gostje. Pri tovrstnih dogodkih je še posebej pomemben neposredni kontakt nas gostincev z gosti. Na takšnih prireditvah je vedno veliko bolj sproščeno kot v restavraciji, tako pa se lahko jedcem približamo na drugačen način.

Nedavno se je na Ljubljanskem gradu odprla Grajska vinoteka Strelec, znotraj katere bo delovala tudi restavracija oz. bistro. Kako bo kulinarika povezana z bogato vinsko ponudbo in kaj lahko obiskovalci pričakujejo od te nove grajske zgodbe?Glede na to, da je ponudba hrane na gradu že zelo pestra, bomo v začetku ponujali kratek nabor  enostavnih sezonskih jedi, poleg tega bo v ponudbi tudi lep izbor suhih mesnin in sirov, ter domač kruh.

Kam se z družino ali prijatelji v svojem prostem času najraje odpravite, ko si zaželite pojesti nekaj za dušo?Z družino med počitnicami radi skočimo na nekajdnevne izlete po evropskih mestih, tam si vedno izberemo tudi vsaj eno vrhunsko restavracijo - trenutno načrtujemo izlet v Madrid v času krompirjevih počitnic. Kadar pa smo doma, v Sloveniji, in si zaželimo pojesti nekaj za dušo, se ponavadi odločimo za obisk kakšnega od mojih prijateljev chefov. Še dobro, da je teh kar nekaj, tako da imamo vedno pestro izbiro.

Novice 18.11.2019

"Ali je pivo novo vino?"

V sredo, 13. novembra, je v Pivnici Lajbah potekala okrogla miza z nekoliko provokativnim naslovom "...

Novice 18.11.2019

Znani so nagrajenci Gault&Millau Slovenija 2020

V sredo, 13. novembra, se je ob izidu vodnika Gault & Millau za leto 2020 v Hotelu Slon odvil gala v...

Novice 10.11.2019

Ljubljana med najboljšimi kulinaričnimi destinacijami sveta

Ljubljana je nedavno v Londonu prejela posebno priznanje za najboljšo kulinarično destinacijo svet...

Novice 14.10.2019

Kmalu: Festival November Gourmet

Pred vrati je november, najbolj gurmanski mesec v prestolnici, ko se zdaj že tradicionalno odvija f...

Članki

Okusi Ljubljane v Grand Café Ljubljana

Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici domujejo številni zanimivi bistroji, kavarne in ...

Dogodki

Septembrsko kulinarično dogajanje v Ljubljani

Poletne počitnice so mimo in čas je, da se zazremo v september, ki obeta lepo število zanimivih k...

Članki

Gourmet Ljubljana na obisku: Veganika

Veganiko je večina sladkosnedih Ljubljančanov najprej spoznala na Odprti kuhni, letos pa so na rav...

Članki

Trubarjeva - svet v malem

Pred nekaj meseci se je začela obsežna prenova ene najbolj živahnih ljubljanskih ulic - Trubarjev...

Novice 26.7.2019

Landerik - sveže in lokalno v Stari Ljubljani

Pred kratkim se je v Stari Ljubljani, na Starem trgu 11, odprl nov bistro s svetovljanskim jedilniko...

Članki

Poletna osvežitev

​V mesecih, ko se temperature redno dvignejo nad 30 stopinj, vsi iščemo načine, da se nekoliko ...

Članki

Martinčkanje v Ljubljani - najlepši vrtovi ljubljanskih lokalov

V poletnih dneh si težko predstavljamo kakšen prijetnejši način za preživljanje prostega popold...

Članki

Kam na sladoled in gelato v Ljubljani?

Da bomo pripravljeni na toplo vreme, sončne žarke in sezono sladoleda, smo za vas na kup zbrali n...

Dogodki

Prva poletna vinska osvežitev – Ljubljanska vinska pot

Na ulice in trge mesnega jedra Ljubljane prihaja prva Ljubljanska vinska pot, ki bo tudi letos potek...

Članki

Novosti v kulinarični ponudbi Ljubljane

V nekaj mesecih odkar smo se nazadnje ozrli po Ljubljani in poiskali nove kotičke za kulinarične u...

Dogodki

Festival kave Vrhnika

V soboto, 25. maja, se bo v parku pri vrhniškem Cankarjevem domu odvijal že četrti Festival kave ...

Novice 15.5.2019

5. tekmovanje v znanju in spretnostih dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije

Na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) je potekalo 5. tekmovanje v znanju...

Članki

Moji štruklji Slovenije - prva slovenska štrukljarnica

Peter Vogelnik je dobri dve leti nazaj z odprtjem lokala Moji štruklji Slovenije pod Plečnikovimi ...

Novice, Dogodki 17.4.2019

Prihaja Brina, ljubljanski festival džina

To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov...

Novice, Dogodki 9.4.2019

Naj kulinarični dogodki v Ljubljani v letu 2019

Prebuja se pomlad in z njo se v Ljubljano vračajo tudi številne prireditve, na katerih se lahko se...

Novice 25.3.2019

Evropski simpozij hrane uspešno zaključen

V torek, 19. marca, se je zaključil največji kulinarični dogodek leta pri nas - European Food Sum...

Novice, Dogodki 20.3.2019

Odprta kuhna stopa v sedmo sezono

V petek, 22. marca, se na Pogačarjev trg po zimskem premoru vrača Odprta kuhna, eden najbolj prilj...

Intervjuji

Intervju: Luka Košir (Gostišče Grič)

Poklepetali smo z Lukom Koširjem, enim najbolj talentiranih, ustvarjalnih in zanimivih slovenskih c...

Novice, Dogodki 4.3.2019

Predpremiera Odprte kuhne v Križankah

V soboto, 16. marca, se bo v preddverju ljubljanskih Križank ter na Trgu francoske revolucije med 1...

Novice, Dogodki 28.2.2019

Gourmet Ljubljana Crawl (Kulinarični sprehod Gourmet Ljubljana)

V soboto, 16. marca, se boste lahko ljubitelji vrhunskih kuharskih mojstrovin sprehodili po prestoln...

Članki

Kam po pustne krofe?

Pust je čas, ko preganjamo zimo s pustnim rajanjem v norčavih maskah, pa tudi čas, ko se lahko br...

Novice 14.2.2019

Marca prihaja Evropski simpozij hrane (European Food Summit)

European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena ...

Članki

Že vesta, kam gresta za Valentinovo?

Ker že star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, smo za vas pripravili nekaj i...

Intervjuji

Intervju: Stanislav Logar - Stanč (Klobasarna)

Na Ciril-Metodovem trgu, v prostorih bivše urarne, se nahaja Klobasarna - zanimiv lokal, ki je zdru...

Novice 25.1.2019

Food Bluz - Okusni bluz postavlja BTC City Ljubljana na zemljevid kulinaričnih destinacij

V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je ta teden potekala predstavitev knjige "Food Bluz: Ok...

Članki

Triki za lajšanje januarske melanholije

Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...

Članki

Novo leto, novi gurmanski kotički

Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...

Novice 4.1.2019

Izšla je nova knjiga chefa Janeza Bratovža

Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...

Članki

Pice iz testa z drožmi tudi v Ljubljani

​V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...

Članki

Potica, kraljica praznične mize

Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...

Novice 20.12.2018

Cecchini Show v restavraciji diVino

Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...

Članki

Sprehod po praznični Ljubljani

Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...

Članki, Dogodki

Ideje za najokusnejše slovo od starega leta

Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...

Dogodki

Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem

V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...

Članki

2. festival živih vin

V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...

Članki

Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević

Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...

Članki

November Gourmet Finale

Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...

Novice 26.11.2018

Imamo nov okus Ljubljane!

V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Članki

Konferenca Njam zgodbe

V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...

Novice 21.11.2018

Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija

V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...

Članki

Brina - ljubljanski teden džina

V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...

Članki

Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah

V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju: Bine Volčič (Monstera Bistro)

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...

Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...

Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...

Reportaže

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...

Novice 28.9.2018

Turizem Ljubljana prejel nagrado za Borzo lokalnih živil

V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...

Novice, Dogodki 10.8.2018

Čokoljana, festival za ljubitelje čokolade

20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...

Članki

Ljubljanski kulinarični turizem v razcvetu

Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...

Dogodki, Novice, Članki 10.8.2018

Festival November Gourmet bo ponovno bogatil kulinarično dogajanje v Ljubljani

Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...

Intervjuji, Novice 9.8.2018

Intervju: Peter Ševič (Ljubljana Coffee Festival)

Ljubljana Coffee Festival, ki vsako leto poteka v Mestnem muzeju Ljubljana, predstavlja celovito pon...