NoveMMMber gourMMMet je tu!
Intervju: Luka Jezeršek (Dvor Jezeršek)
Intervjuji

Intervju: Jorg Zupan (Atelje)

Junija letos je Slovenijo razveselil težko pričakovani prvi Michelinov vodnik, ki je med šest slovenskih restavracij razdelil sedem prestižnih zvezdic. Med njimi je tudi ljubljanski Atelje, kjer chef Jorg Zupan z ekipo ustvarja na videz preproste, a z veliko znanja in domiselnimi sestavinami obogatene jedi. Z Zupanom smo govorili o zvezdicah, preizkušnjah v letu 2020, slovenskih in tujih gostih, izzivih sezonske kuharije ter razvoju slovenske kulinarične scene.
Leto 2020 je polno preprek, za vas pa vsaj v enem pogledu gotovo najboljše doslej – prejeli ste svojo prvo Michelinovo zvezdico! Kakšni so bili občutki takoj za tem, ko ste izvedeli novico, in kakšni so občutki sedaj, po treh mesecih? Kako je prestižna nagrada vplivala na vsakodnevno delo v Ateljeju?

Občutki so bili izjemni. Iskreno povedano, zvezdice nismo pričakovali, a smo si je zelo želeli. Zaradi trimesečnega zaprtja so bile naše misli usmerjene predvsem v nadaljnji obstoj restavracije in skrb za zaposlene. Ob novici sem bil kar šokiran, ampak na dober način. Michelinove zvezdice so kot oskarji za kuharje in restavracije, prepričan pa sem, da smo si jo zaslužili. Občutek, ko najavijo tvojo restavracijo in ko izveš, da si prejel zvezdico, je neverjeten. Neprecenljiv.

Kako ste se v restavraciji spopadli z obdobjem karantene ter meseci, ki so mu sledili? Je dejstvo, da ste dobitnik Michelinove zvezdice, olajšalo preživetje v teh mesecih?

Prejetje zvezdice je precej pripomoglo k preživetju po karanteni. Zaradi pesimističnih napovedi in zapiranja mej ter strahu pred potovanji smo bili negotovi glede naše prihodnosti, saj so restavracije v Ljubljani močno odvisne od tujih gostov. Na žalost nismo dovolj blizu meje, da bi se lahko zanašali na goste iz katerekoli od sosednjih držav. Ponudbo smo že začeli prilagajati lokalnim gostom, ko je Michelinova zvezdica skoraj čez noč prinesla mnoge rezervacije in smo lahko vso sezono zelo dobro delali. Na žalost se je situacija sedaj ponovila in pred nami so spet nepredvidljivi časi.

Pred leti ste Smrekarjev hram preobrazili v Atelje. S kakšno vizijo ste začeli delo v lastni restavraciji? Ste vizija odtlej spremenili, nadgradili, ali ostajate zvesti sprva začrtani poti? Jo je morda spremenila zvezdica?

Vizija na začetku ni bila povsem moja, saj sem se moral precej prilagajati hotelu, ki je bil takrat še lastnik restavracije. S prevzemom restavracije se je nato ta vizija nekako organsko preoblikovala. Še vedno se držimo načel, ki smo si jih zastavili na začetku, in sicer, da je ambient prijeten, sproščen, da se ljudje počutijo dobro in predvsem, da sta hrana ter postrežba na najvišji možni ravni. Ves čas pa se je treba prilagajati trgu, potrebam in željam gostov, zato se tudi naša vizija nenehno razvija. Zvezdica je ni spremenila, kvečjemu utrdila ali potrdila.

S prevzemom restavracije sta s poslovnim partnerjem Matjažem Ivancem začela iskati ravnovesje med delom v kuhinji in strežbo ter poslovno platjo vodenja restavracije. Strogo ločujete ustvarjalno delo od posla ali se ta dva pola v vašem vsakdanu prepletata? Vam je uravnavanje obeh plati kdaj v izziv?

Kreativno plat prevzemam jaz, predvsem v povezavi s kuhinjo in vsaj idejno tudi strežbo. Poslovno plat raje prepuščam Matjažu, čeprav se oba ves čas učiva drug od drugega, saj obeh delov ni mogoče povsem ločiti. Skrb za goste je pač takšen posel, da je treba biti vešč vsega. Ravno zato je to tudi eden najbolj napornih poklicev.

Umetnost ima v vašem delu pomembno vlogo, na kar sugerira tudi ime vaše restavracije. Koliko je po vašem mnenju v kuhanju umetnosti in koliko tehničnega znanja?

To, da smo kuharji umetniki, res pogosto slišim (smeh). Lahko bi rekli, da gre za neke vrste umetnost, saj v človeku vzbudi neke občutke. Mi ustvarjamo doživetja. Doživetja, ki so sicer kratkotrajna, a si jih, kadar nam uspe, gost zapomni za kar nekaj časa. S hrano, okusi, želimo spodbuditi občutke, priklicati spomine – ravno zato kulinarika lahko postane umetnost. Vendar umetnik težko ustvarja brez nekega tehničnega znanja. Če Picasso, Rembrandt, Van Gogh, Basquiat, Pollock ali Kvium ne bi imeli tehničnih veščin, jim verjetno ne bi uspelo ustvariti takšnih umetnin. Slog in pristopi se seveda razlikujejo, a vsak je na svoj način izpopolnil neke tehnike. Enako velja za kuhanje, le da naši končni izdelki nimajo tako dolge življenjske dobe. Vsak poskuša s svojim znanjem ustvariti nekaj lepega, nekaj, kar vzbudi čustva. Tehnično znanje in čut za umetnost gresta tako tudi pri kuhanju z roko v roki.

Katero kombinacijo krožnika in vina z aktualnega Ateljejevega menija bi izpostavili kot svojo trenutno najljubšo umetnino?

Več jih je. Recimo v senu pečeno zelje, ki ga zaokrožimo s senenim maslom in do konca zapečemo na oglju. Dodamo mu še omako iz reducirane sirotke in rjavega masla, pražene pinjole in drobtine suhih jurčkov. Rezultat je popolnoma brezmesna jed, ki pa zaradi teksture in obilice umamija spominja na meso. Postrežemo jo s kozarcem vitovske, letnik 2017, iz kleti Vina Štemberger. Bomba!
In še naša klasika, jed, po kateri smo znani, – glaziran jagnječji priželjc s črnim česnom, zavit v na žaru popečeno ledenko. Dodamo ji še omako iz mešanice začimb in aromatov, poimenovano vadouvan. Jed postrežemo z Šturmovim Akordom. Noro dobro!

Ljubljana je v zadnjih letih predvsem poleti gostila veliko gostov iz tujine, kar se je gotovo poznalo tudi v Ateljeju. Zaradi trenutne situacije v restavraciji gotovo prevladujejo lokalni gostje, kar ponuja zanimivo primerjavo. Katera je najbolj opazna razlika med tujimi in domačimi gosti?

Za Ljubljano velja, da jo obiščejo predvsem gostje, ki pridejo sem le za nekaj dni, obisk pri nas pa posebej načrtujejo. Večinoma so za nas izvedeli že prej in rezervirali obisk, redki so takšni, ki bi si lahko med potovanjem kar spontano privoščili večerjo v restavraciji na višjem nivoju. Verjetno so ravno zato ti gostje zelo spoštljivi in hvaležni. Cenovno smo za njih zelo ugodni in večina se jih tudi vrača vsako leto. 
Domači gostje so prej malo redkeje pokazali interes za nas, kar se je po prejetju zvezdice nekoliko spremenilo. Menim, da gre sicer za bolj kratkoročno zanimanje, češ, pa poglejmo zdaj to mišelniko. Verjetno se pri nas še vedno navajamo na kreativno kulinariko in se še nismo povsem sprostili.

Vedno znova poudarjate, da se trudite v svoje krožnike vključiti kar največ lokalnih in sezonskih jedi. Kaj boste kuhali v prihajajočih mesecih? Ste z mislimi že pri zimskih jedilnikih ali še uživate v jesenskem izobilju?

Jesen je moj najljubši letni čas. Res je, da jo pomlad in poletje prekašata z obilico sezonskih sestavin,  kar je včasih celo moteče, ker se človek težko odloči, kaj bi pripravil, a jesen preseneti predvsem z bolj kompleksnimi sestavinami. Buče, kostanj, hruške, jabolka, zadnje slive, gobe, zelje … veliko je zemeljskih in slajših okusov, ki so ob hladnejših dneh in večerih zelo prijetni. Glede na mile zime, ki smo jih vajeni v zadnjem času, upam, da bo jesenski repertoar zdržal čim dlje, saj prave zime pri oblikovanju jedilnikov ne prizanašajo in zahtevajo veliko mero kreativnosti. Ravno zato se je treba na res hladne mesece pripraviti že prej – vlaganje, fermentacija, sušenje in podobi postopki nam kasneje pridejo še kako prav.

Slovenska gurmanska scena se v zadnjih letih razvija in uveljavlja hitreje kot kadarkoli prej. Letos smo dobili prvi Michelinov vodnik, slovenski vodnik Gault&Millau je izšel že dvakrat, leta 2021 bo Slovenija Evropska gastronomska regija. Ali tovrstne aktivnosti vplivajo na vas?

V slovenskem gastronomskem prostoru še vedno prevladuje boj za pozornost, izpostavljenost … ne nazadnje je to še vedno posel in se moramo tako tudi obnašati. Vsaka omemba v priznanem vodiču ali sodelovanje na dogodku nam pride prav, da se pokažemo in javnost opozorimo nase. Zato so te  aktivnosti več kot dobrodošle. Pomembno pa je, da so vodniki neodvisni in nepristranski, saj bi na tako majhnem področju lahko hitro prišlo do izkoriščanja osebnih interesov in zatiranja napredka novih, mladih in inovativnih restavracij in chefov na račun poznanstev in predhodnih dogovorov. Zato imam sam raje tuje vodnike, kjer se mi zdijo ocene bolj nepristranske in realne, predvsem pa poštene.

Programu November Gourmet se z zanimivo, lokalno navdahnjeno posebno ponudbo pridružujete tudi v Ateljeju. Nam lahko poveste več o tem, kaj pripravljate?

Res je, v duhu trenutne situacije, ki je (milo rečeno) nepredvidljiva, smo zasnovali posebno izkušnjo, s katero smo želeli okuse Ljubljane povezati z njihovim izvorom, torej pridelovalci in dobavitelji, s katerimi v Ateljeju uspešno sodelujemo. Pripravili smo Atelje Gourmet Box, primeren za edine še dovoljene zakuske – tiste domače, v družbi najdražjih. Paket vključuje osem hladnih predjedi, pripravljenih iz lokalnih in sezonskih sestavin, hlebec našega domačega kruha in steklenico vina, ki lepo zaokroži doživetje. Radovedni jedci lahko Atelje Gourmet Box prevzamejo pri nas ali pa naročijo dostavo – vse informacije so seveda dostopne na naših omrežjih.


-----------
Foto: SousChef

Novice 22.11.2021

Zadnji teden dogajanja v okviru festivala November Gourmet Ljubljana

Zadnji teden festivala November Gourmet Ljubljana bo zopet navdušil širok nabor gastronomskih navd...

Novice 16.11.2021

WOW: Tretji teden festivala November Gourmet je tu!

Festival November Gourmet Ljubljana 2021 se odvija po načrtih in več kot 30 različnih dogodkov in...

Novice 15.11.2021

Evropski simpozij hrane: Prebujanje zavesti o kulturi hrane

Končal se je Evropski simpozij hrane, ena najpomembnejših evropskih kulinaričnih prireditev, ki j...

Novice 20.10.2021

V Ljubljano se vrača Evropski simpozij hrane 2021

Evropski simpozij hrane, ki se je v samo enem letu uvrstil med najpomembnejše evropske kulinarične...

Novice 18.10.2021

Kmalu se začenja November Gourmet Ljubljana 2021!

Kateri je najbolj kulinarični mesec v Ljubljani? November vendar, ker je Gourmmmet! Prav kmalu bo n...

Novice 6.10.2021

V Ljubljano prihaja Karavana okusov

V soboto, 9. oktobra, bo na Pogačarjevem trgu pravi gurmanski praznik, saj v prihaja Karavana okuso...

Novice 22.9.2021

Nad Ljubljano so zasijale nove zvezdice

Najbolj znani kulinarični vodnik na svetu je spet očarala in prevzela ljubljanska kulinarična pon...

Novice 8.9.2021

Poletne MMM novosti (2. del)

Ljubljana te dni kar utripa od poletnega dogajanja. Pestro pa ni le na področju najrazličnejših k...

Novice 3.9.2021

Pivo & Burger Fest je končno tu!

Na Pogačarjevem trgu bo ta vikend, 4. in 5. septembra 2021, znova omamno zadišalo, nosnice obiskov...

Članki

mmm zgodbe: BARUT BREWING AND BLENDING

Je že lepo, ujeti mesečino dlan, a v steklenico ujeti mehurčke, zvezdni prah in kanček funka, je...

Novice 20.8.2021

Restavracija Grič pridobila znak Zeleni ključ (Green Key)

Vse več turističnih ponudnikov spoznava, da je trajnostni turizem edina pravilna razvojna priložn...

Novice 10.8.2021

Poletne MMM novosti (1. del)

Ko se v teh dneh sprehajamo po mestu, ne moremo mimo dejstva, da se je s poletjem v Ljubljano vrnila...

Novice 5.8.2021

Evropski simpozij hrane prebuja idejo o prihodnosti hrane

Evropski simpozij hrane, ki se je v samo enem letu uvrstil med najpomembnejše evropske kulinarične...

Novice 4.8.2021

Vrača se Pivo & Burger Fest!

Štirinajsta repriza priljubljenega Pivo & Burger Festa se bo odvila 4. in 5. septembra 2021 na Poga...

Članki

KULKUL TRENUTEK: Ljubljanski grad in slastna torta Stolp

V Ljubljani bi lahko vzkliknili: vse poti vodjo na grad! Obiskovalce Ljubljane navduši vsak trenute...

Članki

mmm zgodbe: JUHA KERAMIKA

Koliko spominov in občutkov nas veže na stik naših rok s keramiko in s kakšno nežnostjo se trud...

Članki

KULKUL TRENUTEK: KOFETARICA

Gospa prodornega in dobrodušnega pogleda, ki se zastrmi v nas iz stene Narodne galerije, je vsakomu...

Članki

mmm zgodbe: GOBNJAK

Da je nekdo šel po gobe, ko se je odpravil na Večno pot? Da je sredi Ljubljane farma brez zemlje? ...

Novice 10.5.2021

Odlični rezultati študentov BIC LJ na G&T Cup Bled 2021

Študenta gostinstva in turizma Višje strokovne šole BIC Ljubljana ponovno v samem evropskem vrhu ...

Članki

mmm zgodbe: KIS IN KVAS

Le zakaj bi se držali kislo, ko pa je vse tako kvasno! Kis in kvas – odlična ideja, ki je zrasla...

Članki

KULKUL TRENUTEK: Pehtranova lePotička in Slovenski etnografski muzej

Potica je kraljica slovenske peke. V Ljubljani pa se peče dehteča pehtranova potica. Čeprav je pe...

Novice 29.3.2021

Velika noč v Ljubljani

Tudi če ne bi pogledali na koledar, bi vedeli: po oljčnih vejicah v rokah mimoidočih, ki jih sre...

Novice 26.3.2021

mmm, kaj je novega?

Dobre novice za vse, ki vas vsako pomlad poleg sončnih žarkov najbolj razveselijo nove kulinaričn...

Članki

KULKUL TRENUTEK: MAXI REZINA

Zgodi se ti lahko vsak dan. Vendar ne kjerkoli. Doživiš ga lahko samo v Ljubljani. Trenutek, ko se...

Članki

mmm zgodbe: DESTILARNA BROKEN BONES

Vizija majhne, edine ljubljanske destilarne džina in viskija Broken Bones je trdna kakor kamenkost....

Članki

Kulinarični koledar: ko sezone pišejo zgodbe

Kako sledimo teku letnih časov v Ljubljani? Ko ozelenijo vrbe ob Ljubljanici ali se rožniški hrib...

Članki

mmm zgodbe: PEKARNA OSEM

V Pekarni Osem na Starem trgu se bržkone vsak dan zgodi nekaj čarobnega. Podobno kot v slavni peka...

Članki

Čas je za krofe!

Letos pustna rajanja morda res odpadejo, a krofom se vam ni treba na noben način odpovedati! Zdaj ...

Novice 3.2.2021

Izšel je nov vodnik Gault&Millau Ljubljana / Ljubljanska kakovost 2021!

V okviru projekta Ljubljanska kakovost, ki letos že drugič poteka v sodelovanju z uglednim mednaro...

Novice 1.2.2021

V SEM-u na ogled razstava Slovenske penine

V Slovenskem etnografskem muzeju je v okviru projekta Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021d...

Novice 23.12.2020

Novo v mestu: Njokarna

V centru Ljubljane, na Borštnikovem trgu 1, se je začenja nova zgodba, ki sliši na ime Njokarna. ...

Članki

Ideje za (kulinarična) praznična obdarovanja

Spet je tisti čas v letu, ko svoje najdražje obdarujemo - s pozornostjo, z bližino, s skupnimi ob...

Članki

DOMAČA PRIPRAVA KAVE

Ljubljanski kavoljubci zagotovo poznate Tineta Čokla, lastnika priljubljene ljubljanske kavarne Čo...

Novice 1.12.2020

November gourmet Ljubljana je za nami

Čeprav smo pretekli mesec preživeli v glavnem doma, smo se z letošnjim programom November Gourmet...

Intervjuji

Intervju: Karim Merdjadi (Atelier Karim)

S chefom Karimom Merdjadijem, slaščičarskim mojstrom, ki ga ljubitelji dobre hrane poznate tudi s...

Intervjuji

Intervju: Bine Volčič (Monstera)

Z Binetom Volčičem, enim od bolj "divjih" ljubljanskih chefov, ki vodi Monstera Bistro, smo se pog...

Novice 12.11.2020

Martinovo doma z ljubljanskimi kuharskimi mojstri

Martin je iz mošta naredil vin in v domačih kuhinjah že ves teden diši po pečenih račkah in go...

Intervjuji

Intervju: Luka Jezeršek (Dvor Jezeršek)

Kuharskega mojstra Luka Jezerška, člana ene najbolj znanih gostinskih družin pri nas, ki je odgov...

Novice 2.11.2020

NoveMMMber gourMMMet je tu!

Zdaj že tradicionalni November Gourmet Ljubljana se bo odvil tudi letos in bo kljub prilogoditvi ra...

Članki

Nova ljubljanska bistronomija

Kakšen premični praznik je Ljubljana? S kom je nazdravljal Prešeren pri Šestici, s kom je poseda...

Članki

Zeleni okusi Ljubljane

Ljubljanski krožniki pripovedujejo neštete zgodbe naše prestolnice. V njih je ujeta starodavna du...

Članki

Poletne pustolovščine v prestolnici

​Poletje je za mnoge od nas tradicionalno čas, ko se razbežimo po vsem svetu ter odkrivamo nove ...

Članki

Novo v mestu

Letošnja pomlad nas je zaradi vsem znanih okoliščin prikrajšala za eno naših najljubših dejavn...

Novice 18.6.2020

Michelinov ikonični vodnik sedaj tudi za Slovenijo!

Michelinov ikonični vodnik, imenovan tudi rdeča biblija, je prvič v svoji zgodovini naredil sezna...

Članki

Kuhamo doma: Recept za praznično potico

Potica je zagotovo najbolj prepoznavna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem ča...

Članki

Podpiramo lokalno: kje nakupovati v času epidemije?

V času, ko moramo bolj kot kadarkoli prej paziti na svoje zdravje, zaščititi svoje bližnje in os...

Članki

Recept chefa Mojmirja Šiftarja: Tatarski golaž

​Chef Mojmir Šiftar, mladi talent 2019 po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija, je svojo strast ...

Članki

Recept chefa Igorja Jagodica: Pesa z Barja sorbet ustvarja

Če ne moremo mi k ljubljanskim chefom, pridejo oni k nam! To odlično sladico smo si pred karanteno...

Članki

Recept: Vodnikova ali “repunclova” solata

Recept za solato je objavil Valentin Vodnik v prvi kuharski knjigi v slovenskem jeziku z naslovom ...

Novice 16.3.2020

Ostajamo v domačih kuhinjah!

Ker je že pred časom začela veljati uredba o prepovedi zbiranja na javnih pripreditvah, bomo z na...

Novice 11.3.2020

Evropski simpozij hrane je prestavljen na jesen

Zaradi zadnjih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom, ki jih je sprejel Svet z...

Novice 5.12.2019

Prihaja Evropski simpozij hrane 2020

V Ljubljano se konec marca 2020 vrača Evropski simpozij hrane, katerega vizija je postati vodilna p...

Novice 24.11.2019

Imamo Nov okus Ljubljane 2019!

V petek, 22. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Novice 24.11.2019

Izšel je prvi vodnik Gault&Millau Ljubljana / Ljubljanska kakovost

Na dogodku November Gourmet Finale smo razkrili vsebino prvega gastronomskega vodiča Gault&Millau L...

Novice 21.11.2019

Na dogodku November Gourmet Finale bodo razglašeni nagrajenci Gault&Millau Ljubljana / Ljubljanska kakovost

V petek, 22. 11., se bo v Mestu oblikovanja na Dunajski 123 v Ljubljani odvil vrhunec gastronomskega...

Novice 18.11.2019

"Ali je pivo novo vino?"

V sredo, 13. novembra, je v Pivnici Lajbah potekala okrogla miza z nekoliko provokativnim naslovom "...

Novice 18.11.2019

Znani so nagrajenci Gault&Millau Slovenija 2020

V sredo, 13. novembra, se je ob izidu vodnika Gault & Millau za leto 2020 v Hotelu Slon odvil gala v...

Novice 10.11.2019

Ljubljana med najboljšimi kulinaričnimi destinacijami sveta

Ljubljana je nedavno v Londonu prejela posebno priznanje za najboljšo kulinarično destinacijo svet...

Novice 14.10.2019

Kmalu: Festival November Gourmet

Pred vrati je november, najbolj gurmanski mesec v prestolnici, ko se zdaj že tradicionalno odvija f...

Intervjuji

Intervju: Igor Jagodic (Restavracija Strelec)

Z Igorjem Jagodicem, chefom ene najprestižnejših ljubljanskih kulinaričnih ustanov, restavracije ...

Članki

Okusi Ljubljane v Grand Café Ljubljana

Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici domujejo številni zanimivi bistroji, kavarne in ...

Dogodki

Septembrsko kulinarično dogajanje v Ljubljani

Poletne počitnice so mimo in čas je, da se zazremo v september, ki obeta lepo število zanimivih k...

Članki

Gourmet Ljubljana na obisku: Veganika

Veganiko je večina sladkosnedih Ljubljančanov najprej spoznala na Odprti kuhni, letos pa so na rav...

Članki

Trubarjeva - svet v malem

Pred nekaj meseci se je začela obsežna prenova ene najbolj živahnih ljubljanskih ulic - Trubarjev...

Novice 26.7.2019

Landerik - sveže in lokalno v Stari Ljubljani

Pred kratkim se je v Stari Ljubljani, na Starem trgu 11, odprl nov bistro s svetovljanskim jedilniko...

Članki

Poletna osvežitev

​V mesecih, ko se temperature redno dvignejo nad 30 stopinj, vsi iščemo načine, da se nekoliko ...

Članki

Martinčkanje v Ljubljani - najlepši vrtovi ljubljanskih lokalov

V poletnih dneh si težko predstavljamo kakšen prijetnejši način za preživljanje prostega popold...

Članki

Kam na sladoled in gelato v Ljubljani?

Da bomo pripravljeni na toplo vreme, sončne žarke in sezono sladoleda, smo za vas na kup zbrali n...

Dogodki

Prva poletna vinska osvežitev – Ljubljanska vinska pot

Na ulice in trge mesnega jedra Ljubljane prihaja prva Ljubljanska vinska pot, ki bo tudi letos potek...

Članki

Novosti v kulinarični ponudbi Ljubljane

V nekaj mesecih odkar smo se nazadnje ozrli po Ljubljani in poiskali nove kotičke za kulinarične u...

Dogodki

Festival kave Vrhnika

V soboto, 25. maja, se bo v parku pri vrhniškem Cankarjevem domu odvijal že četrti Festival kave ...

Novice 15.5.2019

5. tekmovanje v znanju in spretnostih dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije

Na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) je potekalo 5. tekmovanje v znanju...

Članki

Moji štruklji Slovenije - prva slovenska štrukljarnica

Peter Vogelnik je dobri dve leti nazaj z odprtjem lokala Moji štruklji Slovenije pod Plečnikovimi ...

Novice, Dogodki 17.4.2019

Prihaja Brina, ljubljanski festival džina

To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov...

Novice, Dogodki 9.4.2019

Naj kulinarični dogodki v Ljubljani v letu 2019

Prebuja se pomlad in z njo se v Ljubljano vračajo tudi številne prireditve, na katerih se lahko se...

Novice 25.3.2019

Evropski simpozij hrane uspešno zaključen

V torek, 19. marca, se je zaključil največji kulinarični dogodek leta pri nas - European Food Sum...

Novice, Dogodki 20.3.2019

Odprta kuhna stopa v sedmo sezono

V petek, 22. marca, se na Pogačarjev trg po zimskem premoru vrača Odprta kuhna, eden najbolj prilj...

Intervjuji

Intervju: Luka Košir (Gostišče Grič)

Poklepetali smo z Lukom Koširjem, enim najbolj talentiranih, ustvarjalnih in zanimivih slovenskih c...

Novice, Dogodki 4.3.2019

Predpremiera Odprte kuhne v Križankah

V soboto, 16. marca, se bo v preddverju ljubljanskih Križank ter na Trgu francoske revolucije med 1...

Novice, Dogodki 28.2.2019

Gourmet Ljubljana Crawl (Kulinarični sprehod Gourmet Ljubljana)

V soboto, 16. marca, se boste lahko ljubitelji vrhunskih kuharskih mojstrovin sprehodili po prestoln...

Članki

Kam po pustne krofe?

Pust je čas, ko preganjamo zimo s pustnim rajanjem v norčavih maskah, pa tudi čas, ko se lahko br...

Novice 14.2.2019

Marca prihaja Evropski simpozij hrane (European Food Summit)

European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena ...

Članki

Že vesta, kam gresta za Valentinovo?

Ker že star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, smo za vas pripravili nekaj i...

Intervjuji

Intervju: Stanislav Logar - Stanč (Klobasarna)

Na Ciril-Metodovem trgu, v prostorih bivše urarne, se nahaja Klobasarna - zanimiv lokal, ki je zdru...

Novice 25.1.2019

Food Bluz - Okusni bluz postavlja BTC City Ljubljana na zemljevid kulinaričnih destinacij

V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je ta teden potekala predstavitev knjige "Food Bluz: Ok...

Članki

Triki za lajšanje januarske melanholije

Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...

Članki

Novo leto, novi gurmanski kotički

Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...

Novice 4.1.2019

Izšla je nova knjiga chefa Janeza Bratovža

Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...

Članki

Pice iz testa z drožmi tudi v Ljubljani

​V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...

Članki

Potica, kraljica praznične mize

Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...

Novice 20.12.2018

Cecchini Show v restavraciji diVino

Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...

Članki

Sprehod po praznični Ljubljani

Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...

Članki, Dogodki

Ideje za najokusnejše slovo od starega leta

Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...

Dogodki

Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem

V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...

Članki

2. festival živih vin

V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...

Članki

Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević

Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...

Članki

November Gourmet Finale

Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...

Novice 26.11.2018

Imamo nov okus Ljubljane!

V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Članki

Konferenca Njam zgodbe

V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...

Novice 21.11.2018

Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija

V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...

Članki

Brina - ljubljanski teden džina

V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...

Članki

Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah

V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju: Bine Volčič (Monstera Bistro)

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...

Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...

Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...

Reportaže

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...

Novice 28.9.2018

Turizem Ljubljana prejel nagrado za Borzo lokalnih živil

V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...

Novice, Dogodki 10.8.2018

Čokoljana, festival za ljubitelje čokolade

20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...

Članki

Ljubljanski kulinarični turizem v razcvetu

Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...

Dogodki, Novice, Članki 10.8.2018

Festival November Gourmet bo ponovno bogatil kulinarično dogajanje v Ljubljani

Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...

Intervjuji, Novice 9.8.2018

Intervju: Peter Ševič (Ljubljana Coffee Festival)

Ljubljana Coffee Festival, ki vsako leto poteka v Mestnem muzeju Ljubljana, predstavlja celovito pon...