mmm zgodbe: O KAVI IN ŽIVLJENJU
Intervjuji

Intervju: Mojmir Marko Šiftar (Restavracija PEN KLUB)

Mojmir Šiftar, chef, ki je z ekipo jeseni 2021 uspešno obudil klasično kulinarično shajališče v centru Ljubljane – PEN KLUB Restavracijo, je z nami spregovoril o ohranjanju tradicije, razvoju filozofije mladih chefov in načrtih za prihodnost.
Prenovljena restavracija PEN KLUB je svoja vrata odprla pred slabim letom. Kako se je razvijala ta zgodba in kako trenutno kaže tej kultni ljubljanski restavraciji?

Trenutno kaže dobro, ljudje so prostor vzeli za svoj in se radi vračajo. Vesel sem, da sem bil že od začetka projekta vpleten v proces in konceptualizacijo prostora, ki smo mu namenili res veliko pozornosti. Takoj, ko sem spoznal vodjo projekta prenove Andreja Mercino iz biroja Triiije, smo se dobro ujeli, tako pri sami zasnovi in postavitvi, kot pri izbiri materialov ter opreme. Kar precej časa smo posvetili izbiri barv, še posebno v modri sobi, kjer smo v sodelovanju z zavodom za spomeniško varstvo restavrirali stropno poslikavo. Za belo sobo je svojo čudovito risbo prispeval Matej Stupica. Te sobe, ki ima tudi svoj balkon, prej v restavraciji sploh ni bilo. Hodnik pa smo zasnovali kot nekakšen memorial, ohranili rdečo barvo, zelo podobno tisti originalni, poklon nekim drugim časom pa so tudi delčki časopisov, ki so se z leti pod preprogo odtisnili na parket. Tega smo načrtno pustili neobrušenega in nekatere dele se celo da prebrati.

Tudi kulinarična ponudba je zasnovana kot poklon nekdanjemu PEN KLUBU. Kako si te klasične jedi preoblikoval, da ustrezajo jedcem danes?

Ponudbo sem zasnoval že leta 2019, tako da sem imel do odprtja dovolj časa za razmišljanje in preizkušanje. Jedilnik je res dodelan in vključuje številne jedi, ki jih je v PEN KLUBU stregel Marjan Miklič – Miki, saj so te restavraciji dale tisti pečat prepoznavnosti in se jih ljudje res dobro spominjajo. Pri zasnovi sem temeljil na pričevanjih starih gostov, tudi svojega očeta, ki je tu prvič jedel leta 1968, torej kakšno leto po odprtju restavracije, vendar sem jih navdihnil z novimi časi, prenesel v sedanjost. Mikijevo kuhano govedino iz juhe sem zamenjal za goveji jezik z bučnim oljem, fižolovko s testeninami sem spremenil v hrustljave makarone, ki jih prelijem s kremno fižolovo juho, škarpeno v omaki s curryjem in smetano, ki je pravzaprav francoska klasika, a je takrat v Ljubljani res predstavljala noviteto, sem nadomestil s filejem brancina, ki mu dodamo zelen tajski curry … Nekatere jedi pa so ostale praktično nespremenjene, na primer flambirana račja jetra (foie gras) z oreški, ki je najbolj rustikalna in tudi najbolj prodajana jed na meniju. Tudi telečja jetrca so ostala takšna, kot so bila, le da jih namesto s solato postrežemo z vodno krešo. V PEN KLUBU so prvi v Ljubljani pripravljali stroganov, številni se spomnijo mareličnega zavitka … te jedi zdaj z veseljem vključim tudi v kosila, ki jih strežemo.

Tvoj življenjepis je kljub tvojim letom zelo impresiven in poleg številnih izkušenj zajema tudi precej mednarodnih odličij. Kaj te pritegne pri kuharskih tekmovanjih? Se ti zdi, da bi se jih mladi chefi morali pogosteje udeleževati?

No, ta oznaka mladi chef je dokaj relativna (smeh). Rekel bi, da nas v resnici ni prav veliko, takšnih, ki svojega dela ne dojemamo samo kot službo in 'se hočemo nekaj it' pa je še manj. Bil sem del mladinske reprezentance, od tega je sicer že minilo kar nekaj časa, in takrat smo veliko tekmovali po vsem svetu, večkrat pa sem se prijavil tudi na tekmovanje S.Pellegrino Young Chef Academy (SPYCA) in se dvakrat tudi uvrstil v nadaljevanje tekmovanja. Takšna tekmovanja ti veliko dajo z vidika razvoja, tudi ustvarjalni proces je tu drugačen. SPYCA ti nudi publiciteto na mednarodni ravni, poleg tega pa spoznaš veliko ljudi – z njimi sem v stiku še danes in tako bi se lahko brez težav odpravil na kakšno gostovanje po svetu ali pa koga gostil tukaj. Je pa to specifično tekmovanje, saj te vrhunski chefi z vsega sveta ocenjujejo le na osnovi jedi, ki jim jo postrežeš, ne zanimajo jih tvoje izkušnje ali proces priprave. Letos sem se zaradi starostne omejitve prijavil zadnjič in zasnoval jed, ki sem jo poimenoval Staying alive, poudarek pa je seveda na trajnostni naravnanosti. Uporabil sem suhozorjenega brancina iz ribogojnice Fonda – te so rešitev za ropanje morja, pa slanino in ocvirke iz krškopoljca – pri svinjereji smo pri nas v nekem obdobju konkretno zašli in sama sreča je, da nam je uspelo ohraniti dobre domače vrste, pa med, svetni prah in vosek domačih čebel. Veseli me, da se je letos na to tekmovanje prijavilo več slovenskih chefov kot običajno, nekateri so me tudi prosili za nasvet, kako se lotiti priprave krožnika. Enemu od nas bo zagotovo uspelo!

Kako se s časom in izkušnjami spreminja kulinarična filozofija chefa? Kdaj nehamo govoriti o tisti mladostni zagnanosti in ustvarjalnosti mladih chefov, kako poteka ta razvoj?

Leta 2019 sem po oceni vodiča Gault&Millau Slovenija postal mladi talent leta, v letu 2020 je to priznanje prejel Jakob Pintar iz TaBarja. Takrat je pojamral, da se sam sebi ne zdi več mlad, jaz pa sem mu odgovoril, da smo še vedno na začetku poti in nas še marsikaj čaka. Vsi mi, recimo Jakob Pintar, Jorg Zupan, Tomaž Bratovž in seveda še kdo, smo zelo ustvarjalni chefi in se ves čas razvijamo, vsi pa imamo za sabo že leta trdega dela in prakse. Zame se je ta začela s pomivanjem posode v Restavraciji JB, nato z lupljenjem krompirja in počasnim napredovanjem. Srečo sem imel, da sem takrat pri delu lahko opazoval Janeza Bratovža, videl, kako pomembna je v kuhinji ustvarjalnost in spoznal, da je ta poklic tudi lep, ne le zahteven. Danes se zaradi pomanjkanja kadra ali pa nekega odpora marsikje zgodi, da kuharji postanejo glavni chefi prehitro, brez zadostnih izkušenj. Ti potem mislijo, da je dovolj, če vidijo lep krožnik na Instagramu in ga poskušajo poustvariti. Pomembno je, da chefi vzgajamo mlade, da se priučijo delovnih navad in zaradi mentorjev spoznajo pravi smisel tega dela. K sreči imamo chefe, ki predajajo znanje na lep, očetovski način. Takšni so recimo tudi Štefelin, pa Jagodic in eden mojih prvih mentorjev Jakič, ki te naučijo tudi kaj o odnosu do dela, ne samo o sestavinah.

In kako bi povzel svojo trenutno filozofijo?

Ves čas rastem, štiri leta nazaj so bili moji pogledi čisto drugačni, a nekaj stalnic ostaja. Še vedno so mi blizu čaji, ki so izredno raznolika sestavina in jo rad uporabljam pri mnogih receptih. Še vedno mi je pomembno delo z lokalnimi sestavinami, saj so te najboljše. Tudi v PEN KLUBU, če se le da, delam z domačimi dobavitelji, zelo ponosen sem na jetrca, ki jih dobivamo od belokranjskih teličkov, tudi ulov je izključno domač, na primer srnje krače in pršut divjega prašiča. Še vedno imam rad svojo domačo prekmursko kulinariko, takšno, ki pri jedcu pričara dober, topel občutek. In vedno bom zagovarjal načelo, da je najbolj pomembno, da je gostu lepo, da je njegova izkušnja prijetna.

Kaj pa vseprisotno načelo trajnostne naravnanosti? Na kakšen način ti razmišljaš o tem?

Seveda je to pomembno. V visoki kulinariki se še vedno preveč hrane zavrže in tej problematiki se je treba posvetiti. Tournedo Rossini je recimo odlična jed, ki sem jo z veseljem uvrstil na meni, in je odlična z biftekom. Iz kakšnega stegna bi jo težko pripravili. Chefi pa potrebujejo veliko znanja, izkušenj in domišljije, da so sposobni dobro pripraviti dobre jedi tudi iz drugih kosov mesa, da ti ne grejo le za golaž ali fond. Z vidika trajnostne naravnanosti pa sam vedno bolj razmišljam o našem delu. To, da je chef z ekipo v kuhinji po 16 ur ali več vsekakor ni trajnostno, zato nočem, da imajo moji zaposleni preveč nadur.

In za konec, Mojmir, kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

Korak za korakom. Rad bi še naprej dobro delal v PEN KLUBU in v novem bistroju vrta Lili Novy, kjer bomo pripravljali dobre testenine, solate in podobno. Tam ne bo nobenega posebnega eksperimentiranja, le dobre jedi, ki jih bodo gostje lahko pojedli tako, mimogrede. Za naprej pa bomo videli, kako bo šlo …



--
Foto: Jure Makovec, Časnik Finance

Članki

mmm zgodbe: O KAVI IN ŽIVLJENJU

Kako globoko v naša srca seže vprašanje "A greva na kavo?" In kako pomembno je prepleteno z našo...

Članki

Iščete ohladitev?

Čemu bi negodovali nad visokimi temperaturami, ko pa nam Ljubljana nudi bogato bero okusnih osveži...

Članki

NOVOSTI V KULINARIČNI PONUDBI LJUBLJANE

Kakšno srečo imamo, da se v Ljubljani za skoraj vsakim vogalom skriva kakšen kotiček za kulinari...

Novice 23.5.2022

Evropski simpozij hrane se vrača 5. novembra 2022

Hrana je ključnega pomena za boljši jutri, v katerem ima vsak posameznik pomembno vlogo. Zato je ...

Novice 18.5.2022

20. maja praznujemo 5. svetovni dan čebel

Lahko smo ponosni, da je pobuda za razglasitev svetovnega dneva čebel prišla prav iz Slovenije, iz...

Novice, Dogodki 4.5.2022

V mesto se vrača Brina, ljubljanski festival džina

V soboto, 4. junija 2022, se bomo med 12. in 23. uro v Križankah družili uživači! Odlični desti...

Članki

mmm zgodbe: OSTER ROB

Kdor se je z roba lastnega védenja kdaj ozrl po širjavah japonske kulture, je gotovo zapazil njeno...

Novice 16.3.2022

Gourmet Cup Ljubljana poskrbel za nepozabno kulinarično razvajanje na snegu

V ponedeljek, 14. marca, je na Krvavcu potekal že šesti Gourmet Cup Ljubljana. Smučarsko-kulinari...

Članki

Kam po krofe v Ljubljani in okolici?

Bliža se pust, ki po ljudskem izročilu odganja zimo in prinaša pomlad. V tem času pridemo na svo...

Novice 19.2.2022

Na Čopovi bo tudi letos dišalo po krofih

Pust je norčav, razigran in … v družbi slastnih krofov. Prav te že nestrpno pričakujejo števi...

Novice 17.2.2022

VIDEO: Gourmet. Čudovito. Okusno.

Da je Ljubljana čudovita, ste verjetno že opazili. Na kak krasen dan, ko žarki plešejo po fasada...

Članki

Kul Kul trenutek: Trnič, ljubezenski sir z Velike planine

KulKul trenutek je projekt Turizma Ljubljana, ki bo tudi letos vsak mesec prinašal novo kulinaričn...

Članki

mmm zgodbe: SIRARSTVO OREŠNIK

Pustite za seboj sivino mesta, v katerem namesto jutra vas sreča megla, ter karseda pogosto izberit...

Novice 2.2.2022

Odprta kuhna v pričakovanju 10. sezone

​Priljubljeno stičišče uživačev in kulinaričnih raziskovalcev, gurmanska tržnica Odprta kuh...

Članki

Obdarujte z okusom

V želji, da bi bil vaš praznični čas miren, zadovoljen in dišeč, smo tudi letos pripravili sez...

Intervjuji

Intervju: Darja Končarevič (Bazilika družina)

Z Darjo Končarevič, lastnico bistrojev Bazilika in Bife in avtorico kuharske uspešnice Toplo prip...

Novice 7.12.2021

Izšla je prva številka revije Gourmet Ljubljana

Ljubljana se pridružuje svetovnim metropolam, ki se ponašajo z revijami, v celoti posvečenimi gas...

Novice 1.12.2021

November Gourmet Ljubljana 2021 je za nami

Čakali smo ga dve leti in izpolnil je zahtevna pričakovanja ljubljanske kulinarične publike. Nov...

Novice 1.12.2021

Imamo Nov okus Ljubljane 2021!

​Prav ob zaključku 5. festivala November Gourmet Ljubljana so se 30. novembra zvečer v kuhinji K...

Novice 22.11.2021

Zadnji teden dogajanja v okviru festivala November Gourmet Ljubljana

Zadnji teden festivala November Gourmet Ljubljana bo zopet navdušil širok nabor gastronomskih navd...

Novice 16.11.2021

WOW: Tretji teden festivala November Gourmet je tu!

Festival November Gourmet Ljubljana 2021 se odvija po načrtih in več kot 30 različnih dogodkov in...

Novice 15.11.2021

Evropski simpozij hrane: Prebujanje zavesti o kulturi hrane

Končal se je Evropski simpozij hrane, ena najpomembnejših evropskih kulinaričnih prireditev, ki j...

Novice 20.10.2021

V Ljubljano se vrača Evropski simpozij hrane 2021

Evropski simpozij hrane, ki se je v samo enem letu uvrstil med najpomembnejše evropske kulinarične...

Novice 18.10.2021

Kmalu se začenja November Gourmet Ljubljana 2021!

Kateri je najbolj kulinarični mesec v Ljubljani? November vendar, ker je Gourmmmet! Prav kmalu bo n...

Novice 6.10.2021

V Ljubljano prihaja Karavana okusov

V soboto, 9. oktobra, bo na Pogačarjevem trgu pravi gurmanski praznik, saj v prihaja Karavana okuso...

Novice 22.9.2021

Nad Ljubljano so zasijale nove zvezdice

Najbolj znani kulinarični vodnik na svetu je spet očarala in prevzela ljubljanska kulinarična pon...

Novice 8.9.2021

Poletne MMM novosti (2. del)

Ljubljana te dni kar utripa od poletnega dogajanja. Pestro pa ni le na področju najrazličnejših k...

Novice 3.9.2021

Pivo & Burger Fest je končno tu!

Na Pogačarjevem trgu bo ta vikend, 4. in 5. septembra 2021, znova omamno zadišalo, nosnice obiskov...

Članki

mmm zgodbe: BARUT BREWING AND BLENDING

Je že lepo, ujeti mesečino dlan, a v steklenico ujeti mehurčke, zvezdni prah in kanček funka, je...

Novice 20.8.2021

Restavracija Grič pridobila znak Zeleni ključ (Green Key)

Vse več turističnih ponudnikov spoznava, da je trajnostni turizem edina pravilna razvojna priložn...

Novice 10.8.2021

Poletne MMM novosti (1. del)

Ko se v teh dneh sprehajamo po mestu, ne moremo mimo dejstva, da se je s poletjem v Ljubljano vrnila...

Novice 5.8.2021

Evropski simpozij hrane prebuja idejo o prihodnosti hrane

Evropski simpozij hrane, ki se je v samo enem letu uvrstil med najpomembnejše evropske kulinarične...

Novice 4.8.2021

Vrača se Pivo & Burger Fest!

Štirinajsta repriza priljubljenega Pivo & Burger Festa se bo odvila 4. in 5. septembra 2021 na Poga...

Članki

KULKUL TRENUTEK: Ljubljanski grad in slastna torta Stolp

V Ljubljani bi lahko vzkliknili: vse poti vodjo na grad! Obiskovalce Ljubljane navduši vsak trenute...

Članki

mmm zgodbe: JUHA KERAMIKA

Koliko spominov in občutkov nas veže na stik naših rok s keramiko in s kakšno nežnostjo se trud...

Članki

KULKUL TRENUTEK: KOFETARICA

Gospa prodornega in dobrodušnega pogleda, ki se zastrmi v nas iz stene Narodne galerije, je vsakomu...

Članki

mmm zgodbe: GOBNJAK

Da je nekdo šel po gobe, ko se je odpravil na Večno pot? Da je sredi Ljubljane farma brez zemlje? ...

Novice 10.5.2021

Odlični rezultati študentov BIC LJ na G&T Cup Bled 2021

Študenta gostinstva in turizma Višje strokovne šole BIC Ljubljana ponovno v samem evropskem vrhu ...

Članki

mmm zgodbe: KIS IN KVAS

Le zakaj bi se držali kislo, ko pa je vse tako kvasno! Kis in kvas – odlična ideja, ki je zrasla...

Članki

KULKUL TRENUTEK: Pehtranova lePotička in Slovenski etnografski muzej

Potica je kraljica slovenske peke. V Ljubljani pa se peče dehteča pehtranova potica. Čeprav je pe...

Novice 29.3.2021

Velika noč v Ljubljani

Tudi če ne bi pogledali na koledar, bi vedeli: po oljčnih vejicah v rokah mimoidočih, ki jih sre...

Novice 26.3.2021

mmm, kaj je novega?

Dobre novice za vse, ki vas vsako pomlad poleg sončnih žarkov najbolj razveselijo nove kulinaričn...

Članki

KULKUL TRENUTEK: MAXI REZINA

Zgodi se ti lahko vsak dan. Vendar ne kjerkoli. Doživiš ga lahko samo v Ljubljani. Trenutek, ko se...

Članki

mmm zgodbe: DESTILARNA BROKEN BONES

Vizija majhne, edine ljubljanske destilarne džina in viskija Broken Bones je trdna kakor kamenkost....

Članki

Kulinarični koledar: ko sezone pišejo zgodbe

Kako sledimo teku letnih časov v Ljubljani? Ko ozelenijo vrbe ob Ljubljanici ali se rožniški hrib...

Članki

mmm zgodbe: PEKARNA OSEM

V Pekarni Osem na Starem trgu se bržkone vsak dan zgodi nekaj čarobnega. Podobno kot v slavni peka...

Članki

Čas je za krofe!

Letos pustna rajanja morda res odpadejo, a krofom se vam ni treba na noben način odpovedati! Zdaj ...

Novice 3.2.2021

Izšel je nov vodnik Gault&Millau Ljubljana / Ljubljanska kakovost 2021!

V okviru projekta Ljubljanska kakovost, ki letos že drugič poteka v sodelovanju z uglednim mednaro...

Novice 1.2.2021

V SEM-u na ogled razstava Slovenske penine

V Slovenskem etnografskem muzeju je v okviru projekta Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021d...

Novice 23.12.2020

Novo v mestu: Njokarna

V centru Ljubljane, na Borštnikovem trgu 1, se je začenja nova zgodba, ki sliši na ime Njokarna. ...

Članki

Ideje za (kulinarična) praznična obdarovanja

Spet je tisti čas v letu, ko svoje najdražje obdarujemo - s pozornostjo, z bližino, s skupnimi ob...

Članki

DOMAČA PRIPRAVA KAVE

Ljubljanski kavoljubci zagotovo poznate Tineta Čokla, lastnika priljubljene ljubljanske kavarne Čo...

Novice 1.12.2020

November gourmet Ljubljana je za nami

Čeprav smo pretekli mesec preživeli v glavnem doma, smo se z letošnjim programom November Gourmet...

Intervjuji

Intervju: Karim Merdjadi (Atelier Karim)

S chefom Karimom Merdjadijem, slaščičarskim mojstrom, ki ga ljubitelji dobre hrane poznate tudi s...

Intervjuji

Intervju: Bine Volčič (Monstera)

Z Binetom Volčičem, enim od bolj "divjih" ljubljanskih chefov, ki vodi Monstera Bistro, smo se pog...

Novice 12.11.2020

Martinovo doma z ljubljanskimi kuharskimi mojstri

Martin je iz mošta naredil vin in v domačih kuhinjah že ves teden diši po pečenih račkah in go...

Intervjuji

Intervju: Luka Jezeršek (Dvor Jezeršek)

Kuharskega mojstra Luka Jezerška, člana ene najbolj znanih gostinskih družin pri nas, ki je odgov...

Intervjuji

Intervju: Jorg Zupan (Atelje)

Junija letos je Slovenijo razveselil težko pričakovani prvi Michelinov vodnik, ki je med šest slo...

Novice 2.11.2020

NoveMMMber gourMMMet je tu!

Zdaj že tradicionalni November Gourmet Ljubljana se bo odvil tudi letos in bo kljub prilogoditvi ra...

Članki

Nova ljubljanska bistronomija

Kakšen premični praznik je Ljubljana? S kom je nazdravljal Prešeren pri Šestici, s kom je poseda...

Članki

Zeleni okusi Ljubljane

Ljubljanski krožniki pripovedujejo neštete zgodbe naše prestolnice. V njih je ujeta starodavna du...

Članki

Poletne pustolovščine v prestolnici

​Poletje je za mnoge od nas tradicionalno čas, ko se razbežimo po vsem svetu ter odkrivamo nove ...

Članki

Novo v mestu

Letošnja pomlad nas je zaradi vsem znanih okoliščin prikrajšala za eno naših najljubših dejavn...

Novice 18.6.2020

Michelinov ikonični vodnik sedaj tudi za Slovenijo!

Michelinov ikonični vodnik, imenovan tudi rdeča biblija, je prvič v svoji zgodovini naredil sezna...

Članki

Kuhamo doma: Recept za praznično potico

Potica je zagotovo najbolj prepoznavna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem ča...

Članki

Podpiramo lokalno: kje nakupovati v času epidemije?

V času, ko moramo bolj kot kadarkoli prej paziti na svoje zdravje, zaščititi svoje bližnje in os...

Članki

Recept chefa Mojmirja Šiftarja: Tatarski golaž

​Chef Mojmir Šiftar, mladi talent 2019 po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija, je svojo strast ...

Članki

Recept chefa Igorja Jagodica: Pesa z Barja sorbet ustvarja

Če ne moremo mi k ljubljanskim chefom, pridejo oni k nam! To odlično sladico smo si pred karanteno...

Članki

Recept: Vodnikova ali “repunclova” solata

Recept za solato je objavil Valentin Vodnik v prvi kuharski knjigi v slovenskem jeziku z naslovom ...

Novice 16.3.2020

Ostajamo v domačih kuhinjah!

Ker je že pred časom začela veljati uredba o prepovedi zbiranja na javnih pripreditvah, bomo z na...

Novice 11.3.2020

Evropski simpozij hrane je prestavljen na jesen

Zaradi zadnjih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom, ki jih je sprejel Svet z...

Novice 5.12.2019

Prihaja Evropski simpozij hrane 2020

V Ljubljano se konec marca 2020 vrača Evropski simpozij hrane, katerega vizija je postati vodilna p...

Novice 24.11.2019

Imamo Nov okus Ljubljane 2019!

V petek, 22. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Novice 24.11.2019

Izšel je prvi vodnik Gault&Millau Ljubljana / Ljubljanska kakovost

Na dogodku November Gourmet Finale smo razkrili vsebino prvega gastronomskega vodiča Gault&Millau L...

Novice 21.11.2019

Na dogodku November Gourmet Finale bodo razglašeni nagrajenci Gault&Millau Ljubljana / Ljubljanska kakovost

V petek, 22. 11., se bo v Mestu oblikovanja na Dunajski 123 v Ljubljani odvil vrhunec gastronomskega...

Novice 18.11.2019

"Ali je pivo novo vino?"

V sredo, 13. novembra, je v Pivnici Lajbah potekala okrogla miza z nekoliko provokativnim naslovom "...

Novice 18.11.2019

Znani so nagrajenci Gault&Millau Slovenija 2020

V sredo, 13. novembra, se je ob izidu vodnika Gault & Millau za leto 2020 v Hotelu Slon odvil gala v...

Novice 10.11.2019

Ljubljana med najboljšimi kulinaričnimi destinacijami sveta

Ljubljana je nedavno v Londonu prejela posebno priznanje za najboljšo kulinarično destinacijo svet...

Novice 14.10.2019

Kmalu: Festival November Gourmet

Pred vrati je november, najbolj gurmanski mesec v prestolnici, ko se zdaj že tradicionalno odvija f...

Intervjuji

Intervju: Igor Jagodic (Restavracija Strelec)

Z Igorjem Jagodicem, chefom ene najprestižnejših ljubljanskih kulinaričnih ustanov, restavracije ...

Članki

Okusi Ljubljane v Grand Café Ljubljana

Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici domujejo številni zanimivi bistroji, kavarne in ...

Dogodki

Septembrsko kulinarično dogajanje v Ljubljani

Poletne počitnice so mimo in čas je, da se zazremo v september, ki obeta lepo število zanimivih k...

Članki

Gourmet Ljubljana na obisku: Veganika

Veganiko je večina sladkosnedih Ljubljančanov najprej spoznala na Odprti kuhni, letos pa so na rav...

Članki

Trubarjeva - svet v malem

Pred nekaj meseci se je začela obsežna prenova ene najbolj živahnih ljubljanskih ulic - Trubarjev...

Novice 26.7.2019

Landerik - sveže in lokalno v Stari Ljubljani

Pred kratkim se je v Stari Ljubljani, na Starem trgu 11, odprl nov bistro s svetovljanskim jedilniko...

Članki

Poletna osvežitev

​V mesecih, ko se temperature redno dvignejo nad 30 stopinj, vsi iščemo načine, da se nekoliko ...

Članki

Martinčkanje v Ljubljani - najlepši vrtovi ljubljanskih lokalov

V poletnih dneh si težko predstavljamo kakšen prijetnejši način za preživljanje prostega popold...

Članki

Kam na sladoled in gelato v Ljubljani?

Da bomo pripravljeni na toplo vreme, sončne žarke in sezono sladoleda, smo za vas na kup zbrali n...

Dogodki

Prva poletna vinska osvežitev – Ljubljanska vinska pot

Na ulice in trge mesnega jedra Ljubljane prihaja prva Ljubljanska vinska pot, ki bo tudi letos potek...

Članki

Novosti v kulinarični ponudbi Ljubljane

V nekaj mesecih odkar smo se nazadnje ozrli po Ljubljani in poiskali nove kotičke za kulinarične u...

Dogodki

Festival kave Vrhnika

V soboto, 25. maja, se bo v parku pri vrhniškem Cankarjevem domu odvijal že četrti Festival kave ...

Novice 15.5.2019

5. tekmovanje v znanju in spretnostih dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije

Na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) je potekalo 5. tekmovanje v znanju...

Članki

Moji štruklji Slovenije - prva slovenska štrukljarnica

Peter Vogelnik je dobri dve leti nazaj z odprtjem lokala Moji štruklji Slovenije pod Plečnikovimi ...

Novice, Dogodki 17.4.2019

Prihaja Brina, ljubljanski festival džina

To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov...

Novice, Dogodki 9.4.2019

Naj kulinarični dogodki v Ljubljani v letu 2019

Prebuja se pomlad in z njo se v Ljubljano vračajo tudi številne prireditve, na katerih se lahko se...

Novice 25.3.2019

Evropski simpozij hrane uspešno zaključen

V torek, 19. marca, se je zaključil največji kulinarični dogodek leta pri nas - European Food Sum...

Novice, Dogodki 20.3.2019

Odprta kuhna stopa v sedmo sezono

V petek, 22. marca, se na Pogačarjev trg po zimskem premoru vrača Odprta kuhna, eden najbolj prilj...

Intervjuji

Intervju: Luka Košir (Gostišče Grič)

Poklepetali smo z Lukom Koširjem, enim najbolj talentiranih, ustvarjalnih in zanimivih slovenskih c...

Novice, Dogodki 4.3.2019

Predpremiera Odprte kuhne v Križankah

V soboto, 16. marca, se bo v preddverju ljubljanskih Križank ter na Trgu francoske revolucije med 1...

Novice, Dogodki 28.2.2019

Gourmet Ljubljana Crawl (Kulinarični sprehod Gourmet Ljubljana)

V soboto, 16. marca, se boste lahko ljubitelji vrhunskih kuharskih mojstrovin sprehodili po prestoln...

Članki

Kam po pustne krofe?

Pust je čas, ko preganjamo zimo s pustnim rajanjem v norčavih maskah, pa tudi čas, ko se lahko br...

Novice 14.2.2019

Marca prihaja Evropski simpozij hrane (European Food Summit)

European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena ...

Članki

Že vesta, kam gresta za Valentinovo?

Ker že star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, smo za vas pripravili nekaj i...

Intervjuji

Intervju: Stanislav Logar - Stanč (Klobasarna)

Na Ciril-Metodovem trgu, v prostorih bivše urarne, se nahaja Klobasarna - zanimiv lokal, ki je zdru...

Novice 25.1.2019

Food Bluz - Okusni bluz postavlja BTC City Ljubljana na zemljevid kulinaričnih destinacij

V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je ta teden potekala predstavitev knjige "Food Bluz: Ok...

Članki

Triki za lajšanje januarske melanholije

Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...

Članki

Novo leto, novi gurmanski kotički

Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...

Novice 4.1.2019

Izšla je nova knjiga chefa Janeza Bratovža

Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...

Članki

Pice iz testa z drožmi tudi v Ljubljani

​V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...

Članki

Potica, kraljica praznične mize

Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...

Novice 20.12.2018

Cecchini Show v restavraciji diVino

Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...

Članki

Sprehod po praznični Ljubljani

Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...

Članki, Dogodki

Ideje za najokusnejše slovo od starega leta

Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...

Dogodki

Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem

V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...

Članki

2. festival živih vin

V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...

Članki

Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević

Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...

Članki

November Gourmet Finale

Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...

Novice 26.11.2018

Imamo nov okus Ljubljane!

V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Članki

Konferenca Njam zgodbe

V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...

Novice 21.11.2018

Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija

V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...

Članki

Brina - ljubljanski teden džina

V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...

Članki

Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah

V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju: Bine Volčič (Monstera Bistro)

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...

Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...

Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...

Reportaže

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...

Novice 28.9.2018

Turizem Ljubljana prejel nagrado za Borzo lokalnih živil

V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...

Novice, Dogodki 10.8.2018

Čokoljana, festival za ljubitelje čokolade

20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...

Članki

Ljubljanski kulinarični turizem v razcvetu

Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...

Dogodki, Novice, Članki 10.8.2018

Festival November Gourmet bo ponovno bogatil kulinarično dogajanje v Ljubljani

Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...

Intervjuji, Novice 9.8.2018

Intervju: Peter Ševič (Ljubljana Coffee Festival)

Ljubljana Coffee Festival, ki vsako leto poteka v Mestnem muzeju Ljubljana, predstavlja celovito pon...