Prenovljena restavracija PEN KLUB je svoja vrata odprla pred slabim letom. Kako se je razvijala ta zgodba in kako trenutno kaže tej kultni ljubljanski restavraciji?
Trenutno kaže dobro, ljudje so prostor vzeli za svoj in se radi vračajo. Vesel sem, da sem bil že od začetka projekta vpleten v proces in konceptualizacijo prostora, ki smo mu namenili res veliko pozornosti. Takoj, ko sem spoznal vodjo projekta prenove Andreja Mercino iz biroja Triiije, smo se dobro ujeli, tako pri sami zasnovi in postavitvi, kot pri izbiri materialov ter opreme. Kar precej časa smo posvetili izbiri barv, še posebno v modri sobi, kjer smo v sodelovanju z zavodom za spomeniško varstvo restavrirali stropno poslikavo. Za belo sobo je svojo čudovito risbo prispeval Matej Stupica. Te sobe, ki ima tudi svoj balkon, prej v restavraciji sploh ni bilo. Hodnik pa smo zasnovali kot nekakšen memorial, ohranili rdečo barvo, zelo podobno tisti originalni, poklon nekim drugim časom pa so tudi delčki časopisov, ki so se z leti pod preprogo odtisnili na parket. Tega smo načrtno pustili neobrušenega in nekatere dele se celo da prebrati.
Tudi kulinarična ponudba je zasnovana kot poklon nekdanjemu PEN KLUBU. Kako si te klasične jedi preoblikoval, da ustrezajo jedcem danes?
Ponudbo sem zasnoval že leta 2019, tako da sem imel do odprtja dovolj časa za razmišljanje in preizkušanje. Jedilnik je res dodelan in vključuje številne jedi, ki jih je v PEN KLUBU stregel Marjan Miklič – Miki, saj so te restavraciji dale tisti pečat prepoznavnosti in se jih ljudje res dobro spominjajo. Pri zasnovi sem temeljil na pričevanjih starih gostov, tudi svojega očeta, ki je tu prvič jedel leta 1968, torej kakšno leto po odprtju restavracije, vendar sem jih navdihnil z novimi časi, prenesel v sedanjost. Mikijevo kuhano govedino iz juhe sem zamenjal za goveji jezik z bučnim oljem, fižolovko s testeninami sem spremenil v hrustljave makarone, ki jih prelijem s kremno fižolovo juho, škarpeno v omaki s curryjem in smetano, ki je pravzaprav francoska klasika, a je takrat v Ljubljani res predstavljala noviteto, sem nadomestil s filejem brancina, ki mu dodamo zelen tajski curry … Nekatere jedi pa so ostale praktično nespremenjene, na primer flambirana račja jetra (foie gras) z oreški, ki je najbolj rustikalna in tudi najbolj prodajana jed na meniju. Tudi telečja jetrca so ostala takšna, kot so bila, le da jih namesto s solato postrežemo z vodno krešo. V PEN KLUBU so prvi v Ljubljani pripravljali stroganov, številni se spomnijo mareličnega zavitka … te jedi zdaj z veseljem vključim tudi v kosila, ki jih strežemo.
Tvoj življenjepis je kljub tvojim letom zelo impresiven in poleg številnih izkušenj zajema tudi precej mednarodnih odličij. Kaj te pritegne pri kuharskih tekmovanjih? Se ti zdi, da bi se jih mladi chefi morali pogosteje udeleževati?
No, ta oznaka mladi chef je dokaj relativna (smeh). Rekel bi, da nas v resnici ni prav veliko, takšnih, ki svojega dela ne dojemamo samo kot službo in 'se hočemo nekaj it' pa je še manj. Bil sem del mladinske reprezentance, od tega je sicer že minilo kar nekaj časa, in takrat smo veliko tekmovali po vsem svetu, večkrat pa sem se prijavil tudi na tekmovanje S.Pellegrino Young Chef Academy (SPYCA) in se dvakrat tudi uvrstil v nadaljevanje tekmovanja. Takšna tekmovanja ti veliko dajo z vidika razvoja, tudi ustvarjalni proces je tu drugačen. SPYCA ti nudi publiciteto na mednarodni ravni, poleg tega pa spoznaš veliko ljudi – z njimi sem v stiku še danes in tako bi se lahko brez težav odpravil na kakšno gostovanje po svetu ali pa koga gostil tukaj. Je pa to specifično tekmovanje, saj te vrhunski chefi z vsega sveta ocenjujejo le na osnovi jedi, ki jim jo postrežeš, ne zanimajo jih tvoje izkušnje ali proces priprave. Letos sem se zaradi starostne omejitve prijavil zadnjič in zasnoval jed, ki sem jo poimenoval Staying alive, poudarek pa je seveda na trajnostni naravnanosti. Uporabil sem suhozorjenega brancina iz ribogojnice Fonda – te so rešitev za ropanje morja, pa slanino in ocvirke iz krškopoljca – pri svinjereji smo pri nas v nekem obdobju konkretno zašli in sama sreča je, da nam je uspelo ohraniti dobre domače vrste, pa med, svetni prah in vosek domačih čebel. Veseli me, da se je letos na to tekmovanje prijavilo več slovenskih chefov kot običajno, nekateri so me tudi prosili za nasvet, kako se lotiti priprave krožnika. Enemu od nas bo zagotovo uspelo!
Kako se s časom in izkušnjami spreminja kulinarična filozofija chefa? Kdaj nehamo govoriti o tisti mladostni zagnanosti in ustvarjalnosti mladih chefov, kako poteka ta razvoj?
Leta 2019 sem po oceni vodiča Gault&Millau Slovenija postal mladi talent leta, v letu 2020 je to priznanje prejel Jakob Pintar iz TaBarja. Takrat je pojamral, da se sam sebi ne zdi več mlad, jaz pa sem mu odgovoril, da smo še vedno na začetku poti in nas še marsikaj čaka. Vsi mi, recimo Jakob Pintar, Jorg Zupan, Tomaž Bratovž in seveda še kdo, smo zelo ustvarjalni chefi in se ves čas razvijamo, vsi pa imamo za sabo že leta trdega dela in prakse. Zame se je ta začela s pomivanjem posode v Restavraciji JB, nato z lupljenjem krompirja in počasnim napredovanjem. Srečo sem imel, da sem takrat pri delu lahko opazoval Janeza Bratovža, videl, kako pomembna je v kuhinji ustvarjalnost in spoznal, da je ta poklic tudi lep, ne le zahteven. Danes se zaradi pomanjkanja kadra ali pa nekega odpora marsikje zgodi, da kuharji postanejo glavni chefi prehitro, brez zadostnih izkušenj. Ti potem mislijo, da je dovolj, če vidijo lep krožnik na Instagramu in ga poskušajo poustvariti. Pomembno je, da chefi vzgajamo mlade, da se priučijo delovnih navad in zaradi mentorjev spoznajo pravi smisel tega dela. K sreči imamo chefe, ki predajajo znanje na lep, očetovski način. Takšni so recimo tudi Štefelin, pa Jagodic in eden mojih prvih mentorjev Jakič, ki te naučijo tudi kaj o odnosu do dela, ne samo o sestavinah.
In kako bi povzel svojo trenutno filozofijo?
Ves čas rastem, štiri leta nazaj so bili moji pogledi čisto drugačni, a nekaj stalnic ostaja. Še vedno so mi blizu čaji, ki so izredno raznolika sestavina in jo rad uporabljam pri mnogih receptih. Še vedno mi je pomembno delo z lokalnimi sestavinami, saj so te najboljše. Tudi v PEN KLUBU, če se le da, delam z domačimi dobavitelji, zelo ponosen sem na jetrca, ki jih dobivamo od belokranjskih teličkov, tudi ulov je izključno domač, na primer srnje krače in pršut divjega prašiča. Še vedno imam rad svojo domačo prekmursko kulinariko, takšno, ki pri jedcu pričara dober, topel občutek. In vedno bom zagovarjal načelo, da je najbolj pomembno, da je gostu lepo, da je njegova izkušnja prijetna.
Kaj pa vseprisotno načelo trajnostne naravnanosti? Na kakšen način ti razmišljaš o tem?
Seveda je to pomembno. V visoki kulinariki se še vedno preveč hrane zavrže in tej problematiki se je treba posvetiti. Tournedo Rossini je recimo odlična jed, ki sem jo z veseljem uvrstil na meni, in je odlična z biftekom. Iz kakšnega stegna bi jo težko pripravili. Chefi pa potrebujejo veliko znanja, izkušenj in domišljije, da so sposobni dobro pripraviti dobre jedi tudi iz drugih kosov mesa, da ti ne grejo le za golaž ali fond. Z vidika trajnostne naravnanosti pa sam vedno bolj razmišljam o našem delu. To, da je chef z ekipo v kuhinji po 16 ur ali več vsekakor ni trajnostno, zato nočem, da imajo moji zaposleni preveč nadur.
In za konec, Mojmir, kakšni so tvoji načrti za prihodnost?
Korak za korakom. Rad bi še naprej dobro delal v PEN KLUBU in v novem bistroju vrta Lili Novy, kjer bomo pripravljali dobre testenine, solate in podobno. Tam ne bo nobenega posebnega eksperimentiranja, le dobre jedi, ki jih bodo gostje lahko pojedli tako, mimogrede. Za naprej pa bomo videli, kako bo šlo …
--
Foto: Jure Makovec, Časnik Finance
Sredi Ljubljane roju zgodb, namenjenih privabljanju množic in pospeševanju prodaje, kljubuje Štor...
Letošnje poletje ne skopari z visokimi temperaturami, zaradi katerih vneto iščemo senco, mrzle na...
Nekateri so za vroče, pravijo, in tem je poletje v Ljubljani gotovo pisano na kožo. A tudi tistim,...
Stara modrost pravi, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Ne glede na to, ali se z njo strinjam...
Kljub dejstvu, da super- in hipermarketi v prestolnici rastejo kot pregovorne gobe po dežju, mnogi ...
Morda se Iva Tomšiča spomnite iz Sorbare ali pa z Obale, kjer sta s ženo Špelo Tomšič Gnezda ...
Srečo spremlja jutranje petje ptic in bosonog sprehod po rosni trati, šelestenje bukev in valovanj...
Ljubljanski štrukelj je sladica s stoletno tradicijo, ki očara vsakogar, ki obišče Ljubljano. Ok...
Navadna? Ah, vse prej kot to. Dolga desetletja preden se je v Ljubljani razcvetela ponudba odličnih...
Poletje je tu in mnogi smo z mislimi že na počitnicah. A to kot kaže nikakor ne velja za ljubljan...
Že 11. leto zapored se bo v mestnem jedru MOL odvila največja vinska prireditev Ljubljanska vinska...
Kaj imata skupnega vitrina, zapolnjena z mesom, in igrivi preplet jazza? Morda to, da nas kdaj opomn...
Kot vse kaže, je spomladansko deževje vendarle za nami in mi se že veselimo vseh poznopopoldanski...
Po tem, ko se je po obilnem deževju narava razbrstela in zasijala v najlepših barvah, lahko v prih...
V soboto, 3. junija, se v Ljubljano vrača Brina kot prenovljeni festival koktejlov in miksologije. ...
Turizem Ljubljana je s svojo znamko Gourmet Ljubljana že drugo leto ponosni partner Odprte kuhne, p...
Zdi se, da se z daljšanjem dnevov in dvigom temperatur ne bohoti le ljubljansko zelenje, temveč do...
Vsi smo že kdaj praskali po glavi in se s sodelavci spraševali, kam na malico ali kosilo, ki bo za...
Pa je pomlad prišla – in zdi se, da se z njenimi živopisanimi cvetovi skoraj vsak dan odpirajo k...
Pa je pomlad prišla – in zdi se, da se z njenimi živopisanimi cvetovi skoraj vsak dan odpirajo k...
Pred kratkim se nam je na teh straneh že zapisalo, da Poljane v zadnjem času postajajo "nova Truba...
Na deževen dan, vsakdanji in pust, začela se je povest – tokrat ne toliko ljubezenska po vzoru E...
Tokrat smo za vas pripravili hiter vpogled v življenje in delo Nine in Tomaža Bratovža, bratsko-s...
Mi že z veseljem pričakujemo pomlad, ko se bomo na terasah ljubljanskih obedovalnic nastavljali pr...
Najbolj priljubljena kulinarična tržnica in že tradicionalna ljubljanska znanilka pomladi Odprta ...
Ponedeljek, 13. marec, je rezerviran za nepozabno druženje znanih obrazov gostinske scene na Krvavc...
Prvi letošnji preizkusi so opravljeni, pobegla marmelada uspešno pobrisana izpod brade in izza rok...
Ljubezen in dobra hrana gresta skupaj, zato nas prav nič ne preseneča, da v času Valentinovega lj...
V Ljubljani se bo letošnjo zimo prvič odvil povsem nov festival Ljubezni, Umetnosti in Vandranja ...
Tisti, ki se zaradi dnevnih opravkov pogosteje sprehajamo po Čufarjevi, ulici v zadnjih fazah preob...
V prostorih Ateljeja bo spomladi pod novim imenom zaživela sveža kulinarična zgodba....
Morda ste ob branju naslova pomislili, da bo v članku govora o najboljših srednje- in daljnovzhodn...
Bliža se konec še enega kulinarično pestrega obrata Zemlje okoli Sonca in v zadnjih dneh leta se ...
V upanju, da vsaj malo ublažimo stres nakupovanja ter načrtovanja decembrskih družabnih obveznost...
Razcvet butičnih pekarn se je, kot vsi nekoliko drugačni, drznejši trendi, pri nas začel nekolik...
Z večerjo v Monstera Bistroju, kjer smo izvedeli dolgo prikrivano Monsterino skrivnost, se je na za...
Ni žlica tista, ki se upogne, upognemo se mi. Obrusijo se naše misli, ideje, ki smo jih doslej ime...
Končal se je Evropski simpozij hrane, eden izmed najpomembnejših mednarodnih dogodkov, na katerem ...
Letošnji november, najbolj kulinarični mesec Ljubljane, vam ne bo dovolil, da ga preživite doma! ...
Ni dolgo nazaj, ko smo razumevajoče kimali prijateljici, ki je pravila, da ne mara piva. A danes nj...
Ta vikend, 3. in 4. septembra, bodo na Pogačarjevem trgu na svoj račun prišli ljubitelji slastneg...
Če ne veste, kako osvežujoča in navdihujoča je družba mladih zanesenjakov, ki v času vladavine...
Kako globoko v naša srca seže vprašanje "A greva na kavo?" In kako pomembno je prepleteno z našo...
Čemu bi negodovali nad visokimi temperaturami, ko pa nam Ljubljana nudi bogato bero okusnih osveži...
Kakšno srečo imamo, da se v Ljubljani za skoraj vsakim vogalom skriva kakšen kotiček za kulinari...
Hrana je ključnega pomena za boljši jutri, v katerem ima vsak posameznik pomembno vlogo. Zato je ...
Lahko smo ponosni, da je pobuda za razglasitev svetovnega dneva čebel prišla prav iz Slovenije, iz...
V soboto, 4. junija 2022, se bomo med 12. in 23. uro v Križankah družili uživači! Odlični desti...
Kdor se je z roba lastnega védenja kdaj ozrl po širjavah japonske kulture, je gotovo zapazil njeno...
V ponedeljek, 14. marca, je na Krvavcu potekal že šesti Gourmet Cup Ljubljana. Smučarsko-kulinari...
Bliža se pust, ki po ljudskem izročilu odganja zimo in prinaša pomlad. V tem času pridemo na svo...
Pust je norčav, razigran in … v družbi slastnih krofov. Prav te že nestrpno pričakujejo števi...
Da je Ljubljana čudovita, ste verjetno že opazili. Na kak krasen dan, ko žarki plešejo po fasada...
KulKul trenutek je projekt Turizma Ljubljana, ki bo tudi letos vsak mesec prinašal novo kulinaričn...
Pustite za seboj sivino mesta, v katerem namesto jutra vas sreča megla, ter karseda pogosto izberit...
Priljubljeno stičišče uživačev in kulinaričnih raziskovalcev, gurmanska tržnica Odprta kuh...
V želji, da bi bil vaš praznični čas miren, zadovoljen in dišeč, smo tudi letos pripravili sez...
Z Darjo Končarevič, lastnico bistrojev Bazilika in Bife in avtorico kuharske uspešnice Toplo prip...
Ljubljana se pridružuje svetovnim metropolam, ki se ponašajo z revijami, v celoti posvečenimi gas...
Čakali smo ga dve leti in izpolnil je zahtevna pričakovanja ljubljanske kulinarične publike. Nov...
Prav ob zaključku 5. festivala November Gourmet Ljubljana so se 30. novembra zvečer v kuhinji K...
Zadnji teden festivala November Gourmet Ljubljana bo zopet navdušil širok nabor gastronomskih navd...
Festival November Gourmet Ljubljana 2021 se odvija po načrtih in več kot 30 različnih dogodkov in...
Končal se je Evropski simpozij hrane, ena najpomembnejših evropskih kulinaričnih prireditev, ki j...
Evropski simpozij hrane, ki se je v samo enem letu uvrstil med najpomembnejše evropske kulinarične...
Kateri je najbolj kulinarični mesec v Ljubljani? November vendar, ker je Gourmmmet! Prav kmalu bo n...
V soboto, 9. oktobra, bo na Pogačarjevem trgu pravi gurmanski praznik, saj v prihaja Karavana okuso...
Najbolj znani kulinarični vodnik na svetu je spet očarala in prevzela ljubljanska kulinarična pon...
Ljubljana te dni kar utripa od poletnega dogajanja. Pestro pa ni le na področju najrazličnejših k...
Na Pogačarjevem trgu bo ta vikend, 4. in 5. septembra 2021, znova omamno zadišalo, nosnice obiskov...
Je že lepo, ujeti mesečino dlan, a v steklenico ujeti mehurčke, zvezdni prah in kanček funka, je...
Vse več turističnih ponudnikov spoznava, da je trajnostni turizem edina pravilna razvojna priložn...
Ko se v teh dneh sprehajamo po mestu, ne moremo mimo dejstva, da se je s poletjem v Ljubljano vrnila...
Evropski simpozij hrane, ki se je v samo enem letu uvrstil med najpomembnejše evropske kulinarične...
Štirinajsta repriza priljubljenega Pivo & Burger Festa se bo odvila 4. in 5. septembra 2021 na Poga...
V Ljubljani bi lahko vzkliknili: vse poti vodjo na grad! Obiskovalce Ljubljane navduši vsak trenute...
Koliko spominov in občutkov nas veže na stik naših rok s keramiko in s kakšno nežnostjo se trud...
Gospa prodornega in dobrodušnega pogleda, ki se zastrmi v nas iz stene Narodne galerije, je vsakomu...
Da je nekdo šel po gobe, ko se je odpravil na Večno pot? Da je sredi Ljubljane farma brez zemlje? ...
Študenta gostinstva in turizma Višje strokovne šole BIC Ljubljana ponovno v samem evropskem vrhu ...
Le zakaj bi se držali kislo, ko pa je vse tako kvasno! Kis in kvas – odlična ideja, ki je zrasla...
Potica je kraljica slovenske peke. V Ljubljani pa se peče dehteča pehtranova potica. Čeprav je pe...
Tudi če ne bi pogledali na koledar, bi vedeli: po oljčnih vejicah v rokah mimoidočih, ki jih sre...
Dobre novice za vse, ki vas vsako pomlad poleg sončnih žarkov najbolj razveselijo nove kulinaričn...
Zgodi se ti lahko vsak dan. Vendar ne kjerkoli. Doživiš ga lahko samo v Ljubljani. Trenutek, ko se...
Vizija majhne, edine ljubljanske destilarne džina in viskija Broken Bones je trdna kakor kamenkost....
Kako sledimo teku letnih časov v Ljubljani? Ko ozelenijo vrbe ob Ljubljanici ali se rožniški hrib...
V Pekarni Osem na Starem trgu se bržkone vsak dan zgodi nekaj čarobnega. Podobno kot v slavni peka...
Letos pustna rajanja morda res odpadejo, a krofom se vam ni treba na noben način odpovedati! Zdaj ...
V okviru projekta Ljubljanska kakovost, ki letos že drugič poteka v sodelovanju z uglednim mednaro...
V Slovenskem etnografskem muzeju je v okviru projekta Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021d...
V centru Ljubljane, na Borštnikovem trgu 1, se je začenja nova zgodba, ki sliši na ime Njokarna. ...
Spet je tisti čas v letu, ko svoje najdražje obdarujemo - s pozornostjo, z bližino, s skupnimi ob...
Ljubljanski kavoljubci zagotovo poznate Tineta Čokla, lastnika priljubljene ljubljanske kavarne Čo...
Čeprav smo pretekli mesec preživeli v glavnem doma, smo se z letošnjim programom November Gourmet...
S chefom Karimom Merdjadijem, slaščičarskim mojstrom, ki ga ljubitelji dobre hrane poznate tudi s...
Z Binetom Volčičem, enim od bolj "divjih" ljubljanskih chefov, ki vodi Monstera Bistro, smo se pog...
Martin je iz mošta naredil vin in v domačih kuhinjah že ves teden diši po pečenih račkah in go...
Kuharskega mojstra Luka Jezerška, člana ene najbolj znanih gostinskih družin pri nas, ki je odgov...
Junija letos je Slovenijo razveselil težko pričakovani prvi Michelinov vodnik, ki je med šest slo...
Zdaj že tradicionalni November Gourmet Ljubljana se bo odvil tudi letos in bo kljub prilogoditvi ra...
Kakšen premični praznik je Ljubljana? S kom je nazdravljal Prešeren pri Šestici, s kom je poseda...
Ljubljanski krožniki pripovedujejo neštete zgodbe naše prestolnice. V njih je ujeta starodavna du...
Poletje je za mnoge od nas tradicionalno čas, ko se razbežimo po vsem svetu ter odkrivamo nove ...
Letošnja pomlad nas je zaradi vsem znanih okoliščin prikrajšala za eno naših najljubših dejavn...
Michelinov ikonični vodnik, imenovan tudi rdeča biblija, je prvič v svoji zgodovini naredil sezna...
Potica je zagotovo najbolj prepoznavna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem ča...
V času, ko moramo bolj kot kadarkoli prej paziti na svoje zdravje, zaščititi svoje bližnje in os...
Chef Mojmir Šiftar, mladi talent 2019 po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija, je svojo strast ...
Če ne moremo mi k ljubljanskim chefom, pridejo oni k nam! To odlično sladico smo si pred karanteno...
Recept za solato je objavil Valentin Vodnik v prvi kuharski knjigi v slovenskem jeziku z naslovom ...
Ker je že pred časom začela veljati uredba o prepovedi zbiranja na javnih pripreditvah, bomo z na...
Zaradi zadnjih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom, ki jih je sprejel Svet z...
V Ljubljano se konec marca 2020 vrača Evropski simpozij hrane, katerega vizija je postati vodilna p...
V petek, 22. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...
Na dogodku November Gourmet Finale smo razkrili vsebino prvega gastronomskega vodiča Gault&Millau L...
V petek, 22. 11., se bo v Mestu oblikovanja na Dunajski 123 v Ljubljani odvil vrhunec gastronomskega...
V sredo, 13. novembra, je v Pivnici Lajbah potekala okrogla miza z nekoliko provokativnim naslovom "...
V sredo, 13. novembra, se je ob izidu vodnika Gault & Millau za leto 2020 v Hotelu Slon odvil gala v...
Ljubljana je nedavno v Londonu prejela posebno priznanje za najboljšo kulinarično destinacijo svet...
Pred vrati je november, najbolj gurmanski mesec v prestolnici, ko se zdaj že tradicionalno odvija f...
Z Igorjem Jagodicem, chefom ene najprestižnejših ljubljanskih kulinaričnih ustanov, restavracije ...
Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici domujejo številni zanimivi bistroji, kavarne in ...
Poletne počitnice so mimo in čas je, da se zazremo v september, ki obeta lepo število zanimivih k...
Veganiko je večina sladkosnedih Ljubljančanov najprej spoznala na Odprti kuhni, letos pa so na rav...
Pred nekaj meseci se je začela obsežna prenova ene najbolj živahnih ljubljanskih ulic - Trubarjev...
Pred kratkim se je v Stari Ljubljani, na Starem trgu 11, odprl nov bistro s svetovljanskim jedilniko...
V mesecih, ko se temperature redno dvignejo nad 30 stopinj, vsi iščemo načine, da se nekoliko ...
V poletnih dneh si težko predstavljamo kakšen prijetnejši način za preživljanje prostega popold...
Da bomo pripravljeni na toplo vreme, sončne žarke in sezono sladoleda, smo za vas na kup zbrali n...
Na ulice in trge mesnega jedra Ljubljane prihaja prva Ljubljanska vinska pot, ki bo tudi letos potek...
V nekaj mesecih odkar smo se nazadnje ozrli po Ljubljani in poiskali nove kotičke za kulinarične u...
V soboto, 25. maja, se bo v parku pri vrhniškem Cankarjevem domu odvijal že četrti Festival kave ...
Na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) je potekalo 5. tekmovanje v znanju...
Peter Vogelnik je dobri dve leti nazaj z odprtjem lokala Moji štruklji Slovenije pod Plečnikovimi ...
To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov...
Prebuja se pomlad in z njo se v Ljubljano vračajo tudi številne prireditve, na katerih se lahko se...
V torek, 19. marca, se je zaključil največji kulinarični dogodek leta pri nas - European Food Sum...
V petek, 22. marca, se na Pogačarjev trg po zimskem premoru vrača Odprta kuhna, eden najbolj prilj...
Poklepetali smo z Lukom Koširjem, enim najbolj talentiranih, ustvarjalnih in zanimivih slovenskih c...
V soboto, 16. marca, se bo v preddverju ljubljanskih Križank ter na Trgu francoske revolucije med 1...
V soboto, 16. marca, se boste lahko ljubitelji vrhunskih kuharskih mojstrovin sprehodili po prestoln...
Pust je čas, ko preganjamo zimo s pustnim rajanjem v norčavih maskah, pa tudi čas, ko se lahko br...
European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena ...
Ker že star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, smo za vas pripravili nekaj i...
Na Ciril-Metodovem trgu, v prostorih bivše urarne, se nahaja Klobasarna - zanimiv lokal, ki je zdru...
V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je ta teden potekala predstavitev knjige "Food Bluz: Ok...
Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...
Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...
Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...
V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...
Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...
Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...
Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...
Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...
V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...
V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...
Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...
Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...
V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...
V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...
V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...
V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...
V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...
Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...
Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...
Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...
Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...
Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...
Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...
Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...
V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...
20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...
Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...
Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...
Ljubljana Coffee Festival, ki vsako leto poteka v Mestnem muzeju Ljubljana, predstavlja celovito pon...