Kako se zgodi, da človek ure zamenja za klobase? Zakaj ste po zaprtju urarne izbrali prav kranjsko klobaso in ne kakšne druge jedi?
Urarstvo je bila družinska tradicija 74 let, dolga leta je bilo popravilo in prodaja ur zelo iskana dejavnost. S prihodom pametnih telefonov in spletne prodaje ur pa so se stvari zelo spremenile, na žalost je plemenita urarska dejavnost izgubila boj z digitalizacijo in novodobnimi trendi. Imeli smo prostor, lokacijo v centru Ljubljane, a potrebna je bila sprememba dejavnosti, če smo želeli od tega preživeti. Ravno v tem času je bila kranjska klobasa na evropski ravni priznana kot zaščiten avtohton slovenski proizvod - dobila je zaščiteno geografsko označbo, v istem obdobju pa je izšla tudi monografija dr. Janeza Bogataja »Mojstrovine s kranjsko klobaso«. Vse skupaj se je nekako povezalo in nam dalo misliti. Tako smo se to avtohtono slovensko jed namenili na najboljši način predstaviti našim in tujim gostom. Zadali smo si veliko nalogo in želeli smo jo dostojno udejaniti. Po dobrem letu “klobasanja” o ideji tudi imena ni bilo težko najti - rodila se je Klobasarna.
Klobasarna na nek način združuje tradicijo in modernost. Kaj vas je navdihnilo, da ste slovensko tradicionalno jed preobrazili in ponudili kot poulično specialiteto?
Stvar je čisto enostavna. Kultura prehranjevanja se obrača v smeri hitrega, drugačnega, zanimivega obroka. Obiski tržnic in malih butičnih lokalov so velik trend po vsem svetu, ljudje iščejo svežo, avtohtono, hitro hrano po dostopni ceni. Z družino smo tudi na potovanjih po bližnjih in daljnih prestolnicah opazili, da so klobase ključni del ponudbe ulične prehrane mest po svetu in vprašali smo se: “Ali ni naša kranjska klobasa ena najboljših?” Odgovor je bil soglasno pritrdilen, stopili smo v stik z dr. Bogatajem in z besedami: “Naredite to takoj in zdaj, naj se kranjska klobasa postavi na zemljevid Slovenije,” nam je na nek način dal zeleno luč. Družina se je skupaj odločila ZA kranjsko klobaso.
V Ljubljani opažamo vsako leto več turistov. So ti vaši večinski gostje, ali tudi lokalcem diši dobra stara slovenska klasika?
Naša ponudba temelji na izključno slovenski tradicionalni hrani, zato smo zagotovo zanimivi za turiste, ki najpogosteje iščejo ravno pristno lokalno hrano. Hkrati pa verjamemo, da lokal, restavracija, ki nima lokalnih, domačih gostov, ni avtentičen, ni zanimiv. Mi se lahko z veseljem pohvalimo tudi z domačo klientelo.
Na vašem meniju najdemo tudi štruklje s kranjsko klobaso. Je to vaša domislica, ali gre za tradicionalno jed?
To je izključno sinova domislica, tovrstnih štrukljev ne najdemo v nobeni kuharski knjigi. Lahko pa povem, da so ti štruklji zelo okusna in iskana jed. Priporočam, da nas obiščete in se prepričate sami.
V Klobasarni imate tudi lep nabor piva. Je po vašem prav pivo pijača, ki se s kranjsko klobaso najbolje poda?
Pivo in klobasa sta lepi par. V začetnem obdobju smo h kranjski klobasi priporočali cviček, prav tako avtohton slovenski proizvod, pa tudi teran, refošk in bela vina, sedaj pa smo razširili ponudbo tudi na pivo. Zdi se nam pomembno, da predstavimo male slovenske pivovarje, ki dobro sledijo svetovnim trendom varjenja kakovostnega piva. Smo mnenja, da slovensko kraft pivo lepo dopolnjuje butično ponudbo Klobasarne.
V letih od odprtja lokala ste gotovo postali pravi strokovnjak za kranjsko klobaso. Kako pripravimo pravo kranjsko in kaj je pri njeni pripravi najpomembneje?
Klobasarna praznuje že šesto leto in od vsega začetka spremljamo kakovost kranjske klobase med certificiranimi slovenskimi proizvajalci, ki jih je danes že štirinajst. Vsi so zelo dobri, vendar mi ostajamo zvesti mesariji Arvaj, s katero sodelujemo že od samega odprtja leta 2013. Trudimo se obdržati kvaliteto, ostati zvesti našim prvotnim ciljem in hkrati slediti kulinaričnim trendom. Pravilna priprava kranjske klobase pa je preprosta: Svežo, kakovostno kranjsko klobaso skuhamo v vodi tako, da klobasa ostane čvrsta in da obdrži ves okus. Klobasarno najdete v centru mesta, na Ciril-Metodovem trgu 15, v neposredni bližini ljubljanske osrednje tržnice. Več informacij lahko poiščete na njihovi spletni strani.
V centru Ljubljane, na Borštnikovem trgu 1, se je začenja nova zgodba, ki sliši na ime Njokarna. ...
Spet je tisti čas v letu, ko svoje najdražje obdarujemo - s pozornostjo, z bližino, s skupnimi ob...
Ljubljanski kavoljubci zagotovo poznate Tineta Čokla, lastnika priljubljene ljubljanske kavarne Čo...
Čeprav smo pretekli mesec preživeli v glavnem doma, smo se z letošnjim programom November Gourmet...
S chefom Karimom Merdjadijem, slaščičarskim mojstrom, ki ga ljubitelji dobre hrane poznate tudi s...
Z Binetom Volčičem, enim od bolj "divjih" ljubljanskih chefov, ki vodi Monstera Bistro, smo se pog...
Martin je iz mošta naredil vin in v domačih kuhinjah že ves teden diši po pečenih račkah in go...
Kuharskega mojstra Luka Jezerška, člana ene najbolj znanih gostinskih družin pri nas, ki je odgov...
Junija letos je Slovenijo razveselil težko pričakovani prvi Michelinov vodnik, ki je med šest slo...
Zdaj že tradicionalni November Gourmet Ljubljana se bo odvil tudi letos in bo kljub prilogoditvi ra...
Kakšen premični praznik je Ljubljana? S kom je nazdravljal Prešeren pri Šestici, s kom je poseda...
Ljubljanski krožniki pripovedujejo neštete zgodbe naše prestolnice. V njih je ujeta starodavna du...
Poletje je za mnoge od nas tradicionalno čas, ko se razbežimo po vsem svetu ter odkrivamo nove ...
Letošnja pomlad nas je zaradi vsem znanih okoliščin prikrajšala za eno naših najljubših dejavn...
Michelinov ikonični vodnik, imenovan tudi rdeča biblija, je prvič v svoji zgodovini naredil sezna...
Potica je zagotovo najbolj prepoznavna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem ča...
V času, ko moramo bolj kot kadarkoli prej paziti na svoje zdravje, zaščititi svoje bližnje in os...
Chef Mojmir Šiftar, mladi talent 2019 po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija, je svojo strast ...
Če ne moremo mi k ljubljanskim chefom, pridejo oni k nam! To odlično sladico smo si pred karanteno...
Recept za solato je objavil Valentin Vodnik v prvi kuharski knjigi v slovenskem jeziku z naslovom ...
Ker je že pred časom začela veljati uredba o prepovedi zbiranja na javnih pripreditvah, bomo z na...
Zaradi zadnjih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom, ki jih je sprejel Svet z...
V Ljubljano se konec marca 2020 vrača Evropski simpozij hrane, katerega vizija je postati vodilna p...
V petek, 22. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...
Na dogodku November Gourmet Finale smo razkrili vsebino prvega gastronomskega vodiča Gault&Millau L...
V petek, 22. 11., se bo v Mestu oblikovanja na Dunajski 123 v Ljubljani odvil vrhunec gastronomskega...
V sredo, 13. novembra, je v Pivnici Lajbah potekala okrogla miza z nekoliko provokativnim naslovom "...
V sredo, 13. novembra, se je ob izidu vodnika Gault & Millau za leto 2020 v Hotelu Slon odvil gala v...
Ljubljana je nedavno v Londonu prejela posebno priznanje za najboljšo kulinarično destinacijo svet...
Pred vrati je november, najbolj gurmanski mesec v prestolnici, ko se zdaj že tradicionalno odvija f...
Z Igorjem Jagodicem, chefom ene najprestižnejših ljubljanskih kulinaričnih ustanov, restavracije ...
Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici domujejo številni zanimivi bistroji, kavarne in ...
Poletne počitnice so mimo in čas je, da se zazremo v september, ki obeta lepo število zanimivih k...
Veganiko je večina sladkosnedih Ljubljančanov najprej spoznala na Odprti kuhni, letos pa so na rav...
Pred nekaj meseci se je začela obsežna prenova ene najbolj živahnih ljubljanskih ulic - Trubarjev...
Pred kratkim se je v Stari Ljubljani, na Starem trgu 11, odprl nov bistro s svetovljanskim jedilniko...
V mesecih, ko se temperature redno dvignejo nad 30 stopinj, vsi iščemo načine, da se nekoliko ...
V poletnih dneh si težko predstavljamo kakšen prijetnejši način za preživljanje prostega popold...
Da bomo pripravljeni na toplo vreme, sončne žarke in sezono sladoleda, smo za vas na kup zbrali n...
Na ulice in trge mesnega jedra Ljubljane prihaja prva Ljubljanska vinska pot, ki bo tudi letos potek...
V nekaj mesecih odkar smo se nazadnje ozrli po Ljubljani in poiskali nove kotičke za kulinarične u...
V soboto, 25. maja, se bo v parku pri vrhniškem Cankarjevem domu odvijal že četrti Festival kave ...
Na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) je potekalo 5. tekmovanje v znanju...
Peter Vogelnik je dobri dve leti nazaj z odprtjem lokala Moji štruklji Slovenije pod Plečnikovimi ...
To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov...
Prebuja se pomlad in z njo se v Ljubljano vračajo tudi številne prireditve, na katerih se lahko se...
V torek, 19. marca, se je zaključil največji kulinarični dogodek leta pri nas - European Food Sum...
V petek, 22. marca, se na Pogačarjev trg po zimskem premoru vrača Odprta kuhna, eden najbolj prilj...
Poklepetali smo z Lukom Koširjem, enim najbolj talentiranih, ustvarjalnih in zanimivih slovenskih c...
V soboto, 16. marca, se bo v preddverju ljubljanskih Križank ter na Trgu francoske revolucije med 1...
V soboto, 16. marca, se boste lahko ljubitelji vrhunskih kuharskih mojstrovin sprehodili po prestoln...
Pust je čas, ko preganjamo zimo s pustnim rajanjem v norčavih maskah, pa tudi čas, ko se lahko br...
European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena ...
Ker že star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, smo za vas pripravili nekaj i...
V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je ta teden potekala predstavitev knjige "Food Bluz: Ok...
Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...
Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...
Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...
V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...
Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...
Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...
Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...
Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...
V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...
V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...
Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...
Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...
V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...
V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...
V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...
V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...
V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...
Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...
Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...
Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...
Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...
Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...
Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...
Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...
V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...
20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...
Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...
Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...
Ljubljana Coffee Festival, ki vsako leto poteka v Mestnem muzeju Ljubljana, predstavlja celovito pon...