Direktorica Gault&Millot Slovenija, Mira Šemić, je v kratkem intervjuju pojasnila odločitev in pomen ocenjevanja ljubljanskih gostinskih ponudnikov in trgovin:
Zakaj je Slovenija potrebovala gastronomski vodnik Gault&Millau?
Ocenjevanj je precej, saj veliko ljudi, ki zna držati jedilni pribor v roki, meni, da je za to usposobljenih. Dolgo sem delala v gostinstvu in se izobraževala, in ko so mi lastniki licence predlagali sodelovanje, nisem premišljevala. Gault&Millau ima za cel svet postavljene standarde ocenjevanja, ki predstavljajo pravi način za vrednotenje naše gastronomije. Slovenija ima kaj pokazati in ponuditi, tovrstni specializirani vodniki jo lahko dvignejo na še višji nivo, saj so tudi spodbuda za konkurenco, inovacije, trud.
Na trgu je eno leto, ste vi že opazili kakšne spremembe v slovenski in ljubljanski ponudbi?
Ljubljana ima veliko turistov in sprememb pravzaprav ne zaznajo tako drastično kot drugje. Poklicali so me na primer s Krasa, Kranjske Gore, iz Logarske doline in mi povedali, da imajo zaradi vodnika tudi do 30 % več obiska. Prenekateri tujec je prav prek vodnika izvedel za nas, odkrivajo nas s pomočjo aplikacije G&M in portala, tako da lahko rečem, da smo naredili ogromen korak naprej. Kulinarični turizem je vedno bil najdražji, najboljši, najbolj ekskluziven, najbolj donosen, zaradi njega so se gostje pripravljeni pripeljati tudi od daleč.
Ne glede na to, da je Ljubljana s svojo okolico razvita turistična destinacija – ali pa prav zato – ste se letos odločili še za posebno izdajo rumenega vodnika, posvečenega le tej destinaciji.
Pobudnik za vodnik Gault&Millau Ljubljana/Ljubljanska kakovost je bil Turizem Ljubljana, ki je prepoznal odziv pri gostincih in si je želel ustreznega, na preizkušenih standardih postavljenega ocenjevanja, ki ima v svetu neko veljavo. In za Gault&Millaujem stoji etablirana institucija z več kot 50-letno tradicijo in izdelanimi merili kakovosti.
Zanimivo je, da bo ljubljanski vodnik vseboval tudi ocene prodajaln – pa ne le z živilskimi izdelki.
Ocenjevanje prodajaln je del znamke Ljubljanska kakovost, zato smo ga vključili tudi v vodnik Gault&Millau. Vsakdo, ne le turist, pričakuje, da je dobro postrežen, da od osebja doživi prijazen odnos, zato si želimo, da bi z vodnikov dvigovali nivo storitev. Ko pride turist v neko novo mesto, si želi celovitih informacij o njegovi ponudbi; poleg tega, kje lahko spi in jé, ga zanima, kje in kaj nakupovati. Zato smo v ta vodnik dodali različne prodajalne – z živili, oblačili in drugim – tako da je pravi pripomoček za spoznavanje destinacije.
Vas je kakšna ocena, ugotovitev inšpektorjev Gault&Millau presenetila?
Navodila so imeli, da morajo najti slovenske izdelke. Ocenjevali so vse – tudi odzivnost osebja po telefonu in spletne strani. Kar lepo število prodajaln je dobro ocenjenih in to me je presenetilo.
V Ljubljano se konec marca 2020 vrača Evropski simpozij hrane, katerega vizija je postati vodilna p...
V petek, 22. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...
Na dogodku November Gourmet Finale smo razkrili vsebino prvega gastronomskega vodiča Gault&Millau L...
V sredo, 13. novembra, je v Pivnici Lajbah potekala okrogla miza z nekoliko provokativnim naslovom "...
V sredo, 13. novembra, se je ob izidu vodnika Gault & Millau za leto 2020 v Hotelu Slon odvil gala v...
Ljubljana je nedavno v Londonu prejela posebno priznanje za najboljšo kulinarično destinacijo svet...
Pred vrati je november, najbolj gurmanski mesec v prestolnici, ko se zdaj že tradicionalno odvija f...
Z Igorjem Jagodicem, chefom ene najprestižnejših ljubljanskih kulinaričnih ustanov, restavracije ...
Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici domujejo številni zanimivi bistroji, kavarne in ...
Poletne počitnice so mimo in čas je, da se zazremo v september, ki obeta lepo število zanimivih k...
Veganiko je večina sladkosnedih Ljubljančanov najprej spoznala na Odprti kuhni, letos pa so na rav...
Pred nekaj meseci se je začela obsežna prenova ene najbolj živahnih ljubljanskih ulic - Trubarjev...
Pred kratkim se je v Stari Ljubljani, na Starem trgu 11, odprl nov bistro s svetovljanskim jedilniko...
V mesecih, ko se temperature redno dvignejo nad 30 stopinj, vsi iščemo načine, da se nekoliko ...
V poletnih dneh si težko predstavljamo kakšen prijetnejši način za preživljanje prostega popold...
Da bomo pripravljeni na toplo vreme, sončne žarke in sezono sladoleda, smo za vas na kup zbrali n...
Na ulice in trge mesnega jedra Ljubljane prihaja prva Ljubljanska vinska pot, ki bo tudi letos potek...
V nekaj mesecih odkar smo se nazadnje ozrli po Ljubljani in poiskali nove kotičke za kulinarične u...
V soboto, 25. maja, se bo v parku pri vrhniškem Cankarjevem domu odvijal že četrti Festival kave ...
Na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) je potekalo 5. tekmovanje v znanju...
Peter Vogelnik je dobri dve leti nazaj z odprtjem lokala Moji štruklji Slovenije pod Plečnikovimi ...
To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov...
Prebuja se pomlad in z njo se v Ljubljano vračajo tudi številne prireditve, na katerih se lahko se...
V torek, 19. marca, se je zaključil največji kulinarični dogodek leta pri nas - European Food Sum...
V petek, 22. marca, se na Pogačarjev trg po zimskem premoru vrača Odprta kuhna, eden najbolj prilj...
Poklepetali smo z Lukom Koširjem, enim najbolj talentiranih, ustvarjalnih in zanimivih slovenskih c...
V soboto, 16. marca, se bo v preddverju ljubljanskih Križank ter na Trgu francoske revolucije med 1...
V soboto, 16. marca, se boste lahko ljubitelji vrhunskih kuharskih mojstrovin sprehodili po prestoln...
Pust je čas, ko preganjamo zimo s pustnim rajanjem v norčavih maskah, pa tudi čas, ko se lahko br...
European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena ...
Ker že star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, smo za vas pripravili nekaj i...
Na Ciril-Metodovem trgu, v prostorih bivše urarne, se nahaja Klobasarna - zanimiv lokal, ki je zdru...
V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je ta teden potekala predstavitev knjige "Food Bluz: Ok...
Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...
Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...
Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...
V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...
Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...
Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...
Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...
Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...
V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...
V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...
Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...
Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...
V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...
V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...
V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...
V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...
V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...
Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...
Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...
Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...
Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...
Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...
Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...
Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...
V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...
20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...
Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...
Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...
Ljubljana Coffee Festival, ki vsako leto poteka v Mestnem muzeju Ljubljana, predstavlja celovito pon...