Pojdi na vsebino

Da je nekdo šel po gobe, ko se je odpravil na Večno pot? Da je sredi Ljubljane farma brez zemlje? Da so lahko drobne glive vzvod za rojstvo prave njive? Vse drži …

GobnjakDSCF3914

Kako se je začelo?

V Gobnjaku, majhni gobji farmi sredi Rožne doline, nove ideje vznikajo kot gobe po dežju. V prostorih nekdanjega Cockta bara, ki jih prevevajo sledi nekega drugega časa, se Bojana Rudovič Žvanut, diplomirana komunikologinja, in Rok Zalar, inženir bionike, srčno in zavzeto lotevata urbanega gobarjenja, dejavnosti tega novega časa, ki je pri nas kljub trdni goboljubni tradiciji šele pričela kliti.

Rok in Bojana dokazujeta, da odprtost duha, multidisciplinarnost izkušenj in pristno navdušenje tvorijo ugoden substrat za dejavnost urbanega gobarjenja, ki dnevno raste in se razvija. Budno bdita nad svojim zakladom – policami, zapolnjenimi s skoraj nestvarnimi z miceliji prežetimi gojišči, skrbita za ustrezno vlažnost in moč svetlobe, potrpežljivo spremljata napredek in širita lastna obzorja: vse od lovljenja neulovljivega umamija, uporabe gob kot izjemnega vira beljakovin v brezmesni prehrani, njihove fermentacije, pozitivnih učinkov na zdravje, pa do razvoja okolju prijaznih biomaterialov.

Kaj morate vedeti o gobnjaku?

Rok in Bojana vsak dan odkrivata skrivnosti micelija in vsestranskost gob ter svoje izsledke navdušeno delita z obiskovalci Gobnjaka. Že po enem obisku bo kot iz majhne spore vzniknilo zanimanje in kmalu si boste zaželeli pripravljati večje kose gob na žaru, preizkušati nenavadne gobje izrastke s pozitivnim učinkom na raven energije, oblikovati svojo hišico za gojenje gob v domači kopalnici in se redno udeleževati njunih delavnic.

Gobje vsemirje

Kokonovi glavatci, resasti bradovci, pisane ploskocevke, svetlikave pološčenke, kraljevi, bukovi in roza ostrigarji, topolovke, šitake, zimske panjevke, shimeji … Obisk Gobnjaka ni le priložnost za rahljanje jezikovnih vozlov, temveč izjemno potovanje v živo vesolje barv, oblik, vzorcev, struktur, okusov in zdravilnih učinkovin.

Novosti iz sveta urbanega gobarjenja lahko spremljate na www.gobnjak.com.

© Suzan Gabrijan