Iščete ohladitev?
Intervju: Mojmir Marko Šiftar (Restavracija PEN KLUB)
Članki

mmm zgodbe: O KAVI IN ŽIVLJENJU

Kako globoko v naša srca seže vprašanje "A greva na kavo?" In kako pomembno je prepleteno z našo kavopivsko bitjo …

A greva na kavo?

Te preproste besede si razdelita dami s klobukoma, ki sta se po dolgem času srečali na tržnici, pa mladca na pragu odraslosti, no, raje šolskih vrat. Izmenjata si jih gospoda, ki sta se s časopisom pod ramo našla sredi blokovskega naselja, sodelavca v pričakovanju malice, pa mlad fant in dekle, ki sta za ta ključni trenutek morala zbrati ves pogum sveta. Morda večjo težo v naši kulturi nosi le še vprašanje "Naj pristavim za kavo?". Te drobne čarobne besede domačnosti. Izgovori jih babica in nas spomni, da jo moramo obiskati pogosteje, pa soseda, željna klepeta, ki ji hitro odgovorimo s tradicionalnim "prosim, a le, če jo boš tudi ti."

Kava je v naše kraje našla pot v 17. stoletju, prvo kavarniško koncesijo pa so ljubljanski Kazini podelili v 18. stoletju. Za tem so začele kavarne počasi vznikati po vsej Ljubljani – sčasoma se je v njih začela zabrisovati tudi meja med družbenimi sloji, še več, celo moškim in ženskam so postopoma dovolili kavo piti hkrati. V kavarnah so se ljudje zbirali, da bi izmenjevali mnenja, poizvedovali za aktualnimi novicami, brali časopise, igrali domine, šah in bridž ter predvsem uživali. Po vzoru dunajskih kavarn, ki so jih pred več kot desetletjem vpisali na seznam Unescove kulturne dediščine, in v katerih so se zbirali svojevrstneži, kot so Sigmund Freud, Gustav Klimt in Andy Warhol, so tudi ljubljanske kavarne postajale priljubljeno zbirališče posebnežev z vseh vetrov, ki so tam radi kakšno razdrli, kakšno burno zanetili in z dodatkom mleka ali smetane kakšno tudi omilili.

Status prave meščanske kavarne že več kot 115 let ohranja Kavarna Union, ki je nedavno zasijala v prenovljeni podobi. V neke druge čase nas secesijska lepotica vabi s stensko poslikavo, bujnim zelenjem, klavirjem in držali za časopise, mize, obdane s Thonetovimi stoli, kot se za takšno institucijo spodobi, pa zaljša porcelan s pozlato in ljubke medeninaste džezvice. Ravno te so jasen znak prikupno pobrkljanih kavopivskih tradicij pri nas.

Zgodovinska prepišnost okoliša, ki so ga pomembno zaznamovali nekdanji veliki imperiji, so strastne kavopivce – ki to z več kot 6 kilogrami porabljene kave na prebivalca nedvomno smo – vodili k združevanju najboljšega, kar ponuja Evropa, vse od Istanbula, prek Sarajeva, do Dunaja, Milana in celo Pariza. Z uživaško prepustitvijo tako imenovanemu tretjemu valu kave in s tem povezani revolucije specialty kav, pa smo ustvarili imenitne pogoje za pestro spajanje običajev in tradicij.

Tako se lahko že vzdolž Ljubljanice (če ne celo na vrtu ene same kavarne) balkanska tradicija obkavnega obrekovanja mimogrede združi s srebanjem espressa, za katerega so zrna popražili v tržaški maniri, medtem ko so zavzeti natakarji pred pravo preizkušnjo postavljeni s simultano pripravo hladno varjene kave (cold brew) in domače različice dunajskega 'eiskaffeeja'. Kako bi vendarle drugače ravnal narod, ki s seboj v duši nosi cankarjanski spomin na blago mater, ki jo s skodelico kave v roki obsvetljuje poševni pramen opoldanskega sonca, ter hkrati hudomušno Kofetarico, ki z nasmeškom vabi k ukradenemu trenutku užitka?

Čudovito pluralnost kavopivskih tradicij nam k sreči omogoča nedavni porast butičnih mikro pražarn, ki zagotavljajo kakovost in sledljivost kavnih zrn, kasneje primerno zmletih in uporabljenih na nebroj načinov. Pionirja te omamno dišeče dejavnosti pri nas sta Katja in Omar iz pražarnice vrhunskih kav Escobar na Vrhniki. Omarjeva ljubezen do kave je vzniknila v otroštvu, ko je v Hondurasu opazoval babico, kako s praženjem iz kavnih zrn izvablja tisto pravo in nepozabno aromo. Osnov pridelave kave se je priučil kar v domačem nasadu, kasneje pa je nekaj časa delal tudi na nacionalnem inštitutu za kavo. Osrednje poslanstvo pražarne Escobar je zagotavljanje visokokakovostne kave z različnih koncev sveta (največ seveda iz Hondurasa), ki jo z manjših družinskih farm dobavljajo glede na sezono dozorevanja. Pri zagotavljanju čim krajše dobavne poti od proizvajalca do potrošnika se Katja in Omar povezujeta z zadrugami in drugimi kolektivi z bio certifikati, ki povezujejo pridelovalce in jim nudijo storitve izobraževanja, finančno in drugo podporo. Escobar ponuja pestro ponudbo, ki vključuje med 20 in 25 različnih vrst kav, večina teh pa sodi med speciality kave. Poleg teh pripravljata tudi svojo različico brezkofeinske kave, izdelano na povsem naraven način, ter devet aromatiziranih okusov, ob katerih se verjetno speciality puristi držijo za glavo, a med manj zahtevnimi domačimi uporabniki že leta žanjejo uspehe. Na njuno pobudo že nekaj let pripravljajo tudi Festival kave Vrhnika, na katerem predstavljajo posebne okuse, pristope ter novosti, kot je spajanje kave z jedmi. Kavo dostavljajo tudi številnim trgovinicam in kavarnam v Ljubljani in po Sloveniji. Med njimi morajo ljubitelji dobre kave obvezno obiskati trendovsko Moderno, kjer se srečujejo ljubitelji sodobne umetnosti, vrhunske kave in koktajlov. Za pestro kavno (in drugo) ponudbo od zgodnjega jutra do poznega večera skrbijo tudi v domišljenem ambientu NeuBara, kjer poleg klasične Escobarjeve mešanice nudijo tudi kavo gostujoče pražarne, pisano na kožo pogumnejšim poznavalcem. V NeuBaru pripravljajo tudi svoj kavni liker, ključni del njihovega nepozabnega espresso martinija.

Načelom kakovosti, sledljivosti in trajnostnosti sledita tudi Marina in Klemen iz pražarne Mariposa na Trubarjevi ulici. Tudi Marina se spominja babice, ki je s tržnice nosila kavna zrna, ki so jih nato skupaj pražili in mleli kar v domači kuhinji. Danes kavna strokovnjaka in člana skupnosti SCA (Specialty Coffee Association) svoje dneve posvečata raziskovanju kave in izobraževanju njenih pivcev, prepričana, da kakovostna kava z nadihom sadja, cvetic, kruha in oreškov ne potrebuje dodatkov. Poleg espressa in hladno varjene kave ponujata tudi najrazličnejše pripomočke in filtre, organizirata cateringe in delavnice ter navdušujeta z mojstrskim risanjem v mlečno peno.

Vitezi specialty revolucije

Speciality kave so vse kave, ki na lestvici senzorične kakovosti dosegajo vsaj 80 točk od možnih 100, spremlja pa jih visok nadzor standarda, sledljivo poreklo in skrbno dodelani postopki priprave. Takšna kava je izjemno kakovostna, a posebna, nekonvencionalna, kisla, špasna. Nekateri jo ljubijo, spet drugi črtijo. A vsakomu svoje, speciality kava se ne trudi ugajati. Pa vendar je zahvaljujoč zastavonoscem domače revolucije na tem področju na voljo številnim zvedavim kavopivcem, ki bi si želeli odkriti svet onstran znamenitih rdečevijoličnih pakiranj.

V preteklih letih je zanimanje za butično kakovostno kavo, pripravljeno s pravilnim postopkom od izbora, do praženja, mletja in postrežbe, skokovito naraslo. Eden zaslužnejših akterjev pri vzponu priljubljenosti je gotovo Tine Čokl, ki široko izbiro kavnih napitkov z različnih koncev sveta navdušeno predstavlja obiskovalcem Cafeja Čokl na Krekovem trgu. Zanimivo, tudi on se še danes živo spominja vonja po sveže praženi kavi in medeninastega mlinčka svoje stare mame. Kavo, združeno pod znamko BUNA, zavezano trgovinski pravičnosti, praži sam, sproti pa jo tudi melje, saj lahko le tako poskrbi za ustrezno svežino. Radovednim gostom navdušeno razlaga o podrobnosti posameznih vrst, načinih priprave, kot je chemex ali aeropress, in s težavo skrije razočaranje, ko želimo kavo podaljšati ali 'pokvariti' z mlekom. Kavo zagotavlja tudi drugim domačim in profesionalnim uporabnikom – pri Čoklu se s svojo posodico za kavo po zrna ali sveže mlet pripravek nemalokrat oglasi kakšen natakar iz bližnje restavracije. Na drugem koncu mestnega jedra nam bo v Črnem zrnu Alexander Niño Ruiz z veseljem predstavil najboljšo kolumbijsko kavo in njene posebnosti ter nas prepričal, da poskusimo kaj novega – morda cold brew, pakiran kar za na pot.

Ime, ki se mu, kadar govorimo o speciality kavi, ne smemo izogniti, je tudi Peter Ševič. Prepričan, da smo Slovenci vrhunski poznavalci slabe kave, si je v svojih kavarnah Stow in Stow2go za glavno misijo zadal ljudem ponuditi vrhunsko kavo ter jih izobraziti o paleti okusov, ki jo nudijo takšne kave. Z ekipo pri svojem delu sodeluje z najslavnejšimi eksperimentalnimi pridelovalci kave, sami pa jo pobliže spoznavajo v lastni pražarni, ki jo v Kamniku vodi Aleš Turšič. V sklopu Stow Akademije so tudi izurili prvo generacijo baristov s SCA certifikatom pri nas. Radovedni si lahko v kavarni Stow oči napasemo tudi na vrhunski opremi in pripomočkih. Med njimi je tudi slavna naprava za pripravo kave Gina, eden od paradnih konjev domače blagovne znamke Goat Story, ki je kavoljube z vsega sveta navdušila s skodelico v obliki roga, mlinčkom za kavo Arco, opremo za pripravo hladno varjene kave ter naročninami na kave za vsak okus.

Raziskovalci kavnih zrn, pridobljenih na družbeno odgovoren način, se bomo dobro počutili tudi v Tozdu na Gallusovem nabrežju. Poleg sezonskih mešanic velja tam poskusiti tudi hladno stiskano kavo Ruster v obliki polliterske stekleničke koncentrata, ki je produkt domače ekipe kavnih entuziastov. In če znova skočimo na drug konec istega brega Ljubljanice … nekoliko kasneje, a nič manj navdušeno, se je tam speciality gibanju pridružil Sabin-Alexandru Minea, ki je na Krakovskem nasipu odprl Malo pražarno z rastočo ponudbo kakovostne kave s sledljivim poreklom.

No, greva na kavo!

Dami s tržnice bosta morda zavili kar do mobilne kavarne Tri Marije ob vznožju tržnice. Tam strežejo kavo pražarjev iz Stowa, pripravljeno tako, da je všečna kar najširši množici. Mladeniča bosta še pred poukom zavila v Kana bar, misleč, da sta odkrila nekaj povsem novega na ljubljanski speciality sceni. Zgovorna gospoda izpod bloka bosta zavila v Kavarno Natura v Zeleni jami in v mlevnici kave izbrala še mešanico za domov. Sodelavca se bosta odpravila na hitro malico in dobrote z žara pospremila s pravo turško kavo v restavraciji Istanbul ali pa v Sarajevu 84 na Nazorjevi obrok dopolnila z avtohtono bosansko kavno mešanico. Mlad par se bo srečeval v Cafetinu na Starem trgu in si tam kupoval tudi sveže mleta kavna darilca … Ker kava je nepogrešljiv del naših življenj, pa naj bo pripravljena v džezvi, kafetieri, french pressu, kavomatu, chemexu ali kavnem vrču. Objemajoč skodelice klepetamo, rešujemo svet, snujemo poslovne imperije, jamramo, iščemo rešitve, se zaljubljamo in živimo. In tako bo ostalo.


------

MMM zgodbe so serija člankov, s katerimi predstavljamo lokalne proizvajalce in kmetovalce, restavracije, lokale, prodajalne ter kreativne projekte, ki s svojo edinstvenostjo soustvarjajo izjemno, pestro in trajnostno kulinarično ponudbo v Ljubljani in Osrednjeslovenski regiji.

Fotografije: Suzan Gabrijan


Novice 1.2.2024

Na seznamu 50 Best Discovery 11 slovenskih restavracij

Ena najbolj vplivnih globalnih gastronomskih platform, 50 Best, je objavila seznam 50 Best Discovery...

Članki

mmm zgodbe: Studio Rashushka

Kako jedce rahlih želodcev navdušiti nad medvedjimi tacami, kako ustaviti taljenje sladolednih kep...

Novice 23.12.2023

Ni še prepozno za okusna darila!

Se nam le zdi, ali december letos drvi mimo nas z dvojno hitrostjo? Ste med tistimi, ki še vedno ni...

Članki

Čarobna praznična Ljubljana

Ljubljanski trgi in nabrežja so si nadeli praznično preobleko – vse se svetlika, blešči in les...

Novice 7.12.2023

mmm, kaj je novega v Ljubljani?

Ljubljanska kulinarična ponudba je živahna kot le kaj - poglejmo, kaj okusnega je v zadnjih tednih...

Novice 4.12.2023

Mladi chef Bruno Šulman izdal kuharico

Sodobna kuharica mladega kuharskega mojstra bralce popelje od priprave preprostih, vsakodnevnih jedi...

Novice 30.11.2023

Zaključuje se najbolj kulinarični mesec v Ljubljani

S poklonom slovenski tradiciji kolin se danes, 30. novembra, zaključuje kulinarični festival Novem...

Novice 13.11.2023

Iz dneva v teden slovenske hrane z "Recepti z okusi Slovenije"

​V tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane (13. − 19. november 2023), tradicionalne slovenske...

Novice 9.11.2023

V Cankarjev dom prihaja 25. Slovenski festival vin

Žlahten utrip vseh vinorodnih dežel Slovenije bodo vsi ljubitelji vina lahko okusili na že 25. ed...

Novice 17.10.2023

Jesen bo tudi letos poživil November Gourmet Ljubljana

November bo tudi letos razživel kulinarični festival November Gourmet Ljubljana: praznik novih oku...

Novice 12.10.2023

Še in še novosti

Jesen se je letos v naše kraje prikradla prav počasi, z njo pa so namesto tradicionalnih jesenskih...

Članki

mmm zgodbe: Taverna Tatjana

Ta ljuba Ljubljana za nas skriva prgišče biserov. Niza jih vzdolž ulic, ki jih polni vrvež turis...

Članki

mmm zgodbe: Štorija

Sredi Ljubljane roju zgodb, namenjenih privabljanju množic in pospeševanju prodaje, kljubuje Štor...

Članki

Ohladitev za vsak okus

Letošnje poletje ne skopari z visokimi temperaturami, zaradi katerih vneto iščemo senco, mrzle na...

Članki

Nekateri so za morsko

Nekateri so za vroče, pravijo, in tem je poletje v Ljubljani gotovo pisano na kožo. A tudi tistim,...

Članki

Po zajtrku se dan pozna

Stara modrost pravi, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Ne glede na to, ali se z njo strinjam...

Članki

Sprehod po koseški tržnici

Kljub dejstvu, da super- in hipermarketi v prestolnici rastejo kot pregovorne gobe po dežju, mnogi ...

Intervjuji

Intervju: IVO TOMŠIČ (KULINARIČNI ŠTUDIO 2.0)

Morda se Iva Tomšiča spomnite iz Sorbare ali pa z Obale, kjer sta s ženo Špelo Tomšič Gnezda ...

Članki

mmm zgodbe: JAGABABA

Srečo spremlja jutranje petje ptic in bosonog sprehod po rosni trati, šelestenje bukev in valovanj...

Novice 26.6.2023

Ljubljanski štrukelj, mestna sladica iz leta 1868 v sodobni preobleki

Ljubljanski štrukelj je sladica s stoletno tradicijo, ki očara vsakogar, ki obišče Ljubljano. Ok...

Članki

Pica, klasična

Navadna? Ah, vse prej kot to. Dolga desetletja preden se je v Ljubljani razcvetela ponudba odličnih...

Novice 21.6.2023

mmm, junijske novosti

Poletje je tu in mnogi smo z mislimi že na počitnicah. A to kot kaže nikakor ne velja za ljubljan...

Novice 15.6.2023

Prihaja 11. poletna Ljubljanska vinska pot!

Že 11. leto zapored se bo v mestnem jedru MOL odvila največja vinska prireditev Ljubljanska vinska...

Članki

mmm zgodbe: MEAT BUSINESS

Kaj imata skupnega vitrina, zapolnjena z mesom, in igrivi preplet jazza? Morda to, da nas kdaj opomn...

Članki

Kam na vrhunski koktejl?

Kot vse kaže, je spomladansko deževje vendarle za nami in mi se že veselimo vseh poznopopoldanski...

Novice 29.5.2023

Na zdravje, 3. junij!

Po tem, ko se je po obilnem deževju narava razbrstela in zasijala v najlepših barvah, lahko v prih...

Novice 26.5.2023

V Križanke prihaja čisto druga Brina

V soboto, 3. junija, se v Ljubljano vrača Brina kot prenovljeni festival koktejlov in miksologije. ...

Članki

Petkova raziskovanja ljubljanske kulinarike

Turizem Ljubljana je s svojo znamko Gourmet Ljubljana že drugo leto ponosni partner Odprte kuhne, p...

Novice 15.5.2023

Cvetoče novosti Ljubljane

Zdi se, da se z daljšanjem dnevov in dvigom temperatur ne bohoti le ljubljansko zelenje, temveč do...

Članki

Mala malica za Ljubljančane

Vsi smo že kdaj praskali po glavi in se s sodelavci spraševali, kam na malico ali kosilo, ki bo za...

Novice 2.5.2023

Prihaja 19. Pivo & Burger Fest

Pa je pomlad prišla – in zdi se, da se z njenimi živopisanimi cvetovi skoraj vsak dan odpirajo k...

Novice 24.4.2023

Ljubljana diši po novostih

Pa je pomlad prišla – in zdi se, da se z njenimi živopisanimi cvetovi skoraj vsak dan odpirajo k...

Novice 25.3.2023

Na obisku: Rafinerija Cukrarna

Pred kratkim se nam je na teh straneh že zapisalo, da Poljane v zadnjem času postajajo "nova Truba...

Članki

Na deževen dan …

Na deževen dan, vsakdanji in pust, začela se je povest – tokrat ne toliko ljubezenska po vzoru E...

Intervjuji

Intervju: Nina in Tomaž Bratovž (Restavracija JB)

Tokrat smo za vas pripravili hiter vpogled v življenje in delo Nine in Tomaža Bratovža, bratsko-s...

Članki

Kaj je že in kaj še bo novega in finega?

Mi že z veseljem pričakujemo pomlad, ko se bomo na terasah ljubljanskih obedovalnic nastavljali pr...

Novice 1.3.2023

Odprta kuhna se vrača še pred pomladjo

Najbolj priljubljena kulinarična tržnica in že tradicionalna ljubljanska znanilka pomladi Odprta ...

Novice 28.2.2023

Gourmet Cup Ljubljana vabi na Krvavec

Ponedeljek, 13. marec, je rezerviran za nepozabno druženje znanih obrazov gostinske scene na Krvavc...

Članki

Kam in kako po krofe?

Prvi letošnji preizkusi so opravljeni, pobegla marmelada uspešno pobrisana izpod brade in izza rok...

Članki

Ljubljena Ljubljana: Valentinova ponudba v prestolnici

Ljubezen in dobra hrana gresta skupaj, zato nas prav nič ne preseneča, da v času Valentinovega lj...

Novice 9.2.2023

LUV fest – festival Ljubezni, umetnosti in vandranja

V Ljubljani se bo letošnjo zimo prvič odvil povsem nov festival Ljubezni, Umetnosti in Vandranja ...

Članki

Na obisku: Georgie Bistro

Tisti, ki se zaradi dnevnih opravkov pogosteje sprehajamo po Čufarjevi, ulici v zadnjih fazah preob...

Novice 2.2.2023

Nova drzna poteza chefa Jorga Zupana

V prostorih Ateljeja bo spomladi pod novim imenom zaživela sveža kulinarična zgodba....

Članki

Kuhinje sveta v Ljubljani

Morda ste ob branju naslova pomislili, da bo v članku govora o najboljših srednje- in daljnovzhodn...

Članki

Okusne novosti v Ljubljani

Bliža se konec še enega kulinarično pestrega obrata Zemlje okoli Sonca in v zadnjih dneh leta se ...

Članki

December, mesec obdarovanj in okusnih druženj

V upanju, da vsaj malo ublažimo stres nakupovanja ter načrtovanja decembrskih družabnih obveznost...

Članki

Naš (ne)vsakdanji kruh - ljubljanske butične pekarne

Razcvet butičnih pekarn se je, kot vsi nekoliko drugačni, drznejši trendi, pri nas začel nekolik...

Novice 2.12.2022

November Gourmet: še vedno se nismo nehali oblizovati!

Z večerjo v Monstera Bistroju, kjer smo izvedeli dolgo prikrivano Monsterino skrivnost, se je na za...

Članki

mmm zgodbe: ATELJE MALI

Ni žlica tista, ki se upogne, upognemo se mi. Obrusijo se naše misli, ideje, ki smo jih doslej ime...

Novice 11.11.2022

Končal se je Evropski simpozij hrane 2022

Končal se je Evropski simpozij hrane, eden izmed najpomembnejših mednarodnih dogodkov, na katerem ...

Novice 4.10.2022

NOVEMBER GOURMET LJUBLJANA 2022 se nezadržno bliža

Letošnji november, najbolj kulinarični mesec Ljubljane, vam ne bo dovolil, da ga preživite doma! ...

Članki

Torej, kdaj gremo na pivo?

Ni dolgo nazaj, ko smo razumevajoče kimali prijateljici, ki je pravila, da ne mara piva. A danes nj...

Novice 31.8.2022

Na 17. Pivo & Burger Festu vsi pionirji slovenske kraft (r)evolucije

Ta vikend, 3. in 4. septembra, bodo na Pogačarjevem trgu na svoj račun prišli ljubitelji slastneg...

Članki

mmm zgodbe: RIFUZL

Če ne veste, kako osvežujoča in navdihujoča je družba mladih zanesenjakov, ki v času vladavine...

Intervjuji

Intervju: Mojmir Marko Šiftar (Restavracija PEN KLUB)

Mojmir Šiftar, chef, ki je z ekipo jeseni 2021 uspešno obudil klasično kulinarično shajališče ...

Članki

Iščete ohladitev?

Čemu bi negodovali nad visokimi temperaturami, ko pa nam Ljubljana nudi bogato bero okusnih osveži...

Članki

NOVOSTI V KULINARIČNI PONUDBI LJUBLJANE

Kakšno srečo imamo, da se v Ljubljani za skoraj vsakim vogalom skriva kakšen kotiček za kulinari...

Novice 23.5.2022

Evropski simpozij hrane se vrača 5. novembra 2022

Hrana je ključnega pomena za boljši jutri, v katerem ima vsak posameznik pomembno vlogo. Zato je ...

Novice 18.5.2022

20. maja praznujemo 5. svetovni dan čebel

Lahko smo ponosni, da je pobuda za razglasitev svetovnega dneva čebel prišla prav iz Slovenije, iz...

Novice, Dogodki 4.5.2022

V mesto se vrača Brina, ljubljanski festival džina

V soboto, 4. junija 2022, se bomo med 12. in 23. uro v Križankah družili uživači! Odlični desti...

Članki

mmm zgodbe: OSTER ROB

Kdor se je z roba lastnega védenja kdaj ozrl po širjavah japonske kulture, je gotovo zapazil njeno...

Novice 16.3.2022

Gourmet Cup Ljubljana poskrbel za nepozabno kulinarično razvajanje na snegu

V ponedeljek, 14. marca, je na Krvavcu potekal že šesti Gourmet Cup Ljubljana. Smučarsko-kulinari...

Članki

Kam po krofe v Ljubljani in okolici?

Bliža se pust, ki po ljudskem izročilu odganja zimo in prinaša pomlad. V tem času pridemo na svo...

Novice 19.2.2022

Na Čopovi bo tudi letos dišalo po krofih

Pust je norčav, razigran in … v družbi slastnih krofov. Prav te že nestrpno pričakujejo števi...

Novice 17.2.2022

VIDEO: Gourmet. Čudovito. Okusno.

Da je Ljubljana čudovita, ste verjetno že opazili. Na kak krasen dan, ko žarki plešejo po fasada...

Članki

Kul Kul trenutek: Trnič, ljubezenski sir z Velike planine

KulKul trenutek je projekt Turizma Ljubljana, ki bo tudi letos vsak mesec prinašal novo kulinaričn...

Članki

mmm zgodbe: SIRARSTVO OREŠNIK

Pustite za seboj sivino mesta, v katerem namesto jutra vas sreča megla, ter karseda pogosto izberit...

Novice 2.2.2022

Odprta kuhna v pričakovanju 10. sezone

​Priljubljeno stičišče uživačev in kulinaričnih raziskovalcev, gurmanska tržnica Odprta kuh...

Članki

Obdarujte z okusom

V želji, da bi bil vaš praznični čas miren, zadovoljen in dišeč, smo tudi letos pripravili sez...

Intervjuji

Intervju: Darja Končarevič (Bazilika družina)

Z Darjo Končarevič, lastnico bistrojev Bazilika in Bife in avtorico kuharske uspešnice Toplo prip...

Novice 7.12.2021

Izšla je prva številka revije Gourmet Ljubljana

Ljubljana se pridružuje svetovnim metropolam, ki se ponašajo z revijami, v celoti posvečenimi gas...

Novice 1.12.2021

November Gourmet Ljubljana 2021 je za nami

Čakali smo ga dve leti in izpolnil je zahtevna pričakovanja ljubljanske kulinarične publike. Nov...

Novice 1.12.2021

Imamo Nov okus Ljubljane 2021!

​Prav ob zaključku 5. festivala November Gourmet Ljubljana so se 30. novembra zvečer v kuhinji K...

Novice 22.11.2021

Zadnji teden dogajanja v okviru festivala November Gourmet Ljubljana

Zadnji teden festivala November Gourmet Ljubljana bo zopet navdušil širok nabor gastronomskih navd...

Novice 16.11.2021

WOW: Tretji teden festivala November Gourmet je tu!

Festival November Gourmet Ljubljana 2021 se odvija po načrtih in več kot 30 različnih dogodkov in...

Novice 15.11.2021

Evropski simpozij hrane: Prebujanje zavesti o kulturi hrane

Končal se je Evropski simpozij hrane, ena najpomembnejših evropskih kulinaričnih prireditev, ki j...

Novice 20.10.2021

V Ljubljano se vrača Evropski simpozij hrane 2021

Evropski simpozij hrane, ki se je v samo enem letu uvrstil med najpomembnejše evropske kulinarične...

Novice 18.10.2021

Kmalu se začenja November Gourmet Ljubljana 2021!

Kateri je najbolj kulinarični mesec v Ljubljani? November vendar, ker je Gourmmmet! Prav kmalu bo n...

Novice 6.10.2021

V Ljubljano prihaja Karavana okusov

V soboto, 9. oktobra, bo na Pogačarjevem trgu pravi gurmanski praznik, saj v prihaja Karavana okuso...

Novice 22.9.2021

Nad Ljubljano so zasijale nove zvezdice

Najbolj znani kulinarični vodnik na svetu je spet očarala in prevzela ljubljanska kulinarična pon...

Novice 8.9.2021

Poletne MMM novosti (2. del)

Ljubljana te dni kar utripa od poletnega dogajanja. Pestro pa ni le na področju najrazličnejših k...

Novice 3.9.2021

Pivo & Burger Fest je končno tu!

Na Pogačarjevem trgu bo ta vikend, 4. in 5. septembra 2021, znova omamno zadišalo, nosnice obiskov...

Članki

mmm zgodbe: BARUT BREWING AND BLENDING

Je že lepo, ujeti mesečino dlan, a v steklenico ujeti mehurčke, zvezdni prah in kanček funka, je...

Novice 20.8.2021

Restavracija Grič pridobila znak Zeleni ključ (Green Key)

Vse več turističnih ponudnikov spoznava, da je trajnostni turizem edina pravilna razvojna priložn...

Novice 10.8.2021

Poletne MMM novosti (1. del)

Ko se v teh dneh sprehajamo po mestu, ne moremo mimo dejstva, da se je s poletjem v Ljubljano vrnila...

Novice 5.8.2021

Evropski simpozij hrane prebuja idejo o prihodnosti hrane

Evropski simpozij hrane, ki se je v samo enem letu uvrstil med najpomembnejše evropske kulinarične...

Novice 4.8.2021

Vrača se Pivo & Burger Fest!

Štirinajsta repriza priljubljenega Pivo & Burger Festa se bo odvila 4. in 5. septembra 2021 na Poga...

Članki

KULKUL TRENUTEK: Ljubljanski grad in slastna torta Stolp

V Ljubljani bi lahko vzkliknili: vse poti vodjo na grad! Obiskovalce Ljubljane navduši vsak trenute...

Članki

mmm zgodbe: JUHA KERAMIKA

Koliko spominov in občutkov nas veže na stik naših rok s keramiko in s kakšno nežnostjo se trud...

Članki

KULKUL TRENUTEK: KOFETARICA

Gospa prodornega in dobrodušnega pogleda, ki se zastrmi v nas iz stene Narodne galerije, je vsakomu...

Članki

mmm zgodbe: GOBNJAK

Da je nekdo šel po gobe, ko se je odpravil na Večno pot? Da je sredi Ljubljane farma brez zemlje? ...

Novice 10.5.2021

Odlični rezultati študentov BIC LJ na G&T Cup Bled 2021

Študenta gostinstva in turizma Višje strokovne šole BIC Ljubljana ponovno v samem evropskem vrhu ...

Članki

mmm zgodbe: KIS IN KVAS

Le zakaj bi se držali kislo, ko pa je vse tako kvasno! Kis in kvas – odlična ideja, ki je zrasla...

Članki

KULKUL TRENUTEK: Pehtranova lePotička in Slovenski etnografski muzej

Potica je kraljica slovenske peke. V Ljubljani pa se peče dehteča pehtranova potica. Čeprav je pe...

Novice 29.3.2021

Velika noč v Ljubljani

Tudi če ne bi pogledali na koledar, bi vedeli: po oljčnih vejicah v rokah mimoidočih, ki jih sre...

Novice 26.3.2021

mmm, kaj je novega?

Dobre novice za vse, ki vas vsako pomlad poleg sončnih žarkov najbolj razveselijo nove kulinaričn...

Članki

KULKUL TRENUTEK: MAXI REZINA

Zgodi se ti lahko vsak dan. Vendar ne kjerkoli. Doživiš ga lahko samo v Ljubljani. Trenutek, ko se...

Članki

mmm zgodbe: DESTILARNA BROKEN BONES

Vizija majhne, edine ljubljanske destilarne džina in viskija Broken Bones je trdna kakor kamenkost....

Članki

Kulinarični koledar: ko sezone pišejo zgodbe

Kako sledimo teku letnih časov v Ljubljani? Ko ozelenijo vrbe ob Ljubljanici ali se rožniški hrib...

Članki

mmm zgodbe: PEKARNA OSEM

V Pekarni Osem na Starem trgu se bržkone vsak dan zgodi nekaj čarobnega. Podobno kot v slavni peka...

Članki

Čas je za krofe!

Letos pustna rajanja morda res odpadejo, a krofom se vam ni treba na noben način odpovedati! Zdaj ...

Novice 3.2.2021

Izšel je nov vodnik Gault&Millau Ljubljana / Ljubljanska kakovost 2021!

V okviru projekta Ljubljanska kakovost, ki letos že drugič poteka v sodelovanju z uglednim mednaro...

Novice 1.2.2021

V SEM-u na ogled razstava Slovenske penine

V Slovenskem etnografskem muzeju je v okviru projekta Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021d...

Novice 23.12.2020

Novo v mestu: Njokarna

V centru Ljubljane, na Borštnikovem trgu 1, se je začenja nova zgodba, ki sliši na ime Njokarna. ...

Članki

Ideje za (kulinarična) praznična obdarovanja

Spet je tisti čas v letu, ko svoje najdražje obdarujemo - s pozornostjo, z bližino, s skupnimi ob...

Članki

DOMAČA PRIPRAVA KAVE

Ljubljanski kavoljubci zagotovo poznate Tineta Čokla, lastnika priljubljene ljubljanske kavarne Čo...

Novice 1.12.2020

November gourmet Ljubljana je za nami

Čeprav smo pretekli mesec preživeli v glavnem doma, smo se z letošnjim programom November Gourmet...

Intervjuji

Intervju: Karim Merdjadi (Atelier Karim)

S chefom Karimom Merdjadijem, slaščičarskim mojstrom, ki ga ljubitelji dobre hrane poznate tudi s...

Intervjuji

Intervju: Bine Volčič (Monstera)

Z Binetom Volčičem, enim od bolj "divjih" ljubljanskih chefov, ki vodi Monstera Bistro, smo se pog...

Novice 12.11.2020

Martinovo doma z ljubljanskimi kuharskimi mojstri

Martin je iz mošta naredil vin in v domačih kuhinjah že ves teden diši po pečenih račkah in go...

Intervjuji

Intervju: Luka Jezeršek (Dvor Jezeršek)

Kuharskega mojstra Luka Jezerška, člana ene najbolj znanih gostinskih družin pri nas, ki je odgov...

Intervjuji

Intervju: Jorg Zupan (Atelje)

Junija letos je Slovenijo razveselil težko pričakovani prvi Michelinov vodnik, ki je med šest slo...

Novice 2.11.2020

NoveMMMber gourMMMet je tu!

Zdaj že tradicionalni November Gourmet Ljubljana se bo odvil tudi letos in bo kljub prilogoditvi ra...

Članki

Nova ljubljanska bistronomija

Kakšen premični praznik je Ljubljana? S kom je nazdravljal Prešeren pri Šestici, s kom je poseda...

Članki

Zeleni okusi Ljubljane

Ljubljanski krožniki pripovedujejo neštete zgodbe naše prestolnice. V njih je ujeta starodavna du...

Članki

Poletne pustolovščine v prestolnici

​Poletje je za mnoge od nas tradicionalno čas, ko se razbežimo po vsem svetu ter odkrivamo nove ...

Članki

Novo v mestu

Letošnja pomlad nas je zaradi vsem znanih okoliščin prikrajšala za eno naših najljubših dejavn...

Novice 18.6.2020

Michelinov ikonični vodnik sedaj tudi za Slovenijo!

Michelinov ikonični vodnik, imenovan tudi rdeča biblija, je prvič v svoji zgodovini naredil sezna...

Članki

Kuhamo doma: Recept za praznično potico

Potica je zagotovo najbolj prepoznavna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem ča...

Članki

Podpiramo lokalno: kje nakupovati v času epidemije?

V času, ko moramo bolj kot kadarkoli prej paziti na svoje zdravje, zaščititi svoje bližnje in os...

Članki

Recept chefa Mojmirja Šiftarja: Tatarski golaž

​Chef Mojmir Šiftar, mladi talent 2019 po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija, je svojo strast ...

Članki

Recept chefa Igorja Jagodica: Pesa z Barja sorbet ustvarja

Če ne moremo mi k ljubljanskim chefom, pridejo oni k nam! To odlično sladico smo si pred karanteno...

Članki

Recept: Vodnikova ali “repunclova” solata

Recept za solato je objavil Valentin Vodnik v prvi kuharski knjigi v slovenskem jeziku z naslovom ...

Novice 16.3.2020

Ostajamo v domačih kuhinjah!

Ker je že pred časom začela veljati uredba o prepovedi zbiranja na javnih pripreditvah, bomo z na...

Novice 11.3.2020

Evropski simpozij hrane je prestavljen na jesen

Zaradi zadnjih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom, ki jih je sprejel Svet z...

Novice 5.12.2019

Prihaja Evropski simpozij hrane 2020

V Ljubljano se konec marca 2020 vrača Evropski simpozij hrane, katerega vizija je postati vodilna p...

Novice 24.11.2019

Imamo Nov okus Ljubljane 2019!

V petek, 22. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Novice 24.11.2019

Izšel je prvi vodnik Gault&Millau Ljubljana / Ljubljanska kakovost

Na dogodku November Gourmet Finale smo razkrili vsebino prvega gastronomskega vodiča Gault&Millau L...

Novice 21.11.2019

Na dogodku November Gourmet Finale bodo razglašeni nagrajenci Gault&Millau Ljubljana / Ljubljanska kakovost

V petek, 22. 11., se bo v Mestu oblikovanja na Dunajski 123 v Ljubljani odvil vrhunec gastronomskega...

Novice 18.11.2019

"Ali je pivo novo vino?"

V sredo, 13. novembra, je v Pivnici Lajbah potekala okrogla miza z nekoliko provokativnim naslovom "...

Novice 18.11.2019

Znani so nagrajenci Gault&Millau Slovenija 2020

V sredo, 13. novembra, se je ob izidu vodnika Gault & Millau za leto 2020 v Hotelu Slon odvil gala v...

Novice 10.11.2019

Ljubljana med najboljšimi kulinaričnimi destinacijami sveta

Ljubljana je nedavno v Londonu prejela posebno priznanje za najboljšo kulinarično destinacijo svet...

Novice 14.10.2019

Kmalu: Festival November Gourmet

Pred vrati je november, najbolj gurmanski mesec v prestolnici, ko se zdaj že tradicionalno odvija f...

Intervjuji

Intervju: Igor Jagodic (Restavracija Strelec)

Z Igorjem Jagodicem, chefom ene najprestižnejših ljubljanskih kulinaričnih ustanov, restavracije ...

Članki

Okusi Ljubljane v Grand Café Ljubljana

Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici domujejo številni zanimivi bistroji, kavarne in ...

Dogodki

Septembrsko kulinarično dogajanje v Ljubljani

Poletne počitnice so mimo in čas je, da se zazremo v september, ki obeta lepo število zanimivih k...

Članki

Gourmet Ljubljana na obisku: Veganika

Veganiko je večina sladkosnedih Ljubljančanov najprej spoznala na Odprti kuhni, letos pa so na rav...

Članki

Trubarjeva - svet v malem

Pred nekaj meseci se je začela obsežna prenova ene najbolj živahnih ljubljanskih ulic - Trubarjev...

Novice 26.7.2019

Landerik - sveže in lokalno v Stari Ljubljani

Pred kratkim se je v Stari Ljubljani, na Starem trgu 11, odprl nov bistro s svetovljanskim jedilniko...

Članki

Poletna osvežitev

​V mesecih, ko se temperature redno dvignejo nad 30 stopinj, vsi iščemo načine, da se nekoliko ...

Članki

Martinčkanje v Ljubljani - najlepši vrtovi ljubljanskih lokalov

V poletnih dneh si težko predstavljamo kakšen prijetnejši način za preživljanje prostega popold...

Članki

Kam na sladoled in gelato v Ljubljani?

Da bomo pripravljeni na toplo vreme, sončne žarke in sezono sladoleda, smo za vas na kup zbrali n...

Dogodki

Prva poletna vinska osvežitev – Ljubljanska vinska pot

Na ulice in trge mesnega jedra Ljubljane prihaja prva Ljubljanska vinska pot, ki bo tudi letos potek...

Članki

Novosti v kulinarični ponudbi Ljubljane

V nekaj mesecih odkar smo se nazadnje ozrli po Ljubljani in poiskali nove kotičke za kulinarične u...

Dogodki

Festival kave Vrhnika

V soboto, 25. maja, se bo v parku pri vrhniškem Cankarjevem domu odvijal že četrti Festival kave ...

Novice 15.5.2019

5. tekmovanje v znanju in spretnostih dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije

Na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) je potekalo 5. tekmovanje v znanju...

Članki

Moji štruklji Slovenije - prva slovenska štrukljarnica

Peter Vogelnik je dobri dve leti nazaj z odprtjem lokala Moji štruklji Slovenije pod Plečnikovimi ...

Novice, Dogodki 17.4.2019

Prihaja Brina, ljubljanski festival džina

To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov...

Novice, Dogodki 9.4.2019

Naj kulinarični dogodki v Ljubljani v letu 2019

Prebuja se pomlad in z njo se v Ljubljano vračajo tudi številne prireditve, na katerih se lahko se...

Novice 25.3.2019

Evropski simpozij hrane uspešno zaključen

V torek, 19. marca, se je zaključil največji kulinarični dogodek leta pri nas - European Food Sum...

Novice, Dogodki 20.3.2019

Odprta kuhna stopa v sedmo sezono

V petek, 22. marca, se na Pogačarjev trg po zimskem premoru vrača Odprta kuhna, eden najbolj prilj...

Intervjuji

Intervju: Luka Košir (Gostišče Grič)

Poklepetali smo z Lukom Koširjem, enim najbolj talentiranih, ustvarjalnih in zanimivih slovenskih c...

Novice, Dogodki 4.3.2019

Predpremiera Odprte kuhne v Križankah

V soboto, 16. marca, se bo v preddverju ljubljanskih Križank ter na Trgu francoske revolucije med 1...

Novice, Dogodki 28.2.2019

Gourmet Ljubljana Crawl (Kulinarični sprehod Gourmet Ljubljana)

V soboto, 16. marca, se boste lahko ljubitelji vrhunskih kuharskih mojstrovin sprehodili po prestoln...

Članki

Kam po pustne krofe?

Pust je čas, ko preganjamo zimo s pustnim rajanjem v norčavih maskah, pa tudi čas, ko se lahko br...

Novice 14.2.2019

Marca prihaja Evropski simpozij hrane (European Food Summit)

European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena ...

Članki

Že vesta, kam gresta za Valentinovo?

Ker že star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, smo za vas pripravili nekaj i...

Intervjuji

Intervju: Stanislav Logar - Stanč (Klobasarna)

Na Ciril-Metodovem trgu, v prostorih bivše urarne, se nahaja Klobasarna - zanimiv lokal, ki je zdru...

Novice 25.1.2019

Food Bluz - Okusni bluz postavlja BTC City Ljubljana na zemljevid kulinaričnih destinacij

V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je ta teden potekala predstavitev knjige "Food Bluz: Ok...

Članki

Triki za lajšanje januarske melanholije

Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...

Članki

Novo leto, novi gurmanski kotički

Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...

Novice 4.1.2019

Izšla je nova knjiga chefa Janeza Bratovža

Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...

Članki

Pice iz testa z drožmi tudi v Ljubljani

​V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...

Članki

Potica, kraljica praznične mize

Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...

Novice 20.12.2018

Cecchini Show v restavraciji diVino

Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...

Članki

Sprehod po praznični Ljubljani

Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...

Članki, Dogodki

Ideje za najokusnejše slovo od starega leta

Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...

Dogodki

Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem

V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...

Članki

2. festival živih vin

V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...

Članki

Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević

Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...

Članki

November Gourmet Finale

Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...

Novice 26.11.2018

Imamo nov okus Ljubljane!

V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Članki

Konferenca Njam zgodbe

V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...

Novice 21.11.2018

Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija

V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...

Članki

Brina - ljubljanski teden džina

V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...

Članki

Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah

V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju: Bine Volčič (Monstera Bistro)

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...

Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...

Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...

Reportaže

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...

Novice 28.9.2018

Turizem Ljubljana prejel nagrado za Borzo lokalnih živil

V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...

Novice, Dogodki 10.8.2018

Čokoljana, festival za ljubitelje čokolade

20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...

Članki

Ljubljanski kulinarični turizem v razcvetu

Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...

Dogodki, Novice, Članki 10.8.2018

Festival November Gourmet bo ponovno bogatil kulinarično dogajanje v Ljubljani

Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...

Intervjuji, Novice 9.8.2018

Intervju: Peter Ševič (Ljubljana Coffee Festival)

Ljubljana Coffee Festival, ki vsako leto poteka v Mestnem muzeju Ljubljana, predstavlja celovito pon...