Te preproste besede si razdelita dami s klobukoma, ki sta se po dolgem času srečali na tržnici, pa mladca na pragu odraslosti, no, raje šolskih vrat. Izmenjata si jih gospoda, ki sta se s časopisom pod ramo našla sredi blokovskega naselja, sodelavca v pričakovanju malice, pa mlad fant in dekle, ki sta za ta ključni trenutek morala zbrati ves pogum sveta. Morda večjo težo v naši kulturi nosi le še vprašanje "Naj pristavim za kavo?". Te drobne čarobne besede domačnosti. Izgovori jih babica in nas spomni, da jo moramo obiskati pogosteje, pa soseda, željna klepeta, ki ji hitro odgovorimo s tradicionalnim "prosim, a le, če jo boš tudi ti."
Kava je v naše kraje našla pot v 17. stoletju, prvo kavarniško koncesijo pa so ljubljanski Kazini podelili v 18. stoletju. Za tem so začele kavarne počasi vznikati po vsej Ljubljani – sčasoma se je v njih začela zabrisovati tudi meja med družbenimi sloji, še več, celo moškim in ženskam so postopoma dovolili kavo piti hkrati. V kavarnah so se ljudje zbirali, da bi izmenjevali mnenja, poizvedovali za aktualnimi novicami, brali časopise, igrali domine, šah in bridž ter predvsem uživali. Po vzoru dunajskih kavarn, ki so jih pred več kot desetletjem vpisali na seznam Unescove kulturne dediščine, in v katerih so se zbirali svojevrstneži, kot so Sigmund Freud, Gustav Klimt in Andy Warhol, so tudi ljubljanske kavarne postajale priljubljeno zbirališče posebnežev z vseh vetrov, ki so tam radi kakšno razdrli, kakšno burno zanetili in z dodatkom mleka ali smetane kakšno tudi omilili.
Status prave meščanske kavarne že več kot 115 let ohranja Kavarna Union, ki je nedavno zasijala v prenovljeni podobi. V neke druge čase nas secesijska lepotica vabi s stensko poslikavo, bujnim zelenjem, klavirjem in držali za časopise, mize, obdane s Thonetovimi stoli, kot se za takšno institucijo spodobi, pa zaljša porcelan s pozlato in ljubke medeninaste džezvice. Ravno te so jasen znak prikupno pobrkljanih kavopivskih tradicij pri nas.
Zgodovinska prepišnost okoliša, ki so ga pomembno zaznamovali nekdanji veliki imperiji, so strastne kavopivce – ki to z več kot 6 kilogrami porabljene kave na prebivalca nedvomno smo – vodili k združevanju najboljšega, kar ponuja Evropa, vse od Istanbula, prek Sarajeva, do Dunaja, Milana in celo Pariza. Z uživaško prepustitvijo tako imenovanemu tretjemu valu kave in s tem povezani revolucije specialty kav, pa smo ustvarili imenitne pogoje za pestro spajanje običajev in tradicij.
Tako se lahko že vzdolž Ljubljanice (če ne celo na vrtu ene same kavarne) balkanska tradicija obkavnega obrekovanja mimogrede združi s srebanjem espressa, za katerega so zrna popražili v tržaški maniri, medtem ko so zavzeti natakarji pred pravo preizkušnjo postavljeni s simultano pripravo hladno varjene kave (cold brew) in domače različice dunajskega 'eiskaffeeja'. Kako bi vendarle drugače ravnal narod, ki s seboj v duši nosi cankarjanski spomin na blago mater, ki jo s skodelico kave v roki obsvetljuje poševni pramen opoldanskega sonca, ter hkrati hudomušno Kofetarico, ki z nasmeškom vabi k ukradenemu trenutku užitka?
Čudovito pluralnost kavopivskih tradicij nam k sreči omogoča nedavni porast butičnih mikro pražarn, ki zagotavljajo kakovost in sledljivost kavnih zrn, kasneje primerno zmletih in uporabljenih na nebroj načinov. Pionirja te omamno dišeče dejavnosti pri nas sta Katja in Omar iz pražarnice vrhunskih kav Escobar na Vrhniki. Omarjeva ljubezen do kave je vzniknila v otroštvu, ko je v Hondurasu opazoval babico, kako s praženjem iz kavnih zrn izvablja tisto pravo in nepozabno aromo. Osnov pridelave kave se je priučil kar v domačem nasadu, kasneje pa je nekaj časa delal tudi na nacionalnem inštitutu za kavo. Osrednje poslanstvo pražarne Escobar je zagotavljanje visokokakovostne kave z različnih koncev sveta (največ seveda iz Hondurasa), ki jo z manjših družinskih farm dobavljajo glede na sezono dozorevanja. Pri zagotavljanju čim krajše dobavne poti od proizvajalca do potrošnika se Katja in Omar povezujeta z zadrugami in drugimi kolektivi z bio certifikati, ki povezujejo pridelovalce in jim nudijo storitve izobraževanja, finančno in drugo podporo. Escobar ponuja pestro ponudbo, ki vključuje med 20 in 25 različnih vrst kav, večina teh pa sodi med speciality kave. Poleg teh pripravljata tudi svojo različico brezkofeinske kave, izdelano na povsem naraven način, ter devet aromatiziranih okusov, ob katerih se verjetno speciality puristi držijo za glavo, a med manj zahtevnimi domačimi uporabniki že leta žanjejo uspehe. Na njuno pobudo že nekaj let pripravljajo tudi Festival kave Vrhnika, na katerem predstavljajo posebne okuse, pristope ter novosti, kot je spajanje kave z jedmi. Kavo dostavljajo tudi številnim trgovinicam in kavarnam v Ljubljani in po Sloveniji. Med njimi morajo ljubitelji dobre kave obvezno obiskati trendovsko Moderno, kjer se srečujejo ljubitelji sodobne umetnosti, vrhunske kave in koktajlov. Za pestro kavno (in drugo) ponudbo od zgodnjega jutra do poznega večera skrbijo tudi v domišljenem ambientu NeuBara, kjer poleg klasične Escobarjeve mešanice nudijo tudi kavo gostujoče pražarne, pisano na kožo pogumnejšim poznavalcem. V NeuBaru pripravljajo tudi svoj kavni liker, ključni del njihovega nepozabnega espresso martinija.
Načelom kakovosti, sledljivosti in trajnostnosti sledita tudi Marina in Klemen iz pražarne Mariposa na Trubarjevi ulici. Tudi Marina se spominja babice, ki je s tržnice nosila kavna zrna, ki so jih nato skupaj pražili in mleli kar v domači kuhinji. Danes kavna strokovnjaka in člana skupnosti SCA (Specialty Coffee Association) svoje dneve posvečata raziskovanju kave in izobraževanju njenih pivcev, prepričana, da kakovostna kava z nadihom sadja, cvetic, kruha in oreškov ne potrebuje dodatkov. Poleg espressa in hladno varjene kave ponujata tudi najrazličnejše pripomočke in filtre, organizirata cateringe in delavnice ter navdušujeta z mojstrskim risanjem v mlečno peno.
Speciality kave so vse kave, ki na lestvici senzorične kakovosti dosegajo vsaj 80 točk od možnih 100, spremlja pa jih visok nadzor standarda, sledljivo poreklo in skrbno dodelani postopki priprave. Takšna kava je izjemno kakovostna, a posebna, nekonvencionalna, kisla, špasna. Nekateri jo ljubijo, spet drugi črtijo. A vsakomu svoje, speciality kava se ne trudi ugajati. Pa vendar je zahvaljujoč zastavonoscem domače revolucije na tem področju na voljo številnim zvedavim kavopivcem, ki bi si želeli odkriti svet onstran znamenitih rdečevijoličnih pakiranj.
V preteklih letih je zanimanje za butično kakovostno kavo, pripravljeno s pravilnim postopkom od izbora, do praženja, mletja in postrežbe, skokovito naraslo. Eden zaslužnejših akterjev pri vzponu priljubljenosti je gotovo Tine Čokl, ki široko izbiro kavnih napitkov z različnih koncev sveta navdušeno predstavlja obiskovalcem Cafeja Čokl na Krekovem trgu. Zanimivo, tudi on se še danes živo spominja vonja po sveže praženi kavi in medeninastega mlinčka svoje stare mame. Kavo, združeno pod znamko BUNA, zavezano trgovinski pravičnosti, praži sam, sproti pa jo tudi melje, saj lahko le tako poskrbi za ustrezno svežino. Radovednim gostom navdušeno razlaga o podrobnosti posameznih vrst, načinih priprave, kot je chemex ali aeropress, in s težavo skrije razočaranje, ko želimo kavo podaljšati ali 'pokvariti' z mlekom. Kavo zagotavlja tudi drugim domačim in profesionalnim uporabnikom – pri Čoklu se s svojo posodico za kavo po zrna ali sveže mlet pripravek nemalokrat oglasi kakšen natakar iz bližnje restavracije. Na drugem koncu mestnega jedra nam bo v Črnem zrnu Alexander Niño Ruiz z veseljem predstavil najboljšo kolumbijsko kavo in njene posebnosti ter nas prepričal, da poskusimo kaj novega – morda cold brew, pakiran kar za na pot.
Ime, ki se mu, kadar govorimo o speciality kavi, ne smemo izogniti, je tudi Peter Ševič. Prepričan, da smo Slovenci vrhunski poznavalci slabe kave, si je v svojih kavarnah Stow in Stow2go za glavno misijo zadal ljudem ponuditi vrhunsko kavo ter jih izobraziti o paleti okusov, ki jo nudijo takšne kave. Z ekipo pri svojem delu sodeluje z najslavnejšimi eksperimentalnimi pridelovalci kave, sami pa jo pobliže spoznavajo v lastni pražarni, ki jo v Kamniku vodi Aleš Turšič. V sklopu Stow Akademije so tudi izurili prvo generacijo baristov s SCA certifikatom pri nas. Radovedni si lahko v kavarni Stow oči napasemo tudi na vrhunski opremi in pripomočkih. Med njimi je tudi slavna naprava za pripravo kave Gina, eden od paradnih konjev domače blagovne znamke Goat Story, ki je kavoljube z vsega sveta navdušila s skodelico v obliki roga, mlinčkom za kavo Arco, opremo za pripravo hladno varjene kave ter naročninami na kave za vsak okus.
Raziskovalci kavnih zrn, pridobljenih na družbeno odgovoren način, se bomo dobro počutili tudi v Tozdu na Gallusovem nabrežju. Poleg sezonskih mešanic velja tam poskusiti tudi hladno stiskano kavo Ruster v obliki polliterske stekleničke koncentrata, ki je produkt domače ekipe kavnih entuziastov. In če znova skočimo na drug konec istega brega Ljubljanice … nekoliko kasneje, a nič manj navdušeno, se je tam speciality gibanju pridružil Sabin-Alexandru Minea, ki je na Krakovskem nasipu odprl Malo pražarno z rastočo ponudbo kakovostne kave s sledljivim poreklom.
Dami s tržnice bosta morda zavili kar do mobilne kavarne Tri Marije ob vznožju tržnice. Tam strežejo kavo pražarjev iz Stowa, pripravljeno tako, da je všečna kar najširši množici. Mladeniča bosta še pred poukom zavila v Kana bar, misleč, da sta odkrila nekaj povsem novega na ljubljanski speciality sceni. Zgovorna gospoda izpod bloka bosta zavila v Kavarno Natura v Zeleni jami in v mlevnici kave izbrala še mešanico za domov. Sodelavca se bosta odpravila na hitro malico in dobrote z žara pospremila s pravo turško kavo v restavraciji Istanbul ali pa v Sarajevu 84 na Nazorjevi obrok dopolnila z avtohtono bosansko kavno mešanico. Mlad par se bo srečeval v Cafetinu na Starem trgu in si tam kupoval tudi sveže mleta kavna darilca … Ker kava je nepogrešljiv del naših življenj, pa naj bo pripravljena v džezvi, kafetieri, french pressu, kavomatu, chemexu ali kavnem vrču. Objemajoč skodelice klepetamo, rešujemo svet, snujemo poslovne imperije, jamramo, iščemo rešitve, se zaljubljamo in živimo. In tako bo ostalo.
------
MMM zgodbe so serija člankov, s katerimi predstavljamo lokalne proizvajalce in kmetovalce, restavracije, lokale, prodajalne ter kreativne projekte, ki s svojo edinstvenostjo soustvarjajo izjemno, pestro in trajnostno kulinarično ponudbo v Ljubljani in Osrednjeslovenski regiji.
Fotografije: Suzan Gabrijan
Sredi Ljubljane roju zgodb, namenjenih privabljanju množic in pospeševanju prodaje, kljubuje Štor...
Letošnje poletje ne skopari z visokimi temperaturami, zaradi katerih vneto iščemo senco, mrzle na...
Nekateri so za vroče, pravijo, in tem je poletje v Ljubljani gotovo pisano na kožo. A tudi tistim,...
Stara modrost pravi, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Ne glede na to, ali se z njo strinjam...
Kljub dejstvu, da super- in hipermarketi v prestolnici rastejo kot pregovorne gobe po dežju, mnogi ...
Morda se Iva Tomšiča spomnite iz Sorbare ali pa z Obale, kjer sta s ženo Špelo Tomšič Gnezda ...
Srečo spremlja jutranje petje ptic in bosonog sprehod po rosni trati, šelestenje bukev in valovanj...
Ljubljanski štrukelj je sladica s stoletno tradicijo, ki očara vsakogar, ki obišče Ljubljano. Ok...
Navadna? Ah, vse prej kot to. Dolga desetletja preden se je v Ljubljani razcvetela ponudba odličnih...
Poletje je tu in mnogi smo z mislimi že na počitnicah. A to kot kaže nikakor ne velja za ljubljan...
Že 11. leto zapored se bo v mestnem jedru MOL odvila največja vinska prireditev Ljubljanska vinska...
Kaj imata skupnega vitrina, zapolnjena z mesom, in igrivi preplet jazza? Morda to, da nas kdaj opomn...
Kot vse kaže, je spomladansko deževje vendarle za nami in mi se že veselimo vseh poznopopoldanski...
Po tem, ko se je po obilnem deževju narava razbrstela in zasijala v najlepših barvah, lahko v prih...
V soboto, 3. junija, se v Ljubljano vrača Brina kot prenovljeni festival koktejlov in miksologije. ...
Turizem Ljubljana je s svojo znamko Gourmet Ljubljana že drugo leto ponosni partner Odprte kuhne, p...
Zdi se, da se z daljšanjem dnevov in dvigom temperatur ne bohoti le ljubljansko zelenje, temveč do...
Vsi smo že kdaj praskali po glavi in se s sodelavci spraševali, kam na malico ali kosilo, ki bo za...
Pa je pomlad prišla – in zdi se, da se z njenimi živopisanimi cvetovi skoraj vsak dan odpirajo k...
Pa je pomlad prišla – in zdi se, da se z njenimi živopisanimi cvetovi skoraj vsak dan odpirajo k...
Pred kratkim se nam je na teh straneh že zapisalo, da Poljane v zadnjem času postajajo "nova Truba...
Na deževen dan, vsakdanji in pust, začela se je povest – tokrat ne toliko ljubezenska po vzoru E...
Tokrat smo za vas pripravili hiter vpogled v življenje in delo Nine in Tomaža Bratovža, bratsko-s...
Mi že z veseljem pričakujemo pomlad, ko se bomo na terasah ljubljanskih obedovalnic nastavljali pr...
Najbolj priljubljena kulinarična tržnica in že tradicionalna ljubljanska znanilka pomladi Odprta ...
Ponedeljek, 13. marec, je rezerviran za nepozabno druženje znanih obrazov gostinske scene na Krvavc...
Prvi letošnji preizkusi so opravljeni, pobegla marmelada uspešno pobrisana izpod brade in izza rok...
Ljubezen in dobra hrana gresta skupaj, zato nas prav nič ne preseneča, da v času Valentinovega lj...
V Ljubljani se bo letošnjo zimo prvič odvil povsem nov festival Ljubezni, Umetnosti in Vandranja ...
Tisti, ki se zaradi dnevnih opravkov pogosteje sprehajamo po Čufarjevi, ulici v zadnjih fazah preob...
V prostorih Ateljeja bo spomladi pod novim imenom zaživela sveža kulinarična zgodba....
Morda ste ob branju naslova pomislili, da bo v članku govora o najboljših srednje- in daljnovzhodn...
Bliža se konec še enega kulinarično pestrega obrata Zemlje okoli Sonca in v zadnjih dneh leta se ...
V upanju, da vsaj malo ublažimo stres nakupovanja ter načrtovanja decembrskih družabnih obveznost...
Razcvet butičnih pekarn se je, kot vsi nekoliko drugačni, drznejši trendi, pri nas začel nekolik...
Z večerjo v Monstera Bistroju, kjer smo izvedeli dolgo prikrivano Monsterino skrivnost, se je na za...
Ni žlica tista, ki se upogne, upognemo se mi. Obrusijo se naše misli, ideje, ki smo jih doslej ime...
Končal se je Evropski simpozij hrane, eden izmed najpomembnejših mednarodnih dogodkov, na katerem ...
Letošnji november, najbolj kulinarični mesec Ljubljane, vam ne bo dovolil, da ga preživite doma! ...
Ni dolgo nazaj, ko smo razumevajoče kimali prijateljici, ki je pravila, da ne mara piva. A danes nj...
Ta vikend, 3. in 4. septembra, bodo na Pogačarjevem trgu na svoj račun prišli ljubitelji slastneg...
Če ne veste, kako osvežujoča in navdihujoča je družba mladih zanesenjakov, ki v času vladavine...
Mojmir Šiftar, chef, ki je z ekipo jeseni 2021 uspešno obudil klasično kulinarično shajališče ...
Čemu bi negodovali nad visokimi temperaturami, ko pa nam Ljubljana nudi bogato bero okusnih osveži...
Kakšno srečo imamo, da se v Ljubljani za skoraj vsakim vogalom skriva kakšen kotiček za kulinari...
Hrana je ključnega pomena za boljši jutri, v katerem ima vsak posameznik pomembno vlogo. Zato je ...
Lahko smo ponosni, da je pobuda za razglasitev svetovnega dneva čebel prišla prav iz Slovenije, iz...
V soboto, 4. junija 2022, se bomo med 12. in 23. uro v Križankah družili uživači! Odlični desti...
Kdor se je z roba lastnega védenja kdaj ozrl po širjavah japonske kulture, je gotovo zapazil njeno...
V ponedeljek, 14. marca, je na Krvavcu potekal že šesti Gourmet Cup Ljubljana. Smučarsko-kulinari...
Bliža se pust, ki po ljudskem izročilu odganja zimo in prinaša pomlad. V tem času pridemo na svo...
Pust je norčav, razigran in … v družbi slastnih krofov. Prav te že nestrpno pričakujejo števi...
Da je Ljubljana čudovita, ste verjetno že opazili. Na kak krasen dan, ko žarki plešejo po fasada...
KulKul trenutek je projekt Turizma Ljubljana, ki bo tudi letos vsak mesec prinašal novo kulinaričn...
Pustite za seboj sivino mesta, v katerem namesto jutra vas sreča megla, ter karseda pogosto izberit...
Priljubljeno stičišče uživačev in kulinaričnih raziskovalcev, gurmanska tržnica Odprta kuh...
V želji, da bi bil vaš praznični čas miren, zadovoljen in dišeč, smo tudi letos pripravili sez...
Z Darjo Končarevič, lastnico bistrojev Bazilika in Bife in avtorico kuharske uspešnice Toplo prip...
Ljubljana se pridružuje svetovnim metropolam, ki se ponašajo z revijami, v celoti posvečenimi gas...
Čakali smo ga dve leti in izpolnil je zahtevna pričakovanja ljubljanske kulinarične publike. Nov...
Prav ob zaključku 5. festivala November Gourmet Ljubljana so se 30. novembra zvečer v kuhinji K...
Zadnji teden festivala November Gourmet Ljubljana bo zopet navdušil širok nabor gastronomskih navd...
Festival November Gourmet Ljubljana 2021 se odvija po načrtih in več kot 30 različnih dogodkov in...
Končal se je Evropski simpozij hrane, ena najpomembnejših evropskih kulinaričnih prireditev, ki j...
Evropski simpozij hrane, ki se je v samo enem letu uvrstil med najpomembnejše evropske kulinarične...
Kateri je najbolj kulinarični mesec v Ljubljani? November vendar, ker je Gourmmmet! Prav kmalu bo n...
V soboto, 9. oktobra, bo na Pogačarjevem trgu pravi gurmanski praznik, saj v prihaja Karavana okuso...
Najbolj znani kulinarični vodnik na svetu je spet očarala in prevzela ljubljanska kulinarična pon...
Ljubljana te dni kar utripa od poletnega dogajanja. Pestro pa ni le na področju najrazličnejših k...
Na Pogačarjevem trgu bo ta vikend, 4. in 5. septembra 2021, znova omamno zadišalo, nosnice obiskov...
Je že lepo, ujeti mesečino dlan, a v steklenico ujeti mehurčke, zvezdni prah in kanček funka, je...
Vse več turističnih ponudnikov spoznava, da je trajnostni turizem edina pravilna razvojna priložn...
Ko se v teh dneh sprehajamo po mestu, ne moremo mimo dejstva, da se je s poletjem v Ljubljano vrnila...
Evropski simpozij hrane, ki se je v samo enem letu uvrstil med najpomembnejše evropske kulinarične...
Štirinajsta repriza priljubljenega Pivo & Burger Festa se bo odvila 4. in 5. septembra 2021 na Poga...
V Ljubljani bi lahko vzkliknili: vse poti vodjo na grad! Obiskovalce Ljubljane navduši vsak trenute...
Koliko spominov in občutkov nas veže na stik naših rok s keramiko in s kakšno nežnostjo se trud...
Gospa prodornega in dobrodušnega pogleda, ki se zastrmi v nas iz stene Narodne galerije, je vsakomu...
Da je nekdo šel po gobe, ko se je odpravil na Večno pot? Da je sredi Ljubljane farma brez zemlje? ...
Študenta gostinstva in turizma Višje strokovne šole BIC Ljubljana ponovno v samem evropskem vrhu ...
Le zakaj bi se držali kislo, ko pa je vse tako kvasno! Kis in kvas – odlična ideja, ki je zrasla...
Potica je kraljica slovenske peke. V Ljubljani pa se peče dehteča pehtranova potica. Čeprav je pe...
Tudi če ne bi pogledali na koledar, bi vedeli: po oljčnih vejicah v rokah mimoidočih, ki jih sre...
Dobre novice za vse, ki vas vsako pomlad poleg sončnih žarkov najbolj razveselijo nove kulinaričn...
Zgodi se ti lahko vsak dan. Vendar ne kjerkoli. Doživiš ga lahko samo v Ljubljani. Trenutek, ko se...
Vizija majhne, edine ljubljanske destilarne džina in viskija Broken Bones je trdna kakor kamenkost....
Kako sledimo teku letnih časov v Ljubljani? Ko ozelenijo vrbe ob Ljubljanici ali se rožniški hrib...
V Pekarni Osem na Starem trgu se bržkone vsak dan zgodi nekaj čarobnega. Podobno kot v slavni peka...
Letos pustna rajanja morda res odpadejo, a krofom se vam ni treba na noben način odpovedati! Zdaj ...
V okviru projekta Ljubljanska kakovost, ki letos že drugič poteka v sodelovanju z uglednim mednaro...
V Slovenskem etnografskem muzeju je v okviru projekta Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021d...
V centru Ljubljane, na Borštnikovem trgu 1, se je začenja nova zgodba, ki sliši na ime Njokarna. ...
Spet je tisti čas v letu, ko svoje najdražje obdarujemo - s pozornostjo, z bližino, s skupnimi ob...
Ljubljanski kavoljubci zagotovo poznate Tineta Čokla, lastnika priljubljene ljubljanske kavarne Čo...
Čeprav smo pretekli mesec preživeli v glavnem doma, smo se z letošnjim programom November Gourmet...
S chefom Karimom Merdjadijem, slaščičarskim mojstrom, ki ga ljubitelji dobre hrane poznate tudi s...
Z Binetom Volčičem, enim od bolj "divjih" ljubljanskih chefov, ki vodi Monstera Bistro, smo se pog...
Martin je iz mošta naredil vin in v domačih kuhinjah že ves teden diši po pečenih račkah in go...
Kuharskega mojstra Luka Jezerška, člana ene najbolj znanih gostinskih družin pri nas, ki je odgov...
Junija letos je Slovenijo razveselil težko pričakovani prvi Michelinov vodnik, ki je med šest slo...
Zdaj že tradicionalni November Gourmet Ljubljana se bo odvil tudi letos in bo kljub prilogoditvi ra...
Kakšen premični praznik je Ljubljana? S kom je nazdravljal Prešeren pri Šestici, s kom je poseda...
Ljubljanski krožniki pripovedujejo neštete zgodbe naše prestolnice. V njih je ujeta starodavna du...
Poletje je za mnoge od nas tradicionalno čas, ko se razbežimo po vsem svetu ter odkrivamo nove ...
Letošnja pomlad nas je zaradi vsem znanih okoliščin prikrajšala za eno naših najljubših dejavn...
Michelinov ikonični vodnik, imenovan tudi rdeča biblija, je prvič v svoji zgodovini naredil sezna...
Potica je zagotovo najbolj prepoznavna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem ča...
V času, ko moramo bolj kot kadarkoli prej paziti na svoje zdravje, zaščititi svoje bližnje in os...
Chef Mojmir Šiftar, mladi talent 2019 po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija, je svojo strast ...
Če ne moremo mi k ljubljanskim chefom, pridejo oni k nam! To odlično sladico smo si pred karanteno...
Recept za solato je objavil Valentin Vodnik v prvi kuharski knjigi v slovenskem jeziku z naslovom ...
Ker je že pred časom začela veljati uredba o prepovedi zbiranja na javnih pripreditvah, bomo z na...
Zaradi zadnjih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom, ki jih je sprejel Svet z...
V Ljubljano se konec marca 2020 vrača Evropski simpozij hrane, katerega vizija je postati vodilna p...
V petek, 22. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...
Na dogodku November Gourmet Finale smo razkrili vsebino prvega gastronomskega vodiča Gault&Millau L...
V petek, 22. 11., se bo v Mestu oblikovanja na Dunajski 123 v Ljubljani odvil vrhunec gastronomskega...
V sredo, 13. novembra, je v Pivnici Lajbah potekala okrogla miza z nekoliko provokativnim naslovom "...
V sredo, 13. novembra, se je ob izidu vodnika Gault & Millau za leto 2020 v Hotelu Slon odvil gala v...
Ljubljana je nedavno v Londonu prejela posebno priznanje za najboljšo kulinarično destinacijo svet...
Pred vrati je november, najbolj gurmanski mesec v prestolnici, ko se zdaj že tradicionalno odvija f...
Z Igorjem Jagodicem, chefom ene najprestižnejših ljubljanskih kulinaričnih ustanov, restavracije ...
Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici domujejo številni zanimivi bistroji, kavarne in ...
Poletne počitnice so mimo in čas je, da se zazremo v september, ki obeta lepo število zanimivih k...
Veganiko je večina sladkosnedih Ljubljančanov najprej spoznala na Odprti kuhni, letos pa so na rav...
Pred nekaj meseci se je začela obsežna prenova ene najbolj živahnih ljubljanskih ulic - Trubarjev...
Pred kratkim se je v Stari Ljubljani, na Starem trgu 11, odprl nov bistro s svetovljanskim jedilniko...
V mesecih, ko se temperature redno dvignejo nad 30 stopinj, vsi iščemo načine, da se nekoliko ...
V poletnih dneh si težko predstavljamo kakšen prijetnejši način za preživljanje prostega popold...
Da bomo pripravljeni na toplo vreme, sončne žarke in sezono sladoleda, smo za vas na kup zbrali n...
Na ulice in trge mesnega jedra Ljubljane prihaja prva Ljubljanska vinska pot, ki bo tudi letos potek...
V nekaj mesecih odkar smo se nazadnje ozrli po Ljubljani in poiskali nove kotičke za kulinarične u...
V soboto, 25. maja, se bo v parku pri vrhniškem Cankarjevem domu odvijal že četrti Festival kave ...
Na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) je potekalo 5. tekmovanje v znanju...
Peter Vogelnik je dobri dve leti nazaj z odprtjem lokala Moji štruklji Slovenije pod Plečnikovimi ...
To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov...
Prebuja se pomlad in z njo se v Ljubljano vračajo tudi številne prireditve, na katerih se lahko se...
V torek, 19. marca, se je zaključil največji kulinarični dogodek leta pri nas - European Food Sum...
V petek, 22. marca, se na Pogačarjev trg po zimskem premoru vrača Odprta kuhna, eden najbolj prilj...
Poklepetali smo z Lukom Koširjem, enim najbolj talentiranih, ustvarjalnih in zanimivih slovenskih c...
V soboto, 16. marca, se bo v preddverju ljubljanskih Križank ter na Trgu francoske revolucije med 1...
V soboto, 16. marca, se boste lahko ljubitelji vrhunskih kuharskih mojstrovin sprehodili po prestoln...
Pust je čas, ko preganjamo zimo s pustnim rajanjem v norčavih maskah, pa tudi čas, ko se lahko br...
European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena ...
Ker že star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, smo za vas pripravili nekaj i...
Na Ciril-Metodovem trgu, v prostorih bivše urarne, se nahaja Klobasarna - zanimiv lokal, ki je zdru...
V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je ta teden potekala predstavitev knjige "Food Bluz: Ok...
Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...
Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...
Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...
V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...
Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...
Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...
Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...
Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...
V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...
V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...
Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...
Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...
V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...
V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...
V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...
V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...
V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...
Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...
Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...
Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...
Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...
Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...
Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...
Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...
V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...
20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...
Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...
Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...
Ljubljana Coffee Festival, ki vsako leto poteka v Mestnem muzeju Ljubljana, predstavlja celovito pon...