Pojdi na vsebino

Ta ljuba Ljubljana za nas skriva prgišče biserov. Niza jih vzdolž ulic, ki jih polni vrvež turistov, tu in tam pa kakšnega skritega prihrani, da ga znova in znova odkrijejo domačini in tisti, ki bodo cenili njegov sijaj.

V najstarejšem delu mesta, kjer se Gornji trg zoži v svoj iztek proti predoru, medse vabijo pisana pročelja starih mestnih hiš, ki pripovedujejo o minulih časih. Nekaj let je tod skupaj z bratom Karlom preživel celo Ivan Cankar in pravijo, da se razen imena ulice, ki se je tedaj imenovala Florjanska, prav dosti ni spremenilo. No, svoje mesto pred modro hiško na številki 38 trmasto ohranja majhna terasa z ograjo, polno cvetočih vodenk. Taverna Tatjana, pristen ljubljanski biser.

"RIBA MORA IMETI REP PA GLAVO, TO JE GLAVNO."


Domačnost in toplina se zrcalita v notranjosti taverne Tatjana. Mimo točilnega pulta, pri katerem se že skoraj 25 let na kozarcu hišnega vina, požirku travarice, mirte ali prošeka, na poti domov ustavlja razgibana paleta obiskovalcev, koraki vodijo mimo portretov prijateljev in veljakov, ter polic, zapolnjenih z malce zaprašenimi spominki in drobnarijami, do očarljivega vrta, ki ob toplih popoldnevih vabi v prijetno senco.

Tatjana Železnik, lastnica te modre hiške z vrtom in zdaj že znamenite Taverne Tatjana, se tu posveti vsakemu gostu. Kakšnega med njimi nemara kdaj preseneti s svojo neposrednostjo, ko kar tako mimogrede odredi kakšno naročilo, glasno pokomentira namene svojih zaposlenih in se mimo stola s kupom vzorčastih prtov odpravi preveriti razmere v kuhinji. Ribe ponuja, ker jih ima rada, pravi. Na takšni lokaciji, ki ne sprejme veliko gostov in v zimskih mesecih skoraj povsem zamre, si ne more privoščiti, da bi stregla čisto običajne malice, še doda, čeprav stalnim gostom rada postreže tudi s kakšnimi sarmami ali filanimi paprikami.

Jedilni list taverne sicer sestavljajo okusne pretežno ribje jedi, pripravljene na klasičen način. Poleg stalnic, kot so bakalar, hobotnica v solati, ribja juha in črna rižota, gostom postreže z ribami, ki so tisti dan na voljo. Pred dvema desetletjema, ko se je zadržano podajala v ta posel, se je po svež ulov v Split dvakrat tedensko odpeljala kar sama, danes pa zaupa izboru dobaviteljev s Hvara, Kvarneja in tržaške ribje borze. V ponudbi ima vse – škarpeno, osliča, kovača, orado, brancina, sardele in sardone, jadranske lignje … Kadar se v mreže ujame kaj posebno dobrega, pa stalne stranke, ki bi jih to utegnilo zanimati, kar sama pokliče in povabi na odličen obed. Postreže jim tudi večkilogramskega romba, jastoga ali raroga – vse se da dobiti, če je izkazan interes. Nabor ribjih jedi je dopolnila z izbranimi mesninami, od larda krškopoljcev do domačih salam, rezin rostbifa in odličnega mesa suhozorjenega hrbta telic, ki ga zanjo pripravlja Marko Butalič iz Meat Businessa. Zelenjava? O ja, ta je pa iz ljubljanske tržnice, drugje si ne bi želela kupovati.

"HRANO IMAMO DOBRO, TO PA."


Tatjanina ljubezen do dobre hrane se lahko menda kosa samo z njeno ljubeznijo do domačega mesta, v ustroj katerega je že leta aktivno vpletena z delom v četrtnih skupnostih, pri volitvah, nekaj časa celo v mestnem svetu. Na steni taverne visita portreta Ivana Hribarja in Zorana Jankovića, županov, ki sta po njenem mnenju za Ljubljano naredila največ. Jankovićev portret z zmajem je obesila nad omizjem, ki mu domačini pravijo Zoranov kot, a Tatjana brez ovinkarjenja poudari, da je kot pravzaprav njen. Aktualni župan, ki si s Tatjano poleg prijateljstva deli tudi letnico rojstva, se tam pač oglasi, ko si zaželi malce miru ob kosu kruha in cuvéeja izbranih mesnin.

Kadar se Tatjana s Kavalirjem odpelje čez mesto, denimo ob petkih do Odprte kuhne, na kateri je njena stojnica stalnica že vse od prve sezone leta 2013, opazuje spreminjajoče se mesto, novoodprte lokale in njihove trike za privabljanje gostov. Sama v te ne verjame, družbenih omrežij ne uporablja, še več, jezno zmahuje z roko že ob prvi omembi Tripadvisorja in podobnih promocijskih kanalov.

Pa bi se lahko pohvalila – s častivrednim zaupanjem svojih zaposlenih, ki so del tavernine zgodbe že več kot desetletje, z dolgim seznamom eminentnih obiskovalcev z vsega sveta, ohranjanjem iskrenih odnosov s stalnimi strankami in seveda s kakovostno ponudbo jedi, ki jim daleč naokoli ni para.