Kruh z drožmi je postal stalnica tako na policah pekarn in nekaterih trgovin, kot na menijih restavracij, v času, ko smo pretežno ostajali doma, pa je našel svoje mesto tudi na domačih mizah (in v domačih hladilnikih, kjer so bivale droži, kakopak). Letvica ljubljanskih ljubiteljev hrustljave skorje in mehke, sočne sredice se je v skoraj desetih letih prestavila kar nekaj nadstropij više, število pekarn, ki so svoje izdelke spremenili v kulinarično in vizualno umetnost, pa v zadnjih letih skokovito raste.
A zdaj ne gre več le za izvrsten kruh, v igro so posebej v zadnjem letu stopili novi igralci. Laminacija, ki bi ji lahko mirno nadeli naziv naj trenda letošnje jeseni, je obnorela Ljubljano in preplavila Instagram profile vseh, ki sledimo kulinaričnemu dogajanju v naši prestolnici. Spoznali smo cruffine, avstralske križance croissantov in muffinov, se naučili, da se pain au chocolat izgovori “pa o šokola”, predvsem pa uživali v dejstvu, da naši zajtrki, malice in poobedki še nikoli niso bili tako slastni.
Slava in čast gre pekovskim mojstrom, ki vstajajo sredi noči ter mesijo in pečejo, ko mi še sladko sanjamo. Vse zato, da lahko svojo jutranjo krmežljavost in sitnobo odženemo s še toplim puhastim pecivom ali hrustljavo zapečenim hlebcem. Kdo so? Poglejmo si …
Pekarna Osem, ki je svojo zgodbo začela pisati v mikropekarni na Gornjem trgu, se je pred nekaj leti preselila v večje prostore na Starem trgu in s selitvijo nekoliko povečala tudi kapacitete. Te pa vendarle niso (in tudi nikoli ne želijo biti) megalomanske, saj bistvo njihovega posla po besedah lastnika in glavnega peka Andreja Gerželja, ni brezglavo hitenje, temveč delo s potrpljenjem in ljubenijo. Zato se nemalokrat zgodi, da so police, ki jih do 8. ure, ko se minimalistično zdizajnirana "osmica" odpre, napolnijo z najrazličnejšimi vrstami kruha, rogljički, rolicami, fokačami in drugim pecivom, prazne še preden nastopi ura, na vratih izpisana kot čas zapiranja pekarne.
Zveste stranke, ki so kljub turistično privlačni lokaciji v veliki večini lokalci, ki jih Andrej pozna vsaj na videz, če ne celo po imenu, tako dobro vedo, da morajo za največjo izbiro in najlepšo izkušnjo zarošena vrata Pekarne Osem odpreti precej pred poldnevom.
Naslednji, ki se je v Ljubljani podal po poklicni poti pekovskega umetnika, je bil Risto Pecev, ki je v Rožni dolini odprl Art Bread Bakery. Risto, po izobrazbi živilski tehnolog, je po svojih besedah s kruhom in njegovo pripravo zasvojen, zato je ogromno svojega časa posvetil raziskovanju različnih vrst in načinov priprave. A ko je odkril recept za kruh s kislim nastavkom (in ga po nekaj neuspelih poskusih pripravil, kot se šika), je vedel, da je to to.
Po dobrih šestih letih od otvoritve so police njihove pekarne še vedno polne dobrot, pripravljenih brez dodatka kvasa, poleg zlatih stalnic pa ponudbo peciva menjajo tudi skladno s sezono in … umetniškim navdihom, seveda.
Pa še en namig za vse profesionalne ljubitelje hrustljave skorje: povprašajte jih po epi štručki. Zakaj? Ker ima zaradi oblike žitnega klasa precej več krajčkov kot navadna bageta!
Po odprtju prvih dveh ljubljanskih butičnih pekarn je minilo kar nekaj časa do tedaj, ko se je opogumila naslednja sladko-kisla ekipa - svojo malo drugačno pekarno sta dobri dve leti nazaj na Poljanski odprla Ksenija in Matt. Tam od torka do sobote pečeta kruh, narejen iz droži, nad katerim bdi ona, ter lep spekter slaščic, za katere je specializiran on. Slovensko-ameriški tandem verjame, da kruh iz testa s kislim nastavkom ni le modna muha, saj ima zaradi dolge fermentacije neprimerljivo boljši okus in teksturo, višjo vsebnost telesu dostopnih mineralov ter je lažje prebavljiv. Zato tudi svoje pekarne nista opremila v skladu z modernimi dizajnerskimi trendi, temveč malo drugače, bolj po domače, da se v njej udobno počutijo vsi sosedje, ki jim je obisk njune pekarne že prešel v tedensko (ali dnevno) rutino.
Še ena ljubljanska pekarska pridobitev iz novejšega vala, ki je nedavno upihnila prvo svečko, je družinska pekarna na Poljanski, ki kljub imenu ne izvira iz tradicije nemškogovorečih področij, temveč je projekt slovensko-ruske naveze. Vita in Anže sta idejo snovala debelo leto, ko so potekali burni posveti z Vitino družino, ki je "iz pekovskega foha", razvoj lastnih receptov in koncepta, primernega lokalnemu okolju.
Poleg klasičnega kruha z drožmi, več vrst rogljičkov in raznovrstnih kišev, najdemo na meniju pekarne Brot rusko posebnost - borodinski kruh, narejen iz polovice ržene in polovice bele moke, z rženim sladom in koriandrovimi semeni, ki bi mu mnogi radovedni kupci zaradi temne barve prisodili, da so mu vmešali čokolado. A, kot ekipa smeje pove, se tudi po poduku o njegovi resnični sestavi radi odločijo, da poskusijo nekaj novega in se ponj z veseljem tudi vračajo.
Pekarna na Poljanah pa je pionirska še v enem aspektu - na ljubljanske ulice in na naše Instagrame so prvi vpeljali cruffin - očem in okuševalnim čutilom privlačen hibrid med rogljičem in muffinom. Ste ga že pokusili?
Ekipa, ki na Cankarjevem nabrežju že nekaj let navdušuje s slaščicami francoskega navdiha, je letos oktobra odprla butično slaščičarno na Mestnem trgu, iz izložbe katere nas prve povabijo umetelno oblikovane tortice, po katerih Fétiche slovi.
V vitrini v notranjosti lično opremljenega lokala v starem mestnem jedru se poleg tort in tortic považijo tudi klasični in živopisno okrašeni rogljički, katerih notranjost je dovršeno laminirana in izdatno polnjena z najboljšimi polnili, ki jih seveda izdelujejo sami.
Pa da ne pozabimo - prvi letos so na police že zložili domače panettone, ki jih mnogi med nami vsak december nestrpno čakamo. Ko pa smo že ravno pri tem italijanskem prazničnem pecivu - ste vedeli, da je potrebno panettone za nekaj ur po pripravi obesiti na glavo, da ohrani puhasto strukturo in se njegova očarljiva oblina ne usede vase?
Po zanimivem spletu naključij se je na isti dan kot Fétiche Patisserie odprla še ena, vse prej kot običajna pekarna. Kombinacija več dejavnikov - imena, ki ga je pekarni nadela slovita slovenska kuharska velemojstrica Ana Roš, izjemnega tandema specialistke za peko kruha z drožmi Nataše Đurić in eksperta za laminacijo Anžeta Kranjca, frekventne lokacije na Slovenski cesti in prijetnih dišav, ki se vijejo iz nje - že od oktobrskega odprtja vsak dan na pločnik pred pekarno zariše dolgo vrsto čakajočih.
Da bi uživali v polnem naboru izdelkov, ki poleg najrazličnejših vrst kruha z drožmi (poskusite tistega s česnovim konfitom in timijanom) zajema lep nabor slanih in sladkih izdelkov iz laminiranega testa, zatorej vstanite zgodaj - inovativnega peciva lačni Ljubljančani najbolj priljubljene kose s polic pogosto razgrabijo že do 10. ure.
Vodilo pri ustvarjanju ponudbe Pekarne Ana je bilo prestaviti globalne trende v lokalno okolje in jih slednjemu tudi prilagoditi - tako so svetovne klasike nadgradili s poklonom slovenskim sestavinam - od ajdovih kokic na pain au chocolat do cruffina z okusom jabolčnega štrudlja.
ALI STE VEDELI?
Laminacija je priprava številnih plasti izredno tenko razvaljanega testa, ki jih ločujejo plasti masla, največji mojstri pa v tovrstnem testu nagubajo tudi do 80 izmenjujočih plasti. Listnato pecivo, ki nastane s peko takšnega testa, je izjemno puhasto zaradi izhlapevanja vode iz masla, ki za seboj pusti zračne mehurčke, hkrati pa lahko in krhko, saj se v maščobah iz masla med peko testo v bistvu ocvre.
Priznajte, ob branju so se vam vsaj malo pocedile sline in pravkar razmišljate o puhastem maslenem rogljiču ali hrustljavi krušni skorjici. Kakšna sreča, da živimo v mestu, ki nam nudi tako širok nabor pekarn, da bo vsakdo našel svoj (ne)vsakdanji kruh!
-----
Fotografije: Suzan Gabrijan & arhiv Gourmet Ljubljana, Fetiche Patisserie, Pekarna Ana, Brot pekarna
Kaj imata skupnega vitrina, zapolnjena z mesom, in igrivi preplet jazza? Morda to, da nas kdaj opomn...
Kot vse kaže, je spomladansko deževje vendarle za nami in mi se že veselimo vseh poznopopoldanski...
Po tem, ko se je po obilnem deževju narava razbrstela in zasijala v najlepših barvah, lahko v prih...
V soboto, 3. junija, se v Ljubljano vrača Brina kot prenovljeni festival koktejlov in miksologije. ...
Turizem Ljubljana je s svojo znamko Gourmet Ljubljana že drugo leto ponosni partner Odprte kuhne, p...
Zdi se, da se z daljšanjem dnevov in dvigom temperatur ne bohoti le ljubljansko zelenje, temveč do...
Vsi smo že kdaj praskali po glavi in se s sodelavci spraševali, kam na malico ali kosilo, ki bo za...
Pa je pomlad prišla – in zdi se, da se z njenimi živopisanimi cvetovi skoraj vsak dan odpirajo k...
Pa je pomlad prišla – in zdi se, da se z njenimi živopisanimi cvetovi skoraj vsak dan odpirajo k...
Pred kratkim se nam je na teh straneh že zapisalo, da Poljane v zadnjem času postajajo "nova Truba...
Na deževen dan, vsakdanji in pust, začela se je povest – tokrat ne toliko ljubezenska po vzoru E...
Tokrat smo za vas pripravili hiter vpogled v življenje in delo Nine in Tomaža Bratovža, bratsko-s...
Mi že z veseljem pričakujemo pomlad, ko se bomo na terasah ljubljanskih obedovalnic nastavljali pr...
Najbolj priljubljena kulinarična tržnica in že tradicionalna ljubljanska znanilka pomladi Odprta ...
Ponedeljek, 13. marec, je rezerviran za nepozabno druženje znanih obrazov gostinske scene na Krvavc...
Prvi letošnji preizkusi so opravljeni, pobegla marmelada uspešno pobrisana izpod brade in izza rok...
Ljubezen in dobra hrana gresta skupaj, zato nas prav nič ne preseneča, da v času Valentinovega lj...
V Ljubljani se bo letošnjo zimo prvič odvil povsem nov festival Ljubezni, Umetnosti in Vandranja ...
Tisti, ki se zaradi dnevnih opravkov pogosteje sprehajamo po Čufarjevi, ulici v zadnjih fazah preob...
V prostorih Ateljeja bo spomladi pod novim imenom zaživela sveža kulinarična zgodba....
Morda ste ob branju naslova pomislili, da bo v članku govora o najboljših srednje- in daljnovzhodn...
Bliža se konec še enega kulinarično pestrega obrata Zemlje okoli Sonca in v zadnjih dneh leta se ...
V upanju, da vsaj malo ublažimo stres nakupovanja ter načrtovanja decembrskih družabnih obveznost...
Z večerjo v Monstera Bistroju, kjer smo izvedeli dolgo prikrivano Monsterino skrivnost, se je na za...
Ni žlica tista, ki se upogne, upognemo se mi. Obrusijo se naše misli, ideje, ki smo jih doslej ime...
Končal se je Evropski simpozij hrane, eden izmed najpomembnejših mednarodnih dogodkov, na katerem ...
Letošnji november, najbolj kulinarični mesec Ljubljane, vam ne bo dovolil, da ga preživite doma! ...
Ni dolgo nazaj, ko smo razumevajoče kimali prijateljici, ki je pravila, da ne mara piva. A danes nj...
Ta vikend, 3. in 4. septembra, bodo na Pogačarjevem trgu na svoj račun prišli ljubitelji slastneg...
Če ne veste, kako osvežujoča in navdihujoča je družba mladih zanesenjakov, ki v času vladavine...
Mojmir Šiftar, chef, ki je z ekipo jeseni 2021 uspešno obudil klasično kulinarično shajališče ...
Kako globoko v naša srca seže vprašanje "A greva na kavo?" In kako pomembno je prepleteno z našo...
Čemu bi negodovali nad visokimi temperaturami, ko pa nam Ljubljana nudi bogato bero okusnih osveži...
Kakšno srečo imamo, da se v Ljubljani za skoraj vsakim vogalom skriva kakšen kotiček za kulinari...
Hrana je ključnega pomena za boljši jutri, v katerem ima vsak posameznik pomembno vlogo. Zato je ...
Lahko smo ponosni, da je pobuda za razglasitev svetovnega dneva čebel prišla prav iz Slovenije, iz...
V soboto, 4. junija 2022, se bomo med 12. in 23. uro v Križankah družili uživači! Odlični desti...
Kdor se je z roba lastnega védenja kdaj ozrl po širjavah japonske kulture, je gotovo zapazil njeno...
V ponedeljek, 14. marca, je na Krvavcu potekal že šesti Gourmet Cup Ljubljana. Smučarsko-kulinari...
Bliža se pust, ki po ljudskem izročilu odganja zimo in prinaša pomlad. V tem času pridemo na svo...
Pust je norčav, razigran in … v družbi slastnih krofov. Prav te že nestrpno pričakujejo števi...
Da je Ljubljana čudovita, ste verjetno že opazili. Na kak krasen dan, ko žarki plešejo po fasada...
KulKul trenutek je projekt Turizma Ljubljana, ki bo tudi letos vsak mesec prinašal novo kulinaričn...
Pustite za seboj sivino mesta, v katerem namesto jutra vas sreča megla, ter karseda pogosto izberit...
Priljubljeno stičišče uživačev in kulinaričnih raziskovalcev, gurmanska tržnica Odprta kuh...
V želji, da bi bil vaš praznični čas miren, zadovoljen in dišeč, smo tudi letos pripravili sez...
Z Darjo Končarevič, lastnico bistrojev Bazilika in Bife in avtorico kuharske uspešnice Toplo prip...
Ljubljana se pridružuje svetovnim metropolam, ki se ponašajo z revijami, v celoti posvečenimi gas...
Čakali smo ga dve leti in izpolnil je zahtevna pričakovanja ljubljanske kulinarične publike. Nov...
Prav ob zaključku 5. festivala November Gourmet Ljubljana so se 30. novembra zvečer v kuhinji K...
Zadnji teden festivala November Gourmet Ljubljana bo zopet navdušil širok nabor gastronomskih navd...
Festival November Gourmet Ljubljana 2021 se odvija po načrtih in več kot 30 različnih dogodkov in...
Končal se je Evropski simpozij hrane, ena najpomembnejših evropskih kulinaričnih prireditev, ki j...
Evropski simpozij hrane, ki se je v samo enem letu uvrstil med najpomembnejše evropske kulinarične...
Kateri je najbolj kulinarični mesec v Ljubljani? November vendar, ker je Gourmmmet! Prav kmalu bo n...
V soboto, 9. oktobra, bo na Pogačarjevem trgu pravi gurmanski praznik, saj v prihaja Karavana okuso...
Najbolj znani kulinarični vodnik na svetu je spet očarala in prevzela ljubljanska kulinarična pon...
Ljubljana te dni kar utripa od poletnega dogajanja. Pestro pa ni le na področju najrazličnejših k...
Na Pogačarjevem trgu bo ta vikend, 4. in 5. septembra 2021, znova omamno zadišalo, nosnice obiskov...
Je že lepo, ujeti mesečino dlan, a v steklenico ujeti mehurčke, zvezdni prah in kanček funka, je...
Vse več turističnih ponudnikov spoznava, da je trajnostni turizem edina pravilna razvojna priložn...
Ko se v teh dneh sprehajamo po mestu, ne moremo mimo dejstva, da se je s poletjem v Ljubljano vrnila...
Evropski simpozij hrane, ki se je v samo enem letu uvrstil med najpomembnejše evropske kulinarične...
Štirinajsta repriza priljubljenega Pivo & Burger Festa se bo odvila 4. in 5. septembra 2021 na Poga...
V Ljubljani bi lahko vzkliknili: vse poti vodjo na grad! Obiskovalce Ljubljane navduši vsak trenute...
Koliko spominov in občutkov nas veže na stik naših rok s keramiko in s kakšno nežnostjo se trud...
Gospa prodornega in dobrodušnega pogleda, ki se zastrmi v nas iz stene Narodne galerije, je vsakomu...
Da je nekdo šel po gobe, ko se je odpravil na Večno pot? Da je sredi Ljubljane farma brez zemlje? ...
Študenta gostinstva in turizma Višje strokovne šole BIC Ljubljana ponovno v samem evropskem vrhu ...
Le zakaj bi se držali kislo, ko pa je vse tako kvasno! Kis in kvas – odlična ideja, ki je zrasla...
Potica je kraljica slovenske peke. V Ljubljani pa se peče dehteča pehtranova potica. Čeprav je pe...
Tudi če ne bi pogledali na koledar, bi vedeli: po oljčnih vejicah v rokah mimoidočih, ki jih sre...
Dobre novice za vse, ki vas vsako pomlad poleg sončnih žarkov najbolj razveselijo nove kulinaričn...
Zgodi se ti lahko vsak dan. Vendar ne kjerkoli. Doživiš ga lahko samo v Ljubljani. Trenutek, ko se...
Vizija majhne, edine ljubljanske destilarne džina in viskija Broken Bones je trdna kakor kamenkost....
Kako sledimo teku letnih časov v Ljubljani? Ko ozelenijo vrbe ob Ljubljanici ali se rožniški hrib...
V Pekarni Osem na Starem trgu se bržkone vsak dan zgodi nekaj čarobnega. Podobno kot v slavni peka...
Letos pustna rajanja morda res odpadejo, a krofom se vam ni treba na noben način odpovedati! Zdaj ...
V okviru projekta Ljubljanska kakovost, ki letos že drugič poteka v sodelovanju z uglednim mednaro...
V Slovenskem etnografskem muzeju je v okviru projekta Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021d...
V centru Ljubljane, na Borštnikovem trgu 1, se je začenja nova zgodba, ki sliši na ime Njokarna. ...
Spet je tisti čas v letu, ko svoje najdražje obdarujemo - s pozornostjo, z bližino, s skupnimi ob...
Ljubljanski kavoljubci zagotovo poznate Tineta Čokla, lastnika priljubljene ljubljanske kavarne Čo...
Čeprav smo pretekli mesec preživeli v glavnem doma, smo se z letošnjim programom November Gourmet...
S chefom Karimom Merdjadijem, slaščičarskim mojstrom, ki ga ljubitelji dobre hrane poznate tudi s...
Z Binetom Volčičem, enim od bolj "divjih" ljubljanskih chefov, ki vodi Monstera Bistro, smo se pog...
Martin je iz mošta naredil vin in v domačih kuhinjah že ves teden diši po pečenih račkah in go...
Kuharskega mojstra Luka Jezerška, člana ene najbolj znanih gostinskih družin pri nas, ki je odgov...
Junija letos je Slovenijo razveselil težko pričakovani prvi Michelinov vodnik, ki je med šest slo...
Zdaj že tradicionalni November Gourmet Ljubljana se bo odvil tudi letos in bo kljub prilogoditvi ra...
Kakšen premični praznik je Ljubljana? S kom je nazdravljal Prešeren pri Šestici, s kom je poseda...
Ljubljanski krožniki pripovedujejo neštete zgodbe naše prestolnice. V njih je ujeta starodavna du...
Poletje je za mnoge od nas tradicionalno čas, ko se razbežimo po vsem svetu ter odkrivamo nove ...
Letošnja pomlad nas je zaradi vsem znanih okoliščin prikrajšala za eno naših najljubših dejavn...
Michelinov ikonični vodnik, imenovan tudi rdeča biblija, je prvič v svoji zgodovini naredil sezna...
Potica je zagotovo najbolj prepoznavna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem ča...
V času, ko moramo bolj kot kadarkoli prej paziti na svoje zdravje, zaščititi svoje bližnje in os...
Chef Mojmir Šiftar, mladi talent 2019 po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija, je svojo strast ...
Če ne moremo mi k ljubljanskim chefom, pridejo oni k nam! To odlično sladico smo si pred karanteno...
Recept za solato je objavil Valentin Vodnik v prvi kuharski knjigi v slovenskem jeziku z naslovom ...
Ker je že pred časom začela veljati uredba o prepovedi zbiranja na javnih pripreditvah, bomo z na...
Zaradi zadnjih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom, ki jih je sprejel Svet z...
V Ljubljano se konec marca 2020 vrača Evropski simpozij hrane, katerega vizija je postati vodilna p...
V petek, 22. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...
Na dogodku November Gourmet Finale smo razkrili vsebino prvega gastronomskega vodiča Gault&Millau L...
V petek, 22. 11., se bo v Mestu oblikovanja na Dunajski 123 v Ljubljani odvil vrhunec gastronomskega...
V sredo, 13. novembra, je v Pivnici Lajbah potekala okrogla miza z nekoliko provokativnim naslovom "...
V sredo, 13. novembra, se je ob izidu vodnika Gault & Millau za leto 2020 v Hotelu Slon odvil gala v...
Ljubljana je nedavno v Londonu prejela posebno priznanje za najboljšo kulinarično destinacijo svet...
Pred vrati je november, najbolj gurmanski mesec v prestolnici, ko se zdaj že tradicionalno odvija f...
Z Igorjem Jagodicem, chefom ene najprestižnejših ljubljanskih kulinaričnih ustanov, restavracije ...
Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici domujejo številni zanimivi bistroji, kavarne in ...
Poletne počitnice so mimo in čas je, da se zazremo v september, ki obeta lepo število zanimivih k...
Veganiko je večina sladkosnedih Ljubljančanov najprej spoznala na Odprti kuhni, letos pa so na rav...
Pred nekaj meseci se je začela obsežna prenova ene najbolj živahnih ljubljanskih ulic - Trubarjev...
Pred kratkim se je v Stari Ljubljani, na Starem trgu 11, odprl nov bistro s svetovljanskim jedilniko...
V mesecih, ko se temperature redno dvignejo nad 30 stopinj, vsi iščemo načine, da se nekoliko ...
V poletnih dneh si težko predstavljamo kakšen prijetnejši način za preživljanje prostega popold...
Da bomo pripravljeni na toplo vreme, sončne žarke in sezono sladoleda, smo za vas na kup zbrali n...
Na ulice in trge mesnega jedra Ljubljane prihaja prva Ljubljanska vinska pot, ki bo tudi letos potek...
V nekaj mesecih odkar smo se nazadnje ozrli po Ljubljani in poiskali nove kotičke za kulinarične u...
V soboto, 25. maja, se bo v parku pri vrhniškem Cankarjevem domu odvijal že četrti Festival kave ...
Na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) je potekalo 5. tekmovanje v znanju...
Peter Vogelnik je dobri dve leti nazaj z odprtjem lokala Moji štruklji Slovenije pod Plečnikovimi ...
To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov...
Prebuja se pomlad in z njo se v Ljubljano vračajo tudi številne prireditve, na katerih se lahko se...
V torek, 19. marca, se je zaključil največji kulinarični dogodek leta pri nas - European Food Sum...
V petek, 22. marca, se na Pogačarjev trg po zimskem premoru vrača Odprta kuhna, eden najbolj prilj...
Poklepetali smo z Lukom Koširjem, enim najbolj talentiranih, ustvarjalnih in zanimivih slovenskih c...
V soboto, 16. marca, se bo v preddverju ljubljanskih Križank ter na Trgu francoske revolucije med 1...
V soboto, 16. marca, se boste lahko ljubitelji vrhunskih kuharskih mojstrovin sprehodili po prestoln...
Pust je čas, ko preganjamo zimo s pustnim rajanjem v norčavih maskah, pa tudi čas, ko se lahko br...
European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena ...
Ker že star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, smo za vas pripravili nekaj i...
Na Ciril-Metodovem trgu, v prostorih bivše urarne, se nahaja Klobasarna - zanimiv lokal, ki je zdru...
V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je ta teden potekala predstavitev knjige "Food Bluz: Ok...
Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...
Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...
Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...
V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...
Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...
Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...
Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...
Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...
V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...
V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...
Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...
Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...
V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...
V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...
V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...
V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...
V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...
Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...
Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...
Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...
Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...
Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...
Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...
Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...
V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...
20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...
Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...
Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...
Ljubljana Coffee Festival, ki vsako leto poteka v Mestnem muzeju Ljubljana, predstavlja celovito pon...