November Gourmet: še vedno se nismo nehali oblizovati!
December, mesec obdarovanj in okusnih druženj
Članki

Naš (ne)vsakdanji kruh - ljubljanske butične pekarne

Razcvet butičnih pekarn se je, kot vsi nekoliko drugačni, drznejši trendi, pri nas začel nekoliko sramežljivo - s previdnimi, a vendar odločnimi koraki Postojnčana Andreja Gerželja. Od za slovensko kulinariko kar čarobnega leta 2013, ko je na Gornjem trgu prvič zadišalo iz Pekarne Osem, pa se je spremenilo in razvilo marsikaj.

Kruh z drožmi je postal stalnica tako na policah pekarn in nekaterih trgovin, kot na menijih restavracij, v času, ko smo pretežno ostajali doma, pa je našel svoje mesto tudi na domačih mizah (in v domačih hladilnikih, kjer so bivale droži, kakopak). Letvica ljubljanskih ljubiteljev hrustljave skorje in mehke, sočne sredice se je v skoraj desetih letih prestavila kar nekaj nadstropij više, število pekarn, ki so svoje izdelke spremenili v kulinarično in vizualno umetnost, pa v zadnjih letih skokovito raste.

A zdaj ne gre več le za izvrsten kruh, v igro so posebej v zadnjem letu stopili novi igralci. Laminacija, ki bi ji lahko mirno nadeli naziv naj trenda letošnje jeseni, je obnorela Ljubljano in preplavila Instagram profile vseh, ki sledimo kulinaričnemu dogajanju v naši prestolnici. Spoznali smo cruffine, avstralske križance croissantov in muffinov, se naučili, da se pain au chocolat izgovori “pa o šokola”, predvsem pa uživali v dejstvu, da naši zajtrki, malice in poobedki še nikoli niso bili tako slastni.

Slava in čast gre pekovskim mojstrom, ki vstajajo sredi noči ter mesijo in pečejo, ko mi še sladko sanjamo. Vse zato, da lahko svojo jutranjo krmežljavost in sitnobo odženemo s še toplim puhastim pecivom ali hrustljavo zapečenim hlebcem. Kdo so? Poglejmo si …

Pekarna Osem

Pekarna Osem, ki je svojo zgodbo začela pisati v mikropekarni na Gornjem trgu, se je pred nekaj leti preselila v večje prostore na Starem trgu in s selitvijo nekoliko povečala tudi kapacitete. Te pa vendarle niso (in tudi nikoli ne želijo biti) megalomanske, saj bistvo njihovega posla po besedah lastnika in glavnega peka Andreja Gerželja, ni brezglavo hitenje, temveč delo s potrpljenjem in ljubenijo. Zato se nemalokrat zgodi, da so police, ki jih do 8. ure, ko se minimalistično zdizajnirana "osmica" odpre, napolnijo z najrazličnejšimi vrstami kruha, rogljički, rolicami, fokačami in drugim pecivom, prazne še preden nastopi ura, na vratih izpisana kot čas zapiranja pekarne. 

Zveste stranke, ki so kljub turistično privlačni lokaciji v veliki večini lokalci, ki jih Andrej pozna vsaj na videz, če ne celo po imenu, tako dobro vedo, da morajo za največjo izbiro in najlepšo izkušnjo zarošena vrata Pekarne Osem odpreti precej pred poldnevom. 

Art Bread Bakery

Naslednji, ki se je v Ljubljani podal po poklicni poti pekovskega umetnika, je bil Risto Pecev, ki je v Rožni dolini odprl Art Bread Bakery. Risto, po izobrazbi živilski tehnolog, je po svojih besedah s kruhom in njegovo pripravo zasvojen, zato je ogromno svojega časa posvetil raziskovanju različnih vrst in načinov priprave. A ko je odkril recept za kruh s kislim nastavkom (in ga po nekaj neuspelih poskusih pripravil, kot se šika), je vedel, da je to to.

Po dobrih šestih letih od otvoritve so police njihove pekarne še vedno polne dobrot, pripravljenih brez dodatka kvasa, poleg zlatih stalnic pa ponudbo peciva menjajo tudi skladno s sezono in … umetniškim navdihom, seveda.
Pa še en namig za vse profesionalne ljubitelje hrustljave skorje: povprašajte jih po epi štručki. Zakaj? Ker ima zaradi oblike žitnega klasa precej več krajčkov kot navadna bageta!

Pekarna Malo drugače

Po odprtju prvih dveh ljubljanskih butičnih pekarn je minilo kar nekaj časa do tedaj, ko se je opogumila naslednja sladko-kisla ekipa - svojo malo drugačno pekarno sta dobri dve leti nazaj na Poljanski odprla Ksenija in Matt. Tam od torka do sobote pečeta kruh, narejen iz droži, nad katerim bdi ona, ter lep spekter slaščic, za katere je specializiran on. Slovensko-ameriški tandem verjame, da kruh iz testa s kislim nastavkom ni le modna muha, saj ima zaradi dolge fermentacije neprimerljivo boljši okus in teksturo, višjo vsebnost telesu dostopnih mineralov ter je lažje prebavljiv. Zato tudi svoje pekarne nista opremila v skladu z modernimi dizajnerskimi trendi, temveč malo drugače, bolj po domače, da se v njej udobno počutijo vsi sosedje, ki jim je obisk njune pekarne že prešel v tedensko (ali dnevno) rutino.

Brot pekarna

Še ena ljubljanska pekarska pridobitev iz novejšega vala, ki je nedavno upihnila prvo svečko, je družinska pekarna na Poljanski, ki kljub imenu ne izvira iz tradicije nemškogovorečih področij, temveč je projekt slovensko-ruske naveze. Vita in Anže sta idejo snovala debelo leto, ko so potekali burni posveti z Vitino družino, ki je "iz pekovskega foha", razvoj lastnih receptov in koncepta, primernega lokalnemu okolju. 

Poleg klasičnega kruha z drožmi, več vrst rogljičkov in raznovrstnih kišev, najdemo na meniju pekarne Brot rusko posebnost - borodinski kruh, narejen iz polovice ržene in polovice bele moke, z rženim sladom in koriandrovimi semeni, ki bi mu mnogi radovedni kupci zaradi temne barve prisodili, da so mu vmešali čokolado. A, kot ekipa smeje pove, se tudi po poduku o njegovi resnični sestavi radi odločijo, da poskusijo nekaj novega in se ponj z veseljem tudi vračajo.

Pekarna na Poljanah pa je pionirska še v enem aspektu - na ljubljanske ulice in na naše Instagrame so prvi vpeljali cruffin - očem in okuševalnim čutilom privlačen hibrid med rogljičem in muffinom. Ste ga že pokusili?

Fétiche Patisserie

Ekipa, ki na Cankarjevem nabrežju že nekaj let navdušuje s slaščicami francoskega navdiha, je letos oktobra odprla butično slaščičarno na Mestnem trgu, iz izložbe katere nas prve povabijo umetelno oblikovane tortice, po katerih Fétiche slovi.

V vitrini v notranjosti lično opremljenega lokala v starem mestnem jedru se poleg tort in tortic považijo tudi klasični in živopisno okrašeni rogljički, katerih notranjost je dovršeno laminirana in izdatno polnjena z najboljšimi polnili, ki jih seveda izdelujejo sami.

Pa da ne pozabimo - prvi letos so na police že zložili domače panettone, ki jih mnogi med nami vsak december nestrpno čakamo. Ko pa smo že ravno pri tem italijanskem prazničnem pecivu - ste vedeli, da je potrebno panettone za nekaj ur po pripravi obesiti na glavo, da ohrani puhasto strukturo in se njegova očarljiva oblina ne usede vase?

Pekarna Ana

Po zanimivem spletu naključij se je na isti dan kot Fétiche Patisserie odprla še ena, vse prej kot običajna pekarna. Kombinacija več dejavnikov - imena, ki ga je pekarni nadela slovita slovenska kuharska velemojstrica Ana Roš, izjemnega tandema specialistke za peko kruha z drožmi Nataše Đurić in eksperta za laminacijo Anžeta Kranjca, frekventne lokacije na Slovenski cesti in prijetnih dišav, ki se vijejo iz nje - že od oktobrskega odprtja vsak dan na pločnik pred pekarno zariše dolgo vrsto čakajočih.

Da bi uživali v polnem naboru izdelkov, ki poleg najrazličnejših vrst kruha z drožmi (poskusite tistega s česnovim konfitom in timijanom) zajema lep nabor slanih in sladkih izdelkov iz laminiranega testa, zatorej vstanite zgodaj - inovativnega peciva lačni Ljubljančani najbolj priljubljene kose s polic pogosto razgrabijo že do 10. ure. 

Vodilo pri ustvarjanju ponudbe Pekarne Ana je bilo prestaviti globalne trende v lokalno okolje in jih slednjemu tudi prilagoditi - tako so svetovne klasike nadgradili s poklonom slovenskim sestavinam - od ajdovih kokic na pain au chocolat do cruffina z okusom jabolčnega štrudlja. 



ALI STE VEDELI?
Laminacija je priprava številnih plasti izredno tenko razvaljanega testa, ki jih ločujejo plasti masla, največji mojstri pa v tovrstnem testu nagubajo tudi do 80 izmenjujočih plasti. Listnato pecivo, ki nastane s peko takšnega testa, je izjemno puhasto zaradi izhlapevanja vode iz masla, ki za seboj pusti zračne mehurčke, hkrati pa lahko in krhko, saj se v maščobah iz masla med peko testo v bistvu ocvre.

Priznajte, ob branju so se vam vsaj malo pocedile sline in pravkar razmišljate o puhastem maslenem rogljiču ali hrustljavi krušni skorjici. Kakšna sreča, da živimo v mestu, ki nam nudi tako širok nabor pekarn, da bo vsakdo našel svoj (ne)vsakdanji kruh!


-----
Fotografije: Suzan Gabrijan & arhiv Gourmet Ljubljana, Fetiche Patisserie, Pekarna Ana, Brot pekarna

Članki

Kuhinje sveta v Ljubljani

Morda ste ob branju naslova pomislili, da bo v članku govora o najboljših srednje- in daljnovzhodn...

Članki

Okusne novosti v Ljubljani

Bliža se konec še enega kulinarično pestrega obrata Zemlje okoli Sonca in v zadnjih dneh leta se ...

Članki

December, mesec obdarovanj in okusnih druženj

V upanju, da vsaj malo ublažimo stres nakupovanja ter načrtovanja decembrskih družabnih obveznost...

Novice 2.12.2022

November Gourmet: še vedno se nismo nehali oblizovati!

Z večerjo v Monstera Bistroju, kjer smo izvedeli dolgo prikrivano Monsterino skrivnost, se je na za...

Članki

mmm zgodbe: ATELJE MALI

Ni žlica tista, ki se upogne, upognemo se mi. Obrusijo se naše misli, ideje, ki smo jih doslej ime...

Novice 11.11.2022

Končal se je Evropski simpozij hrane 2022

Končal se je Evropski simpozij hrane, eden izmed najpomembnejših mednarodnih dogodkov, na katerem ...

Novice 4.10.2022

NOVEMBER GOURMET LJUBLJANA 2022 se nezadržno bliža

Letošnji november, najbolj kulinarični mesec Ljubljane, vam ne bo dovolil, da ga preživite doma! ...

Članki

Torej, kdaj gremo na pivo?

Ni dolgo nazaj, ko smo razumevajoče kimali prijateljici, ki je pravila, da ne mara piva. A danes nj...

Novice 31.8.2022

Na 17. Pivo & Burger Festu vsi pionirji slovenske kraft (r)evolucije

Ta vikend, 3. in 4. septembra, bodo na Pogačarjevem trgu na svoj račun prišli ljubitelji slastneg...

Članki

mmm zgodbe: RIFUZL

Če ne veste, kako osvežujoča in navdihujoča je družba mladih zanesenjakov, ki v času vladavine...

Intervjuji

Intervju: Mojmir Marko Šiftar (Restavracija PEN KLUB)

Mojmir Šiftar, chef, ki je z ekipo jeseni 2021 uspešno obudil klasično kulinarično shajališče ...

Članki

mmm zgodbe: O KAVI IN ŽIVLJENJU

Kako globoko v naša srca seže vprašanje "A greva na kavo?" In kako pomembno je prepleteno z našo...

Članki

Iščete ohladitev?

Čemu bi negodovali nad visokimi temperaturami, ko pa nam Ljubljana nudi bogato bero okusnih osveži...

Članki

NOVOSTI V KULINARIČNI PONUDBI LJUBLJANE

Kakšno srečo imamo, da se v Ljubljani za skoraj vsakim vogalom skriva kakšen kotiček za kulinari...

Novice 23.5.2022

Evropski simpozij hrane se vrača 5. novembra 2022

Hrana je ključnega pomena za boljši jutri, v katerem ima vsak posameznik pomembno vlogo. Zato je ...

Novice 18.5.2022

20. maja praznujemo 5. svetovni dan čebel

Lahko smo ponosni, da je pobuda za razglasitev svetovnega dneva čebel prišla prav iz Slovenije, iz...

Novice, Dogodki 4.5.2022

V mesto se vrača Brina, ljubljanski festival džina

V soboto, 4. junija 2022, se bomo med 12. in 23. uro v Križankah družili uživači! Odlični desti...

Članki

mmm zgodbe: OSTER ROB

Kdor se je z roba lastnega védenja kdaj ozrl po širjavah japonske kulture, je gotovo zapazil njeno...

Novice 16.3.2022

Gourmet Cup Ljubljana poskrbel za nepozabno kulinarično razvajanje na snegu

V ponedeljek, 14. marca, je na Krvavcu potekal že šesti Gourmet Cup Ljubljana. Smučarsko-kulinari...

Članki

Kam po krofe v Ljubljani in okolici?

Bliža se pust, ki po ljudskem izročilu odganja zimo in prinaša pomlad. V tem času pridemo na svo...

Novice 19.2.2022

Na Čopovi bo tudi letos dišalo po krofih

Pust je norčav, razigran in … v družbi slastnih krofov. Prav te že nestrpno pričakujejo števi...

Novice 17.2.2022

VIDEO: Gourmet. Čudovito. Okusno.

Da je Ljubljana čudovita, ste verjetno že opazili. Na kak krasen dan, ko žarki plešejo po fasada...

Članki

Kul Kul trenutek: Trnič, ljubezenski sir z Velike planine

KulKul trenutek je projekt Turizma Ljubljana, ki bo tudi letos vsak mesec prinašal novo kulinaričn...

Članki

mmm zgodbe: SIRARSTVO OREŠNIK

Pustite za seboj sivino mesta, v katerem namesto jutra vas sreča megla, ter karseda pogosto izberit...

Novice 2.2.2022

Odprta kuhna v pričakovanju 10. sezone

​Priljubljeno stičišče uživačev in kulinaričnih raziskovalcev, gurmanska tržnica Odprta kuh...

Članki

Obdarujte z okusom

V želji, da bi bil vaš praznični čas miren, zadovoljen in dišeč, smo tudi letos pripravili sez...

Intervjuji

Intervju: Darja Končarevič (Bazilika družina)

Z Darjo Končarevič, lastnico bistrojev Bazilika in Bife in avtorico kuharske uspešnice Toplo prip...

Novice 7.12.2021

Izšla je prva številka revije Gourmet Ljubljana

Ljubljana se pridružuje svetovnim metropolam, ki se ponašajo z revijami, v celoti posvečenimi gas...

Novice 1.12.2021

November Gourmet Ljubljana 2021 je za nami

Čakali smo ga dve leti in izpolnil je zahtevna pričakovanja ljubljanske kulinarične publike. Nov...

Novice 1.12.2021

Imamo Nov okus Ljubljane 2021!

​Prav ob zaključku 5. festivala November Gourmet Ljubljana so se 30. novembra zvečer v kuhinji K...

Novice 22.11.2021

Zadnji teden dogajanja v okviru festivala November Gourmet Ljubljana

Zadnji teden festivala November Gourmet Ljubljana bo zopet navdušil širok nabor gastronomskih navd...

Novice 16.11.2021

WOW: Tretji teden festivala November Gourmet je tu!

Festival November Gourmet Ljubljana 2021 se odvija po načrtih in več kot 30 različnih dogodkov in...

Novice 15.11.2021

Evropski simpozij hrane: Prebujanje zavesti o kulturi hrane

Končal se je Evropski simpozij hrane, ena najpomembnejših evropskih kulinaričnih prireditev, ki j...

Novice 20.10.2021

V Ljubljano se vrača Evropski simpozij hrane 2021

Evropski simpozij hrane, ki se je v samo enem letu uvrstil med najpomembnejše evropske kulinarične...

Novice 18.10.2021

Kmalu se začenja November Gourmet Ljubljana 2021!

Kateri je najbolj kulinarični mesec v Ljubljani? November vendar, ker je Gourmmmet! Prav kmalu bo n...

Novice 6.10.2021

V Ljubljano prihaja Karavana okusov

V soboto, 9. oktobra, bo na Pogačarjevem trgu pravi gurmanski praznik, saj v prihaja Karavana okuso...

Novice 22.9.2021

Nad Ljubljano so zasijale nove zvezdice

Najbolj znani kulinarični vodnik na svetu je spet očarala in prevzela ljubljanska kulinarična pon...

Novice 8.9.2021

Poletne MMM novosti (2. del)

Ljubljana te dni kar utripa od poletnega dogajanja. Pestro pa ni le na področju najrazličnejših k...

Novice 3.9.2021

Pivo & Burger Fest je končno tu!

Na Pogačarjevem trgu bo ta vikend, 4. in 5. septembra 2021, znova omamno zadišalo, nosnice obiskov...

Članki

mmm zgodbe: BARUT BREWING AND BLENDING

Je že lepo, ujeti mesečino dlan, a v steklenico ujeti mehurčke, zvezdni prah in kanček funka, je...

Novice 20.8.2021

Restavracija Grič pridobila znak Zeleni ključ (Green Key)

Vse več turističnih ponudnikov spoznava, da je trajnostni turizem edina pravilna razvojna priložn...

Novice 10.8.2021

Poletne MMM novosti (1. del)

Ko se v teh dneh sprehajamo po mestu, ne moremo mimo dejstva, da se je s poletjem v Ljubljano vrnila...

Novice 5.8.2021

Evropski simpozij hrane prebuja idejo o prihodnosti hrane

Evropski simpozij hrane, ki se je v samo enem letu uvrstil med najpomembnejše evropske kulinarične...

Novice 4.8.2021

Vrača se Pivo & Burger Fest!

Štirinajsta repriza priljubljenega Pivo & Burger Festa se bo odvila 4. in 5. septembra 2021 na Poga...

Članki

KULKUL TRENUTEK: Ljubljanski grad in slastna torta Stolp

V Ljubljani bi lahko vzkliknili: vse poti vodjo na grad! Obiskovalce Ljubljane navduši vsak trenute...

Članki

mmm zgodbe: JUHA KERAMIKA

Koliko spominov in občutkov nas veže na stik naših rok s keramiko in s kakšno nežnostjo se trud...

Članki

KULKUL TRENUTEK: KOFETARICA

Gospa prodornega in dobrodušnega pogleda, ki se zastrmi v nas iz stene Narodne galerije, je vsakomu...

Članki

mmm zgodbe: GOBNJAK

Da je nekdo šel po gobe, ko se je odpravil na Večno pot? Da je sredi Ljubljane farma brez zemlje? ...

Novice 10.5.2021

Odlični rezultati študentov BIC LJ na G&T Cup Bled 2021

Študenta gostinstva in turizma Višje strokovne šole BIC Ljubljana ponovno v samem evropskem vrhu ...

Članki

mmm zgodbe: KIS IN KVAS

Le zakaj bi se držali kislo, ko pa je vse tako kvasno! Kis in kvas – odlična ideja, ki je zrasla...

Članki

KULKUL TRENUTEK: Pehtranova lePotička in Slovenski etnografski muzej

Potica je kraljica slovenske peke. V Ljubljani pa se peče dehteča pehtranova potica. Čeprav je pe...

Novice 29.3.2021

Velika noč v Ljubljani

Tudi če ne bi pogledali na koledar, bi vedeli: po oljčnih vejicah v rokah mimoidočih, ki jih sre...

Novice 26.3.2021

mmm, kaj je novega?

Dobre novice za vse, ki vas vsako pomlad poleg sončnih žarkov najbolj razveselijo nove kulinaričn...

Članki

KULKUL TRENUTEK: MAXI REZINA

Zgodi se ti lahko vsak dan. Vendar ne kjerkoli. Doživiš ga lahko samo v Ljubljani. Trenutek, ko se...

Članki

mmm zgodbe: DESTILARNA BROKEN BONES

Vizija majhne, edine ljubljanske destilarne džina in viskija Broken Bones je trdna kakor kamenkost....

Članki

Kulinarični koledar: ko sezone pišejo zgodbe

Kako sledimo teku letnih časov v Ljubljani? Ko ozelenijo vrbe ob Ljubljanici ali se rožniški hrib...

Članki

mmm zgodbe: PEKARNA OSEM

V Pekarni Osem na Starem trgu se bržkone vsak dan zgodi nekaj čarobnega. Podobno kot v slavni peka...

Članki

Čas je za krofe!

Letos pustna rajanja morda res odpadejo, a krofom se vam ni treba na noben način odpovedati! Zdaj ...

Novice 3.2.2021

Izšel je nov vodnik Gault&Millau Ljubljana / Ljubljanska kakovost 2021!

V okviru projekta Ljubljanska kakovost, ki letos že drugič poteka v sodelovanju z uglednim mednaro...

Novice 1.2.2021

V SEM-u na ogled razstava Slovenske penine

V Slovenskem etnografskem muzeju je v okviru projekta Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021d...

Novice 23.12.2020

Novo v mestu: Njokarna

V centru Ljubljane, na Borštnikovem trgu 1, se je začenja nova zgodba, ki sliši na ime Njokarna. ...

Članki

Ideje za (kulinarična) praznična obdarovanja

Spet je tisti čas v letu, ko svoje najdražje obdarujemo - s pozornostjo, z bližino, s skupnimi ob...

Članki

DOMAČA PRIPRAVA KAVE

Ljubljanski kavoljubci zagotovo poznate Tineta Čokla, lastnika priljubljene ljubljanske kavarne Čo...

Novice 1.12.2020

November gourmet Ljubljana je za nami

Čeprav smo pretekli mesec preživeli v glavnem doma, smo se z letošnjim programom November Gourmet...

Intervjuji

Intervju: Karim Merdjadi (Atelier Karim)

S chefom Karimom Merdjadijem, slaščičarskim mojstrom, ki ga ljubitelji dobre hrane poznate tudi s...

Intervjuji

Intervju: Bine Volčič (Monstera)

Z Binetom Volčičem, enim od bolj "divjih" ljubljanskih chefov, ki vodi Monstera Bistro, smo se pog...

Novice 12.11.2020

Martinovo doma z ljubljanskimi kuharskimi mojstri

Martin je iz mošta naredil vin in v domačih kuhinjah že ves teden diši po pečenih račkah in go...

Intervjuji

Intervju: Luka Jezeršek (Dvor Jezeršek)

Kuharskega mojstra Luka Jezerška, člana ene najbolj znanih gostinskih družin pri nas, ki je odgov...

Intervjuji

Intervju: Jorg Zupan (Atelje)

Junija letos je Slovenijo razveselil težko pričakovani prvi Michelinov vodnik, ki je med šest slo...

Novice 2.11.2020

NoveMMMber gourMMMet je tu!

Zdaj že tradicionalni November Gourmet Ljubljana se bo odvil tudi letos in bo kljub prilogoditvi ra...

Članki

Nova ljubljanska bistronomija

Kakšen premični praznik je Ljubljana? S kom je nazdravljal Prešeren pri Šestici, s kom je poseda...

Članki

Zeleni okusi Ljubljane

Ljubljanski krožniki pripovedujejo neštete zgodbe naše prestolnice. V njih je ujeta starodavna du...

Članki

Poletne pustolovščine v prestolnici

​Poletje je za mnoge od nas tradicionalno čas, ko se razbežimo po vsem svetu ter odkrivamo nove ...

Članki

Novo v mestu

Letošnja pomlad nas je zaradi vsem znanih okoliščin prikrajšala za eno naših najljubših dejavn...

Novice 18.6.2020

Michelinov ikonični vodnik sedaj tudi za Slovenijo!

Michelinov ikonični vodnik, imenovan tudi rdeča biblija, je prvič v svoji zgodovini naredil sezna...

Članki

Kuhamo doma: Recept za praznično potico

Potica je zagotovo najbolj prepoznavna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem ča...

Članki

Podpiramo lokalno: kje nakupovati v času epidemije?

V času, ko moramo bolj kot kadarkoli prej paziti na svoje zdravje, zaščititi svoje bližnje in os...

Članki

Recept chefa Mojmirja Šiftarja: Tatarski golaž

​Chef Mojmir Šiftar, mladi talent 2019 po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija, je svojo strast ...

Članki

Recept chefa Igorja Jagodica: Pesa z Barja sorbet ustvarja

Če ne moremo mi k ljubljanskim chefom, pridejo oni k nam! To odlično sladico smo si pred karanteno...

Članki

Recept: Vodnikova ali “repunclova” solata

Recept za solato je objavil Valentin Vodnik v prvi kuharski knjigi v slovenskem jeziku z naslovom ...

Novice 16.3.2020

Ostajamo v domačih kuhinjah!

Ker je že pred časom začela veljati uredba o prepovedi zbiranja na javnih pripreditvah, bomo z na...

Novice 11.3.2020

Evropski simpozij hrane je prestavljen na jesen

Zaradi zadnjih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom, ki jih je sprejel Svet z...

Novice 5.12.2019

Prihaja Evropski simpozij hrane 2020

V Ljubljano se konec marca 2020 vrača Evropski simpozij hrane, katerega vizija je postati vodilna p...

Novice 24.11.2019

Imamo Nov okus Ljubljane 2019!

V petek, 22. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Novice 24.11.2019

Izšel je prvi vodnik Gault&Millau Ljubljana / Ljubljanska kakovost

Na dogodku November Gourmet Finale smo razkrili vsebino prvega gastronomskega vodiča Gault&Millau L...

Novice 21.11.2019

Na dogodku November Gourmet Finale bodo razglašeni nagrajenci Gault&Millau Ljubljana / Ljubljanska kakovost

V petek, 22. 11., se bo v Mestu oblikovanja na Dunajski 123 v Ljubljani odvil vrhunec gastronomskega...

Novice 18.11.2019

"Ali je pivo novo vino?"

V sredo, 13. novembra, je v Pivnici Lajbah potekala okrogla miza z nekoliko provokativnim naslovom "...

Novice 18.11.2019

Znani so nagrajenci Gault&Millau Slovenija 2020

V sredo, 13. novembra, se je ob izidu vodnika Gault & Millau za leto 2020 v Hotelu Slon odvil gala v...

Novice 10.11.2019

Ljubljana med najboljšimi kulinaričnimi destinacijami sveta

Ljubljana je nedavno v Londonu prejela posebno priznanje za najboljšo kulinarično destinacijo svet...

Novice 14.10.2019

Kmalu: Festival November Gourmet

Pred vrati je november, najbolj gurmanski mesec v prestolnici, ko se zdaj že tradicionalno odvija f...

Intervjuji

Intervju: Igor Jagodic (Restavracija Strelec)

Z Igorjem Jagodicem, chefom ene najprestižnejših ljubljanskih kulinaričnih ustanov, restavracije ...

Članki

Okusi Ljubljane v Grand Café Ljubljana

Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici domujejo številni zanimivi bistroji, kavarne in ...

Dogodki

Septembrsko kulinarično dogajanje v Ljubljani

Poletne počitnice so mimo in čas je, da se zazremo v september, ki obeta lepo število zanimivih k...

Članki

Gourmet Ljubljana na obisku: Veganika

Veganiko je večina sladkosnedih Ljubljančanov najprej spoznala na Odprti kuhni, letos pa so na rav...

Članki

Trubarjeva - svet v malem

Pred nekaj meseci se je začela obsežna prenova ene najbolj živahnih ljubljanskih ulic - Trubarjev...

Novice 26.7.2019

Landerik - sveže in lokalno v Stari Ljubljani

Pred kratkim se je v Stari Ljubljani, na Starem trgu 11, odprl nov bistro s svetovljanskim jedilniko...

Članki

Poletna osvežitev

​V mesecih, ko se temperature redno dvignejo nad 30 stopinj, vsi iščemo načine, da se nekoliko ...

Članki

Martinčkanje v Ljubljani - najlepši vrtovi ljubljanskih lokalov

V poletnih dneh si težko predstavljamo kakšen prijetnejši način za preživljanje prostega popold...

Članki

Kam na sladoled in gelato v Ljubljani?

Da bomo pripravljeni na toplo vreme, sončne žarke in sezono sladoleda, smo za vas na kup zbrali n...

Dogodki

Prva poletna vinska osvežitev – Ljubljanska vinska pot

Na ulice in trge mesnega jedra Ljubljane prihaja prva Ljubljanska vinska pot, ki bo tudi letos potek...

Članki

Novosti v kulinarični ponudbi Ljubljane

V nekaj mesecih odkar smo se nazadnje ozrli po Ljubljani in poiskali nove kotičke za kulinarične u...

Dogodki

Festival kave Vrhnika

V soboto, 25. maja, se bo v parku pri vrhniškem Cankarjevem domu odvijal že četrti Festival kave ...

Novice 15.5.2019

5. tekmovanje v znanju in spretnostih dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije

Na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) je potekalo 5. tekmovanje v znanju...

Članki

Moji štruklji Slovenije - prva slovenska štrukljarnica

Peter Vogelnik je dobri dve leti nazaj z odprtjem lokala Moji štruklji Slovenije pod Plečnikovimi ...

Novice, Dogodki 17.4.2019

Prihaja Brina, ljubljanski festival džina

To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov...

Novice, Dogodki 9.4.2019

Naj kulinarični dogodki v Ljubljani v letu 2019

Prebuja se pomlad in z njo se v Ljubljano vračajo tudi številne prireditve, na katerih se lahko se...

Novice 25.3.2019

Evropski simpozij hrane uspešno zaključen

V torek, 19. marca, se je zaključil največji kulinarični dogodek leta pri nas - European Food Sum...

Novice, Dogodki 20.3.2019

Odprta kuhna stopa v sedmo sezono

V petek, 22. marca, se na Pogačarjev trg po zimskem premoru vrača Odprta kuhna, eden najbolj prilj...

Intervjuji

Intervju: Luka Košir (Gostišče Grič)

Poklepetali smo z Lukom Koširjem, enim najbolj talentiranih, ustvarjalnih in zanimivih slovenskih c...

Novice, Dogodki 4.3.2019

Predpremiera Odprte kuhne v Križankah

V soboto, 16. marca, se bo v preddverju ljubljanskih Križank ter na Trgu francoske revolucije med 1...

Novice, Dogodki 28.2.2019

Gourmet Ljubljana Crawl (Kulinarični sprehod Gourmet Ljubljana)

V soboto, 16. marca, se boste lahko ljubitelji vrhunskih kuharskih mojstrovin sprehodili po prestoln...

Članki

Kam po pustne krofe?

Pust je čas, ko preganjamo zimo s pustnim rajanjem v norčavih maskah, pa tudi čas, ko se lahko br...

Novice 14.2.2019

Marca prihaja Evropski simpozij hrane (European Food Summit)

European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena ...

Članki

Že vesta, kam gresta za Valentinovo?

Ker že star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, smo za vas pripravili nekaj i...

Intervjuji

Intervju: Stanislav Logar - Stanč (Klobasarna)

Na Ciril-Metodovem trgu, v prostorih bivše urarne, se nahaja Klobasarna - zanimiv lokal, ki je zdru...

Novice 25.1.2019

Food Bluz - Okusni bluz postavlja BTC City Ljubljana na zemljevid kulinaričnih destinacij

V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je ta teden potekala predstavitev knjige "Food Bluz: Ok...

Članki

Triki za lajšanje januarske melanholije

Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...

Članki

Novo leto, novi gurmanski kotički

Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...

Novice 4.1.2019

Izšla je nova knjiga chefa Janeza Bratovža

Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...

Članki

Pice iz testa z drožmi tudi v Ljubljani

​V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...

Članki

Potica, kraljica praznične mize

Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...

Novice 20.12.2018

Cecchini Show v restavraciji diVino

Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...

Članki

Sprehod po praznični Ljubljani

Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...

Članki, Dogodki

Ideje za najokusnejše slovo od starega leta

Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...

Dogodki

Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem

V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...

Članki

2. festival živih vin

V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...

Članki

Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević

Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...

Članki

November Gourmet Finale

Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...

Novice 26.11.2018

Imamo nov okus Ljubljane!

V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Članki

Konferenca Njam zgodbe

V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...

Novice 21.11.2018

Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija

V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...

Članki

Brina - ljubljanski teden džina

V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...

Članki

Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah

V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju: Bine Volčič (Monstera Bistro)

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...

Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...

Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...

Reportaže

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...

Novice 28.9.2018

Turizem Ljubljana prejel nagrado za Borzo lokalnih živil

V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...

Novice, Dogodki 10.8.2018

Čokoljana, festival za ljubitelje čokolade

20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...

Članki

Ljubljanski kulinarični turizem v razcvetu

Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...

Dogodki, Novice, Članki 10.8.2018

Festival November Gourmet bo ponovno bogatil kulinarično dogajanje v Ljubljani

Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...

Intervjuji, Novice 9.8.2018

Intervju: Peter Ševič (Ljubljana Coffee Festival)

Ljubljana Coffee Festival, ki vsako leto poteka v Mestnem muzeju Ljubljana, predstavlja celovito pon...