Zeleni okusi Ljubljane
NoveMMMber gourMMMet je tu!
Članki

Nova ljubljanska bistronomija

Kakšen premični praznik je Ljubljana? S kom je nazdravljal Prešeren pri Šestici, s kom je posedal Cankar na Rožniku, o čem je razmišljal Vitomil Zupan v Trnovem med vsakdanjmi kosili pri Julči?

Zdi se, da je bilo bolj pomembno, kje in s kom, kot kaj je bilo ob tem na krožniku. Ob pocinkanem pultu in nadevanih jajcih Daj Dama na Cankarjevi so uredniki v sedemdesetih med oblaki cigaretnega dima debatirali o dogajanju na Bližnjem Vzhodu in morda ob tem podpisali pogodbo za kakšno knjigo, ob šanku klubske restavracije Pen so se v osemdesetih zbirali disidenti in ob jetrcih à la Miki snovali temelje slovenske neodvisnosti.

Mestne gostilne in restavracije merijo in tipajo utrip mesta: gostinci strežejo okusom gostov, za okus pa vemo, da ni merljiv z objektivnimi vatli, temveč je odraz zmožnosti in danosti in se razvije kot družbeni konstrukt, kot odraz duha časa, vzgoje, tradicije, pa tudi kot izraz stremljenj in vpliva družbe.

V časih, ko se vse bolj zavedamo, da ima vsebina naših krožnikov posledice za zdravje, okolje in gospodarstvo, pa govorimo o kulinaričnem obratu, ki je premešal vsebino loncev po svetu in pri nas in vse bolj je pomembno, tudi kaj, od kod in kako se znajde na gostilniških krožnikih. V kulturi deljenja in všečkanja, ko je vsak ocenjevalec, velikokrat o uspehu na novo vzniklega gostinskega podviga odloča tudi dovolj osončena lega in slikovita, filtru prikladna razporejenost na ovalnem krožniku, ki si prisluži dovolj všečkov na družabnem omrežju. Danes je posedanje v gostinskih lokalih postalo družabno na potenco: ob mizi se danes posede celotno družabno omrežje, hrana se deli, tudi če samo na fotografiji.

Gotovo se je v zadnjem desetletju zgodil preporod ljubljanskega gostinstva. Če se je še pred poldrugim desetletjem zdelo, da pot na krožnike najdejo samo večno rdeči in enako okrogli paradižnički, ki so si družbo našli v solati z rukolo in ob tem prepotovali na stotine kilometrov, se danes v številnih lokalih sklepajo zelene nabavne verige, ki potekajo od okoliških njiv, bližnjih pridelovalcev, sirarjev, mlekarjev ali mesarjev iz osrednjeslovenske regije naravnost na ljubljansko mizo. Tako rekoč v dometu cize.

Ponudba tržnice se zrcali na jedilnikih bližnjih kulinaričnih ateljejev, kjer razgledani kuharji združujejo svetovne trende, sodobne tehnike in lokalne sestavine. Jedilniki dišijo po pehtranu, ajdova kaša je na menujih pogostejša kot nekoč običajne sprijete kupole riža ali odmrznjen pomfri, med solato zahrustajo redkvice, za ostrino poskrbi hren, ponekod spet zadišijo prava pohana bedrca, navihano tradicionlano poimenovana leteči žganci. V sodelovanjih, ki združujejo pobude Turizma Ljubljana in podjetnost gostincev, nastajajo novi produkti, kot je recimo Ljubljanski zajtrk, ki z naborom lokalnih živil poveže zeleno verigo tudi s ponudniki nočitev.

Nova ljubljanska bistronomija je zapihala skozi ozke ulice mestnega jedra s svežim pišem "starih" surovin in ultralahkim novim pristopom: pujsovi rilci, goveji jeziki, krvavice, kislo zelje in repa se umeščajo v nove kulinarične okvirje in nas opominjajo, da se tradicija ustvarja vsak dan znova. Kulinarično polje obdelujejo novi kuharji, njihova orodja so kozmopolitske ideje, ki jih upovejo z lokalnimi sestavinami. Z odprtjem prve prekmurske restavracije izven regije se je Ljubljana vzpostavila kot prestolnica na osi regionalno - centralno tudi na simbolnem kulinaričnem polju.

Značilno kulinariko ne določata samo tradicija in zgodovina. Že pri tradiciji se zaplete. Je današnja tradicija tisto, kar je bilo nekoč novotarija? Ko pride jed, od koderkoli že, v mesto, jo to posvoji in skuha po svoje. Je pica v ljubljanski Parmi že udomačena? Ljubljanski burek je recimo dr. Janez Bogataj uvrstil med okuse Ljubljane, mojster Janez Bratovž pa ga potrese z nasekeljano ljubljansko ledenko in rezino ljubljanske salame.

Na presečišču tradicije in inovacije se tako vsak dan znova rojeva kulinarična kultura. Inovaciji zmeraj botrujejo nujnosti in danosti, najsi bo to grozeča lakota, slaba letina ali spreminjajoče se življenjske navade. Današnja inovacija bo jutrišnja tradicija. Ko razmišljamo o kulinarični identiteti, zato razmišljamo s slovitim zgodovinarjem prehrane Massimom Montanarijem: "Kulinarična identiteta ni zapisana v nebesih", vsaka kultura, identiteta, je dinamična in nestabilna, rojena iz kompleksne izmenjave in medsebojne kontaminacije; če mislimo na korenine, razmišljamo o naši prehranski kulturi kot o rastočem drevesu, ne bonsaju. Korenine ima vsepovsod, navdih črpa z razpredenimi koreninicami.

V prehrani živila dobesedno stopijo v enotno jed v istem loncu. Ta pa je zmeraj nadaljevanje zgodbe, ki se dogaja v tem trenutku - se spominja tradicije in nam poraja prihodnost.


Besedilo: Valentina Smej Novak (za Glasilo Ljubljana)
Foto: Miha Bratina (za Monstera Bistro)

Članki

DOMAČA PRIPRAVA KAVE

Ljubljanski kavoljubci zagotovo poznate Tineta Čokla, lastnika priljubljene ljubljanske kavarne Čo...

Novice 1.12.2020

November gourmet Ljubljana je za nami

Čeprav smo pretekli mesec preživeli v glavnem doma, smo se z letošnjim programom November Gourmet...

Intervjuji

Intervju: Karim Merdjadi (Atelier Karim)

S chefom Karimom Merdjadijem, slaščičarskim mojstrom, ki ga ljubitelji dobre hrane poznate tudi s...

Intervjuji

Intervju: Bine Volčič (Monstera)

Z Binetom Volčičem, enim od bolj "divjih" ljubljanskih chefov, ki vodi Monstera Bistro, smo se pog...

Novice 12.11.2020

Martinovo doma z ljubljanskimi kuharskimi mojstri

Martin je iz mošta naredil vin in v domačih kuhinjah že ves teden diši po pečenih račkah in go...

Intervjuji

Intervju: Luka Jezeršek (Dvor Jezeršek)

Kuharskega mojstra Luka Jezerška, člana ene najbolj znanih gostinskih družin pri nas, ki je odgov...

Intervjuji

Intervju: Jorg Zupan (Atelje)

Junija letos je Slovenijo razveselil težko pričakovani prvi Michelinov vodnik, ki je med šest slo...

Novice 2.11.2020

NoveMMMber gourMMMet je tu!

Zdaj že tradicionalni November Gourmet Ljubljana se bo odvil tudi letos in bo kljub prilogoditvi ra...

Članki

Zeleni okusi Ljubljane

Ljubljanski krožniki pripovedujejo neštete zgodbe naše prestolnice. V njih je ujeta starodavna du...

Članki

Poletne pustolovščine v prestolnici

​Poletje je za mnoge od nas tradicionalno čas, ko se razbežimo po vsem svetu ter odkrivamo nove ...

Članki

Novo v mestu

Letošnja pomlad nas je zaradi vsem znanih okoliščin prikrajšala za eno naših najljubših dejavn...

Novice 18.6.2020

Michelinov ikonični vodnik sedaj tudi za Slovenijo!

Michelinov ikonični vodnik, imenovan tudi rdeča biblija, je prvič v svoji zgodovini naredil sezna...

Članki

Kuhamo doma: Recept za praznično potico

Potica je zagotovo najbolj prepoznavna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem ča...

Članki

Podpiramo lokalno: kje nakupovati v času epidemije?

V času, ko moramo bolj kot kadarkoli prej paziti na svoje zdravje, zaščititi svoje bližnje in os...

Članki

Recept chefa Mojmirja Šiftarja: Tatarski golaž

​Chef Mojmir Šiftar, mladi talent 2019 po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija, je svojo strast ...

Članki

Recept chefa Igorja Jagodica: Pesa z Barja sorbet ustvarja

Če ne moremo mi k ljubljanskim chefom, pridejo oni k nam! To odlično sladico smo si pred karanteno...

Članki

Recept: Vodnikova ali “repunclova” solata

Recept za solato je objavil Valentin Vodnik v prvi kuharski knjigi v slovenskem jeziku z naslovom ...

Novice 16.3.2020

Ostajamo v domačih kuhinjah!

Ker je že pred časom začela veljati uredba o prepovedi zbiranja na javnih pripreditvah, bomo z na...

Novice 11.3.2020

Evropski simpozij hrane je prestavljen na jesen

Zaradi zadnjih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom, ki jih je sprejel Svet z...

Novice 5.12.2019

Prihaja Evropski simpozij hrane 2020

V Ljubljano se konec marca 2020 vrača Evropski simpozij hrane, katerega vizija je postati vodilna p...

Novice 24.11.2019

Imamo Nov okus Ljubljane 2019!

V petek, 22. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Novice 24.11.2019

Izšel je prvi vodnik Gault&Millau Ljubljana / Ljubljanska kakovost

Na dogodku November Gourmet Finale smo razkrili vsebino prvega gastronomskega vodiča Gault&Millau L...

Novice 21.11.2019

Na dogodku November Gourmet Finale bodo razglašeni nagrajenci Gault&Millau Ljubljana / Ljubljanska kakovost

V petek, 22. 11., se bo v Mestu oblikovanja na Dunajski 123 v Ljubljani odvil vrhunec gastronomskega...

Novice 18.11.2019

"Ali je pivo novo vino?"

V sredo, 13. novembra, je v Pivnici Lajbah potekala okrogla miza z nekoliko provokativnim naslovom "...

Novice 18.11.2019

Znani so nagrajenci Gault&Millau Slovenija 2020

V sredo, 13. novembra, se je ob izidu vodnika Gault & Millau za leto 2020 v Hotelu Slon odvil gala v...

Novice 10.11.2019

Ljubljana med najboljšimi kulinaričnimi destinacijami sveta

Ljubljana je nedavno v Londonu prejela posebno priznanje za najboljšo kulinarično destinacijo svet...

Novice 14.10.2019

Kmalu: Festival November Gourmet

Pred vrati je november, najbolj gurmanski mesec v prestolnici, ko se zdaj že tradicionalno odvija f...

Intervjuji

Intervju: Igor Jagodic (Restavracija Strelec)

Z Igorjem Jagodicem, chefom ene najprestižnejših ljubljanskih kulinaričnih ustanov, restavracije ...

Članki

Okusi Ljubljane v Grand Café Ljubljana

Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici domujejo številni zanimivi bistroji, kavarne in ...

Dogodki

Septembrsko kulinarično dogajanje v Ljubljani

Poletne počitnice so mimo in čas je, da se zazremo v september, ki obeta lepo število zanimivih k...

Članki

Gourmet Ljubljana na obisku: Veganika

Veganiko je večina sladkosnedih Ljubljančanov najprej spoznala na Odprti kuhni, letos pa so na rav...

Članki

Trubarjeva - svet v malem

Pred nekaj meseci se je začela obsežna prenova ene najbolj živahnih ljubljanskih ulic - Trubarjev...

Novice 26.7.2019

Landerik - sveže in lokalno v Stari Ljubljani

Pred kratkim se je v Stari Ljubljani, na Starem trgu 11, odprl nov bistro s svetovljanskim jedilniko...

Članki

Poletna osvežitev

​V mesecih, ko se temperature redno dvignejo nad 30 stopinj, vsi iščemo načine, da se nekoliko ...

Članki

Martinčkanje v Ljubljani - najlepši vrtovi ljubljanskih lokalov

V poletnih dneh si težko predstavljamo kakšen prijetnejši način za preživljanje prostega popold...

Članki

Kam na sladoled in gelato v Ljubljani?

Da bomo pripravljeni na toplo vreme, sončne žarke in sezono sladoleda, smo za vas na kup zbrali n...

Dogodki

Prva poletna vinska osvežitev – Ljubljanska vinska pot

Na ulice in trge mesnega jedra Ljubljane prihaja prva Ljubljanska vinska pot, ki bo tudi letos potek...

Članki

Novosti v kulinarični ponudbi Ljubljane

V nekaj mesecih odkar smo se nazadnje ozrli po Ljubljani in poiskali nove kotičke za kulinarične u...

Dogodki

Festival kave Vrhnika

V soboto, 25. maja, se bo v parku pri vrhniškem Cankarjevem domu odvijal že četrti Festival kave ...

Novice 15.5.2019

5. tekmovanje v znanju in spretnostih dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije

Na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) je potekalo 5. tekmovanje v znanju...

Članki

Moji štruklji Slovenije - prva slovenska štrukljarnica

Peter Vogelnik je dobri dve leti nazaj z odprtjem lokala Moji štruklji Slovenije pod Plečnikovimi ...

Novice, Dogodki 17.4.2019

Prihaja Brina, ljubljanski festival džina

To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov...

Novice, Dogodki 9.4.2019

Naj kulinarični dogodki v Ljubljani v letu 2019

Prebuja se pomlad in z njo se v Ljubljano vračajo tudi številne prireditve, na katerih se lahko se...

Novice 25.3.2019

Evropski simpozij hrane uspešno zaključen

V torek, 19. marca, se je zaključil največji kulinarični dogodek leta pri nas - European Food Sum...

Novice, Dogodki 20.3.2019

Odprta kuhna stopa v sedmo sezono

V petek, 22. marca, se na Pogačarjev trg po zimskem premoru vrača Odprta kuhna, eden najbolj prilj...

Intervjuji

Intervju: Luka Košir (Gostišče Grič)

Poklepetali smo z Lukom Koširjem, enim najbolj talentiranih, ustvarjalnih in zanimivih slovenskih c...

Novice, Dogodki 4.3.2019

Predpremiera Odprte kuhne v Križankah

V soboto, 16. marca, se bo v preddverju ljubljanskih Križank ter na Trgu francoske revolucije med 1...

Novice, Dogodki 28.2.2019

Gourmet Ljubljana Crawl (Kulinarični sprehod Gourmet Ljubljana)

V soboto, 16. marca, se boste lahko ljubitelji vrhunskih kuharskih mojstrovin sprehodili po prestoln...

Članki

Kam po pustne krofe?

Pust je čas, ko preganjamo zimo s pustnim rajanjem v norčavih maskah, pa tudi čas, ko se lahko br...

Novice 14.2.2019

Marca prihaja Evropski simpozij hrane (European Food Summit)

European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena ...

Članki

Že vesta, kam gresta za Valentinovo?

Ker že star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, smo za vas pripravili nekaj i...

Intervjuji

Intervju: Stanislav Logar - Stanč (Klobasarna)

Na Ciril-Metodovem trgu, v prostorih bivše urarne, se nahaja Klobasarna - zanimiv lokal, ki je zdru...

Novice 25.1.2019

Food Bluz - Okusni bluz postavlja BTC City Ljubljana na zemljevid kulinaričnih destinacij

V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je ta teden potekala predstavitev knjige "Food Bluz: Ok...

Članki

Triki za lajšanje januarske melanholije

Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...

Članki

Novo leto, novi gurmanski kotički

Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...

Novice 4.1.2019

Izšla je nova knjiga chefa Janeza Bratovža

Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...

Članki

Pice iz testa z drožmi tudi v Ljubljani

​V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...

Članki

Potica, kraljica praznične mize

Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...

Novice 20.12.2018

Cecchini Show v restavraciji diVino

Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...

Članki

Sprehod po praznični Ljubljani

Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...

Članki, Dogodki

Ideje za najokusnejše slovo od starega leta

Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...

Dogodki

Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem

V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...

Članki

2. festival živih vin

V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...

Članki

Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević

Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...

Članki

November Gourmet Finale

Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...

Novice 26.11.2018

Imamo nov okus Ljubljane!

V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Članki

Konferenca Njam zgodbe

V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...

Novice 21.11.2018

Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija

V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...

Članki

Brina - ljubljanski teden džina

V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...

Članki

Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah

V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju: Bine Volčič (Monstera Bistro)

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...

Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...

Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...

Reportaže

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...

Novice 28.9.2018

Turizem Ljubljana prejel nagrado za Borzo lokalnih živil

V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...

Novice, Dogodki 10.8.2018

Čokoljana, festival za ljubitelje čokolade

20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...

Članki

Ljubljanski kulinarični turizem v razcvetu

Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...

Dogodki, Novice, Članki 10.8.2018

Festival November Gourmet bo ponovno bogatil kulinarično dogajanje v Ljubljani

Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...

Intervjuji, Novice 9.8.2018

Intervju: Peter Ševič (Ljubljana Coffee Festival)

Ljubljana Coffee Festival, ki vsako leto poteka v Mestnem muzeju Ljubljana, predstavlja celovito pon...