Pojdi na vsebino

Avgusta na ljubljanski tržnici ni dileme: kraljuje paradižnik vseh sort, barv in oblik.

bel kroznik na svetli in temni oranzni podlagi. kroznik poln paradiznikove juhe, s smetanovo spiralo v sredini, okrasen z listi bazilike.

© Suzan Gabrijan

  • Čas:

    0:20 h

  • Število porcij:

    4

  • Avtor:

Na okoliških ljubljanskih vrtovih in poljih dobro uspeva, zato naj postane v avgustovski sezoni del ponudbe tudi na jedilnikih gostiln in lokalov. Paradižnik bo s sočnostjo poskrbel, da bo juha osvežilna in nežna, z dodatkom vodke pa postane nekakšna različica Bloody Mary na krožniku … Vodka in paradižnik sta utečen in klasičen par, dodatek zmečkanega avokada pa poskrbi za kremnost.

SESTAVINE

  • 1 kg zrelega paradižnika
  • 1 kumara
  • 1 poletna čebula
  • 1 strok česna
  • sok 1/2 limone
  • 3 žlice oljčnega olja

Ko postrežemo:

  • nekaj lističev pehtrana ali bazilike
  • 1,5 dl slovenske ajdove vodke iz zamrzovalnika
  • ščep soli
  • sveže zmlet črn poper
  • 1 zrel avokado
  • 1 dl (po potrebi rastlinske) kisle smetane

POSTOPEK PRIPRAVE


Paradižnik olupimo tako, da ga na hitro blanširamo in mu odstranimo kožo, nato ga narežemo na kocke. Kumaro narežemo na večje kose in očistimo semen. Čebulo in česen olupimo ter grobo nasekljamo.

Vso zelenjavo damo v multipraktik. Zmiksamo, da dobimo še rahlo zrnato, vendar enakomerno zmes. Dodamo limonin sok in oljčno olje ter dobro solimo ter popramo. Spet zmiksamo, da dobimo povsem gladko maso. Postavimo v hladilnik, da se temeljito ohladi.

V ohlajeno juho primešamo ledeno vodko in potresemo z baziliko ali pehtranom. Preden postrežem, avokado gladko zmiksamo s kislo smetano in vrtinčasto primešamo juhi. Če je zelo vroče, lahko v juho dodamo nekaj kock ledu.