Recepti

Brina koktejl

Brina je džin koktejl, ki ga je s svojim temperamentom navdihnila Ljubljana. Naša prestolnica ima pestro zgodovino in bogato izročilo, zato imajo lokalni, tradicionalni okusi pomembno vlogo v mešanici. Za osnovo smo izbrali slovenski džin, ki ima močneje izražen okus brina, v recept pa vključili tudi jabolka, tipično sestavino tradicionalne slovenske kuhinje. Očarljive ljubljanske ulice pripovedujejo starodavne zgodbe, a mesto nikakor ni zaspano – Ljubljana je mladostna in sveža. Vsak kotiček je drugačen, na vsakem koraku čaka presenečenje. Za svežino in kanček eksotike sta zato Brini dodana limona in ingver, dozo mladostne nagajivosti pa koktejlu doda roza tonik.

Brina koktejl
Time to make
Čas priprave 5 minut
Number of people
Količina za 1 osebo
Sestavine

30 ml slovenskega gina (večja vsebnost brina)
30 ml ingverjevega sirupa*
30 ml jabolčnega soka
10 ml limoninega soka
80 ml pink tonika
zvita rezina limonine lupine
rezina rdečega jabolka
led

*recept za ingverjev sirup - za 1 liter ingverjevega "sirupa":
100 g olupljenega ingverja, razrezanega na kolobarje, zavremo v 1 litru vode. Ko voda zavre, posodo odstavimo z ognja in počakamo, da se ohladi. Ohlajeno tekočino prelijemo v steklenico, koščke ingverja pa zavržemo. Tako pripravljen sirup je uporaben najmanj 3 dni.

Postopek priprave

V shakerju za koktejle dobro premešaj gin, ingverjev sirup, limonin ter jabolčni sok.
Mešanico prelij v kozarec poln ledu (priporočen je vinski kozarec, zgoraj zožen).
Dolij roza tonik.
Dodaj rezino limone.
Rob kozarca dekoriraj z rezino rdečega jabolka.