Pojdi na vsebino

Mojca Trnovec (Gostilna Mihovec)

kosa pogace na leseni descici, okrasena s svezimi zelisci

Domače, bogato obložene in zlato zapečene pogače so nepogrešljiv del družinskih pojedin v Gostilni Mihovec, ne glede na dan ali priložnost. Gospa Mojca, glavna kuharica gostilne, je z nami delila enega od receptov zanje, ki ga lahko sedaj preizkusimo tudi sami, za tisto "domače malo drugače" druženje doma.

SESTAVINE

Za testo:

  • 0,5 litra mlačne vode
  • ščep soli
  • kvasni nastavek (lahko tudi droži)
  • 650 g mešanice krušne in konopljine moke
  • pest konopljinih semen

Za nadev:

  • 350 g prepraženih ocvirkov
  • žlička semen kumine
  • 150 g čebule
  • solni cvet
  • 1 jajce

Za posip:

  • Cvetkan ognjič ali sveža zelišča po izbiri

POSTOPEK PRIPRAVE

Iz mlačne vode s ščepcem soli in kvasnim nastavkom (lahko tudi drožmi) zamesimo testo za kruh. Dodamo mešanico krušne in konopljine moke ter pest konopljinih semen.

Po prvem vzhajanju testo še enkrat pregnetemo in ga razdelimo na poljubne hlebčke, ki jih nato oblikujemo v pogače.

Po vrhu jih potresemo s prepraženimi in dobro odcejenimi ocvirki, kumino, sesekljano čebulo in solnim cvetom, premažemo z jajcem in pečemo na 180 °c 20 do 30 minut.

Ko so pogače pečene, jih potresemo s cvetkanim ognjičem ali zelišči po izbiri.