Pojdi na vsebino

Februar poteka v znamenju kulture.

bel kroznik na bez in roza podlagi. na krozniku licno zlozeni kosi pecenke, krompir in rezine fig.

© Suzan Gabrijan

  • Čas:

    1:30 h

  • Število porcij:

    4

  • Avtor:

Tudi z jedmi se v tem mesecu spomnimo literarnih velikanov, ki so zaznamovali Ljubljano in tako počastimo 8. februar, ki je edinstven praznik tudi v svetovnem merilu. In ni bolj klene slovenske jedi, kot je nedeljska pečenka. Za osmi februar, Prešernov praznik je tudi poklon vincu sladkemu, ki nam oživlja žile... pa tudi figam, ki jih je Dohtar rad delil mulariji. V zimskem času so suhe fige v ponudbi suhega sadja na ljubljanski tržnici - takrat so najboljše.

SESTAVINE

  • 800 g izluščene svinjske ribice (kareja)
  • oljčno olje
  • sol, poper
  • 1 čebula
  • 2 korenčka
  • 8-10 lepih, zlatih suhih fig
  • 2 dl sladkega vina
  • 1 cimetova palčka
  • 2 klinčka
  • 1 zvezdni janež

POSTOPEK PRIPRAVE


Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Lep, simetričen kos kareja solimo in popramo. V veliko plitvo železno kozico kanemo oljčno olje in na njem po vseh straneh, torej tudi po odrezani strani, zlato popečemo meso.

Čebulo olupimo in narežemo na četrtine, korenček ostrgamo in narežemo na 2 cm velike kose. Fige damo v skledico in prelijemo s sladkim vinom.

Iz kozice vzamemo meso, vanjo pa stresemo čebulo in korenček. Hitro popražimo, nato pa dodamo fige in vino. Na hitro prevremo, da se odkuha vse, kar se je zapeklo na dnu kozice. Dodamo meso, cimetovo palčko, janež in nageljnove žbice ter potisnemo v pečico. Pečemo eno uro. Na začetku peke pokrijemo z alufolijo, po pol ure pa odkrijemo: pazimo, da se fige in zelenjava ne zažgejo; idealno je, ča na dnu ostane tanek film sladkaste omake, fige pa se napihnejo in pričnejo karamelizirati.