Pojdi na vsebino

Pripravite si slastne brownieje, ki imajo zaradi sladu iz temnega piva še intenzivnejši čokoladen okus.

bel kroznik na roza in rjavi podlagi. na krozniku v zvezdo zlozene cokoladne kocke.

© Suzan Gabrijan

  • Čas:

    0:45 h

  • Število porcij:

    10

  • Avtor:

Njihova tekstura je zanimiva kombinacija karamele, moussa in klasičnih browniejev, kljub čokoladni dekadenci pa so presenetljivo lahki. Pa še bonus: pri peki boste porabili le polovico steklenice ali pločevinke stouta – drugo polovico lahko srebate medtem ko čakate, da se pecivo speče.

SESTAVINE


Mešanica suhih sestavin

  • 125 g univerzalne moke
  • 75 g kakava
  • ½ žličke soli

Čokoladna masa

  • 85 g masla, razrezanega na kocke
  • 225 g nasekljane temne čokolade
  • 130 g koščkov bele čokolade (chocolate chips)

Mešanica jajc in sladkorja

  • 4 velika jajca sobne temperature
  • 200 g kristalnega sladkorja

Za konec

  • 250 ml temnega piva stila stout

POSTOPEK PRIPRAVE


Pečico segrejte na 190 °C. Pekač v velikosti približno 20x30 cm obložite s papirjem za peko.

V srednje veliki posodi dobro zmešajte moko, kakav in sol.

Maslo, čokolado ter koščke bele čokolade ob nenehnem mešanju stopite na vodni kopeli pri nizki temperaturi. Ko je celotna masa stopljena in dobro premešana, jo odstranite z ognja.

V veliki posodi pri visoki hitrosti stepajte jajca s sladkorjem, da dobite rahlo, penasto maso (približno 3 minute).

Nekoliko ohlajeno stopljeno čokoladno maso dodajte penasti mešanici jajc in sladkorja ter dobro premešajte, nato dodajte mešanico suhih sestavin in mešajte, dokler ne dobite homogene mase. Na koncu ročno vmešajte še temno pivo.

Testo vlijte v pekač in pecite 25 do 30 minut na sredinski rešetki pečice. Da se prepričate o tem, da so brownieji res pečeni, v sredino pekača s testom zapičite zobotrebec. Če je zobotrebec po tem, ko ga izvlečete, čist, so brownieji pečeni.

Brownieje hladite odkrite pri sobni temperaturi.