Recepti

December: pečeno zelje s humusom iz belega fižola

Trnovsko kislo zelje je najboljše prav decembra. Dušeno z jabolki se obnese tako v družbi klasične kranjske klobase kot v družbi ocvirkov, cmokov ali kar z nadrobljenimi ajdovimi žganci s smetanovo polivko. Na stojnici trnovskih zeljark pa kislemu zelju pogosto delajo družbo čvrste glavice svežega zelja, ki kar vabijo h kakšni sodobni interpretaciji, recimo v družbi belega fižola in lešnikov.

December: pečeno zelje s humusom iz belega fižola
Time to make
Čas priprave 20 min
Number of people
Količina za 2 osebi
Sestavine

1 manjša glava zelja
1 pločevinka belega fižola
1 velika žlica tahinija
1 strok česna
pol limone
ščepec kumina
sol in poper
10 lešnikov
parmezan

Postopek priprave

Glavo zelja po dolgem razrežemo na četrtine, ki jih na hitro popečemo na olivnem olju v precej vroči ponvi.

Posebej naredimo humus iz belega fižola. Fižol, česen, tahini, nekaj kapljic limone, kumin, sol in poper stresemo v multipraktik in na hitro zmiksamo.

Lešnike prepražimo na ponvi in jih na to v možnarju stremo v manjše kose.

Na krožniku razpostremo humus iz belega fižola, nanj položimo zelje, potresemo z lešniki in čez naribamo še nekaj parmezana. Za ljubitelje pekočega priporočamo še nekaj kapljic čilijevega olja, za dodatno svežino pa lahko dodamo še nekaj rezinic sveže rdeče čebule.

Foto: Suzan Gabrijan