Pojdi na vsebino

V pozni jeseni se na tržnici bohoti krepka zimska zelenjava, ki se obnese na testeninah in pogačah ali v izrazitih solatah, včasih tudi v družbi ozimnega sadja.

bel kroznik na svetli in temni roza podlagi. na krozniku kupcek spagetov, okrasenih s cvetki cvetace in petersilja

© Suzan Gabrijan

  • Čas:

    0:30 h

  • Število porcij:

    4

  • Avtor:

Cvetača je morda zelenjava, ki jo v glavni vlogi najredkeje najdemo na jedilnikih, zato je čas, da ji posvetimo kakšno inovativno jed. V spodnji jedi se z nostalgijo spomnimo otroštva, toda v povezavi s pirinimi testeninami nastane sodobna veganska jed.

SESTAVINE

  • 500 g pirinih špagetov
  • 2 stroka česna
  • 1 glavica čvrste cvetače
  • 1 majhen suh čili ali drug feferonček
  • 1 žlička nastrgane limonine lupinice
  • sol in poper
  • 1dl oljčnega olja (uporabimo v dveh delih)
  • 2 veliki pesti svežih drobtin
  • šopek peteršilja

POSTOPEK PRIPRAVE


Pečico nastavimo na 180 stopinj. Cvetačo natrgamo na posamične cvetke in stresemo na pekač. Pokapljamo z dvema žlicama oljčnega olja, solimo in popramo. Premešamo in razporedimo po pekaču v eni plasti. Potisnemo v pečico, kjer se naj zlato zapeče (po 15 minutah pekač potresemo, v 25 minutah ali še prej bo cvetača pečena).

Medtem pristavimo velik lonec vode in takoj, ko zavre, solimo ter dodamo špagete, ki se naj kuhajo glede na navodila.

V kozici pristavimo preostanek olja. Vanj dodamo na lističe nasekljan česen in zdrobljen feferonček (brez semen). Ko zadiši, dodamo še nastrgano limonino lupinico in drobtine. Med mešanjem zlato popražimo.

Ko so testenine kuhane, jih odcedimo, 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo. Iz kozice zajamemo polovico popraženih drobtin in jih prihranimo. Kuhane špagete dodamo v kozico, premešamo in dolijemo še žlico ali dve vode od kuhanja testenin. Dodamo še pečeno cvetačo. Preden postrežemo, potresemo s preostankom popraženih drobtin in obilico sveže nasekljanega peteršilja.