Pojdi na vsebino

Duhovito, skoraj ironično poimenovana priljubljena jed delavcev v mestnem pristanišču ob Ljubljanici v 17. stoletju, pomeni ocvrta piščančja bedra in perutnice.

pripravljen pogrinjek v domacem, rustikalnem stilu. na mizi postrezena pijaca in leteci zganci s prilogo. v ozadju rastlinje.

  • Čas:

    1:00 h

  • Število porcij:

    4

  • Avtor:

Žganci so bili namreč vsakdanja množična jed, pogosto tudi izraz revščine in preživetja.

SESTAVINE

  • 1 kg piščančjih krač in peruti
  • sol
  • 200 g moke
  • 3 jajca
  • 250 g krušnih drobtin
  • olje za cvrtje (prvotno so leteče žgance cvrli v svinjski masti ali lanenem olju)

POSTOPEK PRIPRAVE

Piščančje krače in peruti osušimo s papirnatim prtičem in solimo.

Pripravimo si tri globoke krožnike: v prvega nasujemo moko, v drugem razžvrkljamo jajca, v tretjega pa nasujemo drobtine. Kose piščanca najprej povaljamo v moki, nato namočimo v jajca in na koncu še povaljamo v drobtinah.

V globoko kozico nalijemo olje, da sega 2-3 prste globoko. Čim se olje razgreje, vanj polagamo kose piščanca. Prvih deset minut cvrenja posodo pokrijemo in cvremo pri zmerni temperaturi, nato posodo odkrijemo, piščanca obrnemo in ocvremo še po drugi strani, še približno pet minut. Piščanec mora biti skoz in skoz prepečen.