Pojdi na vsebino

Luka Košir (Grič)

mali zrezek, ob njem crni tartuf, polozena na vecji kroznik. za podlago sivomodre lesene letvice, z vidnimi znaki obrabe.

© Gruša Zorn

Ste za nekaj drugačnega? Luka Košir, eden najbolj ustvarjalnih in zanimivih chefov slovenske mlade generacije, je z nami delil svoj recept za telečji priželjc s porom, blitvo, brezovim sirupom in črnim tartufom.

SESTAVINE

  • 4 sveži telečji priželjci (cca.100g)
  • mehko maslo za premazovanje
  • sveže zeliščno maslo
  • 1 por
  • 1 šop blitve
  • 80g soljenega masla
  • 30g ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 žlica brezovega sirupa,
  • 2 žlici fižolovega fermenta ali dobre sojine omake
  • sol
  • sveži cvetovi materine dušice,
  • črni tartuf, shranjen v lastnem soku

POSTOPEK PRIPRAVE

Priželjc vsaj eno uro pred začetkom kuhanja vzemite iz hladilnika. Očistite ga membrane in žilic.

Očistite in nasekljajte por, pod tekočo vodo očistite liste blitve. Na olivnem olju pri zmernem ognju pražite por in pri tem pazite, da ne porjavi. Ko je mehak, mu dodajte očiščeno blitvo in podušite toliko, da blitva oveni. Vse skupaj nato zmeljite v pokončnem mešalniku ter dodajte preostanek oljčnega olja in soljeno maslo ter zmešajte v gladko kremo, ki jo pretlačite skozi fino cedilo in shranite na hladnem.

Priželjc rahlo posolite. Položite ga na hladno ponev, premazano z maslom, in pristavite na močan ogenj. Ko začenja postajati hrustljavo zapečen, ga obrnite in zapecite še na drugi strani. Ko je pečen, ga premažite z zeliščnim maslom in zorite v topli pečici.

Tik pred serviranjem segrejte ponev, dodajte maslo, ko to začne rahlo rjaveti pa dodajte še priželjce in pecite 30 sekund. Med pečenjem ves čas potresajte s ponvijo, da se lepo opečejo. Dodajte fižolov ferment (ali sojino omako) ter cvetove materine dušice in opekajte še 20 sekund. Odstranite ponev z ognja in dodajte brezov sirup. Mešajte toliko časa, da se sirup dobro oprime priželjca in pri tem pazite, da se ta ne zažge. Rahlo segrejte sok tartufa, mu dodajte žlico masla in ščep soli ter napravite emulzijo, v kateri pogrejte na rezine narezan tartuf. Na krožnik najprej servirajte kremo iz pora in blitve, jo prekrijte s priželjcem in dodajte maslen narezan tartuf.