Pojdi na vsebino

Recept za solato je objavil Valentin Vodnik v prvi kuharski knjigi v slovenskem jeziku z naslovom "Kuharske bukve", ki je izšla v Ljubljani leta 1799.

skleda regratove solate s trdo kuhanimi jajci na leseni descici, belo ozadje.

© Matevž Kostanjšek

  • Čas:

    0:15 h

  • Število porcij:

    2

  • Avtor:

SESTAVINE

  • Motovilec
  • trdo kuhana jajca
  • sol
  • olje
  • jabolčni kis
  • rdeča pesa
  • cvetača

POSTOPEK PRIPRAVE

Motovilec očistimo, operemo, položimo v skledo, solimo, ter zabelimo z oljem in kisom.
Trdo kuhana jajca olupimo in nasekljamo.
Rdečo peso skuhamo (ali spečemo v pečici do mehkega), ohladimo, olupimo in nasekljamo.
Cvetačo razdelimo na cvetove in skuhamo.
Na motovilec položimo jajce, rdečo peso in cvetačo.
Po želji in okusu krožnik še dodatno zabelimo.

Kot vidite, je recept za tole okusno in zdravo solato sila enostaven, dopušča pa tudi prilagoditve in dodatke glede na osebni okus - jajce lahko poširamo namesto trdo skuhamo, cvetačo lahko skuhamo samo na pol in nato popečemo na maslu, rdečo peso lahko nasekljamo na drobno in dodatno začinimo, po solati lahko potresemo popečen česen, bučna semena ali zdrobljene orehe... možnosti je zares veliko!