Skok na vsebino

Že od leta 1987 se Ljubljana ponaša z nazivom mesto trte in vina, zadnjih nekaj let pa na grajskem hribu v Ljubljani uspeva grajski vinograd, z več tisočimi trtami.

bel kroznik na olivno zeleni in roza podlagi. na krozniku licno predstavljena solata s polivko, okrasena z orehi in listi petersilja

© Suzan Gabrijan

  • Čas:

    0:15 h

  • Število porcij:

    2

  • Avtor:

Trgatev tako pozdravimo z naborom receptov, ki vključujejo grozdje - tisto iz grajskega hriba ali tisto, ki tradicionalno že stoletja v poznem poletju in zgodnji jeseni prihaja na ljubljansko tržnico.

SESTAVINE

  • 1 jabolko
  • 200 g čvrstih grozdnih jagod
  • 2 čvrsti stebli zelene
  • 100 g orehovih jedrc
  • nekaj solatnih listov

Solatna polivka:

  • limonin sok
  • 1 žlica majoneze
  • 1 žlička jogurta
  • sol, poper

POSTOPEK PRIPRAVE


Jabolku izrežemo muho, ga narežemo na tanke krhlje ter takoj pokapljamo z limoninim sokom. Grozdne jagode prepolovimo. Zelenina stebla prečno narežemo na tanke rezine. Orehova jedrca pustimo cela. Za polivko zmešamo majonezo, jogurt, sol, poper in zaokrožimo s pravo mero limoninega soka.

V skledo nastavimo splaknjene in osušene solatne liste. V sredino dodamo jabolko, grozdje in zeleno, ki smo jih temeljito zabelili s polivko. Po vrhu potresemo orehe in ponudimo.