Recepti

Zvezdini krofi

Ena najbolj priljubljenih ljubljanskih slaščičarn je z nami delila recept za slastne krofe. Naj bo pustni čas poln navihanih nasmehov in oblizovanja prstov.

Zvezdini krofi
Time to make
Čas priprave 2 h
Number of people
Količina za 4 osebe
Sestavine

500 g dobre bele pšenične moke
4 rumenjaki
30 g svežega kvasa
60 g masla
50 g vaniljevega sladkorja + 1 čajna žlička sladkorja
1 zravnana čajna žlička soli
1 jedilna žlica ruma
300 ml mlačnega mleka + 3 jedilne žlice mlačnega mleka
olje za cvrtje
polnilo po želji (marelična marmelada, vaniljeva krema, čokoladna krema ...)
vaniljev sladkor v prahu za posip

Postopek priprave

Vse sestavine naj bodo tople. Testo moramo pripraviti tako mehko, da ga lahko obdelujemo s kuhalnico, z rokami pa ne. Moke ne dodamo naenkrat, temveč postopoma. Potrebna količina moke je namreč odvisna od njene vlage, velikosti jajc, žlic s katerimi merimo dodatke, zato nam je včasih nekaj preostane. Testu za krofe dodamo nekaj ruma, zato da vpivjajo manj maščobe. 

V lončku zmešamo nekaj žlic mlačnega mleka s čajno žličko sladkorja in 30 g kvasa ter pustimo, da vzhaja. 

Posebej razmešamo 60 g surovega mehkega masla, 50 g vanilijevega sladkorja, poravnano žličko soli, 4 rumenjake in žlico ruma. Dodamo vzhajan kvas, 300 ml mlačnega mleka in približno 500 g moke ter dobro zgnetemo. 

Testo gnetemo s kuhalnico ali električnim mešalnikom toliko časa, da se loči od posode in da postane svilnato in mehurjasto. Če gnetemo s kuhalnico, zajemamo testo zelo po malem, ker se sicer delajo v krofih prevelike luknje. Testo gnetemo v dovolj veliki skledi, zato da lahko testo kasneje dovolj naraste. Skledo pokrijemo s suho krpo in ga pustimo nekje na toplem. Ko naraste na dvojno količino pomeni da je dovolj vzhajano. 

Testo povaljamo v daljše svaljke, narežemo v 30 g težke koščke in jih z rokami oblikujemo v kroglice. V primerni razdalji jih položimo na pekač, ki ga obložimo z peki papirjem ali pomokano kuhinjsko krpo in pokrite kroglice postavimo na topel prostor, lahko tudi v priprto, rahlo ogreto pečico. Ko se krofi podvojijo so dovolj vzhajani. 

V širšo posodo za cvretje nalijemo za tri prste olja za cvrtje in ga zelo počasi segrejemo do 160 stopinj Celzija. Olje je primerno vroče ko se ob zobotrebcu v olju nabirajo mehurčki, lahko pa temperaturo preverimo tudi tako, da košček testa, ki ga vržemo v olje, najprej potone in se šele nato dvigne na površje. Če takoj zacvrči na površini, je olje že prevroče, če pa se med cvretjem olje peni je to znak, da je olje prehladno. Krofi v tem primeru vpijejo preveč maščobe. 

Vzhajane krofe cvremo v istem vrstnem redu, kot smo jih oblikovali. Položimo jih v olje z zgornjo stranjo navzdol; ne sme jih biti preveč, saj še narastejo. Pokrite cvremo 3 minute, nato jih obrnemo in odkrite pustimo v olju še tri minute. 

Ocvrte krofe polagamo na papirnato brisačo, vanje vbrizgamo želeno polnilo in nekoliko ohlajene potresemo še s sladkorjem v prahu. 


___________


Želimo vam prijetno ustvarjanje v domačih kuhinjah in dober tek!

Delite svoje krožnike z nami na Instagramu z uporabo oznake #gourmetlj.