V nadaljevanju besedila se bom izogibal rabi besedne zveze "turška kava", čeprav je to zelo uveljavljeno poimenovanje tistega, kar si doma največkrat sami pripravimo. Naj za začetek pojasnim izhodiščno dejstvo; obstajata samo dva načina izluževanja/priprave kavnih napitkov:
1. "FILTER" - gre za različne načine zagotavljanja prehajanja/pretakanja vode skozi kavni drobir (določena količina mlete pražene kave) in
2. "INFUZIJA," pri kateri določeno količino mlete pražene kave preprosto vsujemo v ustrezno količino vode
Govorili bomo torej o infuziji. In da ne bomo zveneli preveč znanstveno, ji lahko rečemo kar "domača kava". Torej, namen tega besedila je, da vas nagovorim k uvedbi nekaj sprememb, ko boste naslednjič pripravljali domačo kavo:
1.
Vode, ki jo boste uporabili, nikoli ne sladkajte vnaprej. Na ta način lahko hkrati skuhate kavo za različne kavopivce, se pravi za tiste, ki pijejo sladkano kavo in obenem za tiste, ki prisegajo na nesladkano kavo. Sladkor dodate v prazno skodelico tik preden jo napolnite s kavnim napitkom. Ta bo predvidoma še vedno dovolj vroč, da se bo sladkor v hipu stopil, ne da bi bilo potrebno mešati.
2.
Vedno odmerite količino vode! Količino določite s skodelico, iz katere boste kasneje pili. Pri tem je dobro poznati vsaj približno količino vode, ki jo dotična skodelica lahko sprejme. Če pripravljate kavo za družbo štirih, potem morate odmeriti štiri do roba polne skodelice vode (za vsakega pivca ena).
3.
Vodo postavite na ogenj (oziroma kar pač uporabljate) in jo segrejte skoraj do vretja. Ko boste opazili številne mehurčke, ki se pojavljajo na dnu kozice oziroma lončka ali džezve, obenem pa površina še vedno miruje, se pravi ne brbota kot vrela voda; takrat vodo odstavite in ugasnite ogenj, ker ga ne boste več potrebovali! Ko bomo kavo vmešali v vročo vodo, potem tega pripravka ne bomo več vračali nazaj na ogenj.
4.
V vročo vodo vsujte ustrezno količino mlete kave. Pri tem velja izhodiščno pravilo, ki pravi, da je razmerje med kavo in vodo 1:15. Torej potrebujete 10 gramov kave za vsakih 150 gramov vode. Tudi zato je pomembno, da poznate vsaj približen volumen skodelic, ki jih uporabljate. Osebno pri pripravi domače kave vedno uporabljam isto žličko, za katero sem že pred časom izmeril, koliko gramov kave zajame.
5.
Ko vsujete kavo v vodo, dobro premešajte, da se bodo vsi delci omočili in porazdelili po celotni prostornini. Po tem džezve ne vračajte nazaj na ogenj! S tem bi bila kava prekomerno izpostavljena vročini, kar bi vodilo v prekomerno izluževanje kavnih snovi, kar pa kvarno vpliva na okus. Poenostavljeno povedano se krepijo grenke komponente okusa.
6.
Počakajte približno dve minuti (raje manj kot več) in kavni napitek previdno nalijte v skodelice ne da bi vam pri tem kavna usedlina pobegnila preko roba džezve v skodelico! Če vam kavna usedlina pobegne v skodelico, se bo še naprej družila z napitkom, ki ga boste pili. Pri tem, se bo ves čas še naprej vršila ekstrakcija kavnih snovi. Povedano drugače, vaša kava bo vedno močnejša. Zadnji požirek bo najmočnejši in takšna koncentracija kavnih snovi ne bo več blagodejna. Pomembno je tudi vedeti, da med pitjem del kavne usedline popijemo in le-ta nadaljuje svojo pot v naš želodec, kjer se izluževanje kavni snovi še kar nadaljuje!
Tako, kot vidite, je priprava kave zelo preprosta. Še posebej, če jo pripravite na opisani način. Pri tem pa nikar ne mislite, da bo v enaki meri preprosto vpeljati spremembe, ki so, seveda, dobronamerne. Veliko sogovornikov, ki so doma sami preizkusili opisani način, mi je kasneje priznalo, da jim sprva ni uspevalo v celoti upoštevati vseh navodil. Največ »železnih srajc« so slekli v zadnjem delu priprave, ko so se morali skoraj prisiliti, da kave ne vračajo nazaj na ogenj. So pa zato vsi kasneje navdušeno pripovedovali, da dosledno upoštevanje navodil resnično izboljša končni rezultat v skodelici. Najpomembnejša sprememba je namreč nekoliko nižja temperatura vode. Če se spomnite, napotek narekuje, da vode ne zavrete. Pa tudi s tem, ko preprečite vstop kavne usedline, ste neposredno vplivali na boljši okus kave.
Naj se za konec dotaknem še vprašanja okusa kave. Kakšen je pravzaprav okus kave? Pošten odgovor je, da je okusov kave več. V vsakem kavnem napitku je preko dva tisoč spojin, od teh jih je več kot tisoč iz skupine arom. Verjetno vsi vemo, da je zaznava okusa odvisna od tega, kar pred okušanjem zavohamo. V tem trenutku je pomembno izpostaviti, da je aroma kavnih zrn vrste Coffea arabica (arabika) bolj kompleksna kot pri vrsti Coffea canephora (robusta). Ti dve se namreč največkrat udeležujeta v kavnih mešanicah. Robusta ima večji delež snovi, ki v okusu poudari grenkobo. Ker ima arabika teh snovi manj, je lažje preseči grenkobo in okušati še ostale dimenzije oziroma okuse. Arabika vam omogoča okušati komponento, ki je ljudem pri kavi zelo tuja oziroma nezaželjena. Govorim o kislosti oziroma, kot sam rad vztrajam – sadnosti! Sadnost je neposredni dokaz kakovosti in svežine arabik! In postopek priprave, ki sem vam ga opisal, pomaga okrepiti zaznavo sadnosti (zaradi nižje temperature in večjega nadzora intenzivnosti izluževanja kavnih snovi), razen, če mešanica kave, ki jo kupujete, vsebuje prevelik delež robuste ali pa je vprašljive svežine.
Opisane spremembe v pripravi bodo zagotovo izzvale spremembo v okusu. To lahko preverite takoj, s kavo, ki jo imate ta hip doma. Če pa kadarkoli kasneje zberete pogum ali daste radovednosti prosto pot, potem kdaj prekinite rutino in kupite kakšno drugo kavno mešanico, takšno z višjim deležem arabike ali pa, še bolje, kavno vrečko, ki dovolj prepričljivo pojasnjuje, da so v njej zgolj zrna vrste arabika (100% arabica).
Tine Čokl
Potica je kraljica slovenske peke. V Ljubljani pa se peče dehteča pehtranova potica. Čeprav je pe...
Tudi če ne bi pogledali na koledar, bi vedeli: po oljčnih vejicah v rokah mimoidočih, ki jih sre...
Dobre novice za vse, ki vas vsako pomlad poleg sončnih žarkov najbolj razveselijo nove kulinaričn...
Zgodi se ti lahko vsak dan. Vendar ne kjerkoli. Doživiš ga lahko samo v Ljubljani. Trenutek, ko se...
Vizija majhne, edine ljubljanske destilarne džina in viskija Broken Bones je trdna kakor kamenkost....
Kako sledimo teku letnih časov v Ljubljani? Ko ozelenijo vrbe ob Ljubljanici ali se rožniški hrib...
V Pekarni Osem na Starem trgu se bržkone vsak dan zgodi nekaj čarobnega. Podobno kot v slavni peka...
Letos pustna rajanja morda res odpadejo, a krofom se vam ni treba na noben način odpovedati! Zdaj ...
V okviru projekta Ljubljanska kakovost, ki letos že drugič poteka v sodelovanju z uglednim mednaro...
V Slovenskem etnografskem muzeju je v okviru projekta Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021d...
V centru Ljubljane, na Borštnikovem trgu 1, se je začenja nova zgodba, ki sliši na ime Njokarna. ...
Spet je tisti čas v letu, ko svoje najdražje obdarujemo - s pozornostjo, z bližino, s skupnimi ob...
Čeprav smo pretekli mesec preživeli v glavnem doma, smo se z letošnjim programom November Gourmet...
S chefom Karimom Merdjadijem, slaščičarskim mojstrom, ki ga ljubitelji dobre hrane poznate tudi s...
Z Binetom Volčičem, enim od bolj "divjih" ljubljanskih chefov, ki vodi Monstera Bistro, smo se pog...
Martin je iz mošta naredil vin in v domačih kuhinjah že ves teden diši po pečenih račkah in go...
Kuharskega mojstra Luka Jezerška, člana ene najbolj znanih gostinskih družin pri nas, ki je odgov...
Junija letos je Slovenijo razveselil težko pričakovani prvi Michelinov vodnik, ki je med šest slo...
Zdaj že tradicionalni November Gourmet Ljubljana se bo odvil tudi letos in bo kljub prilogoditvi ra...
Kakšen premični praznik je Ljubljana? S kom je nazdravljal Prešeren pri Šestici, s kom je poseda...
Ljubljanski krožniki pripovedujejo neštete zgodbe naše prestolnice. V njih je ujeta starodavna du...
Poletje je za mnoge od nas tradicionalno čas, ko se razbežimo po vsem svetu ter odkrivamo nove ...
Letošnja pomlad nas je zaradi vsem znanih okoliščin prikrajšala za eno naših najljubših dejavn...
Michelinov ikonični vodnik, imenovan tudi rdeča biblija, je prvič v svoji zgodovini naredil sezna...
Potica je zagotovo najbolj prepoznavna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem ča...
V času, ko moramo bolj kot kadarkoli prej paziti na svoje zdravje, zaščititi svoje bližnje in os...
Chef Mojmir Šiftar, mladi talent 2019 po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija, je svojo strast ...
Če ne moremo mi k ljubljanskim chefom, pridejo oni k nam! To odlično sladico smo si pred karanteno...
Recept za solato je objavil Valentin Vodnik v prvi kuharski knjigi v slovenskem jeziku z naslovom ...
Ker je že pred časom začela veljati uredba o prepovedi zbiranja na javnih pripreditvah, bomo z na...
Zaradi zadnjih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom, ki jih je sprejel Svet z...
V Ljubljano se konec marca 2020 vrača Evropski simpozij hrane, katerega vizija je postati vodilna p...
V petek, 22. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...
Na dogodku November Gourmet Finale smo razkrili vsebino prvega gastronomskega vodiča Gault&Millau L...
V petek, 22. 11., se bo v Mestu oblikovanja na Dunajski 123 v Ljubljani odvil vrhunec gastronomskega...
V sredo, 13. novembra, je v Pivnici Lajbah potekala okrogla miza z nekoliko provokativnim naslovom "...
V sredo, 13. novembra, se je ob izidu vodnika Gault & Millau za leto 2020 v Hotelu Slon odvil gala v...
Ljubljana je nedavno v Londonu prejela posebno priznanje za najboljšo kulinarično destinacijo svet...
Pred vrati je november, najbolj gurmanski mesec v prestolnici, ko se zdaj že tradicionalno odvija f...
Z Igorjem Jagodicem, chefom ene najprestižnejših ljubljanskih kulinaričnih ustanov, restavracije ...
Pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici domujejo številni zanimivi bistroji, kavarne in ...
Poletne počitnice so mimo in čas je, da se zazremo v september, ki obeta lepo število zanimivih k...
Veganiko je večina sladkosnedih Ljubljančanov najprej spoznala na Odprti kuhni, letos pa so na rav...
Pred nekaj meseci se je začela obsežna prenova ene najbolj živahnih ljubljanskih ulic - Trubarjev...
Pred kratkim se je v Stari Ljubljani, na Starem trgu 11, odprl nov bistro s svetovljanskim jedilniko...
V mesecih, ko se temperature redno dvignejo nad 30 stopinj, vsi iščemo načine, da se nekoliko ...
V poletnih dneh si težko predstavljamo kakšen prijetnejši način za preživljanje prostega popold...
Da bomo pripravljeni na toplo vreme, sončne žarke in sezono sladoleda, smo za vas na kup zbrali n...
Na ulice in trge mesnega jedra Ljubljane prihaja prva Ljubljanska vinska pot, ki bo tudi letos potek...
V nekaj mesecih odkar smo se nazadnje ozrli po Ljubljani in poiskali nove kotičke za kulinarične u...
V soboto, 25. maja, se bo v parku pri vrhniškem Cankarjevem domu odvijal že četrti Festival kave ...
Na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) je potekalo 5. tekmovanje v znanju...
Peter Vogelnik je dobri dve leti nazaj z odprtjem lokala Moji štruklji Slovenije pod Plečnikovimi ...
To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov...
Prebuja se pomlad in z njo se v Ljubljano vračajo tudi številne prireditve, na katerih se lahko se...
V torek, 19. marca, se je zaključil največji kulinarični dogodek leta pri nas - European Food Sum...
V petek, 22. marca, se na Pogačarjev trg po zimskem premoru vrača Odprta kuhna, eden najbolj prilj...
Poklepetali smo z Lukom Koširjem, enim najbolj talentiranih, ustvarjalnih in zanimivih slovenskih c...
V soboto, 16. marca, se bo v preddverju ljubljanskih Križank ter na Trgu francoske revolucije med 1...
V soboto, 16. marca, se boste lahko ljubitelji vrhunskih kuharskih mojstrovin sprehodili po prestoln...
Pust je čas, ko preganjamo zimo s pustnim rajanjem v norčavih maskah, pa tudi čas, ko se lahko br...
European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena ...
Ker že star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, smo za vas pripravili nekaj i...
Na Ciril-Metodovem trgu, v prostorih bivše urarne, se nahaja Klobasarna - zanimiv lokal, ki je zdru...
V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je ta teden potekala predstavitev knjige "Food Bluz: Ok...
Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...
Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...
Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...
V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...
Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...
Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...
Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...
Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...
V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...
V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...
Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...
Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...
V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...
V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...
V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...
V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...
V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...
Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...
Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...
Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...
Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...
Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...
Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...
Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...
V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...
20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...
Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...
Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...
Ljubljana Coffee Festival, ki vsako leto poteka v Mestnem muzeju Ljubljana, predstavlja celovito pon...