Ljubljanski zajtrk

Po jutru se dan pozna, po zajtrku pa mesto prepozna! Začnite ga s svežimi jedmi iz lokalno pridelanih sestavin. Ljubljanski zajtrk, ki je na voljo v nekaterih ljubljanskih restavracijah in hotelih, vsebuje pridelke in izdelke lokalnih kmetov, sadje iz sadovnjakov ter zelenjavo z njiv in rastlinjakov Ljubljane z okolico.

Z njiv in polj v okolici Ljubljane

kruh, pekovsko pecivo, Janška vezivka
bio kosmiči
Vodnikova motovilčeva ali "repunclova" solata

Iz čebeljih panjev

med lokalnih pridelovalcev

Z ljubljanske mlečne tržnice

jogurti
mleko
maslo in siri

Mesni izdelki

suhe mesnine in šunka
jetrna pašteta
kuhan goveji jezik
kuhana, rahlo dimljena klobasa

Iz sadovnjakov

pečena jabolka
naravni jabolčni sok z Janč

OKUSI LJUBLJANE: SEZONSKE SLADICE

Ljubljanske skutne palačinke s pehtranom
štruklji
jabolčni zavitek ali "štrudl"
potica (pehtranova, skutna, orehova …)

Ljubljana se uvršča med gastronomske prestolnice Evrope. Ljubljanski zajtrk je izkušnja lokalnih okusov, ki se prične že zjutraj in je na voljo v nekaterih ljubljanskih restavracijah in hotelih. Tovrstni  zajtrk je okusna posledica zelene nabavne verige iz lokalne njive na lokalno mizo, do turista oziroma gosta. V letošnjem letu želimo aktivirati še več gostinskih ponudnikov, ki bi ponujali lokalni zajtrk in s tem opozoriti, da je prvi obrok dneva zagotovo najpomembnejši, zagotovo pri tem največ šteje kvaliteta lokalnega.

Kaj je Zelena nabavna veriga?
Projekt Zelene nabavne verige je spodbudila ugotovitev, da je lokalno pridelane hrane, po kateri povprašujejo domači in tuji obiskovalci Ljubljane in regije Osrednja Slovenija, premalo. Lokalno pridelane sestavine so tudi trend v sodobni kulinariki in čedalje pomembnejši element turistične ponudbe v Ljubljani. Zato je Turizem Ljubljana leta 2015 v sodelovanju z Oddelkom za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana, Tovarno trajnostnega turizma GoodPlace in zadrugo Jarina hotelirjem in restavracijam v prestolnici in regiji Osrednja Slovenija ponudil možnost preproste in organizirane nabave lokalno pridelanih živil – oziroma, kadar to ni mogoče, regionalno ali nacionalno pridelanih – po ugodnih cenah, z namenom, da pridelki lokalnih proizvajalcev dospejo do gosta.

Ker je lokalnih ponudnikov na trgu vse več, vedno večja je pa tudi želja po spodbujanju lokalne samooskrbe z živili, smo projekt lansko leto nadgradili z organizacijo prve Borze lokalnih živil.

#