Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević
Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem
Članki

2. festival živih vin

V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavnim sommelierjem Hiše Franko, odvijal 2. festival živih vin. Skozi 10 kozarcev izbranih vin iz štirih slovenskih vinorodnih okolišev so obiskovalcem predstavili deset biodinamičnih vinarjev in principe biodinamičnne pridelave vina.

Večer v do zadnjega kotička napolnjeni Kuchi se je začel z enourno delavnico, v kateri je Alen Audič s štirimi vinarji predstavil pridelavo živih vin in proces maceracije ter podrobneje pojasnil vpliv različnih dejavnikov na živa vina, nadaljeval pa se je z degustacijo biodinamičnih vin desetih slovenskih vinarjev.

V domačnem ambientu je bilo pri vsakem od vinarjev moč pokusiti po eno vino, dobro razpoloženi vinarji pa so z veseljem tudi odgovorili na vprašanja obiskovalcev ter z njimi delili svoje znanje. Za še prijetnejše vzdušje festivala, organiziranega na vrhunskem nivoju, je ekipa Kuche poskrbela s prigrizki, odličnimi veganskimi picami iz kislega testa ter živo glasbo.

Slovensko sceno sonaravne pridelave živih vin smo spoznavali skozi vina in besedo dveh kraških vinarjev, Marka Tavčarja (Pietra) ter Joška Renčela (Renčel), dveh predstavnikov briških biodinamičnih pridelovalcev, Andreja Kristančiča (Nando) in Marka Reje (Reia), in treh Štajercev, Radovana Šumana (Šuman), Boža Zorjana (Zorjan) ter Acija Urbajsa (Organic Anarchy), Vipavsko dolino pa so zastopali trije specialisti za živa vina, Zmago Petrič (Guerila), Primož Lavrenčič (Burja) ter Miha Batič (Batič). Slednji je na festival prinesel vino, stekleničeno posebej za to priložnost.


Biodinamična vina

Delo v vinogradu pri pridelavi biodinamičnih vin poteka z največjim spoštovanjem do narave in trte, pri čemer vinar ohranja popolno in absolutno transparentnost postopka – brez škropiv, brez posegov, brez aditivov, vedno v popolnem sozvočju z naravnimi procesi, tako pri pridelavi kot pri predelavi vina. Nemalokrat se biodinamični vinarji v vinogradih in kleteh poigravajo tudi z nekonvencionalnimi pristopi in metodami, med njimi s spontanim vrenjem brez nadzora temperature ter različno dolgo maceracijo, zato so ta vina pogosto presenetljiva in izjemno kompleksna.

Bo besedah Martina Rojnika (direktor inštituta S.U.R.F.) so takšni dogodki pomembni, saj "Povezovanje naravnih vin in žive hrane je povezovanje odgovornih praks. Festival živih vin je platforma, kjer želimo kot organizator predstaviti prednosti fermentacij, živil brez dodanih kemikalij in opozoriti na pomembnost stika z naravnim okoljem, živo zemljo," ter o načrtih za prihodnost festivala dodal: "Festival živih vin bo postal glavna promocijska platforma za naravne vinarje v regiji, kjer bomo predstavili tudi zamejske pridelovalce, oblikovali izobraževalne programe in širili kulturo pitja naravnih vin.


Fotografije: Nejc Ketiš

Članki

Ideje za najokusnejše slovo od starega leta

Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...

Dogodki

Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem

V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...

Članki

Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević

Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...

Članki

November Gourmet Finale

Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...

Novice 26.11.2018

Imamo nov okus Ljubljane!

V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Članki

Konferenca Njam zgodbe

V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...

Novice 21.11.2018

Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija

V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...

Članki

Brina - ljubljanski teden džina

V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...

Članki

Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah

V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju z Binetom Volčičem

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...

Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...

Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...

Reportaže

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...

Novice 28.9.2018

Turizem Ljubljana prejel nagrado za Borzo lokalnih živil

V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...

Novice, Dogodki 10.8.2018

Čokoljana, festival za ljubitelje čokolade

20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...

Članki

Ljubljanski kulinarični turizem v razcvetu

Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...

Dogodki, Novice, Članki 10.8.2018

Festival November Gourmet bo ponovno bogatil kulinarično dogajanje v Ljubljani

Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...

Intervjuji, Novice 9.8.2018

Peter Ševič o Ljubljana Coffee Festivalu

Ljubljana Coffee Festival, ki bo potekal v Mestnem muzeju Ljubljana 5. in 6. oktobra, bo že drugič...