Večer v do zadnjega kotička napolnjeni Kuchi se je začel z enourno delavnico, v kateri je Alen Audič s štirimi vinarji predstavil pridelavo živih vin in proces maceracije ter podrobneje pojasnil vpliv različnih dejavnikov na živa vina, nadaljeval pa se je z degustacijo biodinamičnih vin desetih slovenskih vinarjev.
V domačnem ambientu je bilo pri vsakem od vinarjev moč pokusiti po eno vino, dobro razpoloženi vinarji pa so z veseljem tudi odgovorili na vprašanja obiskovalcev ter z njimi delili svoje znanje. Za še prijetnejše vzdušje festivala, organiziranega na vrhunskem nivoju, je ekipa Kuche poskrbela s prigrizki, odličnimi veganskimi picami iz kislega testa ter živo glasbo.
Slovensko sceno sonaravne pridelave živih vin smo spoznavali skozi vina in besedo dveh kraških vinarjev, Marka Tavčarja (Pietra) ter Joška Renčela (Renčel), dveh predstavnikov briških biodinamičnih pridelovalcev, Andreja Kristančiča (Nando) in Marka Reje (Reia), in treh Štajercev, Radovana Šumana (Šuman), Boža Zorjana (Zorjan) ter Acija Urbajsa (Organic Anarchy), Vipavsko dolino pa so zastopali trije specialisti za živa vina, Zmago Petrič (Guerila), Primož Lavrenčič (Burja) ter Miha Batič (Batič). Slednji je na festival prinesel vino, stekleničeno posebej za to priložnost.
Biodinamična vina
Delo v vinogradu pri pridelavi biodinamičnih vin poteka z največjim spoštovanjem do narave in trte, pri čemer vinar ohranja popolno in absolutno transparentnost postopka – brez škropiv, brez posegov, brez aditivov, vedno v popolnem sozvočju z naravnimi procesi, tako pri pridelavi kot pri predelavi vina. Nemalokrat se biodinamični vinarji v vinogradih in kleteh poigravajo tudi z nekonvencionalnimi pristopi in metodami, med njimi s spontanim vrenjem brez nadzora temperature ter različno dolgo maceracijo, zato so ta vina pogosto presenetljiva in izjemno kompleksna.
Bo besedah Martina Rojnika (direktor inštituta S.U.R.F.) so takšni dogodki pomembni, saj "Povezovanje naravnih vin in žive hrane je povezovanje odgovornih praks. Festival živih vin je platforma, kjer želimo kot organizator predstaviti prednosti fermentacij, živil brez dodanih kemikalij in opozoriti na pomembnost stika z naravnim okoljem, živo zemljo," ter o načrtih za prihodnost festivala dodal: "Festival živih vin bo postal glavna promocijska platforma za naravne vinarje v regiji, kjer bomo predstavili tudi zamejske pridelovalce, oblikovali izobraževalne programe in širili kulturo pitja naravnih vin.
Fotografije: Nejc Ketiš
European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena ...
Ker že star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, smo za vas pripravili nekaj i...
Na Ciril-Metodovem trgu, v prostorih bivše urarne, se nahaja Klobasarna - zanimiv lokal, ki je zdru...
V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je ta teden potekala predstavitev knjige "Food Bluz: Ok...
Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...
Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...
Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...
V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...
Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...
Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...
Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...
Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...
V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...
Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...
Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...
V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...
V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...
V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...
V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...
V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...
Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...
Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...
Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...
Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...
Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...
Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...
Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...
V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...
20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...
Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...
Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...
Ljubljana Coffee Festival, ki bo potekal v Mestnem muzeju Ljubljana 5. in 6. oktobra, bo že drugič...