Moji štruklji Slovenije - prva slovenska štrukljarnica
Festival kave Vrhnika
Novice 15.5.2019

5. tekmovanje v znanju in spretnostih dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije

Na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) je potekalo 5. tekmovanje v znanju in spretnostih dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije. 96 dijakov in študentov iz 10 šol se je preizkusilo na letošnjo temo "Kulinarična dediščina – Uživam tradicijo" v različnih kategorijah s področij živilstva, kulinarike, vizualne umetnosti in kulinarične dediščine. Dijake in študente je nagovoril tudi Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, prof. dr. Janez Bogataj pa je kot gostujoči predavatelj v okviru tekmovanja izpostavil tudi vprašanje uporabe prehranske kulturne dediščine v sodobnih gastronomijah in kulinarikah.

Mag. Jasna Kržin Stepišnik, direktorica BIC Ljubljana, je dejala: "Tekmovanje je ena od mnogih aktivnosti, s katerimi naše dijake in študente spodbujamo k poglabljanju znanja in veščin ter pridobivanju dragocenih izkušenj za uspešno nadaljnje izobraževanje in karierno pot na teh za Slovenijo pomembnih področjih."

96 tekmovalcev študentov in dijakov, ki se izobražujejo pod okriljem 10-ih šol s področja biotehnike, je na BIC Ljubljana tekmovalo v 6 kategorijah: Vizualna umetnost – priprava pogrinjkov, Kulinarika – priprava jedi, Živilstvo – priprava pekovskih ali slaščičarskih izdelkov, Znanje o kulinarični dediščini, Priprava prispevka – projektne naloge in Fotografija, flim ali video.

DOBITNIKI PRVIH MEST PO POSAMEZNIH KATEGORIJAH

  • V kategoriji Vizualna umetnost – priprava pogrinjkov: Katja Vačovnik, Šola za hirtikulturo in vizualne umetnosti Celje
  • V kategoriji Kulinarika – priprava jedi: Janko Dulc, BIC Ljubljana (leteči žganci z masovnikom, sotiranim grahom in karameliziranimi jabolki z brusnicami) in Jure Cesar, BIC Ljubljana (govnač s kranjsko klobaso)
  • V kategoriji Živilstvo – priprava pekovskih ali slaščičarskih izdelkov
    Slaščičarstvo: Vojko Korez, ŠC Ptuj Biotehniška šola (prosena torta z rabarbaro in jagodami)
    Pekarstvo: Monika Meško, Izobraževalni center Piramida (ajdov kruh hajdnik)
  • V kategoriji Znanje o kulinarični dediščini Ivan Praznik, Biotehniška šola Maribor in Ines železnik, Biotehniški center Naklo
  • V kategoriji Priprava prispevka Urška Gorišek, ŠC Ptuj, Biotehniška šola (Praznična miza središče družinskega dogajanja)
  • V kategoriji Projektne naloge Sara Pirc, Neža Murn, BIC Ljubljana (Pust mastnih ust – tradicija sodobnih doživetij) in Mateja Kalan, Miha Naglič , BC Naklo (Tradicionalno, slovensko, domače)
  • V kategoriji Fotografija Jakob Kurinčič, ŠC Nova Gorica Biotehniška šola (kuhanje polente)
  • V kategoriji Film ali video Aljaž Jesenko, Denis Rozman, Andrej Klobučar, BC Naklo (sendvič vs. babičini žganci)


Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je v nagovoru dijakom, študentom in mentorjem poudaril, da je gastronomija eden od pomembnih nosilcev razvoja slovenskega turizma. "Brez vas, vašega zanimanja in odločanja za poklice v gostinstvu in turizmu, kmetijstvu ter živilstvu, se ne bo ohranilo bogastvo slovenske gastronomije, saj je znanje o lokalnih sestavinah, tradicionalnih receptih ter o sodobni in inovativni kulinariki osnova dobre gastronomije," je še dodal.

Tekmovanje pa je bila priložnost tudi za razmislek o tem, kakšne so možne oblike in vsebine uporabe prehranske kulturne dediščine v sodobnih gastronomijah in kulinarikah. O tem je zbrane nagovoril tudi prof. dr. Janez Bogataj, ki je med drugimi opozoril, da je v Sloveniji na omenjenem področju še veliko potenciala, denimo za muzej kulinarične dediščine ali kulinarično-gastronomsko gledališče.

BIC Ljubljana je kot organizator 5. tekmovanja v znanju in spretnostih dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije obiskovalcem ponudil tudi bogat spremljevalni program. Na stojnicah v Botaničnem vrtu UL so predstavili številne aktivnosti, povezane s kulinarično dediščino in projektom Uživam tradicijo (program sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška). V okviru slednjega bodo vzpostavili kulinarično transverzalo od Panonije do Jadrana.

Članki

Poletna osvežitev

​V mesecih, ko se temperature redno dvignejo nad 30 stopinj, vsi iščemo načine, da se nekoliko ...

Članki

Martinčkanje v Ljubljani - najlepši vrtovi ljubljanskih lokalov

V poletnih dneh si težko predstavljamo kakšen prijetnejši način za preživljanje prostega popold...

Članki

Kam na sladoled in gelato v Ljubljani?

Da bomo pripravljeni na toplo vreme, sončne žarke in sezono sladoleda, smo za vas na kup zbrali n...

Dogodki

Prva poletna vinska osvežitev – Ljubljanska vinska pot

Na ulice in trge mesnega jedra Ljubljane prihaja prva Ljubljanska vinska pot, ki bo tudi letos potek...

Članki

Novosti v kulinarični ponudbi Ljubljane

V nekaj mesecih odkar smo se nazadnje ozrli po Ljubljani in poiskali nove kotičke za kulinarične u...

Dogodki

Festival kave Vrhnika

V soboto, 25. maja, se bo v parku pri vrhniškem Cankarjevem domu odvijal že četrti Festival kave ...

Članki

Moji štruklji Slovenije - prva slovenska štrukljarnica

Peter Vogelnik je dobri dve leti nazaj z odprtjem lokala Moji štruklji Slovenije pod Plečnikovimi ...

Novice, Dogodki 17.4.2019

Prihaja Brina, ljubljanski festival džina

To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov...

Novice, Dogodki 9.4.2019

Naj kulinarični dogodki v Ljubljani v letu 2019

Prebuja se pomlad in z njo se v Ljubljano vračajo tudi številne prireditve, na katerih se lahko se...

Novice 25.3.2019

Evropski simpozij hrane uspešno zaključen

V torek, 19. marca, se je zaključil največji kulinarični dogodek leta pri nas - European Food Sum...

Novice, Dogodki 20.3.2019

Odprta kuhna stopa v sedmo sezono

V petek, 22. marca, se na Pogačarjev trg po zimskem premoru vrača Odprta kuhna, eden najbolj prilj...

Intervjuji

Intervju: Luka Košir

Poklepetali smo z Lukom Koširjem, enim najbolj talentiranih, ustvarjalnih in zanimivih slovenskih c...

Novice, Dogodki 4.3.2019

Predpremiera Odprte kuhne v Križankah

V soboto, 16. marca, se bo v preddverju ljubljanskih Križank ter na Trgu francoske revolucije med 1...

Novice, Dogodki 28.2.2019

Gourmet Ljubljana Crawl (Kulinarični sprehod Gourmet Ljubljana)

V soboto, 16. marca, se boste lahko ljubitelji vrhunskih kuharskih mojstrovin sprehodili po prestoln...

Članki

Kam po pustne krofe?

Pust je čas, ko preganjamo zimo s pustnim rajanjem v norčavih maskah, pa tudi čas, ko se lahko br...

Novice 14.2.2019

Marca prihaja Evropski simpozij hrane (European Food Summit)

European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena ...

Članki

Že vesta, kam gresta za Valentinovo?

Ker že star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, smo za vas pripravili nekaj i...

Intervjuji

Intervju: Stanislav Logar - Stanč

Na Ciril-Metodovem trgu, v prostorih bivše urarne, se nahaja Klobasarna - zanimiv lokal, ki je zdru...

Novice 25.1.2019

Food Bluz - Okusni bluz postavlja BTC City Ljubljana na zemljevid kulinaričnih destinacij

V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je ta teden potekala predstavitev knjige "Food Bluz: Ok...

Članki

Triki za lajšanje januarske melanholije

Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...

Članki

Novo leto, novi gurmanski kotički

Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...

Novice 4.1.2019

Izšla je nova knjiga chefa Janeza Bratovža

Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...

Članki

Pice iz testa z drožmi tudi v Ljubljani

​V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...

Članki

Potica, kraljica praznične mize

Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...

Novice 20.12.2018

Cecchini Show v restavraciji diVino

Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...

Članki

Sprehod po praznični Ljubljani

Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...

Članki, Dogodki

Ideje za najokusnejše slovo od starega leta

Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...

Dogodki

Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem

V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...

Članki

2. festival živih vin

V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...

Članki

Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević

Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...

Članki

November Gourmet Finale

Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...

Novice 26.11.2018

Imamo nov okus Ljubljane!

V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Članki

Konferenca Njam zgodbe

V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...

Novice 21.11.2018

Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija

V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...

Članki

Brina - ljubljanski teden džina

V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...

Članki

Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah

V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju z Binetom Volčičem

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...

Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...

Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...

Reportaže

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...

Novice 28.9.2018

Turizem Ljubljana prejel nagrado za Borzo lokalnih živil

V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...

Novice, Dogodki 10.8.2018

Čokoljana, festival za ljubitelje čokolade

20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...

Članki

Ljubljanski kulinarični turizem v razcvetu

Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...

Dogodki, Novice, Članki 10.8.2018

Festival November Gourmet bo ponovno bogatil kulinarično dogajanje v Ljubljani

Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...

Intervjuji, Novice 9.8.2018

Peter Ševič o Ljubljana Coffee Festivalu

Ljubljana Coffee Festival, ki bo potekal v Mestnem muzeju Ljubljana 5. in 6. oktobra, bo že drugič...