Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito
Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji
Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, prepleta izredno bogato vinsko ponudbo z dogajanjem, povezanim z vinom iz vseh treh vinorodnih dežel.

Slovenija je dežela vrhunskih vin, ki se po kakovosti uvrščajo v sam svetovni vrh. Pridelava vina pa sega globoko v zgodovino. Vinska trta se je razširila na območju Slovenije že v času Keltov, Rimljani pa so najbolj zaslužni za razvoj prvih oblik vinogradništva na naših tleh. V Sloveniji domuje najstarejša trta na svetu. Štajerska Žametovka je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta. Potomko le-te najdemo tudi v Grajskem vinogradu na Ljubljanskem gradu.

Na stičišču Sredozemlja, predalpskega sveta in Panonske nižine so zelo ugodne podnebne razmere za gojenje žlahtne vinske trte. Slovenija premore več kot 33 tisoč hektarjev vinogradniških leg Podravja, Posavja in Primorske. Vse tri vinorodne dežele se med seboj razlikujejo po rastišču in podnebju. Naravne razmere bistveno vplivajo na lastnosti vin, zato se dežele razlikujejo tudi glede izbora sort. Izbiramo lahko med belimi, rdečimi, zahtevnimi polnimi, blagimi, suhimi, sladkimi ali penečimi se vini. Med
tako bogato izbiro je skoraj nemogoče, da posameznik ne bi našel ustreznega vina zase. Mesto Ljubljana se ponaša s kakovostnimi vinotekami in različnim dogajanjem na področju ponudbe vina.

Kulinarični razcvet v Ljubljani je dosegel tudi vinske dogodke in jih privedel do novih razsežnosti. Že drugo leto zapored jih bomo povezali v festival November Gourmet, ki bogati dogajanje v Ljubljani. Vsi ljubitelji rujnega lahko v sklopu festivalskega dogajanja obiščejo Martinovanje v Ljubljani, ki pozdravlja dan, ko se mošt spremeni v vino, tradicionalen, že 21. po vrsti, Slovenskih festival vin in nekoliko mlajši Festival živih vin, ki si utira pot med priznane vinske festivale in je namenjen vsem ljubiteljem
naravnih vin ter fermentirane hrane.

Vinske in kulinarične aktivnosti lahko doživite tudi v bolj butični izdaji. Turizem Ljubljana vam omogoča organizirano Ljubljansko vinsko doživetje. Vsako soboto vas lokalni vinski poznavalci vodijo po skrbno izbranih vinskih postojankah in vam omogočijo degustacije devetih sort treh vinorodnih dežel. Degustacije spremlja izbrana lokalna kulinarika, ki je zaznamovana z bogato tradicijo. Pri pripravi tradicionalnih jedi je velik poudarek na uporabi lokalnih surovin in sodobni prezentaciji.

Jesen v Ljubljani ne bo čas zatišja, ampak zelo pestrega kulinaričnega dogajanja. Dogajanje bo razpršeno po celem mestu, med naborom dogodkov lahko vsak najde nekaj zase. Vabljeni!

Članki

Triki za lajšanje januarske melanholije

Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...

Članki

Novo leto, novi gurmanski kotički

Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...

Novice 4.1.2019

Izšla je nova knjiga chefa Janeza Bratovža

Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...

Članki

Pice iz testa z drožmi tudi v Ljubljani

​V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...

Članki

Potica, kraljica praznične mize

Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...

Novice 20.12.2018

Cecchini Show v restavraciji diVino

Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...

Članki

Sprehod po praznični Ljubljani

Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...

Članki, Dogodki

Ideje za najokusnejše slovo od starega leta

Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...

Dogodki

Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem

V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...

Članki

2. festival živih vin

V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...

Članki

Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević

Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...

Članki

November Gourmet Finale

Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...

Novice 26.11.2018

Imamo nov okus Ljubljane!

V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Članki

Konferenca Njam zgodbe

V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...

Novice 21.11.2018

Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija

V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...

Članki

Brina - ljubljanski teden džina

V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...

Članki

Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah

V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju z Binetom Volčičem

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...

Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...

Reportaže

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...

Novice 28.9.2018

Turizem Ljubljana prejel nagrado za Borzo lokalnih živil

V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...

Novice, Dogodki 10.8.2018

Čokoljana, festival za ljubitelje čokolade

20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...

Članki

Ljubljanski kulinarični turizem v razcvetu

Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...

Dogodki, Novice, Članki 10.8.2018

Festival November Gourmet bo ponovno bogatil kulinarično dogajanje v Ljubljani

Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...

Intervjuji, Novice 9.8.2018

Peter Ševič o Ljubljana Coffee Festivalu

Ljubljana Coffee Festival, ki bo potekal v Mestnem muzeju Ljubljana 5. in 6. oktobra, bo že drugič...