Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito
Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji
Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, prepleta izredno bogato vinsko ponudbo z dogajanjem, povezanim z vinom iz vseh treh vinorodnih dežel.

Slovenija je dežela vrhunskih vin, ki se po kakovosti uvrščajo v sam svetovni vrh. Pridelava vina pa sega globoko v zgodovino. Vinska trta se je razširila na območju Slovenije že v času Keltov, Rimljani pa so najbolj zaslužni za razvoj prvih oblik vinogradništva na naših tleh. V Sloveniji domuje najstarejša trta na svetu. Štajerska Žametovka je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta. Potomko le-te najdemo tudi v Grajskem vinogradu na Ljubljanskem gradu.

Na stičišču Sredozemlja, predalpskega sveta in Panonske nižine so zelo ugodne podnebne razmere za gojenje žlahtne vinske trte. Slovenija premore več kot 33 tisoč hektarjev vinogradniških leg Podravja, Posavja in Primorske. Vse tri vinorodne dežele se med seboj razlikujejo po rastišču in podnebju. Naravne razmere bistveno vplivajo na lastnosti vin, zato se dežele razlikujejo tudi glede izbora sort. Izbiramo lahko med belimi, rdečimi, zahtevnimi polnimi, blagimi, suhimi, sladkimi ali penečimi se vini. Med
tako bogato izbiro je skoraj nemogoče, da posameznik ne bi našel ustreznega vina zase. Mesto Ljubljana se ponaša s kakovostnimi vinotekami in različnim dogajanjem na področju ponudbe vina.

Kulinarični razcvet v Ljubljani je dosegel tudi vinske dogodke in jih privedel do novih razsežnosti. Že drugo leto zapored jih bomo povezali v festival November Gourmet, ki bogati dogajanje v Ljubljani. Vsi ljubitelji rujnega lahko v sklopu festivalskega dogajanja obiščejo Martinovanje v Ljubljani, ki pozdravlja dan, ko se mošt spremeni v vino, tradicionalen, že 21. po vrsti, Slovenskih festival vin in nekoliko mlajši Festival živih vin, ki si utira pot med priznane vinske festivale in je namenjen vsem ljubiteljem
naravnih vin ter fermentirane hrane.

Vinske in kulinarične aktivnosti lahko doživite tudi v bolj butični izdaji. Turizem Ljubljana vam omogoča organizirano Ljubljansko vinsko doživetje. Vsako soboto vas lokalni vinski poznavalci vodijo po skrbno izbranih vinskih postojankah in vam omogočijo degustacije devetih sort treh vinorodnih dežel. Degustacije spremlja izbrana lokalna kulinarika, ki je zaznamovana z bogato tradicijo. Pri pripravi tradicionalnih jedi je velik poudarek na uporabi lokalnih surovin in sodobni prezentaciji.

Jesen v Ljubljani ne bo čas zatišja, ampak zelo pestrega kulinaričnega dogajanja. Dogajanje bo razpršeno po celem mestu, med naborom dogodkov lahko vsak najde nekaj zase. Vabljeni!

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju z Binetom Volčičem

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...