Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina
Intervju z Binetom Volčičem
Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaja opazno narašča. Vse večja naklonjenost tej zanimivi pijači je vzbudila željo, da vest o tem širimo tudi mi. Potem ko je pred nekaj leti Slovenijo dosegla revolucija kraft piv, zdaj naglo dobivamo še kvalitetne butične znamke slovenskih ginov. Pijača ni priljubljena le kot klasična kombinacija s tonikom, temveč je vse bolj priljubljena kot ključna sestavina cocktailov in kot pomemben dodatek v kuhinji.

Zaradi izjemne priljubljenosti so to pijačo začeli uporabljati tudi kuharji in gostinci. Vse več svetovno znanih chefov gin uporablja kot dodatek pri pripravi hrane, saj vedno več pozornosti namenjajo preizkušanju in spajanju te priljubljene pijače in izbranih jedi. Gin je postal tako zelo priljubljen, da je dobil celo svoj dan, in sicer ga »praznujemo« 9. junija.

Pijača z vonjem po brinu je polna okusov, zato jo chefi uporabljajo kot mešanico zeliščnega in cvetličnega okusa. Poleg tega jo odlikujejo močne arome, zato poznavalci opozarjajo, da prevelika količina gina lahko prevlada druge okuse in začimbe v jedeh.
 
Jed z dodatkom gina je treba kuhati dovolj časa, da ves alkohol izhlapi. Dlje kot jo kuhate, več alkohola izhlapi, bolj okusna je. Podobno je pri zmrzovanju. Če pripravljate zmrznjeno sladico, lahko preveč gina onemogoči običajno zmrzovanje sladice. Izvrstno deluje s testeninami, ribami in perutnino. Prefinjen okus doda tudi sladicam. Odličen je za glazuro za pecivo in zelo hvaležen pri pripravi musov in zmrznjenih sladic.
 
Z uporabo so domače tudi gospodinje, saj ga priporočajo pri vlaganju kumaric, pri odstranjevanju vinskih madežev in smrada v čevljih. Ima izjemno moč kot osvežilec zraka, je čudežni napoj za mladosten videz, nasvetov za uporabo pa je z dneva v dan več.
 
Slovenci se lahko pohvalimo že z nekaj butičnimi znamkami, kot so Berryshka, Limbay Gin, Monologue, Bratinov Gin ter Brin Gin. Varilci imajo vedno bolj dodelane recepture, kar dokazujejo tudi različna odličja v tujini. Nazadnje se je slovenski gin kuharskega mojstra Tomaža Kavčiča v ZDA uvrstil med osem najboljših žganih pijač sveta!

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju z Binetom Volčičem

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...