Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah
Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija
Članki

Brina - ljubljanski teden džina

V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi novega projekta, ki bo dogajanje v Ljubljani osvežil najprej v gurmanskem novembru, nato pa spomladi 2019.

Brina - ljubljanski teden džina, se bo odvijal od 20. do 26. novembra, ko bomo lahko v 18 ljubljanskih lokalih poskusili Brino, prvi ljubljanski džin koktejl, namreč predstavlja uvod v večji dogodek, ki se bo prvič odvil prihodnjo pomlad. 

Brina - ljubljanski festival džina bo pod eno streho združil slovenske in tuje džin-kreatorje, mojstre koktejlov in kreativne chefe, ki bodo mešali in kuhali z džinom začinjene (ali z njegovimi sestavinami navdahnjene) kozarce in krožnike. 

Brino so predstavili v restavraciji Atelje, kjer sta goste s petimi hodi, ki so jih navdihnili džin in njegove sestavine, navdušila kuharska mojstra Jorg Zupan (Atelje) in Luka Košir (Gostišče Grič). Na krožnikih smo tako našli brinove jagode, rakitovec, ruševje, likviricijo in majaron, spremljali pa so jih koktajli s tremi vrhunskimi slovenskimi džini – Gin Brinom, džinom Karakter ter džinom Monologue. 

"Svetovna džin revolucija je dosegla tudi Slovenijo, na sceni je že lepo število izjemnih domačih džinov, manj znano pa je, da je brin z naših koncev tudi ključna sestavina najboljših svetovnih džinov. Zato si Ljubljana zasluži takšen dogodek, ki mesto postavlja ob bok velikim svetovnim prestolnicam in ki bo našim odličnim destilarjem nudil platfomo za predstavitev domači in tuji javnosti," je o ciljih festivala povedala Alma Kochavy.

Bogato dogajanje, povezano z džinom in brinom, se začenja že danes v kar 18 različnih lokalih v Ljubljani, ki bodo v svojo ponudbo umestili koktajl Brina.

"Odziv ljubljanskih gostincev na našo pobudo je res izjemen, še posebej pa smo veseli podpore Javnega zavoda Turizem Ljubljana. Vse skupaj nam daje vedeti, da smo s projektom in z našimi prizadevanji za promocijo slovenske kulinarike na pravi poti," je dejal Lior Kochavy, ki se je pošalil, da ko je bil pred šestimi leti enkrat lačen, je nastala Odprta kuhna, letos pa je bil žejen, in je nastala Brina.

V Ateljeju pa včeraj ni dišalo le po mojstrovinah chefov Luke Koširja in Jorga Zupana, temveč so goste očarale tudi sveže in polne arome koktejlov, ki jih je pripravljala mojstrica mešanja pijač Tina Pirnat. Zvezda večera je bila Brina, ki jo je zasnoval eden najboljših slovenskih sommelierjev Gašper Čarman. Vanjo je zamešal sirup ingverja, jabolka in limone ter pink tonik, osrednja sestavina Brine pa mora biti slovenski džin, saj naše džine odlikuje večja količina in posledično močnejša aroma pravega brina.

Seznam lokalov, kjer lahko poskusite Brino, ter druge aktualne informacije najdete na Facebook strani festivala Brina.

Članki

Ideje za najokusnejše slovo od starega leta

Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...

Dogodki

Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem

V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...

Članki

2. festival živih vin

V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...

Članki

Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević

Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...

Članki

November Gourmet Finale

Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...

Novice 26.11.2018

Imamo nov okus Ljubljane!

V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Članki

Konferenca Njam zgodbe

V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...

Novice 21.11.2018

Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija

V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...

Članki

Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah

V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju z Binetom Volčičem

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...

Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...

Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...

Reportaže

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...

Novice 28.9.2018

Turizem Ljubljana prejel nagrado za Borzo lokalnih živil

V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...

Novice, Dogodki 10.8.2018

Čokoljana, festival za ljubitelje čokolade

20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...

Članki

Ljubljanski kulinarični turizem v razcvetu

Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...

Dogodki, Novice, Članki 10.8.2018

Festival November Gourmet bo ponovno bogatil kulinarično dogajanje v Ljubljani

Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...

Intervjuji, Novice 9.8.2018

Peter Ševič o Ljubljana Coffee Festivalu

Ljubljana Coffee Festival, ki bo potekal v Mestnem muzeju Ljubljana 5. in 6. oktobra, bo že drugič...