Že vesta, kam gresta za Valentinovo?
TEST
Novice 14.2.2019

Marca prihaja Evropski simpozij hrane (European Food Summit)

European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena s področja kulinarike, umetnosti ter medijskega sveta, ki nas bodo s svojimi zgodbami navdihnili in spodbudili k naprednemu razmišljanju in delovanju za boljšo in trajnostno prihodnost.

European Food Summit, ki je zadnja leta potekal pod imenom Gourmet Cup Ljubljana, je prerasel svoje okvire, danes pa je zavezan k poslanstvu postati najpomembnejši evropski kulinarični dogodek. Tako bo med 16. in 19. marcem 2019 v partnerstvu s Turizmom Ljubljana in STO ponudil izjemen program z navdihujočimi kulinaričnimi zgodbami.

Mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, je dejala: “Gastronomija je čedalje pogostejši nagib za prihod obiskovalcev, Ljubljana in celotna Slovenija pa imata na tem področju veliko ponuditi. Pri European Food Summitu želimo kulinariko vplesti v nepozabna unikatna doživetja ter jih obogatiti še s strokovnimi predavanji in možnostjo izmenjave mnenj na najvišji ravni. Ob zavedanju, da je gastronomija del kulture, smo s kulinaričnim sprehodom po Ljubljani poskrbeli za preplet vrhunske kulinarike in kulture.”

Oglejte si kratek povzetek programa, vse podrobnosti, seznam govorcev in gostujočih chefov ter lokacije celotnega dogajanja pa najdete na spletni strani www.foodsummit.eu.


Sobota, 16. marec

  • Predpremiera Odprte kuhne
    V sodelovanju s Turizmom Ljubljana in Gourmet Ljubljana bo dogajanje odprla predpremiera Odprte kuhne, najbolj priljubljene kulinarične tržnice pri nas. Odprta kuhna bo slab teden pred začetkom svojega rednega delovanja ob tej priložnosti potekala v čudovitem preddverju ljubljanskih Križank in na Trgu francoske revolucije, kjer bo obiskovalcem ponudila izbrane jedi s poudarkom na ponudbi slovenskih gostiln in restavracij.
  • Gourmet Ljubljana Crawl (Kulinarični sprehod)
    Ljubitelji vrhunskih okusov se bodo lahko na kulinaričnem sprehodu Gourmet Ljubljana Crawl prepustili navdihujočim jedem ljubljanskih chefov, med njimi so Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Janez Bratovž (JB Restavracija), Jakob Pintar (TaBar), Jorg Zupan (Atelje), Mojmir Šiftar (Evergreen) in Peter Kovač (Maxim). Svoje kreativne mojstrovine bodo razgalili v kulturnih hramih in znamenitostih Ljubljane ter jih tako spremenili v prave priložnostne, pop-up kulinarične postojanke.



Nedelja, 17. marec

  • Gourmet na snegu
    Osrednje prizorišče nedeljskega dogajanja bo na Krvavcu, kjer bodo goste smučišča na dogodku Gourmet na snegu razvajali vrhunski slovenski in tuji kuharski mojstri. Posebno doživetje bo zagotovo večerja na zajli, na kateri bodo kuharski mojstri goste v gondolah razvajali s svojimi kulinaričnimi mojstrovinami.



Ponedeljek, 18. marec

  • Strokovni simpozij
    Glavna tema letošnjega simpozija "Hrana - most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov", bo potekala v sodelovanju z Ano Roš in kuratorjem simpozija, Andreo Petrinijem. Prvič v Sloveniji se bodo na enem mestu povezali veliki umi s področja kulinarike, umetnosti in medijskega sveta. V kratkih, nekaj minutnih inspiracijskih govorih bodo svoje zgodbe z nami delili mnogi zvezdniški chefi, vinarji, raziskovalci in novinarji. Seznam govorcev si lahko ogledate na spletni strani www.foodsummit.eu. 
  • Doživljajska večerja
    Že razprodana doživljajska večerja bo poleg najboljše slovenske kuharske mojstrice Ane Roš (Hiša Franko) na Ljubljanskem gradu gostila še italijanskega kulinaričnega virtuoza Riccarda Camaninija (Lido 84, Italija) ter Luko Koširja (Gostišče Grič), enega najustvarjalnejših slovenskih kuharjev in ambasadorja Evropske gastronomske regije 2021. 


Torek, 19. marec

Zaključni dogodek se bo odvijal na Krvavcu. Dan se bo začel z gurmanskim zajtrkom z vrhunskim kuharskim mojstrom Luko Koširjem. Medtem ko se bodo v smučarski tekmi pomerili smučarji, deskarji, vinarji in ljubitelji kulinarike ter se potegovali za zmagovalne stopničke smučarskega pokala, bo na krvavški plaži potekal Gourmet na snegu, kjer nas bodo razvajali tako domači kot tudi kuharski mojstri in odlična vina. Dan se bo zaključil z apres ski zabavo.


Pridružite se nam!

Novice 25.3.2019

Evropski simpozij hrane uspešno zaključen

V torek, 19. marca, se je zaključil največji kulinarični dogodek leta pri nas - European Food Sum...

Novice, Dogodki 20.3.2019

Odprta kuhna stopa v sedmo sezono

V petek, 22. marca, se na Pogačarjev trg po zimskem premoru vrača Odprta kuhna, eden najbolj prilj...

Intervjuji

Intervju: Luka Košir

Poklepetali smo z Lukom Koširjem, enim najbolj talentiranih, ustvarjalnih in zanimivih slovenskih c...

Novice, Dogodki 4.3.2019

Predpremiera Odprte kuhne v Križankah

V soboto, 16. marca, se bo v preddverju ljubljanskih Križank ter na Trgu francoske revolucije med 1...

Novice, Dogodki 28.2.2019

Gourmet Ljubljana Crawl (Kulinarični sprehod Gourmet Ljubljana)

V soboto, 16. marca, se boste lahko ljubitelji vrhunskih kuharskih mojstrovin sprehodili po prestoln...

Članki

Kam po pustne krofe?

Pust je čas, ko preganjamo zimo s pustnim rajanjem v norčavih maskah, pa tudi čas, ko se lahko br...

Članki

Že vesta, kam gresta za Valentinovo?

Ker že star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, smo za vas pripravili nekaj i...

Intervjuji

Intervju: Stanislav Logar - Stanč

Na Ciril-Metodovem trgu, v prostorih bivše urarne, se nahaja Klobasarna - zanimiv lokal, ki je zdru...

Novice 25.1.2019

Food Bluz - Okusni bluz postavlja BTC City Ljubljana na zemljevid kulinaričnih destinacij

V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je ta teden potekala predstavitev knjige "Food Bluz: Ok...

Članki

Triki za lajšanje januarske melanholije

Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...

Članki

Novo leto, novi gurmanski kotički

Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...

Novice 4.1.2019

Izšla je nova knjiga chefa Janeza Bratovža

Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...

Članki

Pice iz testa z drožmi tudi v Ljubljani

​V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...

Članki

Potica, kraljica praznične mize

Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...

Novice 20.12.2018

Cecchini Show v restavraciji diVino

Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...

Članki

Sprehod po praznični Ljubljani

Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...

Članki, Dogodki

Ideje za najokusnejše slovo od starega leta

Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...

Dogodki

Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem

V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...

Članki

2. festival živih vin

V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...

Članki

Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević

Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...

Članki

November Gourmet Finale

Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...

Novice 26.11.2018

Imamo nov okus Ljubljane!

V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Članki

Konferenca Njam zgodbe

V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...

Novice 21.11.2018

Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija

V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...

Članki

Brina - ljubljanski teden džina

V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...

Članki

Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah

V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju z Binetom Volčičem

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...

Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...

Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...

Reportaže

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...

Novice 28.9.2018

Turizem Ljubljana prejel nagrado za Borzo lokalnih živil

V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...

Novice, Dogodki 10.8.2018

Čokoljana, festival za ljubitelje čokolade

20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...

Članki

Ljubljanski kulinarični turizem v razcvetu

Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...

Dogodki, Novice, Članki 10.8.2018

Festival November Gourmet bo ponovno bogatil kulinarično dogajanje v Ljubljani

Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...

Intervjuji, Novice 9.8.2018

Peter Ševič o Ljubljana Coffee Festivalu

Ljubljana Coffee Festival, ki bo potekal v Mestnem muzeju Ljubljana 5. in 6. oktobra, bo že drugič...