Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo
Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito
Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni naziv Evropska gastronomska regija 2021.

Naziv Evropska gastronomska regija 2021 je izjemnega pomena za nadaljnji razvoj in promocijo turizma v Ljubljani in Sloveniji. Gastronomija pri nas v zadnjih letih doživlja razcvet po zaslugi mednarodno priznanih kuharjev, med katerimi sta tudi ambasadorja Evropske gastronomske regije 2021 Ana Roš (Hiša Franko) in Luka Košir (Gostišče Grič), promocije kulinaričnih dogodkov in lokalne ponudbe, kakršno v Ljubljani izvajamo pod okriljem blagovnih znamk Gourmet Ljubljana in Okusi Ljubljane, ter zavezanosti trajnostnim načelom, ki se odraža v uporabi lokalno pridelanih sestavin in poudarjanju gastronomskih posebnosti Slovenije.

Slovenija je kandidaturo za naziv vložila v obliki knjige Okusiti Slovenijo, ki jo je pripravila ekipa pod vodstvom etnologa prof. dr. Janeza Bogataja. Poleg projektov 16 sodelujočih partnerjev knjiga podrobno opisuje gastronomske posebnosti Slovenije, čebelarstvo, povezavo gastronomije s turizmom, pa tudi strategijo razvoja gastronomije v Sloveniji.

Po tistem, ko je Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT Slovenijo potrdil za kandidatko, se je strokovna komisija na podlagi pisne prijave, ogleda stanja na terenu, predstavitve in razprave julija letos odločila, da Slovenijo priporoči upravnemu odboru IGCAT za nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021. Slovenija je prva država prejemnica tega naziva, saj so ga pred tem prejele le posamezne regije držav.

Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 kot enega od vodilnih turističnih produktov opredeljuje gastronomijo. Kot posledica naziva Evropska gastronomska regija 2021 bo gastronomija tudi nosilna trženjska tema promocijske aktivnosti slovenskega turizma v letih 2020 in 2021.

Več o prestižnem nazivu si lahko preberete na spletni strani IGCAT.

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice, Dogodki, Reportaže 4.10.2018

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...