Brina - ljubljanski teden džina
Konferenca Njam zgodbe
Novice 21.11.2018

Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija

V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slovenija poklonili slovenski gastronomiji ter podelili 8 nagrad za leto 2019.

Laskavi naziv chefa leta 2019 je šel v roke Igorju Jagodicu (Strelec), naziv najboljše restavracije pa sta prejeli Hiša Franko ter Gostilna pri Lojzetu, ki so jima Gault&Millau inšpektorji podelili enako število točk ter štiri kape. Ostale podeljene nagrade so bile: najboljši natakar (Matic Šubic), mladi talent (Mojmir Marko Šiftar), prispevek k razvoju slovenske sodobne kulinarike (Janez Bratovž), chef prihodnosti (David Vračko) in chefinja tradicije (Meta Repovž) ter najboljši pop (Odprta kuhna).

Po besedah avtorjev je izid vodnika pomemben korak za slovensko kulinariko in z njo tudi za turizem, saj se naša država vse bolj uveljavlja kot vrhunska kulinarična destinacija.

Na dogodku so se s svojimi jedmi predstavile restavracije, ki jim je vodnik podelil tri in štiri kuharske kape, in vinarji iz vseh naših vinskih dežel. Po štiri kape je dodelil šestim restavracijam, s tremi kapami pa se ponaša 25 restavracij in gostiln. Na dogodku smo uživali v najboljšem, kar Slovenija ponuja, okušali smo jedi 27 izjemnih chefov in vina 21 vrhunskih vinarjev. Veliko pozornosti je požel tudi japonski chef Ippei Uemura, ki je na prireditvi pred obiskovalci razrezal je 50-kilogramskega tuna in pokazal, kako različne vrste rezov vplivajo na okus izvrstne tunine in jo še poudarijo.

"Srečna sem, da je Gault&Millau Slovenija potrdil izjemnost slovenske kulinarike in pokazal, da imamo odlična vina, ki spadajo med najboljše na svetu. Prepričana sem, da bo še bolj odprl vrata prepoznavnosti Slovenije," je povedala Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija. 

Zbrane je pozdravil tudi Côme de Chérisey, lastnik in direktor družbe, ki izdaja kulinarični vodnik Gault&Millau. Veliki francoski chef Christian Le Squer, nagrajen z najvišjo oceno vodnika (5 kap), je bil nad kreativnostjo naših chefov in kakovostjo naših surovin navdušen. Največ pozornosti pa je požel japonski chef

Prvi neodvisni mednarodni gastronomski vodnik, v katerem so objektivno in neodvisno ocenjene restavracije in vinske kleti iz vse Slovenije, je izšel v slovenskem in angleškem jeziku. Način ocenjevanja je standardiziran za vse države enako, restavracije, ki izpolnjujejo kriterije Gault&Millau, pa lahko pridobijo od ene do pet kuharskih kap in so uvrščene v vodnik. V zadnjih osmih mesecih so anonimni inšpektorji prečesali Slovenijo in neodvisno ocenili kar 130 restavracij, 50 priljubljenih zbirališč (t.i. pop up places), 50 vrhunskih vinskih kleti in 15 malih pivovarn.

Foto: Videomedia

Članki

Ideje za najokusnejše slovo od starega leta

Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...

Dogodki

Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem

V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...

Članki

2. festival živih vin

V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...

Članki

Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević

Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...

Članki

November Gourmet Finale

Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...

Novice 26.11.2018

Imamo nov okus Ljubljane!

V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Članki

Konferenca Njam zgodbe

V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...

Članki

Brina - ljubljanski teden džina

V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...

Članki

Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah

V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju z Binetom Volčičem

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...

Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...

Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...

Reportaže

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...

Novice 28.9.2018

Turizem Ljubljana prejel nagrado za Borzo lokalnih živil

V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...

Novice, Dogodki 10.8.2018

Čokoljana, festival za ljubitelje čokolade

20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...

Članki

Ljubljanski kulinarični turizem v razcvetu

Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...

Dogodki, Novice, Članki 10.8.2018

Festival November Gourmet bo ponovno bogatil kulinarično dogajanje v Ljubljani

Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...

Intervjuji, Novice 9.8.2018

Peter Ševič o Ljubljana Coffee Festivalu

Ljubljana Coffee Festival, ki bo potekal v Mestnem muzeju Ljubljana 5. in 6. oktobra, bo že drugič...