Imamo nov okus Ljubljane!
Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević
Članki

November Gourmet Finale

Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, se je v petek, 23. novembra, ponovno odvil na edinstvenem prizorišču v Mestu oblikovanja. Program je povezoval voditelj in komik Jože Robežnik, glavne zvezde večera pa so bili gotovo mladi kulinarični mojstri in priznani chefi s svojimi kulinaričnimi domislicami.

Že ob vstopu v prireditveni prostor nas je pozdravila čarobna osvetljava v zeleni barvi naše prestolnice, kulinarične postaje, ki so jih za nas pripravili pri Supercateringu, pa so nas z jedmi, pripravljenimi posebej za to priložnost, popeljale čez tipične okuse Ljubljane.

Na postaji Tromostovje smo uživali v trisu tatarcev, pripravljenemu pred gosti, pri postaji Zmajski jezik okušali sendvič z govejim jezikom, ribano nadzemno kolerabo, bučnimi semeni, gorčičnim namazom in mladim sirom, se pri Grajskem zalogaju navduševali nad šunko v testu s pogačo, svežim hrenom in smetanovim hrenom z jabolki, na naslednji postaji spoznali ljubljanske krape, ajdove krape, nadevane z rdečim zeljem na kremi pečene muškatne buče z rezinami pečenih račjih prsi, ter se na postaji Julijino jabolko sladkali s pečenim jabolkom z orehi, medom, vaniljevo kremo in brusnicami. Svojo postojanko je imela na finalnem večeru tudi slovenska destilarna Karakter s koktejli, pripravljenimi s svojim istoimenskim džinom.

Uradni program zaključnega dogodka se je začel z otvoritvijo ob aperitivu, koktejlu Harmony. Za obiskovalce ga je pripravljal Luka Strajn, mladi študent Višje strokovne šole BIC Ljubljana, ki je na oktobrskem Gostinsko turističnem zboru Slovenije v Portorožu osvojil zlato medaljo v mešanju pijač.

Hladno predjed, postrvji tatar, prekajen v vršju, s kakijem, kozjim mlekom s koruzo, ocvirki in oljem krizanteme, nam je pripravil chef Gostišča Grič Luka Košir, za toplo predjed, žgano peso z grenko solato na kozji skuti z goshi kakijem in chia semeni, pa je poskrbel Jakob Pintar (TaBar). Glavni jedi sta zakuhala chefa, v preteklem tednu nagrajena s prestižnima nagradama vodnika Gault&Millau Slovenija 2019. Igor Jagodic iz Restavracije Strelec (Chef leta 2019) nas je očaral s svojo interpretacijo ljubljanskega kosila - govedino iz juhe, pirejem korenja, ki se je v juhi kuhalo, pire krompirjem z belo čebulo ter omako iz kostnega mozga, Mojmir Marko Šiftar iz restavracije Evergreen (Mladi talent 2019) pa je postregel z jelenovimi ličnicami s krompirjem, sorbetom kumare ter prahom rdečega zelja. Za sladico je Saša Žerjal iz restavracije Atelje pripravil žajbljev sladoled z ganachem kremnega sira in drobtinami pršuta.

Vrhunec večera je bil v napeti troboj finalistov natečaja Nov okus Ljubljane, ki so se pred občinstvom in strokovno žirijo (Jorg Zupan, Valentina Smej Novak in Boštjan Napotnik) s kuhanjem jedi po lastnem receptu pomerili za naziv Nov okus Ljubljane. Zmagovalec je z receptom za jabolčno-bučno mini mousse tortico postal Bruno Šulman.

Gurmanski november, ko smo proslavili ljubljansko tradicijo dobre hrane in iskali moderne interpretacije tipičnih jedi, se počasi preveša v praznični december, ki se v naših krajih tradicionalno vrti okrog z dobro hrano obložene mize in živahnega druženja. Po mesecu, posvečenemu povezovanju ljubljanske cvetoče gastronomije, nas tako ne skrbi za pestrost izbire kulinaričnih dogodkov v prihajajočih tednih.

Fotografije zaključnega dogodka si lahko ogledate v naši galeriji, novice o tem, kaj prinaša čarobni december, pa vam bomo še naprej prinašali na spletni strani in družbenih omrežjih Gourmet Ljubljana.

Članki

Ideje za najokusnejše slovo od starega leta

Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...

Dogodki

Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem

V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...

Članki

2. festival živih vin

V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...

Članki

Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević

Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...

Novice 26.11.2018

Imamo nov okus Ljubljane!

V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Članki

Konferenca Njam zgodbe

V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...

Novice 21.11.2018

Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija

V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...

Članki

Brina - ljubljanski teden džina

V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...

Članki

Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah

V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju z Binetom Volčičem

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...

Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...

Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...

Reportaže

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...

Novice 28.9.2018

Turizem Ljubljana prejel nagrado za Borzo lokalnih živil

V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...

Novice, Dogodki 10.8.2018

Čokoljana, festival za ljubitelje čokolade

20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...

Članki

Ljubljanski kulinarični turizem v razcvetu

Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...

Dogodki, Novice, Članki 10.8.2018

Festival November Gourmet bo ponovno bogatil kulinarično dogajanje v Ljubljani

Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...

Intervjuji, Novice 9.8.2018

Peter Ševič o Ljubljana Coffee Festivalu

Ljubljana Coffee Festival, ki bo potekal v Mestnem muzeju Ljubljana 5. in 6. oktobra, bo že drugič...