Izšla je nova knjiga chefa Janeza Bratovža
Triki za lajšanje januarske melanholije
Članki

Novo leto, novi gurmanski kotički

Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na pomembne dogodke minulega leta. Za vas smo pripravili pregled lokalov, ki so se odprli v preteklem letu in že kmalu po odprtju pritegnili pozornost ljubljanskih kulinaričnih navdušencev.

El Patrón - Tacos & Store
Gornji trg 10
Na Gornjem trgu se je decembra na veselje vseh ljubiteljev mednarodne poulične hrane odprla majhna “taqueria”, okrepčevalnica s tipično mehiško ponudbo in ambientom. Postrežejo nam s tacosi - koruznimi tortiljami, obogatenimi s številnimi okusnimi nadevi in domačimi salsami, za potešitev žeje pa ponujajo značilne mehiške napitke.

Rifuzl
Celovška 111
Ljubljana je dočakala odprtje svoje prve trgovine brez plastične embalaže. V Rifuzlu v Šiški lahko tako od konca decembra nakupujemo z mislijo na okolje - vsi izdelki v trgovini so namreč pakirani v trajnostni embalaži ali na voljo “na rinfuzo”. Izbiramo lahko med mnogimi prehranskimi izdelki, kozmetiko ter čistili, ki so večinoma lokalne in ekološke pridelave, lastniki pa obljubljajo, da se bo ponudba s časom še razširila.

Sveti Florijan
Gornji trg 20
Poleti je na Gornjem trgu odprl svoja vrata Sveti Florijan, nekakšna fuzija bistroja, delikatese, restavracije, jazz kluba in koktejl bara. V moderno opremljenem lokalu, poimenovanem po cerkvici čez cesto, svoj prostor najdejo ljubitelji vsega dobrega in lepega - čez dan ob ustvarjalnem prigrizku in kozarcu vina, ko se znoči pa ob koktejlu v klubskem vzdušju.

TINK superfood café
Tavčarjeva 4
V decembru se je na Tavčarjevi odprla nova kavarna TINK, kjer v prijetnem, trendovskem ambientu poleg izvrstne kave in drugih napitkov ponujajo tudi nabor okusnih in zdravih jedi. Za zajtrk, brunch, malico ali kosilo lahko izbirate med različnimi domiselnimi sendviči in toasti, juhami, solatnimi skledami in smoothieji.

Trappa
Koprska 94
Na Viču v Ljubljani se je odprla nova picerija Trappa, kjer v krušni peči pečejo pice iz kislega testa, ki so v koncu leta 2018 v Ljubljani postale pravi trend. Poleg belih in rdečih pic lahko pri njih naročite tudi nekaj prigrizkov ter drugih jedi iz peči, za spremljavo pa ponujajo tudi izbor naravnih vin.

Sisters Kurtoš
Breg 4
Sisters Kurtoš je majhna pekarnica, v kateri sestri Špela in Maša pripravljata kurtoš - posebno madžarsko pecivo iz kvašenega testa, znotraj puhasto pecivo, navzven pa z zapečeno in hrustljavo skorjico, ter polnjeno s slastnimi slanimi in sladkimi nadevi po vašem okusu.

Capriccio, italijanska restavracija in picerija
Trubarjeva 52
Ljubitelji italijanske kuhinje lahko odslej v najbolj pisani ljubljanski ulici uživate v pristnih italijanskih picah, testeninah in drugih dobrotah Mediterana. Da bi ustregli vsem vašim kapricam, vam v Capricciu lahko pripravijo tudi vegansko pico, pico z dvojnim testom, pico brez paradižnikove omake, štručke iz testa za pico (filoncini), ali calzone, vse to tudi iz kamutove in brezglutenske moke.

Zebra Patisseries
Podutiška cesta 35
Zebra Patisseries je ime za vrhunske francoske slaščice, ki prihajajo izpod rok Chefa Tomija Češka, Sandre Češek in uigrane slaščičarske ekipe. Znani so po izvrstnih tortah, minjonih, macaronsih, pitah in drugih francoskih slaščicah. Jeseni 2018 so odprli tudi svojo slaščičarno v Kosezah, kamor se sladokusci lahko zatečete na kos tortice, skodelico čaja ali kavo iz vrhunske slovenske pražarne Stow.


Če ste med zaobljube v letu 2019 uvrstili tudi več kulinaričnih užitkov, si zgornje novosti le dodajte na seznam. Naj bo to leto še bolj gourMMMet! 

Dogodki

Festival kave Vrhnika

V soboto, 25. maja, se bo v parku pri vrhniškem Cankarjevem domu odvijal že četrti Festival kave ...

Novice 15.5.2019

5. tekmovanje v znanju in spretnostih dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije

Na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) je potekalo 5. tekmovanje v znanju...

Članki

Moji štruklji Slovenije - prva slovenska štrukljarnica

Peter Vogelnik je dobri dve leti nazaj z odprtjem lokala Moji štruklji Slovenije pod Plečnikovimi ...

Novice, Dogodki 17.4.2019

Prihaja Brina, ljubljanski festival džina

To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov...

Novice, Dogodki 9.4.2019

Naj kulinarični dogodki v Ljubljani v letu 2019

Prebuja se pomlad in z njo se v Ljubljano vračajo tudi številne prireditve, na katerih se lahko se...

Novice 25.3.2019

Evropski simpozij hrane uspešno zaključen

V torek, 19. marca, se je zaključil največji kulinarični dogodek leta pri nas - European Food Sum...

Novice, Dogodki 20.3.2019

Odprta kuhna stopa v sedmo sezono

V petek, 22. marca, se na Pogačarjev trg po zimskem premoru vrača Odprta kuhna, eden najbolj prilj...

Intervjuji

Intervju: Luka Košir

Poklepetali smo z Lukom Koširjem, enim najbolj talentiranih, ustvarjalnih in zanimivih slovenskih c...

Novice, Dogodki 4.3.2019

Predpremiera Odprte kuhne v Križankah

V soboto, 16. marca, se bo v preddverju ljubljanskih Križank ter na Trgu francoske revolucije med 1...

Novice, Dogodki 28.2.2019

Gourmet Ljubljana Crawl (Kulinarični sprehod Gourmet Ljubljana)

V soboto, 16. marca, se boste lahko ljubitelji vrhunskih kuharskih mojstrovin sprehodili po prestoln...

Članki

Kam po pustne krofe?

Pust je čas, ko preganjamo zimo s pustnim rajanjem v norčavih maskah, pa tudi čas, ko se lahko br...

Novice 14.2.2019

Marca prihaja Evropski simpozij hrane (European Food Summit)

European Food Summit (Evropski simpozij hrane) bo marca letos na enem mestu združil priznana imena ...

Članki

Že vesta, kam gresta za Valentinovo?

Ker že star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, smo za vas pripravili nekaj i...

Intervjuji

Intervju: Stanislav Logar - Stanč

Na Ciril-Metodovem trgu, v prostorih bivše urarne, se nahaja Klobasarna - zanimiv lokal, ki je zdru...

Novice 25.1.2019

Food Bluz - Okusni bluz postavlja BTC City Ljubljana na zemljevid kulinaričnih destinacij

V restavraciji diVino v BTC Cityju Ljubljana je ta teden potekala predstavitev knjige "Food Bluz: Ok...

Članki

Triki za lajšanje januarske melanholije

Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...

Novice 4.1.2019

Izšla je nova knjiga chefa Janeza Bratovža

Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...

Članki

Pice iz testa z drožmi tudi v Ljubljani

​V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na...

Članki

Potica, kraljica praznične mize

Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...

Novice 20.12.2018

Cecchini Show v restavraciji diVino

Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...

Članki

Sprehod po praznični Ljubljani

Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...

Članki, Dogodki

Ideje za najokusnejše slovo od starega leta

Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...

Dogodki

Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem

V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...

Članki

2. festival živih vin

V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...

Članki

Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević

Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...

Članki

November Gourmet Finale

Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...

Novice 26.11.2018

Imamo nov okus Ljubljane!

V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Članki

Konferenca Njam zgodbe

V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...

Novice 21.11.2018

Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija

V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...

Članki

Brina - ljubljanski teden džina

V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...

Članki

Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah

V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju z Binetom Volčičem

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...

Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...

Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...

Reportaže

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...

Novice 28.9.2018

Turizem Ljubljana prejel nagrado za Borzo lokalnih živil

V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...

Novice, Dogodki 10.8.2018

Čokoljana, festival za ljubitelje čokolade

20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...

Članki

Ljubljanski kulinarični turizem v razcvetu

Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...

Dogodki, Novice, Članki 10.8.2018

Festival November Gourmet bo ponovno bogatil kulinarično dogajanje v Ljubljani

Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...

Intervjuji, Novice 9.8.2018

Peter Ševič o Ljubljana Coffee Festivalu

Ljubljana Coffee Festival, ki bo potekal v Mestnem muzeju Ljubljana 5. in 6. oktobra, bo že drugič...