5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici
Brina - ljubljanski teden džina
Članki

Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah

V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane, poimenovan Pivo & hrana: Asian fusion. Hišni chef Jure Matulič je v sodelovanju z mojstrom azijske kulinarike ter lastnikom in chefom ljubljanskega Osha Bistroja Saranom Karuchitom pripravil azijsko obarvan pethodni meni, ki so ga s pivovarjem Mihom Tometom iz kamniške pivovarne Barut Brewing & Blending dopolnili s petimi kraft pivi.

"Cilj celotnega projekta, je pokazati, da je pivo pijača, ki se lahko spaja tako z najbolj preprostimi kot tudi z zelo kompleksnimi jedmi in je lahko v kulinariki alternativa vinu. Od odprtja pivnice Lajbah smo pivo spajali z jedmi z rednega menija, zdaj pa je bil čas za naslednji korak," je povedal Damir Galijaš, eden od lastnikov pivnice Lajbah ter vodja pivoteke Že v redu Primož.

Razvoj koncepta nam je podrobneje razložil Miha Tome: "V preteklosti se je butično pivo odlično povezalo z močnejšimi okusi ulične hrane, zdaj pa je trenutek, da se bolje razišče, kako širok potencial ima spajanje piva in hrane. V zadnjih letih nas je nekaj že začelo trend, s tokratno serijo dogodkov pa hočemo vpeljati večji fokus na t.i. "beer pairing" v obliki rednih druženj, kjer se bomo povezovali z različnimi kuharji in poskušali najti nek nov, skupen jezik. Na tem področju smo v Sloveniji kar nekaj let za bolje razvitimi trgi v tujini, razvoj pa je nujen in logičen naslednji korak. Običajno se piva lepijo opazke, da ga je težko postaviti ob jedi, sploh zaradi agresivne grenkobe, v praksi pa se izkaže, da lahko pivo v tej vlogi zamenja vino, pogosto celo z boljšim izidom. Ogromna paleta različnih stilov in konstantno eksperimentiranje omogočata, da je res težko najti hrano, ki se ne bi dobro spajala s skrbno izbranim pivom."

Vsako od petih jedi je kuharsko-pivovarska naveza pospremila z uvodno razlago izbrane kombinacije okusov na krožniku in v kozarcu.

Tako so k rakovem koktajlu postregli nežen lager z bergamotko, ki je z visoko karbonizacijo in dodatkom citrusov poudaril eksotične okuse, z nežnim telesom in lahno grenčino pa jedi dovolil, da stopi v ospredje.

Hitro popečene rezine black angus govedine s sezamom, ingverjem, tarufi in sojino omako, so pospremili z dimljenim porterjem, ki je s sladnim značajem in notami čokolade dodal polnost, hkrati pa je dimljen okus piva deloval kot čistilec okusa (ang. “palate cleanser”), kar je dalo vtis, da je vsak ugriz kot prvi.

Popečena račja prsa so dopolnili s pale aleom ameriškega sloga, ki je z aromatičnimi hmelji dodal tropske in citrusne note, z zmerno grenčino pa ni prevladal nad fuzijo sladko-kislega tamarinda, grenkljate endivije in slane ribje omake, ki so na krožniku spremljali račja prsa.

Jagnječje zarebrnice na žaru so postregli s pivom spontane fermentacije, ki je z zemeljsko-poprastim okusom in polnim telesom uravnotežilo intenziven okus jedi.

K hišnem brownieju s slano karamelo, pripravljeno s pivom, so natočili jagodni berliner weisse, ki je k nekoliko težji sladici prispeval lahkotnost in čokolado dopolnil s sadno kislostjo.

Večere iskanja popolnih kombinacij hrane in piva bodo v Lajbahu nadaljevali, vsakokrat pa se bo ekipi pridružil nov kuharski mojster. Dva večera nas čakata že v gurmansko obarvanem novembru, več informacij pa lahko najdete na Facebook strani Pivnice Lajbah.

Članki

Ideje za najokusnejše slovo od starega leta

Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...

Dogodki

Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem

V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...

Članki

2. festival živih vin

V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...

Članki

Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević

Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...

Članki

November Gourmet Finale

Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...

Novice 26.11.2018

Imamo nov okus Ljubljane!

V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Članki

Konferenca Njam zgodbe

V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...

Novice 21.11.2018

Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija

V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...

Članki

Brina - ljubljanski teden džina

V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju z Binetom Volčičem

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...

Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...

Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...

Reportaže

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...

Novice 28.9.2018

Turizem Ljubljana prejel nagrado za Borzo lokalnih živil

V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...

Novice, Dogodki 10.8.2018

Čokoljana, festival za ljubitelje čokolade

20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...

Članki

Ljubljanski kulinarični turizem v razcvetu

Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...

Dogodki, Novice, Članki 10.8.2018

Festival November Gourmet bo ponovno bogatil kulinarično dogajanje v Ljubljani

Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...

Intervjuji, Novice 9.8.2018

Peter Ševič o Ljubljana Coffee Festivalu

Ljubljana Coffee Festival, ki bo potekal v Mestnem muzeju Ljubljana 5. in 6. oktobra, bo že drugič...