Potica, kraljica praznične mize
Izšla je nova knjiga chefa Janeza Bratovža
Članki

Pice iz testa z drožmi tudi v Ljubljani

​V zadnjem času peka z drožmi tudi pri nas opazno pridobiva na priljubljenosti. Po tem, ko je na mizah mnogih restavracij kruh iz kislega testa že nadomestil klasičnega, se testo iz divjega kvasa seli tudi v picerije. Predstavljamo tri ljubljanske restavracije, kjer si lahko privoščite tako imenovano "sourdough" pico.

As Aperitivo
V ljubljanski restavraciji As Aperitivo od začetka decembra vsak četrtek med 12. in 14. uro pečejo pice iz kislega testa. Na hrustljavo zapečenem testu najdejo mesto odlične italijanske sestavine, kot so bivolja mocarela in paradižnik San Marzano, artičoke in klobasa Salsiccia. 

Več informacij o četrtkovi ponudbi pic najdete na Facebook strani As Aperitivo, ekipa pa v letu 2019 obljublja tudi odprtje nove lokacije, posvečene izključno tej trendovski italijanski delikatesi.


Fétiche Bar

V decembru so v Fétiche Baru na Cankarjevem nabrežju premierno predstavili pice iz kislega kvasnega nastavka. Testo za njihove pice, pripravljeno iz biološko pridelane na kamnu mlete moke, 24 ur vzhaja na drožeh, nato pa ga spečejo, obložijo s prvovrstnimi dodatki ter razrežejo na trikotnike.

Navdih za tovrstno ponudbo je lastnik Fétiche Bara Grega Božičnik dobil ob obisku picerije I Tigli v Veroni, ki jo vodi z Michelinovo zvezdico nagrajeni chef Simone Padoan. Slednji je pri razvoju ideje tudi pomagal in v Ljubljano poslal svojega svetovalca, ki je ekipi priskočil na pomoč pri recepturi za testo.


Trappa
Na Viču v Ljubljani se je odprla nova picerija Trappa, kjer v krušni peči pečejo pice iz kislega testa. Pri svojih picah prisegajo na preprostost in o njih povedo: "Na splošno menimo, da veliko različnih elementov na pici predstavlja problem in ne rešitve. Zato verjamemo, da pica postane dobra takrat, ko ji elementov ne moreš več odvzeti in ne takrat, ko jih ne moreš več dodati."

Poleg belih in rdečih pic lahko pri njih naročite še nekaj prigrizkov ter drugih jedi iz peči, za spremljavo pa ponujajo tudi izbor naravnih vin. 

Ekipa, ki stoji za Trappo, v kratkem odpira tudi manjšo lokacijo za dostavo in take-away v centru Ljubljane, ki jo bodo poimenovali Trappica. 

Članki

Triki za lajšanje januarske melanholije

Čas praznovanja, druženja in obdarovanja je za nami in praznični evforiji prav pogosto sledi janu...

Članki

Novo leto, novi gurmanski kotički

Skok v novo leto je za nekatere čas za novoletne zaobljube, za nas pa tudi čas za pogled nazaj, na...

Novice 4.1.2019

Izšla je nova knjiga chefa Janeza Bratovža

Eden najbolj priznanih slovenskih chefov, Janez Bratovž iz legendarne JB restavracije, je izdal svo...

Članki

Potica, kraljica praznične mize

Potica je zagotovo najbolj značilna slovenska sladica, še posebej priljubljena v prazničnem času...

Novice 20.12.2018

Cecchini Show v restavraciji diVino

Restavracija diVino je v novembru gostila svetovno znanega gastronomskega zvezdnika Daria Cecchinija...

Članki

Sprehod po praznični Ljubljani

Ljubljana je v prazničnem času še posebej lepa in ponuja nešteto možnosti za pokušanje dišeč...

Članki, Dogodki

Ideje za najokusnejše slovo od starega leta

Že veste, kako boste preživeli najdaljšo noč v letu? Za vas smo zbrali nekaj idej za prednovolet...

Dogodki

Večerja na reki z Igorjem Jagodicem in Mojmirjem Šiftarjem

V zadnjih dneh starega leta, od 26. do 29. decembra, lahko sebi in svojim bližnjim privoščite edi...

Članki

2. festival živih vin

V četrtek, 29. novembra, se je v ljubljanskem bistroju Kucha v sodelovanju z Alenom Audičem, glavn...

Članki

Večerja ob spremljavi kave: Bine Volčič & Peter Šević

Med številnimi kulinaričnimi dogodki, ki so se v prestolnici odvili pod okriljem festivala Novembe...

Članki

November Gourmet Finale

Zaključni dogodek festivala November Gourmet Ljubljana, najbolj gurmanskega meseca v prestolnici, s...

Novice 26.11.2018

Imamo nov okus Ljubljane!

V petek, 23. novembra, so se v sklopu dogodka November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja trije fina...

Članki

Konferenca Njam zgodbe

V soboto, 17. novembra, se je v Kuchi odvila nova edicija kulinarično blogerske konference Njam zgo...

Novice 21.11.2018

Najboljše restavracije po izboru Gault & Millau Slovenija

V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slo...

Članki

Brina - ljubljanski teden džina

V ponedeljek, 19. novembra, je v Restavraciji Atelje v Ljubljani potekala večerja ob predstavitvi n...

Članki

Pivo in hrana: kulinarični večeri v Pivnici Lajbah

V četrtek, 25. oktobra, se je v pivnici Lajbah odvil prvi v seriji večerov spajanja piva in hrane,...

Članki

5 nasvetov, kje martinovati v Ljubljani in širši okolici

Martinovanje ni le običajna zabava, saj je prehod iz mošta v vino pomemben ritual, ki oznanja uste...

Intervjuji

Intervju z Binetom Volčičem

Priznani chef Bine Volčič v svoji restavraciji Monstera Bistro v Ljubljani razvija zanimiv in drze...

Članki

Priljubljenost gina vse večja tudi v Sloveniji

Gin se počasi, a vztrajno prebija na vrh priljubljenosti alkoholnih pijač tudi v Sloveniji. Prodaj...

Novice, Dogodki 24.10.2018

Jesen v Ljubljani tudi v znamenju vina

Jesen v prestolnici bo obarvana s pestrim kulinaričnim dogajanjem. Ljubljana, mesto vina in trte, p...

Novice 18.10.2018

Ana Roš ponovno uvrščena med svetovno kuharsko elito

Ana Roš je ponovno posegla po svetovnih lovorikah. Pred dnevi je bila uvrščena na seznam 300 vrh...

Novice 8.10.2018

Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija 2021

Na slovesnosti v okviru Evropskega tedna regij in mest v Bruslju je bil Sloveniji podeljen uradni na...

Reportaže

Masterchef Alan Coxon v Sloveniji "zakuhal" kulinarično poezijo

Restavracija Maxim je gostila svetovno znanega kuharja Alana Coxona, ki je v družbi chefa Petra Kov...

Novice 28.9.2018

Turizem Ljubljana prejel nagrado za Borzo lokalnih živil

V sklopu Dnevov slovenske uprave, ki jih organizira Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, je Tur...

Novice, Dogodki 10.8.2018

Čokoljana, festival za ljubitelje čokolade

20. oktobra se bo ponovno dogajala Čokoljana, že šesta po vrsti. Na prireditvi, ki bo tudi tokrat...

Članki

Ljubljanski kulinarični turizem v razcvetu

Ljubljana v zadnjem desetletju postaja vse bolj priljubljen cilj sodobnih gurmanov, ki iščejo nova...

Dogodki, Novice, Članki 10.8.2018

Festival November Gourmet bo ponovno bogatil kulinarično dogajanje v Ljubljani

Festival November Gourmet Ljubljana bo letos že drugo leto zapored ves november povezoval najpomemb...

Intervjuji, Novice 9.8.2018

Peter Ševič o Ljubljana Coffee Festivalu

Ljubljana Coffee Festival, ki bo potekal v Mestnem muzeju Ljubljana 5. in 6. oktobra, bo že drugič...