Politika uporabe piškotkov

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih uporablja večina spletnih mest. Ob obisku spletne strani se shranijo na vaš računalnik ali mobilno napravo. Piškotki običajno vsebujejo ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek; življenjsko dobo piškotka in vrednost, ki je ponavadi neko naključno generirano edinstveno število.

Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom vašega brskalnika - uporabnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči, vendar se zaradi omejitev lahko zgodi, da spletna stran ne bo pravilno delovala, vsebine ne bodo prikazane in bo omejen dostop do nekaterih funkcionalnosti. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Piškotke uporablja večina sodobnih spletnih strani, saj bi bila brez njih uporabnost spletnih mest zelo okrnjena. Hramba in branje informacij v piškotkih se uporabljajo:

  • za seje (npr. prijavljanje na forume),
  • za košarice v spletnih trgovinah,
  • za ponovno uporabo vaših odločitev, ki ste jih naredili (npr. izbira jezika ali valute, ki jo uporabljate),
  • za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video),
  • za vodenje statistike obiska strani,
  • za podporo vtičnikom družabnih omrežij (npr. všečkanje in deljenje),
  • za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Piškotki so lahko začasni (za trenutno “sejo”), kar pomeni, da so v uporabi samo med vašim obiskom spletnega mesta in se izbrišejo, ko spletni brskalnik zaprete, lahko pa so stalni, kar pomeni, da ostanejo v napravi po tem, ko spletno mesto zapustite, dokler jih ne izbrišete sami ali jih po preteku določenega obdobja ne izbriše vaš brskalnik.

Kako Gourmet Ljubljana uporablja piškotke?

Trudimo se, da bi našim uporabnikom ponudili sodobno, hitro in enostavno spletno stran, ki se samodejno prilagaja vašim potrebam in željam. Da bi to dosegli, naša spletna stran lahko uporablja naslednje vrste piškotkov: tehnične piškotke, funkcionalne piškotke, analitične piškotke in komercialne piškotke. Piškotki sami po sebi ne omogočajo vaše identifikacije in samo z njimi ni mogoče ugotoviti kdo konkretno ste.

Katere vrste piškotkov uporabljamo na naši spletni strani?

Obstajajo različne vrste piškotkov in različni načini, kako jih uporabljamo. Piškotki se lahko razvrstijo glede na njihovo funkcijo, življenjsko dobo in glede na to, kdo jih namešča.

Piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletne strani

Brez teh piškotkov spletna stran ali deli spletne strani ne bi delovali pravilno, zato se namestijo takoj, ko obiščete naše spletno mesto. Piškotke namešča in upravlja Turizem Ljubljana.


Ime piškotka Namen Čas poteka Podjetje
cookieconsent_status Obvestilo o piškotkih do pobrisa Turizem Ljubljana
_cfduid Varnostne nastavitve in identifikacija posameznih odjemalcev s skupnim IP naslovom do pobrisa Cloudflare

Lastni analitični piškotki

S temi piškotki upravlja Turizem Ljubljana in jih neposredno namešča naša spletna stran. Vsi podatki so zbrani v anonimni in agregirani obliki ter se uporabljajo zgolj za merjenje statistike obiska na naših spletnih straneh. Namestijo se takoj, ko prispete na našo spletno stran, pri čemer omogočamo zajem statističnih podatkov brez oglaševalskih dodatkov in podatkov ne delimo s tretjimi osebami.

Če z uporabo spletne strani nadaljujete, smatramo, da se z lastnimi analitičnimi piškotki v celoti strinjate. Tudi v tem primeru še vedno velja, da zbiramo zgolj agregirane podatke, ti podatki niso namenjeni za oglaševanje in vaša identiteta nam ni razkrita.


Ime piškotka Namen Čas poteka Podjetje
_ga Statistika ogledov spletne strani 2 leti Google Analytics
_gid Razlikovanje obiskovalcev spletne strani 24ur Google Analytics
_utma Statistika ogledov spletne strani 2 leti Google Analytics
_utmb Statistika ogledov spletne strani 30 minut Google Analytics
_utmc Statistika ogledov spletne strani Trajanje seje Google Analytics
_utmt Statistika ogledov spletne strani 10 minut Google Analytics
_utmz Statistika ogledov spletne strani  6 mesecev Google Analytics

Funkcionalni in analitični piškotki tretjih oseb

S pomočjo teh piškotkov vam omogočamo sodobno uporabniško izkušnjo s pravilnim delovanjem vtičnikov družbenih omrežjih (npr. za všečkanje in deljenje Facebook vsebin) in pripadajočo analitiko. Anonimni podatki, ki se zbirajo prek piškotkov, so na voljo Turizmu Ljubljana, obdelovalcu podatkov in ponudniku storitve, prek katerega se funkcionalnosti izvajajo (npr. Google, Facebook). Turizem Ljubljana uporablja le storitve tistih podjetij, ki jim zaupa.

Z izklopom teh piškotkov si onemogočite dostop do nekaterih vsebin, všečkanje in deljenje vsebin ter prikaz nekaterih video vsebin (YouTube). Če kliknete katerega od gumbov s povezavo na družabna omrežja, se to zabeleži na teh spletnih mestih, ki ta podatek lahko uporabijo. Svetujemo vam, da se seznanite s pravilniki vsakega od teh spletnih mest in preverite, kako te podatke uporabljajo ter kako lahko sodelovanje pri zbiranju teh podatkov zavrnete oziroma podatke izbrišete.


Ime piškotka Namen Čas poteka Podjetje
uid_atuvc Te piškotke namestijo tretje osebe, ki na našem spletnem mestu objavljajo gumbe za izmenjavo informacij v družabnih omrežjih. 2 leti Facebook, Twitter in drugi
_ym_d
_ym_uid
Označevanje stanja uporabnika (nov ali vračajoči), različico brskalnika, napravo in model, trajanje seje, število ogledanih strani in druge neosebne podatke 1 leto Yandex.Metrica

Oglasni piškotki tretjih oseb

Med oglasne piškotke tretjih oseb spadajo piškotki drugih podjetij kot so Facebook Inc. in Google Inc., ki upravljajo z oglasno mrežo. Turizem Ljubljana uporablja samo oglase podjetij, ki s podatki upravljajo odgovorno in jim zaupamo.

Če piškotke tretjih oseb v nastavitvah izklopite, se vam bodo oglasi na spletu še vedno prikazovali, vendar le-ti ne bodo prilagojeni vašim željam in za vas ne bodo zanimivi.


IME PIŠKOTKA
 datr Piškotek za profiliranje uporabnikov 2 meseca Facebook
wd Piškotek za profiliranje uporabnikov 1 tedne Facebook
fr Piškotek za profiliranje uporabnikov 3 mesece Facebook
xs Piškotek za profiliranje uporabnikov 3 mesece Facebook
c_user Piškotek za profiliranje uporabnikov 3 mesece Facebook
sb Piškotek za profiliranje uporabnikov 18 mesecev Facebook
dpr Piškotek za profiliranje uporabnikov 1 teden Facebook
reg_ext_ref Piškotek ki omogoča Facebook funkcije všečkaj, deli, komentiraj Potek seje Facebook
reg_fb_ref Piškotek ki omogoča Facebook funkcije všečkaj, deli, komentiraj Potek seje Facebook
reg_fb_gate Piškotek ki omogoča Facebook funkcije všečkaj, deli, komentiraj Potek seje Facebook
NID Targetirano oglaševanje za Google strani 6 mesecev Google
SID Piškotek za varnost Google ID računa 2 leti Google
HSID Piškotek za varnost Google ID računa 2 leti Google
IDE Targetirano oglaševanje za ne Google strani 1.5 leta Google
AIND Targetirano oglaševanje za ne Google strani Google
DSID Targetirano oglaševanje za ne Google strani 1.5 leta Google
FLC Targetirano oglaševanje za ne Google strani Google
AID Targetirano oglaševanje za ne Google strani Google
TAID Targetirano oglaševanje za ne Google strani Google
PREF Nastavite preferenc za Google storitve 8 mesecev Google

Drugi piškotki, ki jih koristimo

Drugih piškotkov naša spletna stran ne namešča, niti ne omogoča njihove namestitve tretjim osebam. Lahko pa v določenih primerih uporabljamo piškotke, ki ste jih s soglašanjem na svojo napravo namestili pri uporabi različnih Google storitev še preden ste prvič obiskali našo spletno stran, zato na njih ne moremo vplivati.

Kako nastavim piškotke na spletnih straneh gourmet-lj.si?

Na naših spletnih straneh lahko nastavite, kateri tipi piškotkov se bodo namestili. Vašo izbiro si bo spletna stran zapomnila s pomočjo piškotka [“cookieconsent_status”], ki spada med nujno potrebne piškotke za delovanje strani. Vašo izbiro o nameščanju piškotkov lahko kadarkoli spremenite na podrobnih nastavitvah.

Preden onemogočite določen tip piškotkov, vas prosimo, da zgoraj preberete, čemu so namenjeni in kako jih uporabljamo. Lahko se zgodi, da bo zaradi spremenjenih nastavitev vaša uporabniška izkušnja slabša, da nekatera vsebina in video vsebina ne bo prikazana ter da nekatere funkcionalnosti spletne strani ne bodo delovale. Če jih boste želeli uporabili, boste morali ponovno poiskati in ustrezno spremeniti nastavitve piškotkov.

Z izbiro možnosti "Se strinjam" ali "Se ne strinjam", lahko nadzirate, katere piškotke naša spletna stran namešča na vašo napravo.


Lastni funkcionalni piškotki Potrebni so za delovanje spletne strani. Piškotki se vedno nameščajo
Lastni analitični piškotki Anonimna in agregirana statistika obiska z maskiranimi IP naslovi. S piškotki se strinjate, če uporabljate to spletno stran.
Funkcionalni piškotki tretjih oseb Piškotki za delovanje YouTube videov ipd.
Analitični piškotki tretjih oseb Deljenje vsebin na naši spletni strani z družbenimi omrežji in analiza vaše rabe vtičnika (npr. Facebook všečki).
Oglasni piškotki tretjih oseb Če onemogočite, se bodo oglasi na medmrežju še vedno prikazovali, vendar le-ti ne bodo za vas zanimivi.

Če uporabnik določenih piškotov ne sprejme ali jih zavrne, vendar kasneje vseeno zahteva storitev, ki takšne piškotke uporablja, mu piškotke omogočimo. Z uporabo te funkcionalnosti uporabnik zahteva uporabo spletne storitve, kot jo v celoti ponuja Turizem Ljubljana, kar lahko zajema tudi dodatne namestitve piškotkov za potrebe analitike, personaliziran prikaz vsebine, komercialne vsebine in delovanje vtičnikov družabnih omrežij. Kako Turizem Ljubljana varuje vaše osebne podatke, si lahko preberete v Politiki varstva zasebnosti.

Politika uporabe piškotkov podatkov velja od 25. 5. 2018 in se lahko kadarkoli spremeni ali dopolni.