Partnerstva in sodelovanja

EUROPEAN FOOD SUMMIT

Evropski simpozij hrane (European Food Summit) vsako leto pozimi v Ljubljano pritegne priznana imena s področja kulinarike, spremlja pa ga program vrhunskih kulinaričnih dogodkov v Ljubljani in okolici. European Food Summit je zavezan k poslanstvu postati najpomembnejši kulinarični dogodek v regiji, ki soustvarja trajnostno prihodnost Evrope ter skozi lastno gastronomsko identiteto promovira Slovenijo kot pomembno gastronomsko regijo ter Ljubljano kot njeno kulinarično prestolnico.

European Food Summit ob podpori Turizma Ljubljana in Slovenske turistične organizacije poleg promocije vrhunske kulinarike pomeni tudi enega od vrhuncev zimskega dogajanja. Simpozija se udeležujejo vodilni svetovni in domači kulinarični strokovnjaki, kuharski mojstri ter predstavniki kulinaričnih medijev, ki skozi svoje zgodbe navdihujejo k naprednemu razmišljanju in delovanju za boljšo in trajnostno prihodnost. Na doživljajski večerji zgodbe dopolnijo še okusi vrhunskih kulinaričnih kreacij izbranih kuharskih mojstrov.

Podrobnejši program dogajanja najdete na spletni strani European Food Summit.


BRINA, LJUBLJANSKI FESTIVAL DŽINA

Festival za ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov ter vse, ki vedo, da se pravi užitek skriva v majhni količini res dobrih stvari. Na enem mestu združuje najboljše slovenske destilarje džina, vrhunske kuharske mojstre ter strokovnjake s področja destiliranja, mešanja pijač in kulinarike. Sproščeno uživanje v pokušanju najrazličnejših džinov in koktejlov spremljajo kreativni grižljaji najboljših ljubljanskih chefov, izobraževalne vsebine za ukaželjne obiskovalce, živahna glasba za prijetno vzdušje ter bogato dogajanje, povezano z džinom in brinom.


SLOVENIJA, EVROPSKA GASTRONOMSKA REGIJA 2021

Slovenija bo v letu 2021 nosilka naziva Evropska gastronomska regija. Prestižni naziv je prejela na podlagi kandidature, ki jo je pripravila ekipa pod vodstvom slovenskega etnologa prof. dr. Janeza Bogataja in poleg projektov sodelujočih partnerjev opisuje gastronomske posebnosti Slovenije, čebelarstvo, povezavo gastronomije s turizmom in strategijo razvoja gastronomije. Pridobitev naziva Slovenijo utrjuje na kulinaričnem zemljevidu sveta ter prestavlja izvrstno priložnost za promocijo slovenske kulinarike ter njeno povezovanje s svetovnimi destinacijami.


Častni pokrovitelj projekta Slovenija Evropska gastronomska regija 2021 je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, njeni ambasadorji pa prof. dr. Janeza Bogataja, Ana Roš (Hiša Franko), Mira Šemić (Gault & Millau Slovenija) in Luka Košir (Gostišče Grič).