Zelene nabavne verige

Projekt Zelene nabavne verige povezuje lokalne pridelovalce hrane z restavracijami in hoteli ter na krožnike ljubljanskih jedcev prinaša kakovostne, lokalne, okusne in okolju prijazne sestavine. Z omogočanjem preproste in organizirane nabave lokalno ali regionalno pridelanih živil po ugodnih cenah doprinaša k bogastvu kulinarične ponudbe v mestu, s skrajševanjem oskrbovalnih verig spodbuja trajnostni razvoj, hkrati pa prispeva k rasti lokalnega gospodarstva.

Ljubljanski zajtrk
Po jutru se dan pozna, po zajtrku pa mesto prepozna! Začnite ga s svežimi jedmi iz lokalno pridelanih sestavin. Ljubljanski zajtrk, ki je na voljo v nekaterih ljubljanskih restavracijah in hotelih, vsebuje pridelke in izdelke lokalnih kmetov, sadje iz sadovnjakov ter zelenjavo z njiv in rastlinjakov Ljubljane z okolico.

Izbor jedi v okviru Ljubljanskega zajtrka je raznovrsten. Lahko so sodobne ali tradicionalne, lahko so kreativno nadgrajene ali takšne, kot so jih kuhale naše babice. Pomembno je le, da so osnovne sestavine zanje pripotovale iz Ljubljane z okolico, kot del zelenih nabavnih verig. 

    Kaj vse lahko najdemo v Ljubljanskem zajtrku?
  • z njiv in polj v okolici Ljubljane: kruh, pekovsko pecivo, Janška vezivka, bio kosmiči;
  • iz čebeljih panjev: med lokalnih pridelovalcev;
  • z ljubljanske mlečne tržnice: jogurti, mleko, maslo in siri;
  • mesni izdelki: suhe mesnine in šunka, jetrna pašteta, kuhan goveji jezik, kuhana, rahlo dimljena klobasa;
  • iz sadovnjakov: pečena jabolka, naravni jabolčni sok z Janč;
  • sezonske sladice: Ljubljanske skutne palačinke s pehtranom, štruklji, jabolčni zavitek ("štrudl"), potica (pehtranova, skutina, orehova).

Borza lokalnih živil
V okviru projekta Zelene nabavne verige nekajkrat letno poteka Borza lokalnih živil, na kateri povezujemo lokalne pridelovalce z gostinci, hotelirji, šolami in vrtci ter drugimi javnimi zavodi iz Ljubljanske regije, dogodej pa je sedaj odprt tudi širši javnosti.

Z namenom širjenja zavesti o pomenu lokalno pridelanih sestavin tudi izven področja turistične ponudbe, Borzo lokalnih živil Turizem Ljubljana organizira v sodelovanju z Oddelkom za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana, Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije, Kmetijsko gozdarskim zavodom Ljubljana in Zavodom Ekometer.

Projekt je doslej prejel dve pomembni nagradi: nagrado Premiki naprej 2018 za najboljšo izboljšavo v javni upravi, ter mednarodno priznanje za najboljšo trajnostno prakso v kategoriji mest, ki jo podeljuje Green Destinations na ITB Berlin, eni najpomembnejših turističnih borz na svetu.