Nov okus Ljubljane

Skušnjavček

Skušnjavček predstavlja moje najljubše sestavine na najljubši način priprave. Prepletata se sladkost in kislost, ki vrhunec doživita v ustih. Jed je prefinjena, a hkrati enostavna. Je rustikalna, a uglajena.

Skušnjavček
Avtor Matic Ribič
Time to make
Čas priprave 1 h 30 min
Number of people
Količina za 1 osebe
Like
Prejeti glasovi 178
Sestavine
Za jed potrebujemo: piščanca, 1 piščančje bedro, 1 pomarančo, 1 vrečko zelenega čaja z meto, raviole, 2 rumenjaka, 40g bele ostre moke, 50g zelja, 5g sladkorja, 10g masla, 15g slanine, 15g čebule, sol, poper, karamelizirana jabolka, 1 jabolko, 10g medu, polovico limone, 2dl vode, omako, 50g kisle smetane, 3g posušenega pehtrana, čajno žličko limoninega soka, sol
Postopek priprave
1. korak

Piščančje bedro nasolimo, popopramo ter mu dodamo zeleni čaj z meto. Zraven iztisnemo se celo pomarančo, pokrijemo in damo v hladilnik za 1 uro. Iz moke in rumejakov ter ščepca soli naredimo testo za raviole. Zavijemo ga v PVC folijo ter damo v hladilnik za pol ure. Medtem, ko testo počiva, naredimo nadev. Najprej naredimo karamelo, nato dodamo maslo in čebulo ter pustimo, da postane zlate barve. Dodamo narezano slanino ter zelje. Začinimo in pokrijemo, da se duši, dokler se ne zmehča. Razvaljamo testo na debelino pol milimetra in ga s kozarcem ali okroglim modelčkom izrežemo na kroge premera 7 cm. Premažemo z beljakom dodamo nadev in stisnemo skupaj. Kuhamo v slanem kropu 3 minute.

2. korak

Iz medu, vode in limoninega soka naredimo sirup, v katerem skuhamo jabolka, narezana na krhlje. Kuhamo jih 2 minuti. Ko je piščančje bedro dovolj marinirano, ga damo peči v pečico na 170°C za cca. 20 minut. Iz kisle smetane, posušenega pehtrana, limoninega soka in soli ter popra neredimo omako. Najboljše je, če jo pustimo stati v hladilniku nekje pol ure, da se pehtran lepo infuzira v kislo smetano. Ko imamo vse sestavine, pa je le še vprašanje domišljije za postavitev krožnika. Pa dober tek!