Nov okus Ljubljane

Ljubljanski meč

Pogled na servirano jed nas vrača v staro Ljubljano, ki simbolizira meč in obrambo Ljubljanskega gradu. Sestavine jedi nas vračajo v zgodovino, okusi, ki jih občutimo ob tej jedi, pa nas ponesejo v novo Ljubljano.

Ljubljanski meč
Avtor Tadej Miholič
Time to make
Čas priprave 2 h 15 min
Number of people
Količina za 2 osebe
Like
Prejeti glasovi 399
Sestavine
Sestavine za omako***: 50 ml sojine omake, 5 ml Sukrin sirup, en strok česna. Sestavine za nabodala*** : 1/2 svinjska ribica, 2 žlici omake, 1 žlička grobo mletega čilija, 1/2 limone, 1 košček svežega ingverja, 1 žlica sezamovih semen, 2 žlici olivnega olja, sol, poper. Sestavine za rolice z cvetačinim nadevom***: 1 jajčevec, 1/2 srednje cvetače, 1/2 majhne čebule, en strok česna, svež peteršilj, 1 žlička pehtrana, 1 žlička vinskega kisa, 1 žlica olivnega olja, sol, poper.
Postopek priprave
1. korak

Priprava omake***: V kozico damo sojino omako in sirup ter zavremo. Ko se vse skupaj zgusti, dodamo še sesekljan česen. Malenkost pokuhamo in omaka je pripravljena.

2. korak

Mariniranje mesa***: Svinjsko ribico narežemo na kose na pol centimetra debele rezine. Meso stresemo v posodo, prilijemo polovico pripravljene omake, dodamo sesekljan ingver, čili, sezamova semena, naribano limonino lupino in stisnjen limonin sok. Dodamo še olivno olje, poper in sol. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo za 1 h na hladno, da se meso dobro marinira.

3. korak

Priprava rolic***: jajčevec razrežemo na pol centimetra debele rezine po dolžini, pokapamo z olivnim oljem in na ponvi do rjavega popečemo. Nato počakamo, da se ohladijo. Med tem časom se lotimo priprave cvetačinega nadeva. Cvetačo naribamo, da dobimo strukturo riža, ga za 1 minuto postavimo v mikrovalovno pečico na najvišjo moč, da se zmehča in nato počakamo da se ohladi. V ohlajeno cvetačo dodamo sesekljan česen, čebulo , peteršilj in pehtran. Začinimo in zabelimo z olivnim oljem in vinskim kisom. Na ohlajene jajčevce položimo žlico nadeva in ga zavijemo v rolico. Postavimo na hladno.

4. korak

Priprava nabodala***: Marinirano meso nabodemo na lesena nabodala. Nabodala pečemo v vroči ponvi. Po nekaj minutah pečenja jih obrnemo in glaziramo z omako.

5. korak

Serviranje ***: Na krožnik položimo rolice z cvetačinim nadevom, zraven dodamo pečena nabodala in jih pokapamo z omako. Po želji dodamo še pehtran in sezamova semena ter postrežemo.