Nov okus Ljubljane

Zmajeve nogice

Piščanček, ocvrt v ovoju parmezana, prekajene paprike in peteršilja, je kot Ljubljana - poln tradicije, a s pridihom moderne elegance, v svojem bistvu pa zelen kot naša prestolnica. Sočnemu mesu doda svežino ješprenova solata z balzamikom, bučnim oljem, zelenjavo in hrustljavo kranjsko klobaso.

Zmajeve nogice
Avtor Smokey Team
Time to make
Čas priprave 2 h 30 min
Number of people
Količina za 2 osebe
Like
Prejeti glasovi 289
Sestavine
8 piščančjih kračk, s kostjo, 1 pinjenec, 15 g listov svežega peteršilja - opranih in osušenih, 40 g drobtin, ¼ žličke mlete prekajene sladke paprike, 10 g parmezana, 50 g moke, 1 jajce, 150 g ješprena, namočenega v vodi preko noči, 100 g vložene koruze, 30 g pora, 1 manjša rdeča paprika, 1 srednje velika rdeča pesa - kuhana, 100 g kuhane kranjske klobase, sol, poper, balzamični kis, bučno olje, olje za cvrtje.
Postopek priprave
1. korak

Piščančjim kračam odstranimo kožo. Pod spodnjim sklepom jih z nožem zarežemo vse okoli, do kosti, in spodnji sklep očistimo do golega. V mesu poiščemo malo koščico in z nožem zarežemo tik ob njej z zgornje in spodnje strani, da jo sprostimo in odstranimo. Meso rahlo porinemo proti debelejšemu koncu, da se oblikuje v kroglico ter porežemo kite, ki štrlijo ven. Očiščene krače začinimo s soljo in poprom, damo v vrečko, prilijemo pinjenec in mariniramo 2 uri (minimalno pa 30 minut).

2. korak

V mešalniku zmeljemo drobtine, peteršiljeve liste, mleto papriko, parmezan in droben ščep popra, da dobimo zelene drobtine. Namočen ješprenj skuhamo do mehkega in ohladimo. Por narežemo na 1 cm dolge in 2 mm široke trakove, rdečo papriko in peso pa na 1/2 cm velike kocke. Kranjsko klobaso narežemo na 1/2 cm velike kocke in jih v ponvi popečemo na močnem ognju, da postanejo hrustljave (ko začnejo pokati kot kokice). Ohlajen ješprenj zmešamo z narezano zelenjavo, dodamo koruzo in popečeno kranjsko klobaso. Po okusu začinimo z balzamičnim kisom, bučnim oljem, soljo in poprom. Postavimo v hladilnik.

3. korak

Za paniranje si v posode pripravimo moko, razžvrkljano jajce in zelene drobtine. Krače vzamemo iz vrečke, pustimo trenutek, da odteče odvečni pinjenec in jih eno za drugo povaljamo v moki, jajcu in nazadnje v zelenih drobtinah. Z roko rahlo pritisnemo drobtine na meso, da se oblikuje lepa skorjica. V posodi za cvrtje segrejemo olje na 165 stopinj C in krače pečemo 12 - 15 minut, odvisno od velikosti. Pečene krače za nekaj trenutkov postavimo na papirnato brisačko. Za nekoliko bolj zdravo verzijo lahko panirane krače spečemo tudi v pečici - postavimo jih na peki papir in pečemo na 200 stopinj C približno 30 minut. Pri tem načinu priprave drobtine ohranijo svojo lepo zeleno barvo.

4. korak

Na osebo postrežemo 150-200 g ohlajene solate in 2 še vroči piščančji krački. Dober tek!