Nov okus Ljubljane

Tromostovje okusov

Naj zaživi zelena Ljubljana z novim “zelenim” okusom, ki je eksplozija magično prepletajočih se okusov. Jed je zdrava in primerna za ljudi, ki imajo težave z alergeni. Ješprenova rižota s svežimi šampinjoni in karamelizirano peso na cvetačnem korenčkovem pireju je moderna kombinacija preprostih sestavin.

Tromostovje okusov
Avtor Vesna Zupet
Time to make
Čas priprave 1 h 30 min
Number of people
Količina za 4 osebe
Like
Prejeti glasovi 71
Sestavine
Ješprenova rižota: 2 in 1/2 šalčke kuhanega ješprena, 500g šampinjonov, šop peteršilja, 6 velikih strokov česna, sol, poper, 100ml sojine smetane. Cvetačno korenčkov pire: pol velike glave cvetače, 3 veliki korenčki, sol, poper, 1 žlica paprike, 1 žlica curry, 70 ml sojine smetane. Karamelizirana pesa: 1 velika pesa, 2 žlice agavinga sirupa, 4žlice balzamičnega kisa, sol, 5 velikih strokov česna.
Postopek priprave
1. korak

- skuhamo ješprenj, peso ter cvetačo in korenček. Vsako posebej v slani vodo. - v času kuhanja zgoraj naštetih sestavin pripravimo vse začimbe. Nasesekljamo česen za rižoto, naribamo česen za peso in nasesekljamo peteršilj. - najprej je skuhana cvetača in korenje. Odstavimo in zlijemo vodo. Dodamo sol, poper, curry in papriko. Zmiksamo s paličnim mešalnikom ter za tem dodamo 70ml sojine smetano, ki pa jo zmešamo kar z žlico. - nato pripravimo peso. Narežemo jo na kocke. V ponev dodamo agavin sirup in česen ter pražimo dokler ne zadiši. Dodamo balzamični kis in kuhamo nekje minuti. Dodamo sol in peso. Mešamo in pražimo 5 min in odstavimk. - pripravimo ponev, dodamo olje in česen. Pražimo dokler česen ne zadiši, dodamo šampinjone, sol in poper. Pražimo 5 min, dodamo peteršilj in sojino smetano. K omaki stresemo kuhan ješprenj in dobro premešamo. - za konec pripravimo krožnik kot je na sliki :)