Nov okus Ljubljane

Preoblečena kranjska

V tem času pogled na ljubljanske vrtičke razkriva zeljne glave in perje rdeče pese. Ker je za dober krožnik najpomembnejša svežina, sem se odločil za le te.

Preoblečena kranjska
Avtor Tilen Kunc
Time to make
Čas priprave 2 h 30 min
Number of people
Količina za 4 osebe
Like
Prejeti glasovi 93
Sestavine
12 zeljnih listov, 100 g ječmena, 2 para kranjske klobase, 1 čebula, strok česna, sol, poper, lovor, 1 jajce, žlica masla, 0.5 kg krompirja , 0.6 kg cvetače, 50 g masla, 2 dl sladke smetane, 200g cvetače, kajenski poper, 400 g rdeče pese, 1dl vode, ki nam ostane od kuhanja, 3 žlice balzamičnega kisa, 2 žlički medu, sol, poper.
Postopek priprave
1. korak

Štiri ure pred pričetkom kuhanja, ječmen temeljito speremo in namočimo v hladno vodo. Namočenega denemo kuhati v osoljeno vodo, kateri smo dodali 3 lovorjove liste. Kuhamo ga 30min.

2. korak

V drug lonec denemo olupljeno in na četrt prerezano rdečo peso. Ta se bo kuhala 1h.

3. korak

Me tem zeljnim listom stajnšamo kocen ter jih blanširamo v dobro osoljenem kropu. Blanširane prestavimo v posodo mrzle vode, kjer nas bodo počakali dokler jih ne bomo potrebovali.

4. korak

Kranjske klobase denemo iz ovoja ter jih grobo zmeljemo v multipraktiku. Dodamo jim prepraženo čebulo, česen ter ješprenj. Maso poskusimo ter po okusu popramo ter solimo. Ko smo z maso zadovoljni ji dodamo eno jajce. Maso na tesno zavijemo v zeljne liste, te pa se tesneje v prozorno folijo. "Paketke" damo v hladilnik, kjer nas bojo počakali do kuhanja.

5. korak

Kuhano rdečo peso spasiramo z preostalimi sestavinami in postavimo na toplo.

6. korak

Na štedilnik postavimo lonec z očiščenim krompirjem. vodo osolimo ter kuhamo cca. 30min. Zraven pristavimo še en lonec z vodo v katerem bomo skuhali zvitke in kasneje cvetačo.

7. korak

200g cvetače zmeljemo skupaj s ščepom kajenskega popra. cvetačo damo v segreto pečico na 180*C za 20min. Vmes enkrat premešamo. Takšno popečeno cvetačo bomo kasneje potresli po pireju.

8. korak

Ko voda zavre damo vanjo zvitke. Te kuhamo 20min. Ko jih odstranimo iz kropa, le tega osolimo in vanj denemo cvetačo.

9. korak

Ko stakrompir in cvetača kuhana iz prvega naredimo pire v katerega damo 50g stoljenega masla in 1dl smetane. Cvetačo spasiramo skupaj s preostalo smetano. To dvoje združimo in postavimo na toplo.

10. korak

Zvitke damo iz folije in jih pred postrežbo popečemo na maslu.

11. korak

Iz končanih konponent sestavimo fantastičen krožnik