Nov okus Ljubljane

Čopova (ulica)

Zato, ker je kratka, intenzivna in raznolika, kot Čopova ulica. Na tržnici v Ljubljani kupim skuto, rdečo peso in pehtran. Na sosednji stojnici se ne morem upreti jagodam in malinam. S košaro dobrot se odpravim čez tromostovje. Razmišljam o dobrotah v košari, lepotah Ljubljane in povezovanju nasprotij. Na Čopovi sem že pošteno lačen. Raznolikost in intenzivnost ulice me navdahneta. V mislih si zaželim nekaj krepkega, ki hkrati osvežuje. Osnovna komponenta je raviol - kot ljubljanski cmok preseneti z osvežilno vsebino – malinovega želeja. Iz rdeče pese sem naredil sladki čips, pehtran pa sem uporabil v espumi. Radovljica me je okužila z vonjem po čokoladi, zato ne morem brez čokoladnega drobljenca. V Ljubljani na Čopovi prav vsak lahko najde domačnost, svežino in združevanje nasprotij. Čopova. Intenzivna, raznolika, drugačna. Čopova – kamor se vedno rad vračam.

Čopova (ulica)
Avtor Žan Triler
Time to make
Čas priprave 4 h
Number of people
Količina za 3 osebe
Like
Prejeti glasovi 259
Sestavine
ČOKOLADNI DROBLJENC: 20 g temne čokolade, 25 masla, 1 jajce, 60 g sladkorja, 27 g bele moke, 3 g kakava v prahu, Ščepec pecilnega praška. SKUTNI RAVIOL: 100 g skute, 80 g ostre moke, 1 rumenjak, 20 g masla, Ščep soli, 20 g vanilin sladkorja 40 g mletega sladkorja, 1 beljak. NADEV: 80 g malinov pire, 1 g agar agar, 20 g sladkorja+20 g vode ESPUMA PEHTRANA: 1 dl mleka, 4 dl sladke smetane, Svež pehtran, 80 g sladkorja v prahu. POSIP IZ LEŠNIKOV IN KAKAVA 40 g lešnikov, 25 g kakavovih zrn, 10 rjavega sladkorja. ČIPS RDEČE PESE Rdeča pesa, 5 g sladkorja, gustin, Olje za cvrenje. DEKORACIJA: sveže jagode, maline, meta (obvezno).
Postopek priprave
1. korak

ČOKOLADNI DROBLJENEC: Čokolado in maslo razstupimo, ohladimo in dodamo jajce. Stepemo z metlico in dodamo še ostale sestavine. Vlijemo v pekač, razmažemo, ter pečemo na 170C- 20min.Ko se ohladi, nadrobimo in zmiksamo.

2. korak

SKUTNI RAVIOL: Pasirani skuti dodamo rumenjak, ostro moko, mehko maslo, mleti sladkor, vanilin sladkor, sol. Zgnetemo v testo, kjer naj počiva v hladilniku 30 min. Ko testo počiva, testo razvaljamo in z okroglim modelčkom naredimo krog. Okoli razmažemo z beljakom, na sredino pa nabrizgamo žele. Oblikujemo raviole in jih zmrznemo. Ko so zmrznjeni, jih skuhamo v sladki vodi.

3. korak

NADEV: V kozici zavremo sladkor in vodo in naredimo sirup. V vroč pire dodamo sirup, agar agar in povremo 2-3 min. Tekočino razlijemo na pekač in pustimo, da se ohladi. Strjen žele s paličnim mešalnikom zmiksamo.

4. korak

ESPUMA PEHTRANA: Mleko, 2 dl sladke smetane, pehtran zavremo z sladkorjem. Pustimo da se ohladi in precedimo. Soku dodamo sladko smetano in vlijemo v sifon. Dodamo 1-2 bombice in pustimo v hladilniku počivat.

5. korak

POSIP IZ LEŠNIKOV IN KAKAVA: Lešnike spečemo v pečici na 200 C(2-3 min.). Ohladimo in zmiksamo s kakavovimi zrni in sladkorjem.

6. korak

ČIPS RDEČE PESE: Rdečo peso olupimo in narežemo na tanke in poljubne rezine. Nato rezine povaljamo v gustinu in v vročem olju ocvremo. Ko so ocvrte rezine povaljamo v sladkorju.

7. korak

DEKORACIJA: sveže jagode, maline, meta (obvezno).