Nov okus Ljubljane

JESENSKO OBARVANA ROLADA

Slastni jesensko-ljubljanski okusi se lepo dopolnjujejo v mesno sadni pojedini, katera bo navdušila celotno družino ob nedeljskem kosilu. Barve, okusi in sestavine so navdih letnega časa in se lepo povezujejo med seboj! Lotite se priprave doma in naj krožnik govori sam zase...

JESENSKO OBARVANA ROLADA
Avtor Špela Jekovec
Time to make
Čas priprave 3 h
Number of people
Količina za 4 osebe
Like
Prejeti glasovi 10
Sestavine
¼ glave rdečega zelja, 3 limone, 5 žlic sladkorja, olivno olje, 5 jabolk, 1 l rdečega vina, 4 čebule, 5 strokov česna, sol, poper, klinčki, lovorjev list, timijan, peteršilj, rožmarin, 600 g govejega bočnika, gorčica, parmezan, goveja osnova, 3 pesti ajdove kaše, 1 jajce, 100 g masla, cimet, drobtine, 1 rdeča pesa, balzamični kis, 100 g robidnic.
Postopek priprave
1. korak

Pripravo jedi se lotimo z rdečim zeljem, ki bo naš nadev za rolado. Zelju odstranimo zunanje liste in ga narežemo na tanke rezance ter pokapamo s sokom ½ limone. Dve čebuli sesekljamo in v segretem olju popražimo sladkor, da porumeni, nato mu dodamo čebulo ter nežno popražimo. Primešamo še zelje in dušimo 10 min. Med tem časom olupimo in naribamo 2 jabolki, ju prelijemo s sokom druge polovice limone ter sesekljamo 3 stroke česna. Mehkemu zelju dodamo jabolki, česen, sol, klinčke, lovorjev list in prilijemo rdeče vino. Dušimo še 20 minut in po potrebi zalivamo z jušno osnovo.

2. korak

Naslednji korak je priprava govejega bočnika. Mesu odrežemo maščobo in ga prerežemo, vendar ne do konca, da dobimo zrezek. Potolčemo ga, da je debelina 'zrezka' enakomerna. Z zunanje strani ga premažemo z olivnim oljem in potresemo s soljo in poprom. Obrnemo ga okrog, začinimo in premažemo z gorčico. Pripravljeno zelje naložimo enakomerno po mesu približno 2 cm od robu, da nam nadev med zavijanjem ne bo uhajal ven. Po zelju potresemo sesekljano čebulo ter nariban parmezan. Nato meso zavijemo v rolado in ga zavežemo s kuhinjsko vrvico. Meso na vročem ognju rjavo popečemo iz vseh strani. Prilijemo vino in vodo ter dodamo govejo osnovo, tako da je rolada povsem prekrita. V posodo dodamo še razpolovljeno čebulo, strok česna, začimbe ter pokrito kuhamo približno uro in pol. Na koncu jo položimo na desko, pokrijemo s folijo in naj počiva vsaj 15 minut. Nato jo razrežemo na enakomerne rezine.

3. korak

Med tem ko čakamo, da se meso primerno zmehča, je čas da pripravimo ajdove cmočke in pesine krhlje. Najprej skuhamo ajdovo kašo v rahlo osoljeni vodi, jo odcedimo in počakamo, da se ohladi. Med tem olupimo in naribamo jabolka. S pomočjo kuhinjske krpe iz njih iztisnemo vso vodo in jih damo v posodo. Pokapamo s sokom ene limone ter dodamo malo cimeta. Primešamo še jajce, 50 g masla in ohlajeno ajdovo kašo ter po okusu solimo. Po potrebi dodamo drobtine, da dobimo gosto maso, iz katere bomo kasneje oblikovali cmočke. Maso pustimo počivati 30 minut v hladilniku. Nato iz nje oblikujemo za oreh velike kroglice (50 g) in jih kuhamo v osoljenem kropu, dokler ne priplavajo na površje.

4. korak

Ko masa za cmočke počiva se lotimo priprave rdeče pese. Olupimo jo in narežemo na tanke, enako velike krhlje. Popražimo jih na maslu in med tem začinimo s soljo in poprom. Po 5 minutah prilijemo balzamični kis in počakamo, da se zgosti. Dodamo toliko vode, da je pokrito dno ter s pokrovko kuhamo še 20-30 minut, da se pesa zmehča. Na koncu odkrijemo ponev ter počakamo, da tekočina izpari in tako je pesa pripravljena.

5. korak

Za konec pripravimo še omako iz robidnic, ki bo jed dopolnila z okusi. 100 g robidnic kuhamo v 2 dcl rdečega vina in jih rahlo sladkamo. V drugi posodi kuhamo govejo omako, kateri dodamo nekaj tekočine iz posode, v kateri kuhamo rolado. Po 10-15 min z vilico pretlačimo sadeže in precedimo skozi cedilo, da dobimo gladko, gosto omako. Primešamo ji govejo omako in kuhamo toliko časa, da dobimo željeno gostoto. Za piko na i, končani omaki iz robidnic primešamo še malo masla.