Nov okus Ljubljane

Nedeljska solata na sodoben način

Ta jed je odličen način, da porabite govedino iz juhe in zajema okuse slovenskih nedeljskih kosil. Črna redkev z maslenim krompirjem, okisano govedino, hrenovo peno, gelom jabolka topaz in ocvirki kranjske klobase.

Nedeljska solata na sodoben način
Avtor Anja in Jakob
Time to make
Čas priprave 3 h
Number of people
Količina za 2 osebe
Like
Prejeti glasovi 54
Sestavine
Črna redkev Krompir Maslo Bočnik iz goveje juhe Šalotka Hren Smetana za kuhanje Kranjska klobasa Jabolka Topaz Suha jabolka Listki repe (dekoracija)
Postopek priprave
1. korak

Krompir skuhamo in ga pustimo v olupku do serviranja. Suha jabolka namočimo v kozarcu vode. Ko čakamo na krompir natrgamo bočnik iz vroče goveje juhe, ga ohladimo, začinimo s soljo, poprom, oljem in domačim jabolčnim kisom. Dodamo na drobno nasekljano šalotko

2. korak

Na maslu popečemo manjše koščke jabolk in jih sladkamo po potrebi. Proti koncu karameliziranja dodamo še namočena suha jabolka in nekaj minut kuhamo. Vse skupaj spasiramo in pretlačimo čez fino cedilo, da dobimo gladek gel. Narejen pire damo v dresirno vrečko z okroglim nastavkom.

3. korak

Delikatesni hren zmešamo z smetano za kuhanje in solimo (razmerje 1:1). Z mešanico napolnimo sifon za brizganje smetane. V kolikor sifona nimamo lahko delikatesni hren vmešate v stepeno smetano.

4. korak

Manjše kocke kranjske klobase popečemo na vroči ponvi brez olja. Mešamo in pazimo, da nam kockice ne skočijo iz ponve.

5. korak

Celo redkev narežemo na tanke rezine (lahko jo olupimo vendar ni potrebno) in jih postavimo na krožnik. Olupimo krompir in ga narežemo na poljubne kose.

6. korak

Maslo segrevamo do rjave barve (konstantno mešamo), ga odstavimo in počakamo, da se izločeni delci posedejo. To maslo prelijemo čez krompir in ga solimo. Masleni krompir postavimo na redkev.

7. korak

Na krompir postavimo okisano govedino h kateri priložimo tudi žlico hrenove pene. Za popestritev lahko na ponvi na hitro popečemo tudi polovico šalotke s katero dekoriramo jed. Ob rob krožnika iztisnemo jabolčni gel. Čez jed potrosimo ocvirke kranjske klobase.