Nov okus Ljubljane

Ljubljanski jagenjček

Jesenske sestavine, preprosti okusi in lokalne sestavine z malo domišljije so plod te kreacije. Jagenjček na moj način.

Ljubljanski jagenjček
Avtor Draženko Jandrić
Time to make
Čas priprave 1 h 30 min
Number of people
Količina za 1 osebe
Like
Prejeti glasovi 4
Sestavine
- 15Og jagnječjih kronic -100g ajde -150g muškatne buče -3 rdeče pese - 1 korenček -100g masla -1 čebula -2 stroka česna - rožmarin - olivno olje - začimbe
Postopek priprave
1. korak

Prvo očistimo meso tako, da na njemu ni več maščobe in kit. Nato ga začinimo z olivnim oljem, česnom in rožmarinom ga ovijemo v folijo in pustimo čez noč v hladilniku, da se naužije okusov.

2. korak

Nato poskrbimo za pireje: -Bučnega naredimo tako, da odrežemo cel kos buče jo začinimo s soljo in poprom dodamo malo olivnega olja jo zavijemo v aluminijsko folijo in damo peči na 180 stopinj 40 do 50 min. Ko pečica naredi svoje del pečene buče narežemo na kockice in jo shranimo. Preostanek buče pa damo v Blender ali Thermomix, dodamo maslo in po potrebi solimo. Pire miksamo do želene gostote. -Pire ali gel rdeče pese naredimo tako, da rdečo peso celoto damo v vodo in kuhamo eno uro dokler res le ta ni kuhana. Nato jo olupimo narežemo na kockice in damo miksati sproti dodajamo zelenjavni fond dokler ne dobimo želene teksture. Če imate doma dobro opremo priporočam da prvo stisnete sok rdeče pese nato pa s pomočjo dodatkov in toplotne obdelave naredite gel. Ki ga nato zmiksate s tem dobite boljši okus in lepšo barvo.

3. korak

Za čips rdeče pese potrebujete eno rdečo peso ki jo blanširate v vreli vodi zadostuje 10min. Nato jo olupite in narežete na tanko. Nato jo lahko ocvrete ali pečete. Če se odločite za pečenje jo začinite še z olivnim oljem in soljo ter jo pecite na 180 stopinj okrog 20min.

4. korak

Korenček dodelate tako, da ga prvo olupite in nato blanširate. Nato ga lahko zapečete z brenerjem ali ga pečete v pečico na 180stopinj 15 min, ga začinite z olivnim oljem in solnim cvetom.

5. korak

Končna priprava: Ajdo skuhamo, ko je kuhana precedimo vodo. Ji dodamo bučni pire in na kockice narezano začinjeno bučo. Kašo dodelamo še z zelenjavnim fondom in začimbami. Med tem pa jagenjčka spečemo na maslu ali žaru do želene stopnje. Nato ajdovo kašo z bučo postavimo v model na njo postavimo pečenega jagenjčka in dekoriramo z gelom rdeče pese, čipsom, pikicami buče in za na konec s pečenim korenčkom in olivnim oljem. Pa dober tek.