Nov okus Ljubljane

Ljubljanska gibanica

Ideja za Ljubljansko gibanico se je porodila iz Prekmurske gibanice, vendar so plasti nekoliko drugačnega okusa in barv. Sestavljajo jo rdeča in zelena barva, ki sta osnova grba mesta Ljubljane. Zelena barva predstavlja zmaja, ki ponazarja moč in pogum. Prav zaradi teh zmajevih karakteristik smo za zeleno barvo vzeli pehtran, ki je močnega vonja in okusa. Rdečo plast gibanice smo naredili iz rdeče pese, ki je preprosta in nezahtevna vrtnina z izjemno kulturno preteklostjo. Okusi se med seboj dopolnjujejo in sladica je primerna tudi za najbolj lačne in zahtevne goste.

Ljubljanska gibanica
Avtor Nina Zupančič
Time to make
Čas priprave 2 h 45 min
Number of people
Količina za 12 osebe
Like
Prejeti glasovi 79
Sestavine
100 g pirine moke, 100 g gladke moke, 100 g drobtin, 300 g orehov, 200 g maka, 350 g sladkorja, 4 zavojčki vanilijevega sladkorja, 350 g masla, 9 jajc, 900 g kisle smetane, 200 g sladke smetane, 500 g skute, 1 paket vlečenega testa, 0,5 dl ruma, 30 g svežega pehtrana, 700 g rdeče pese, 2 limoni, cimet, sol, sladkor v prahu.
Postopek priprave
1. korak

Sestavine za model 42 x 35 cm: Krhko testo: 100 g pirine moke, 100 g gladke moke, 100 g masla, 1 dl vode, 1 žlička sladkorja, ½ žličke soli. Vlečeno testo: 500 g (1 paket) kupljenega vlečenega testa. Makov nadev: 200 g mletega maka, 60 g sladkorja, 1 vrečka vanilijevega sladkorja, nastrgana limonina lupinica. Pehtranov nadev: 500 g polnomastne skute, 200 g kisle smetane, 70 g sladkorja, 2 manjši jajci, 1 vrečka vanilijevega sladkorja, ½ žličke soli, 30 g svežega pehtrana.

2. korak

Nadev iz rdeče pese: 700 g rdeče pese, sok ene limone, 2 žlici medu, 100g kisle smetane, 200 g sladke smetane, 1 jajce. Orehov nadev: 300 g mletih orehov, 100 g sladkorja, 1 vrečka vanilijevega sladkorja, 0,5 dl ruma. Jabolčni nadev:1 kg bolj kislih jabolk, 120 g sladkorja, 100 g drobtin, sok ene limone, 1 vanilijev sladkor, ščepec soli, cimet v prahu Smetanov preliv: 600 g goste kisle smetane, 5 jajc. Preliv: 250 g masla. Premaz: 1 rumenjak

3. korak

1. Krhko testo. Obe moki presejemo v skledo, dodamo na koščke narezano zmehčano maslo, ostale sestavine in ugnetemo krhko testo, ki ga oblikujemo v hlebček. Ovijemo ga v prozorno folijo in ga za 60 min postavimo v hladilnik.

4. korak

2. Nadev iz rdeče pese: Rdečo peso kuhamo 20 minut, olupimo, narežemo na kose, spasiramo v pire, pokapljamo s sokom ene limone, dodamo veliko žlico medu, jajce, sladka in kisla smetana.

5. korak

3. Ostali nadevi: Vse sestavine pri posameznih nadevih ločeno dobro premešamo. Pri jabolčnem nadevu jabolka najprej olupimo in nastrgamo (na strgalo za kumare) .

6. korak

4. Maslo za preliv pristavimo na zmeren ogenj in počasi stopimo. Kislo smetano in jajca za preliv gladko razžvrkljamo.

7. korak

5. Pekač namažemo s stopljenim maslom.

8. korak

6. Krhko testo razvaljamo in ga položimo na pomaščen pekač. Po njem razdelimo orehov nadev, ki ga pokapljamo z delom smetanovega in maslenega preliva. Pokrijemo z listom vlečenega testa. Nanj porazdelimo jabolčni nadev, ki ga prav tako pokapljamo z delom smetanovega in maslenega preliva ter prekrijemo z listom vlečenega testa. Nanj namažemo pehtranov nadev, ki ga pokrijemo z vlečenim testom.

9. korak

7. Sledi plast nadeva iz rdeče pese, ki ga pokrijemo z listom vlečenega testa. Po njem razdelimo makov nadev, ki ga pokapljamo z delom smetanovega in maslenega preliva in pokrijemo z dvema listoma vlečenega testa.

10. korak

8. Zgornjo plast gibanice iz vlečenega testa premažemo z rumenjakom ter pokapljamo s preostalim maslom.

11. korak

9. Gibanico pečemo približno 60 minut pri temperaturi 180 do 200oC.

12. korak

Gibanico posujemo s sladkorjem v prahu in zraven ponudimo kozarec dišečega Traminca. Pa dober tek!